Niki Minaž (Nicki Minaj)

Kratke informacije

Ime i prezimeNiki Minaž (Nicki Minaj)
Datum rođenja8. decembar 1982.
Mesto rođenjaSent Džejms, Trinidad i Tobago
DržavaSAD
PrebivališteBeverli Hils
ZanimanjePevačica
ŽanrHip hop, pop
Visina157 cm
Težina64 kg

Biografija

Onika Tanya Maraj (Onika Tanja Maraž) je američka reperka, pevačica i glumica poznatija pod imenom Nicki Minaj (Niki Minaž). Rođena je 8. decembra 1982. godine u Trinidadu i Tobagu. Svetsku slavu stekla je nakon objave diskete Playtime Is Over 2007. godine. Živi u Beverli Hilsu.

Njen prvi solo album, Pink Friday, dospeo je na prvo mesto američke lestvice Billboard 200, te je tri puta proglašen platinastim. Drugi album, Pink Friday: Roman Reloaded, objavljen je 2012. godine, te je takođe dospeo na prvo mesto iste lestvice. Pored rada na muzici, Nicki je glumila u nekoliko filmova, te je bila i sutkinja u dvanaestoj sezoni emisije Američki idol. Treći studijski album, nazvan The Pinkprint objavila je 2014. godine, a četiri godine kasnije, nastao je i album Queen.

Minaj je prva umetnica koja je dospela na MTV godišnju listu „Hottest MC List“. 2016. godine, uvrštena je na listu „100 najuticajnijih ljudi u svetu“. Četiri puta su njeni singlovi dospeli u top pet pozicija na Billboard Hot 100 lestvici. Pored toga, Nicki ima najviše hitova koji su dospeli na ovu lestvicu od svih žena bez obzira na žanr, u istoriji postojanja Billboard Hot 100.

Za vreme karijere osvojila je brojne nagrade. Tu spada 6 American Music nagrada, 11 BET, 4 MTV Video Music, 4 Billboard Music nagrade, kao i 10 Grammy nominacija. Nicki je prodala preko 20 miliona singlova, te preko 5 miliona albuma širom sveta, što je čini jednom od najprodavanijih muzičara današnjice.

Detinjstvo

Otac pevačice, Robert Maraj (Robert Maraž) bio je pevač gospela, kao i ekonomista. Borio se sa ovisnošću o drogama i alkoholu, te je zbog toga čak spalio i porodičnu kuću pevačice, 1987. godine. Carol Maraj (Kerol Maraž) je takođe pevačica gospela, a radila je i kao računovođa dok je Nicki bila mala. Oba njena roditelja su afro-trinidadskog porekla. Nicki je odrasla uz starijeg brata Jelani (Dželani) i stariju sestru Mayu (Maja). Pored njih, reperka ima još mlađu sestru Ming (Ming) i mlađeg brata Micaiaha.

Pevačicina majka se preselila u Bronks, Njujork, kako bi išla na fakultet. Zahvaljujući tome čitava porodica je započela život u Njujorku, kada je Nicki imala samo pet godina. Minaj je pohađala LaGuardia srednju školu na Menhetnu. Posle srednje, želela je da postane glumica, te je dobila ulogu u brodvejskoj drami „In Case You Forget“ 2001. godine.

Sa 19 godina, njena karijera glumice je počela da zastajkuje, te je Nicki radila kao konobarica u Red Lobster u Bronksu. Otpuštena je sa tog posla, kao i 15 sličnih njemu, zbog neljubaznosti prema mušterijama.

Karijera

Na početku karijere, Nicki je na kratko imala ugovor sa Full Face, gde je repala u kvartetu po imenu The HoodStars. Minaj je kasnije napustila grupu, te je počela svoje pesme da objavljuje na Myspace. Nekoliko svojih radova prosledila je i ljudima koje je poznavala u muzičkoj industriji. 2007. godine, Minaj dobija ugovor sa izdavačkom kućom Dirty Money Entertainment. Sa njom je objavila svoju prvu disketu po imenu Playtime Is Over. Godinu dana kasnije, izdala je Sucka Free. Zahvaljujući tom projektu, imenovana je najboljom umetnicom godine na dodeli Underground muzičkih nagrada. Treću disketu objavila je 18. aprila 2009. godine. Nazvana je Beam Me Up Scotty. I ona, kao i prethodne su postigle dobar uspeh.

Nakon što je pevačicu otkrio Lil Wayne (Lil Vejn), te odlučio da je zaposli u svojoj izdavačkoj kući Young Money Entertainment, Nicki je počela da se pojavljuje na pesmama velikih imena poput Gucci Mane (Guči Mejn) i Yo Gotti (Jo Goti). Tu započinje njeno uzdizanje ka zvezdama.

U martu 2010. godine, Nicki je započela sa izdavanjem singlova za njen debitantski studijski album. „Your Love“ je izdat kao prvi singl sa albuma, a sledili su ga „Check It Out“ i „Right Thru Me“. U oktobru iste godine, pevačica je postala prva umetnica sa sedam uzastopnih pesama koje su dospele na Billboard Hot 100 muzičku lestvicu. Pored toga, prva je reperka koja se pojavila na MTV godišnjoj Hottest MC listi.

Album Pink Friday je objavljen 19. novembra 2010. godine. Projekat je dobio pozitivne kritike, te je dospeo na drugo mesto Billboard 200 lestvice. Prodat je u 370 hiljada kopija u prvoj sedmici od objavljivanja. Krajem decembra album je označen platinastim, a do februara naredne godine, dospeo je na prvo mesto američke lestvice.

Nicki je objavila i „Moment 4 Life“, te „Super Bass“ kao naknadne singlove sa albuma. Poslednji je stekao ogroman uspeh nakon što ga je Taylor Swift (Tejlor Svift) promovisala na društvenim mrežama. „Super Bass“ je proglašen platinastim čak osam puta u Americi.

Nicki je 2011. godine otvarala turneje pevačici Britney Spears (Britni Spirs). Pored toga, nastupala je na predstavljanju kolekcije Donatelle Versace (Donatela Versaće), kao i na modnoj reviji Victoria’s Secret. Krajem 2011. godine, Nicki je nominovana za tri Grammy nagrade. Iste godine je osvojila i MTV Video Music nagradu za singl „Super Bass“, u kategoriji „Najbolji Hip-hop muzički video“.

„Starships“ je objavljen u februaru 2012. godine, kao prvi singl njenog drugog studijskog albuma, po imenu Pink Friday: Roman Reloaded. Pesma je doživela ogroman uspeh, te je postala jedna od najprodavanijih pesama svih vremena, kao i peta najprodavanija te godine. Ubrzo posle toga, Nicki je objavila i „Beez in the Trap“, kao i „Right by My Side“ kao singlove sa albuma.

Album je objavljen 2. aprila 2012. godine, dva meseca kasnije od planiranog. Pratili su ga promotivni singlovi poput „Roman in Moscow“ i „Stupid Hoe“. Dospeo je na prvo mesto Billboard 200 lestvice, te je proglašen platinastim. Projekat je dobio pomešane kritike zbog mešanja hip-hop i pop zvuka.

Minaj i reper M.I.A su izveli pesmu „Give Me All Your Luvin“ uz pevačicu Madonnu (Madona), za vreme poluvremena utakmice Super Bowl. Iste godine, Minaj je bila prva reperka koja je nastupala na dodeli Grammy nagrada, izvodeći pesmu „Roman Holiday“. U maju 2012. godine, Nicki je krenula na svoju prvu turneju, nazvanu Pink Friday Tour. Krajem iste godine, nastavila je sa turnejom Pink Friday: Reloaded Tour.

U decembru iste godine, Nicki je dala glas za animirani film „Ice Age: Continetal Drift“. Pored toga, osvojila je novu MTV Video Music nagradu, ovog puta za singl „Starships“. E! magazin napravio je trodelni dokumentarac o pevačici, nazvan „Nicki Minaj: My Truth“. Nicki se našla i u emisiji „Američki idol“, kao jedan od sudija. Taj projekat obeležile su stalne svađe sa koleginicom Mariah Carey (Maraja Keri), zbog čega su obe napustile emisiju u maju 2013. godine.

Iste godine, Nicki je proglašena najzastupljenijom umetnicom na Billboard Hot 100 lestvici, u istoriji iste. Sa 44 hita izjednačila je mesto sa Mariah Carey u svim žanrovima. Bila je i prva reperka koja je osvojila četiri uzastopne BET nagrade u kategoriji „Najbolja hip-hop umetnica“.

Nicki se prvi put ostvarila u ulozi glumice u filmu „The Other Woman“ na proleće 2013. godine. Pored toga najavila je i izdavanje trećeg studijskog albuma, po imenu The Pinkprint. Pesma „Pills n Potions“ je objavljena kao prvi singl sa albuma. Ubrzo posle nje, usledila je i „Anaconda“ koja je dospela na drugo mesto Billboard Hot 100 lestvice, te se smatra najvećim uspehom pevačice u karijeri.

Muzički video za pesmu je oborio rekord gledanosti, budući da ga je u prvom danu pogledalo 19,6 miliona ljudi. U decembru iste godine, pevačica je dobila još dve nominacije za Grammy nagradu, ovog puta za singl „Anaconda“, kao i gostovanje na pesmi „Bang Bang“ Jessie J (Džesi Džej) i Ariane Grande (Ariana Grande).

The Pinkprint je objavljen 15. decembra 2014. godine. Dospeo je na drugo mesto Billboard 200 lestvice, te je dobio pozitivne kritike. Na 58. dodeli Grammy nagrada, Minaj je dobila još tri nominacije, ovog puta za najbolji album.

U junu 2014. godine, Nicki je postala jedina umetnica koja je dobila pet BET nagrada uzastopno, izjednačivši pobede sa reperkom Missy Elliott (Misi Eliot). Treći singl „Only“ izazvao je mnoge kontroverze, budući da je spot za pesmu sadržavao nacističke simbole. Mediji, kao i brojne organizacije za pomoć žrtvama nacističkih napada su oštro osudili pevačicu.

Početkom 2015. godine, Nicki je započela svoju treću turneju. Iste godine osvojila je šestu BET nagradu, postavši tako reperka sa najviše pobeda u kategoriji „Najbolja hip-hop umetnica“. Nekoliko meseci kasnije, pevačica se našla u filmu „Barbershop: The Next Cut“. Film je dobio odlične kritike, a Minaj je za svoju ulogu bila nominovana za Teen Choice nagradu za najbolju glumicu u komediji.

20. marta 2017. godine, singlovi „No Frauds“, „Changed It“ i „Regret In Your Tears“ su objavljeni istovremeno, te je tako Nicki oborila rekord na Billboard Hot 100 lestvici, sa najviše plasiranih hitova, koji je pre držala Aretha Franklin (Areta Frenklin).

Do kraja 2017. godine, Nicki se pojavila kao gost na nekoliko singlova, među kojim su i „MotorSport“, „Rake It Up“ i „Swish Swish“. Sve pesme postigle su ogroman uspeh u Americi.

Minaj je službeno najavila svoj četvrti studijski album po imenu Queen, na crvenom tepihu Met Gala zabave, 2018. godine. Glavni singl sa albuma, „Chun-Li“ objavljen je 12. aprila 2018. godine. Sledili su ga „Barbie Tingz“ i pesma sa Lil Waynom „Rich Sex“. Drugi službeni singl sa albuma, u saradnji sa Arianom Grande, „Bed“ objavljen je 14. juna 2018. godine. Iako je odložila samo objavljivanje albuma, Nicki je preko svog Tviter računa objavila kako će na svojoj četvrtoj turneji kao gosta imati repera Future (Fjučer). Pored toga, izvela je singlove „Chun-Li“ i „Rich Sex“ na dodeli BET nagrada 2018. godine.

U julu iste godine, gostovala je na pesmama repera Tekashi 6ix9ine, nazvanim „Fefe“ i „Mama“. Obe pesme su se našle na njegovom debitantskom albumu Dummy Boy. Pesma „Fefe“ dospela je na drugo mesto američke lestvice Billboard Hot 100, što je pevačicino najbolje gostujuće ostvarenje još od pesme „Bang Bang“ iz 2014. godine.

Minaj je objavila svoj četvrti album po imenu Queen, 10. avgusta 2018. godine. Samo dan ranije, lansirala je svoju radio emisiju na Beats 1 kanalu, nazvanu „Queen Radio“. Album je dospeo na drugo mesto muzičke lestvice u Americi, kao i na peto mesto u Velikoj Britaniji i četvrto u Australiji.

Album je većinom dobio pozitivne kritike, iako su neki kritičari smatrali problematičnim njegovu dužinu. Uprkos kontroverzama vezanim za album, projekat se smatra najboljim ostvarenjem pevačice, budući da se odlično plasirao i na tržišta izvan Amerike.

20. avgusta, Minaj je osvojila četvrtu MTV Video muzičku nagradu, ovog puta za singl „Chun-Li“. 2. septembra iste godine, Minaj je nastupala na godišnjem festivalu po imenu „Made in America Festival“, kao glavni izvođač.

Krajem godine, pevačice se pojavila na nekoliko pesama drugih umetnika. Neki od njih su Tyga (Tajga), Little Mix, BTS itd. Svaka pesma je doživela veliki uspeh, dospevši na Billboard Hot 100 lestvicu. U decembru 2018. godine, objavljeno je kako će Nicki dati glas za ulogu u filmu „The Angry Birds Movie 2“. Njegovo objavljivanje očekuje se u avgustu 2019. godine.

Privatni život

Nicki Minaj je jedina žena koja se nalazi na Forbsovoj listi „Hip Hop Cash Kings“. Prvi put se na njoj pojavila 2011. godine, kada je zarađivala oko 6,5 miliona američkih dolara. Naredne godine, plasirala se na osmo mesto iste liste, zaradivši ovog puta 15,5 miliona. 2013. godine, dospela je na četvrto mesto, sa zaradom od 29 miliona dolara. Četvrto uzastopno pojavljivanje na listi ostvarila je 2014. godine, zaradivši 14 miliona dolara.

Minaj je u nekoliko intervjua pričala o svom ocu i njihovom odnosu. Istaknula je da joj je otac otišao na rehabilitaciju, te da je pronašao smisao u veri, zbog čega se njihov odnos popravio. 2011. godine, njen rođak Nicholas Telemaque (Nikolas Telemejk) je ubijem u blizini njegove kuće u Bruklinu. Nicki je o tome pevala u pesmama „Champion“, te „All Things Go“.

Početkom decembra 2015. godine, objavljeno je kako je stariji brat pevačice, Jelani optužen i uhapšen zbog seksualnog napada. Suđenje je trajalo mesec dana, te je procenjeno kako će dobiti kaznu od 25 godina u zatvoru. Jelani je zlostavljao svoju pokćerku koja je tada imala samo 11 godina, te ju je silovao nebrojeno puta dok je njena majka bila na poslu. Sud ga je proglasio krivim, te trenutno izdržava kaznu u zatvoru.

Krajem 2014. godine, Minaj je prekinula dugogodišnju vezu sa Safaree Samuelsom (Safari Samuels). Bili su u vezi od 2000. godine. Veruje se kako je nekoliko pesama na njenom albumu The Pinkprint, inspirisano upravo njihovim prekidom. Minaj je takođe otkrila kako je imala pobačaj kao tinejdžerka, u njenoj pesmi „All Things Go“. Početkom 2015. godine, Minaj je započela vezu sa reperom Meek Mill (Mik Mil). Dve godine kasnije, pevačica je na svom Tviter računu objavila kako su završili svoju vezu.

Budući da su se njeni roditelji često svađali kada je Nicki bila mala, ona je stvarala alter ega kako bi pobegla iz realnosti na kratko vreme. Njen prvi identitet bila je Cookie (Kuki), koja je kasnije postala Harajuku Barbie i na kraju Nicki Minaj.

Svoja alter ega prenela je i na muzičku karijeru, pa se tako često u njenim pesmama i video spotovima mogu videti likovi koji pričaju svoju životnu priču. U novembru 2010. godine, Nicki je stvorila lik Nicki Teresa (Niki Tereza), za vreme posete organizaciji Garden of Dreams u Njujorku. Pored nje, predstavila je i alter ego po imenu Rosa (Roza).

Za potrebe albuma Pink Friday, Nicki je stvorila alter ego po imenu Roman Zolanski (Roman Zolanski), kojeg je opisala kao demona unutar sebe, i svog brata blizanca. Pevačica navodno poprima ovaj lik kada je ljuta. Roman je često poređen sa alter egom repera Eminem (Eminem), po imenu Slim Shady (Slim Šejdi). Zbog toga su njih dvoje odlučili napraviti zajedničku pesmu u kojoj će glavne uloge imati njihove druge ličnosti. Pesma je nazvana „Roman’s Revenge“. Roman ima i majku po imenu Martha (Marta), koja je pojavljuje na nekoliko pesama pevačice.

Diskografija

  • Pink Friday 2010.
  • Pink Friday: Roman Reloaded 2012.
  • The Pinkprint 2014.
  • Queen 2018.

Filmografija

  • Ice Age: Continental Drift 2012.
  • The Other Woman 2014.
  • Barbershop: The Next Cut 2016.
  • The Angry Birds Movie 2 2019.

Niki Minaž (Nicki Minaj) na društvenim mrežama

FacebookNicki @ Facebook
InstagramNicki @ Instagram
TwitterNicki @ Twitter
YoutubeNicki @ YouTube