Miroslav Ilić

Kratke informacije

Ime i prezimeMiroslav Ilić
Datum rođenja10. decembar 1950.
Mesto rođenjaMrčajevci (Čačak)
DržavaSrbija
ZanimanjePevač
ŽanrFolk

Biografija

Miroslav Ilić je srpski pevač narodne muzike. Rođen je 10. decembra 1950. godine u selu Mrčajevci nadomak Čačka. Jedan je od najpopularnijih pevača na prostorima bivših jugoslovenskih zemalja. Muzičku karijeru započeo je davne 1962. godine.

Publika i mediji su mu dali naziv i  „Slavuj iz Mrčajevaca“. A, sve što je ovaj „slavuj“ snimio prodavalo se u milionskim tiražima.

Njegove najpoznatije pesme su „Tebi“, „Božanstvena ženo“, „Vino točim, a vino ne pijem“, „Polomiću čaše od kristala“, „Jesen sedamdeset i neke“, „Lažu da vreme leči sve“, „Jedan dan života“, „Još te nešto čini izuzetnom“, „Pozdravi je, pozdravi“, „Tako mi nedotaješ“, „Voleo sam devojku iz grada“, „Amerika“, „Najlepša si kad se smeješ“  i mnoge druge.

Karijera

Hipik duge kose i pocepanih farmerki

Dečaka duge kose iz kuće Ilića, koji često peva na veseljima u Mrčajevcima, svi su znali u ovom čačanskom selu. Ipak, niko ni pomislio nije da će taj isti dečak jednog dana napraviti sjajnu muzičku karijeru te postići popularnost i slavu širom Jugoslavije.

Retko ko je tih godina imao radio u selu, kao što su to Ilićevi roditelji. Zbog toga i ne čudi što su se prvi gramofon i ploče u Mrčajevcima našli u njihovi kući. Miroslav je odrastao uz muziku sa radio talasa i onu sa ploča, koje je bilo vrlo teško nabaviti. Ipak, slušao je Džimija Hendriksa (James Hendrix) , Dženis Džoplin (Janis Joplin), Iglse (Eagles)  i druge. Bio je hipik duge kose i pocepanih farmerki. Ipak,  muzičke vode odnele su gau potpuno drugačiji pravac.

Muzička karijera

Popularna pesma „Devojka iz grada“, koju je Ilić snimio 1972. godine, postala je njegova lična karta i garancija, da će imati veoma uspešnu muzičku karijeru. Ono što retko ko zna je da upravo ovu pesmu niko nije htio, pa se našla u Ilićevim rukama.

Saradnja sa tekstopiscem Obrenom Pjevovićem koji je Miroslavu i dao ovu pesmu bila je od velikog značaja za njegov uspeh i dalju karijeru. Singl je snimio za „Diskos“ iz Aleksadrovca, a tada je imao tek 21 godinu.

Posle toga, u periodu od 1972. do 1978. godine objavio je više singlova, kao što su „Vesna stjuardesa“, „Selo moje zavičaju moj“, „Oj, Moravo zelena dolamo“, „Zora zori, dan se zabijelio“, „Hiljadu suza“, „Gina“, „Vragolan“, „Šta je život“, „Šta bi htela, kad bi smela“, „Boem“, „Ja ne igram kako drugi svira“, „Jelena“… Ipak, još uvek nije bio mnogo popularan kao pevač. U međuvremenu je otišao je u vojsku, a kada se vratio 1978. godine, ponovo se okrenuo ka svojoj muzičkoj karijeri. Pevač je, kako je sam često pričao, tada opet počeo od nule.

Godine 1979. Miroslav Ilić postiže veliki i značajan uspeh sa albumom „Sreli smo se, bilo je to davno“. Album je snimio za Produkciju gramofonskih ploča Radio televizije Beograd.

Prvi milion!

Posle toga, započeo je saradnju i sa Draganom Aleksandrićem, Radmilom Todorović Babić, Predragom Vukovićem Vukasom, a nastavio je saradnju i sa kolegama od ranije. Tako je 1983. godine njegova karijera u potpunosti zablistala. Snimio je album „Kad si sa mnom ne misli na vreme“ i prodao ga u čak milion primeraka!

Sa albuma se posebno izdvojio hit „Pozdravi je, pozdravi“, koji se peva, i sluša, i dan danas. Logično, usledila je turneja širom bivše Jugoslavije, a njegovi fanovi na koncerte su dolazili sa majicama na kojim je bio Miroslavov lik, kapicama, zastavicama. Obožavaoci su počeli da prave kult Miroslava Ilića.

Brigu o njegovoj karijeri potom je preuzeo Raka Đokić. Najtraženiji estradni par u to vreme bili su Miroslav Ilić i Lepa Brena. Zbog toga su zajedno krenuli na turneju i potpuno oduševili publiku gde god da su se pojavili.

Lepa Brena i Miroslav snimili su i pesmu „Jedan dan života“, koja je postala apsolutni hit.

Problemi sa alkoholom

U vreme kada je bio na vrhuncu svoje karijere, Miroslav je mnogo pio alkohol. Zbog toga je jedne prilike došlo do nesporazuma između njega i Rake Đokića, a posvađao se i sa Vukasom, te demolirao kompletnu prostoriju „ZAM“-a. O tome je pisala cela jugoslovenska štampa i izbio je veliki skandal.

I privatni život Miroslava Ilića zapao je u krizu, te je bio na ivici da se razvede sa svojom suprugom Gordanom.

U tom trenutku, Radmila Todorović Babić piše pesmu „Tebi“ i daje je Miroslavu. Ova pesma pomogla mu je da sačuva svoj brak, ali i da mu karijera ponovo krene uzlaznom putanjom.

Prestao je piti alkohol i dan danas ga ne pije.

Nastavak karijere

Posle svega, karijera mu je ponovo procvetala, baš kao i privatni život. Tada su nastale pesme „Najljepša si kad se smeješ“, „Tako mi nedostaješ“, „Prošlost moja“, „Božanstvena ženo“, „Lidija“ i mnoge druge.

Miroslav Ilić i dan danas najsjajnija je zvezda na domaćem estradnom nebu, a ostao je dosledan svom imidžu i zvuku koji neguje skoro 50 godina na sceni.

Žiri i svađe

Popularni pevač bio je član žirija tokom muzičkog takmičenja“Pinkove Zvezde“, gdje se pokazao kao vrlo strog i oštar prema kandidatima. Zanimljivo je i to da Miroslav nije u dobrim odnosima sa kolegama Šabanom Šaulićem, Zoricom Brunclik, Lepom Brenom…

Solistički koncerti na rođendan

Na svoj rođendan, 10. decembra, Miroslav Ilić tradicionalno svake godine organizuje veliki solistički koncert. Po ovim koncertima je prepoznatljiv, a to je prilika da sa publikom podeli svoj dan. Miroslava ništa, pa ni bolest, ne može da spreči kako bi ove kocerte održao.

Rekao je više puta da mu je jedini problem odabrati reperoar, jer ima „previše“ pesama, više nego „što je ikada želeo“.

Obrazovanje

Miroslav je završio Gimnaziju u Čačku. Želeo je da studira u Beogradu, ali ga nisu primili. Kako je želeo da upiše elektrotehnički fakultet, a najmanje zainteresovanih bilo je za upis Elektrotehničkog fakulteta u Skoplju, zaputio se tamo i upisao fakultet, ali ga nikad nije završio.

Umjesto fakulteta, odabrao je da oženi „lepu protinu kći“ i vrati se u rodno selo Mrčajevce.

Privatni život

Miroslav Ilić oženio je Gordanu, svoju mladalačku i veliku ljubav, kada je on imao 21, a ona tek 19 godina. Bilo je to 5. septembra 1971. godine. Imaju dvoje dece. Njihova kćerka zove se Marija, a sin Marko. Marija je udata za političara Dragana Šutanovca sa kojim ima dvoje dece, i to dva dečaka Predrag i Strahinja.

Zanimljivo, godišnjica ovog slavnog para je 31. decembra, veče kada su se zavoleli u Skoplju, a pevač svake godine radi baš na ovaj dan. Nije ni čudo s obzirom da je u pitanju Nova godina, a da pevači baš za vreme novogodišnjih praznika imaju najviše posla. Miroslav kaže da se njegova supruga ne ljuti što nastupa za njihovu godišnjicu, te da ne vode mnogo računa o datumima. Supruzi kupuje poklone, idu na putovanja, te je uveseljava i drugim stvarima bez obzira na to koji je datum u godini.

Takođe, Miroslav Ilić je vrlo pobožan čovek, pravolavac, te nikada nije nastupao za Božić, Vaskrs i svoju krsnu slavu što njegova supruga itekako ceni.

Ljubav sa Gordanom

Miroslav kaže da je Gordana prva njega primetila. S obzirom da je on bio stidljiv mladić, ona se njemu prva obratila. Kroz celu njegovu kaijeru supruga mu je bila neizmerna podrška, a na njenu inicijativu Miroslav je napredovao u karijeri i odlučio da se bavi muzikom.

S obzirom da je češće bio van kuće, nego u kući, njihova ljubav je opstala zahvaljujući razumevanju i uzjamnom poštovanju.

Kumovi

Inače, Miroslav je počasni član „Crvene Zvezde“, a na utakmice često ide sa svojim kumom Dobrivojem Topalovićem. Takođe, postao je kum i sa Hristom Stoičkovim, jednim od najboljih igrača fudbala na svetu.

Navodi o vanbračnom detetu

Skladan i miran porodični život Miroslava Ilića potresli su medijski nastupi o navodnom vanbračnom sinu kojeg je pevač stekao tokom jedne turneje u Americi. Naime, njegov navodno vanbračni sin zove se Deven i ima trideset godina. Sve to u medije je iznela Mirjana Antonović, Devenova majka.

Reč je o ženi srpskog porekla koja živi u Americi. Ona je navodno Miroslava upoznala na njegovoj turneji u Americi i bili su ludo zaljubljeni, te ga je pratila na svim nastupima. Sada, trideset godina poslije, tvrdi da je Devena stekla sa Miroslavom Ilićem. Deven nosi prezime Danijela Antonovića, bivšeg supruga njegove majke Mirjane.

Mirjana tvrdi da je pevač znao za svog sina, te da ga je video kada je Devin imao 18 meseci. Međutim, s vremenom se prestao javljati, a oni su nastavili život bez Miroslava.

Sudskim putem Mirjana i Devin traže da se dokaže očinstvo, a spremni su i na DNK analizu.

Milica i Života Ilić, roditelji

Roditelji „Slavuja iz Mrčajevaca“ su Milica i Života Ilić. Majka Milica umrla je vrlo mlada, kada je Miroslav imao tek 25 godina.  Bol zbog gubitka majke nikada nije iščezla, ali je zbog svega toga, veza između oca i sina bila je još jača. Otac mu je davao bezrezervnu podršku u životu i radu.

Kada je Života preminuo u oktobru 2015. godine u 91-oj godini života Miroslava je to jako pogodilo. Imali su divan odnos, Miroslav je oca vodio  na Guču, posvetio mu je i jedan koncert u Sava centru i trudio se da mu olakša sve životne poteškoće. Života je novinarima pričao kako mu je sin, ponos i dika.

Zanimljivo, Miroslav je svom ocu, koji je mnogo voleo cveće, donosio sadnice iz raznih zemlja sveta.

Njegov otac u početku se nadao da će mu sin biti inžinjer, ali, kada je postao pevač, nije imao ništa protiv.

Života je voleo da sa Miroslavom izađe pred publiku i zapeva. Tako je sa sinom često nastupao, a publika ga je volela.

Politička karijera

Miroslav Ilić bavio se politikom. Bio je na listi SPS-a na izborima u Srbiji i našao se na udaru javnosti zbog ove odluke. Danas je naklonjen stranci svog zeta nekadašnjeg ministra Dragana Šutanovca, koji je funkcioner DS-a.  Miroslav ne voli da ga publika vezuje za neku stranku.

To što mu je zet poznati političar, Miroslav govori, da mu samo odmaže. Zbog zeta je kaže često odbijao tezge za nastupe u nekim opštinama gde je na vlasti DS, a sve to kako narod ne bi pričao da mu je zet namestio posao. Inače, kum Dragana i Marije Šutanovac je bivši predsednik Srbije, Boris Tadić.

Novinarima je jedne prilike ispričao i svoj prvi susret sa politikom koji je imao još kao osamnaestogodišnji gimnazijalac. U to vreme bio je očaran radom Komunističke partije, a kada su oni odlučili da omasove svoje redove odmah je poslao i potpisao zahtev da im se pridruži. Kada je stigao potvrdan odgovor bio je presrećan. Međutim, kada je došao kući i vest saopštio roditeljima oni su ga u čudu gledali i objasnili mu da duhovnost i ideologija ne idu ruku pod ruku.

Penzija u Mrčajevcima

Svaki dan proveden u rodnim Mrčajevcima za Miroslava Ilića je okrepljenje. Iako još ne planira da se penzioniše, kaže, kada to odluči, penziju će u zagrljaju voljene supruge Gordane provesti na porodičnom imanju u Mrčajevcima.

Želja mu je da na jednom parčetu zemlje sagradi i kolibu, te obradi zasade, i uživa u radovima na selu. Sa ljudima iz svog kraja Miroslav Ilić njeguje dobrosusedske odnose i svi ga poznaju kao izuzetno dobrog domaćina, komšiju i prijatelja.

Inače, zbog ljubavi prema rodnom kraju Miroslav Ilić na sve moguće načine pomaže turističko privrednu manifestaciju „Kupusijada u Mrčajevcima“. Reč je o velikoj smotri srpske tradicije, umetnosti, kulture i narodnih običaja sa ovih prostora.  Manifestacija se održava sredinom septembra i okuplja na hiljade ljudi.

Diskografija:

 • 1975. Voleo sam devojku iz grada
 • 1979. Sreli smo se, bilo je to davno
 • 1980. U svet odoh majko
 • 1981. Tako mi nedostaješ
 • 1982. Shvatio sam, ne mogu bez tebe
 • 1983. Pozdravi je, pozdravi
 • 1984. Putujem, putujem
 • 1985. Jedan dan života [Lepa Brena i Miroslav Ilić]
 • 1985. Zoveš me na vino
 • 1986. Tebi
 • 1987. Misliš li na mene
 • 1988. Balada o nama
 • 1989. Lažu da vreme leči sve
 • 1990. Šta će nama tugovanje
 • 1993. Prošlost moja
 • 1996. Probudi se srce moje
 • 1998. Čuvajte mi pesme
 • 1999. Što si rano zaspala
 • 2001. Tek smo počeli
 • 2002. Može li se prijatelju
 • 2004. Eto mene
 • 2005. Dajem reč
 • 2010. Mani me godina
 • 2014. Volim te neizlečivo

Festivali na kojim je nastupao:

 • 1973. Beogradski sabor — Oj Moravo, zelena dolamo
 • 1973. Ilidža — Zora zori i dan zabijelio, pobednička pesma
 • 1974. Ilidža — Razvila se gora, gora zelena
 • 1975. Jugoslovenski festival Pariz — Sreli smo se u aprilu
 • 1979. Hit parada — Luckasta si ti
 • 1982. Hit parada — Shvatio sam ne mogu bez tebe
 • 1986. Hit parada — O gitaro, o gitaro
 • 1992. MESAM — Šta će nama tugovanje
 • 1993. Šumadijski sabor — Amerika, Amerika
 • 1995. Moravski biseri — Probudi se srce moje, pobednička pesma
 • 1996. MESAM — Setiš li se nekad mene