Nikola Petković

Kratke informacije

Ime i prezimeNikola Petković
Datum rođenja6. mart 1991.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevač
ŽanrPop-folk

Biografija

Nikola Petković je srpski pop-folk pevač koji je prepoznatljivost stekao učešćem u muzičkim takmičenjima „Zvezde Granda“, „Prvi glas Srbije“ i „Pinkove zvezde“. Rođen je 6. mart 1991. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Muzičku karijeru je započeo 2008. godine u grupi Nemoguće vruće. Zajedno su učestvovali na Balkanskom radijskom festivalu (BRAF) 2010. godine, a Nikola je sledeće godine započeo samostalnu karijeru.

U periodu od 2010. do 2014. godine takmičio se u nekoliko televizijskih emisija, gde je postizao zapažene rezultate. Prvi samostalni singl objavio je 2016. godine pod nazivom „Ne daj da te kunem“. Nakon toga su usledile pesme „Sad je gotovo“, „Bezobrazna“, „Jin i Jang“ i druge.

Karijera

Nikola Petković je rođen 1991. godine u Beogradu. Posle osnovne, završio je srednju farmaceutsku školu. Na njegovom profilu na društvenim mrežama navodi se da je magistrirao farmaciju.

Vrlo rano je pokazao sklonost ka muzici. Svirao je klavir, a karijeru je započeo 2008. godine u grupi Nemoguće vruće. Iste godine su snimili pesmu „Učini prvi korak“. Pesmu je napisao i komponovao Mladen Todorović Đomla.

Dve godine kasnije su nastupili na Balkanskom radijskom festivalu sa pesmom „Dan zaljubljenih“, a potom su objavili singlove „Idi tata“ i „Zamka ljubavi“.

Nikola se 2010. godine prijavio na konkurs za televizijsko muzičko takmičenje „Zvezde Granda“. Uspeo je da obezbedi učešće pred publikom u studiju i televizijskim auditorijumom. Plasirao se među 16 najboljim muških kandidata, ali nije uspeo da obezbedi učešće u finalu tog regionalnog takmičenja.

Nakon toga je postao deo muzičkog takmičenja „Prvi glas Srbije“ koji je emitovan na programu Televizije „Prva“. Bio je deo muške ekipe kojoj je mentorka bila Aleksandra Radović. Premda je pokazao raskošan talenat, konkurencija je bila prilično jaka, pa nije dobio priliku da prođe u finale tog muzičkog šoa.

Nikola je 2014. godine postao jedan od učesnika televizijskog muzičkog takmičenja „Pinkove zvezde“. Između ostalih, publiku i žiri je oduševio svojom interpretacijom pesme „Dođi da ostarimo zajedno“.

Bio je jedan od favorita folk zvezde Svetlane Cece Ražnatović. Ovog puta Petković je obezbedio plasman u četvrtfinale, a to mu je otvorilo mnoga vrata u svetu muzike.

Svoj prvi samostalni singl je objavio 2016. godine. Reč je o pesmi „Ne daj da te kunem“ koju je napisao zajedno sa Markom Drežnjakom, a koji je objavila Produkcijska kuća „IDJ Videos“. Snimio je i spot koji je za šest godina „zaradio“ skoro 270 hiljada pregleda na internet platformi „JuTjub“ („YouTube“).

Produkcijska kuća „Wave Music“ je 2017. godine objavila njegov singl „Sad je gotovo“. I ovog puta se potrudio da snimi kvalitetan spot, a komentari na društvenim mrežama su bili prilično pozitivni.

Tokom 2018. godine ponovo se takmičio u „Zvezdama Granda“. Obezbedio je visok plasman, ali mu je ponovo promakla prilika da svoje umeće pokaže u finalu.

Dve godine studijske pauze popunio je brojnim nastupima u zemlji i regionu. Osim toga, pevao je i u televizijskim emisijama.

Petković je treći singl objavio polovinom 2019. godine. Reč je o pesmi „Bezobrazna“ koju je pisao Marko Drežnjak. Ovaj singl je nadmašio uspeh svega što je do tada radio, a spot je za tri godine dostigao 1.1 milion pregleda na „JuTjubu“.

Premda je bilo najavljeno da će 2021. godine objaviti duetsku pesmu „To svako ume“ sa Teodorom Toković, to se ipak nije dogodilo. U istom periodu mediji su najavili izlazak njegovog prvog albuma, koji je trebalo da nosi naziv „Ispočetka“.

Album je najavio početkom 2022. godine singlom „Jin i Jang“ koju je snimio u saradnji sa Markom Drežakom i Đorđem Romandićem (KC Blaze).Objavio je i spot koji je za manje od osam meseci „zaradio“ preko pola miliona pregleda na „JuTjubu“.

Privatni život

Nikola Petković je rođen 1991. godine. U rodnom gradu je završio osnovnu, srednju školu, te magistrirao farmaciju. Pored muzike, bavi se i kliničkim istraživanjem lekova.

Slobodno vreme provodi pecajući, a tokom predstavljanja publici „Zvezda Granda“ kazao je da mu je muzički uzor bosanskohercegovački pevač Dino Merlin. Sam sebe je jednom prilikom opisao kao upornu osobu.

Diskografija

Singlovi sa grupom Nemoguće vruće

  • 2008. Učini prvi korak
  • 2010.I di tata
  • 2010. Dan zaljubljenih
  • 2010. Zamka ljubavi

Samostalni singlovi

  • 2016. Ne daj da te kunem
  • 2017. Sad je gotovo
  • 2019. Bezobrazna

Nikola Petković na društvenim mrežama

FacebookNikola @ Facebook
InstagramNikola @ Instagram
YoutubeNikola @ YouTube