Danijela Martinović

Kratke informacije

Ime i prezimeDanijela Martinović
Datum rođenja15. jul 1971.
Mesto rođenjaSplit
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjePevačica

Biografija

Danijela Martinović je hrvatska pop pevačica prepoznatljiva po hitovima „To malo ljubavi“, „Pleši sa mnom“, „Neka mi ne svane“, „Ovako ne mogu dalje“ i drugima. Bivša je članica grupe Magazin sa kojom je snimila tri albuma. Rođena je 15. jula 1971. godine u Splitu. Živi i radi u Zagrebu.

Na hrvatskoj muzičkoj sceni Danijela se pojavila polovinom 80-ih godina 20. veka, a veliki pomak u karijeri joj je bio nastup na Splitskom festivalu 1989. godine gde je pevala pesmu „Zumbuli“. Primetio ju je muzičar Tonči Huljić koji ju nakon odlaska Ljiljane Nikolovske pozvao da nastupa sa njegovom grupom Magazin.

Bila je pevačica Magazina u periodu od 1991. do 1996. godine. Za to vreme snimili su albume „Da mi te zaljubit u mene“, „Došlo vrijeme…“ i „Simpatija“. U međuvremenu je sa Magazinom i operskom pevačicom Lidijom Horvat Dunjko nastupila na „Evroviziji“, gde su osvojili 6. mesto.

U dosadašnjoj samostalnoj karijeri snimila je osam albuma i na desetine singlova. Nastupila je na brojnim festivalima, te 1998. godine predstavljala Hrvatsku na „Evroviziji“ sa pesmom „Neka mi ne svane“ i osvojila peto mesto.

Dva puta je proglašen pevačicom godine u Hrvatskoj, a može se pohvaliti brojnim nagradama sa takmičenja u zemlji i regionu.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Danijela Martinović je rođena 1971. godine u Splitu. Njen otac je bio mesar, a majka domaćica. Ima sestru Izabelu i braću Ivana i Denisa.

Danijela je pohađala Osnovnu školu „Prvi splitski partizanski odred“. Već tada je počela da svira mandolinu, i to kod Nenada Vesanovića Keka, tadašnjeg basiste grupe Magazin.

Sa 14 godina je počela da peva u crkvenom bendu Dominik, a u srednjoj školi je učila da svira harfu. U međuvremenu je počela da nastupa sa grupom Delfini, koja je često bila prateći bend Olivera Dragojevića. Sa samo 17 godina je zabavljala publiku pre početka koncerta Vice Vukova.

Karijera

Danijela Martinović se od detinjstva bavi muzikom. Svirala je mandolinu i harfu, te pevala u crkvenom bendu. Bila je i članica grupe Delfini, te već od srednje škole imala priliku da uči nastupajući sa najvećim zvezdama hrvatske pop muzike.

Ipak, najzapaženiji nastup je imala 1989. godine kada je na Splitskom festivalu otpevala pesmu „Zumbul“. Za mladu pevačicu pročulo se i van njene rodne Dalmacije, te ju je Tonči Huljić, osnivač i vođa grupe Magazin, 1991. godine pozvao da zameni Ljiljanu Nikolovsku na poziciji pevačice.

Danijela je pristala, što je označilo početak jedne uspešne pevačke karijere.

Prvi album sa grupom Magazin Danijela je snimila 1991. godine. Reč je o ploči pod nazivom „Da mi te zaljubit u mene“, na kojoj su, pored naslovne, bile i pesme „Svileni“, „Đana“, „Ostani nježan do kraja“ i druge. Album je objavila Diskografska kuća „Komuna“, a prodat je u oko 50 000 primeraka.

Dve godine kasnije objavili su album pod nazivom „Došlo vrijeme“ na kome su bile numere „Neću se vratiti“, „Mafija“, „Aleluja“ i druge. Niti ova ploča nije prošla nezapaženo kod publike, a prodata je u tiražu od 43 000 nosača zvuka.

Treći, i ujedno poslednji CD sa grupom Magazin mlada Splićanka je snimila 1994. godine. Reč je o albumu pod nazivom „Simpatija“ koji je doživeo tiraž od 41 000 prodatih ploča, a na kome su bile pesme „Što će meni ovaj dar“, „Kraj tebe nisam spavala“, „Ljudi“, „Pjesma njegova“ i druge.

Danijela je sa grupom Magazin i operskom pevačicom Lidijom Horvat Dunjko 1995. godine nastupila na „Evroviziji“ sa pesmom „Nostalgija“. Osvojili su šesto mesto, ali i simpatije, ne samo domaće, nego i inostrane publike.

Nakon toga Huljić je krenuo u potragu za drugom pevačicom, jer je Danijela odlučila da karijeru nastavi samostalno.

Prvi solo album pod nazivom „Zovem te ja“ Martinovićeva je objavila  1996. godine. Na njemu su bile numere „Sve što srce poželi“, „Zima“, „Lanci, uzde, okovi“ i druge. Njen prvenac prodat je u 80 000 primeraka, što joj je donelo prvu platinastu ploču.

Dve godine kasnije Danijela je objavila album pod nazivom „To malo ljubavi“ koji je u Hrvatskoj prodat u 100 000 primeraka, a u Sloveniji u 40 000 primeraka. Na tom CD-u su bile pesme „Dobro je“, „Izdali me“, „Da je slađe zaspati“ i druge.

Na hrvatskom izboru za pesmu „Evrovizije“ 1998. godine nastupila je sa numerom „Neka mi ne svane“. Izborila je plasman na najveće evropsko muzičko takmičenje, gde je osvojila peto mesto.

Proglašena je pevačicom godine na više od 50 radio stanica u Hrvatskoj i regionu, dobila je nagradu „Večernjakova ruža“, a sledeće godine je u Makedoniji proglašena pevačicom godine.

Krajem decembra 1999. godine u prodaji se pojavio njen treći album pod nazivom „I po svjetlu i po mraku“. Pored naslovne, sa njega su se izdvojile numere „Danima, godinama, satima“, „Marke nemam“, „Ja znam“ i druge.  CD je ponovo objavila Diskografska kuća „Croatia Records“, a i on je prodat u zlatnom tiražu.

CD pod nazivom „Pleši sa mnom“ Danijela i „Croatia Records“ su objavili 2001. godine. Na njemu su, pored naslovne numere koja je postala regionalni hit, bile i pesme „To nije to“, „Ja ja ja“, „Grube riječi“ i druge, te duetska pesma sa Kemalom Montenom „Ovako ne mogu dalje“ koja je takođe naišla na pozitivne reakcije publike. Ovaj album je takođe doživeo zlatni tiraž.

Album sa deset božićnjih pesama Martinovićeva je objavila 2003. godine pod naslovom „Božić s Danijelom“. I ovog puta izdavač je bila „Croatia Records“, a ploča je prodata u zlatnom tiražu. Sav prihod od prodaje albuma je poklonila u humanitarne svrhe, a nakon toga je 2005. godine održala veliki humanitarni koncert u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Nešto kasnije iste godine Danijela je objavila album pod nazivom „Oaza“, sa pesmama „Jedno te molim“, „Gdje mi je pamet bila“, „Još te volim“ i drugima. Već sledeće godine se u prodaji pojavio njen CD „Canta y baila con Danijela“, na kome su bile neke stare pesme u novom aranžmanu, kao i nekoliko novih numera.

Sledeće godine Danijela je predstavila vlastiti parfem „La la“, te objavila prvu knjigu za decu pod naslovom „DaMA“.

Usledio je nastup na Splitskom festivalu gdje je premijerno izvela numeru „Na po mi srce živi“, a nakon toga je 2008. godine objavila album „Nek živi ljubav – Danijela pjeva hitove Đorđa Novkovića“, u čast pokojnog kompozitora i muzičara.

Cilj joj je bio da završi projekat koji je Novković za života započeo. Publika u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i mnogim zemljama regiona je odlično reagovala na njenu ideju.

Na Splitskom festivalu 2008. godine je otpevala pesmu „Evo mene“, a dve godine kasnije je sa bosanskohercegovačkim pevačem Halidom Bešlićem snimila duet „Zarobljenik uspomena“. Ovim duetom Danijela je najavila album „Unikat“ koji se u prodaji našao 14. februara 2011. godine.

Usledila je velika turneja po Hrvatskoj i Sloveniji kojom je opravdala velike tiraže u kojima je rasprodat CD „Unikat“.  Naredne godine je na Splitskom festivalu nastupila sa pesmom „Brodolom“ te je osvojila treću nagradu publike „Bronzani galeb“.

Nakon toga je usledio singl „Raspašoj“, a potom i pesma „Capuccino“ sa kojim je na Splitskom festivalu osvojila nagradu za najbolji scenski nastup.

U periodu od 2014. do 2017. godine objavila je singlove „Iluzija“, „Naivno malo pile“, „Dežuraj“, „Jednu za ljubav“, „Volim barabu“, „Telefon“ i „Nemam mjeru“.

Početkom oktobra 2019. godine Danijela je izdala knjigu „Šalabahter života – Neopisivo“, zbirku motivacionih poetskih zapisa, proizašlih iz situacija u kojima se sama našla. I ova knjiga je, baš kao i prethodna naišla na pozitivne reakcije čitalaca.

Hrvatska Radio Televizija (HRT ) je u martu 2019. godine započela emitovanje zabavne muzičke emisije „Zvijezde pjevaju“ u čijem žiriju je bila i Danijela Martinović.  Posle trogodišnje pauze u martu 2020. godine objavila je baladu „Čovjek bez adrese“.

Krajem aprila 2021. godine Danijela je publici predstavila pesmu „Ljubav ne odustaje“, koju je napisala zajedno sa Miroslavom Lesićem Lesiqueom i Ines Prajo.

Objavila je i zanimljiv spot koji je za nešto više od šest meseci na internet platformi „Ju Tjub“ („YouTube“) „zaradio preko 850 hiljada pregleda.

„Croatia Records“ je u oktobru 2021. godine objavila pesmu „Još te volim“ koju je proslavila grupa Novi Fosili, a koja u Danijelinoj interpretaciji, po mišljenju mnogih, zvuči vrlo dobro. Pesma se našla na albumu „Najdraže moje – Svi pjevaju Nove Fosile“.

Privatni život

Danijela Martinović je rođena i odrasla u Splitu. Život joj je pod lupom javnosti od 18. godine, kada je prvi put skrenula pažnju publike na svoj talenat.

Godine 1995. udala se za pevača Marka Perkovića Tompsona u Crkvi Svetog Dominika kod Pazara u Splitu. Međutim, razveli su se tri godine kasnije, a Međubiskupski crkveni sud u Splitu je njihov brak proglasio nevažećim i dozvolio crkveni razvod.

Nakon toga je uplovila u vezu sa kolegom Petrom Grašom. Na samom početku su vezu krili od javnosti, ali su kasnije stekli status jednog od najdugovečnijih parova na hrvatskoj estradi.

Jedno od najčešćih privatnih pitanja koje su joj novinari postavljali jeste da li će i kada svoju vezu krunisati brakom, međutim, na takva pitanja pevačica je odgovarala da je i sama pomisao na to čini klaustrofobičnom i da im je i ovako lepo.

Zato je u maju 2021. godine mnoge iznenadila vest da su Danijela i Petar prekinuli vezu dugu 24 godine. Par nije želeo javno da komentariše svoju odluku, a ubrzo su mediji objavili informaciju da se pevač viđa sa Hanom Huljić, ćerkom njihovog kolege Tončija Huljića.

Diskografija

Albumi sa Magazinom

 • 1991. Da mi te zaljubit u mene
 • 1993. Došlo vrijeme …
 • 1994. Simpatija

Samostalni albumi

 • 1996. Zovem te ja
 • 1998. To malo ljubavi
 • 1999. I po svjetlu i po mraku
 • 2001. Pleši sa mnom
 • 2003. Božić s Danijelom
 • 2005. Oaza
 • 2006. Canta y baila con Danijela
 • 2011. Unikat

Samostalni kompilacijski albumi

 • 2001. Najbolje godine
 • 2006. Zlatna kolekcija
 • 2010. Najljepše ljubavne pjesme
 • 2014. The best of collection

Singlovi i EP-ovi

 • 1996. Zovem te ja
 • 1996. Ti možeš lagat svakome
 • 1997. Nemam s kime dočekati zime
 • 1998. Neka mi ne svane
 • 1998. Što sam ja, što si ti
 • 1998. Da je slađe zaspati
 • 1998. Dobro je
 • 1998. Izdali me
 • 1999. Marke nemam
 • 1999. Sedma godina
 • 1999. Danima, godinama, satima
 • 2000. Muko moja
 • 2001. Tako mi fališ ti
 • 2001. To nije to
 • 2001. Ovako ne mogu dalje
 • 2001. Pleši sa mnom
 • 2001. Grube riječi
 • 2003. Život stati neće
 • 2005. Za tebe rođena
 • 2005. Gdje mi je pamet bila
 • 2005. Jednom se živi
 • 2006. Oči od safira
 • 2007. Na po’ mi srce živi
 • 2008. ‘Ko će tebe mi zaminit
 • 2008. Evo mene
 • 2009. Danijela časti
 • 2010. Zarobljenik uspomena
 • 2010. Pola, pola
 • 2011. Živim da živim
 • 2011. Ključ
 • 2012. Brodolom
 • 2012. Raspašoj
 • 2013. Cappucino
 • 2014. Iluzija
 • 2014. Naivno malo pile
 • 2015. Dežuraj
 • 2015. Jednu za ljubav
 • 2016. Volim barabu
 • 2017. Telefon
 • 2017. Nemam mjeru
 • 2020. Čovjek bez adrese
 • 2021. Ljubav ne odustaje

Danijela Martinović na društvenim mrežama

FacebookDanijela @ Facebook
InstagramDanijela @ Instagram
TwitterDanijela @ Twitter
YoutubeDanijela @ YouTube