Kim Džong Un

Kratke informacije

Ime i prezimeKim Džong Un
Datum rođenja8. januar 1982, 1983. ili 1984.
Mesto rođenjaPjongjang
DržavaSeverna Koreja
PrebivalištePjongjang
ZanimanjePolitičar

Biografija

Kim Džong Un (김정은) je severnokorejski političar koji od 2011. godine obavlja funkciju vrhovnog vođe Demokratske Narodne Republike Koreje, a od 2012. godine je na čelu Radničke partije Koreje. Tačan datum njegovog rođenja je nepoznat, ali se pretpostavlja da je rođen 8. januara 1982, 1983. ili 1984. godine u Pjongjangu, glavnom gradu Severne Koreje, gde se danas nalazi njegova službena rezidencija.

Kim Džong Un je na poziciji vrhovnog vođe Severne Koreje nasledio svog oca Kim Džong Il-a (김정일), koji je tu dužost preuzeo od prvog vrhovnog vođe te zemlje Kim Il Sunga (김일성).

Uprkos tome što je Kim Džong Un bio najmlađi  od trojice sinova Kim Džong Il-a, još od 2010. godine neformalno je smatran naslednikom svog oca. Nakon smrti Kim Džong Il-a u decembru 2011. godine, državna televizija je njegovog najmlađeg sina prozvala „velikim naslednikom“.

Kim Džong Un, pored titule vođe Severne Koreje, obavlja funkciju predsednika Radničke partije Koreje, a po službenoj dužnosti je i predsednik Centralnog vojnog komiteta i predsednik Komisije za državne poslove. Član je predsedništva Politbiroa Radničke partije Koreje, najvišeg zakonodanog tela u zemlji.

Od jula 2012. godine Kim Džong un je unapređen u čin maršala Korejske narodne armije.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

O tačnom datumu rođenja trećeg severnokorejskog vođe postoje različita mišljenja. Severnokorejske vlasti i državni mediji navode da je Kim Džong Un rođen 8. januara 1982. godine, ali južnokorejske obaveštajne službe tvrde da je godina njegovog rođenja iz simboličkih razloga promenjena, te da je on stvarno rođen godinu dana kasnije.

To su potkrepili činjenicama da se 1982. godine obeležava 70 godina od rođenja njegovog dede Kim Il Sung-a, a 40 godina od rođenja njegovog oca Kim Džong Il-a.

Na trećoj strani su navodi američkih vlasti da je severnokorejski vođa zapravo rođen 8. januara 1984. godine u Pjongjangu.

Kim Džong Un je drugo od troje dece Kim Džong Il-a i njegove supruge Ko Jong (고용희). Njihov najstariji sin Kim Džong Čul (김정철) je rođen 1981. godine, dok je najmlađa ćerka Kim Jo Jong (김여정) rođena 1987. godine. Njihov deda Kim Il sung je bio na čelu Demokratske Narodne Republike Koreje od njenog osnivanja 1948. godine, pa sve do svoje smrti 1994. godine.

Neki izveštaji navode da je Kim Džong un u švajcarskom Gumligenu pohađao međunarodnu školu na engleskom jeziku pod nazivom „Chol-pak“ ili „Pak-chol“ u periodu od 1993. do 1998. godine. Navodno je bio stidiljiv, ali dobar učenik koji se dobro slagao sa kolegama. Voleo je košarku, a često je u školu dolazio u pratnji starijeg đaka za koga se smatralo da mu je telohranitelj.

Ipak, pojedini izveštaji tvrde da učenik iz Gumligena nije Kim Džong Un, nego njegov stariji brat Kim Džong Čul.

Kasnije je objavljeno da se zapravo školovao u državnoj šoli Lajbefeld Stajnholcl (Liebefeld Steinhölzli) u Kinizu kod Berna pod imenom „Pak-un“ ili „Un-pak“ u periodu od 1998. do 2000. godine. Zvanično je predstavljen kao sin zaposlenika severnokorejske ambasade u Bernu.

Švajcarske vlasti su potvrdile da su u tom periodu imali đaka iz Severne Koreje koji je prvo išao u specijalni razred za decu koja pohađaju nastavu na stranom jezku, a od šestog do devetog razreda je slušao redovnu nastavu. Navodno je školu naglo napustio u jesen 2000. godine.

Profesori ga se sećaju kao ambicioznog i prilagodljivog đaka koji je voleo da igra košarku, ali tvrde da su njegove ocene bile slabe, a posećenost nastavi retka.  Školovao se pod mentorstvom severnokorejskog ambasadora u Švajcarskoj Ri Čola (리수용).

Oko njegovog boravka i školovanja u Švajcarskoj mnogi se ne slažu, međutim, većina analitičara tvrdi da je Kim Džong Un pohađao Univerzitet Kim Il Sung. Reč je o vojnoj akademiji u Pjongjangu, gde je studirao od 2002. do 2007. godine. Na Univerzitetu Kim Il Sung je diplomirao fiziku, a na Vojnom univerzitetu je postao oficir Korejske narodne armije.

Politički uspon

Kimov najstariji polubrat Kim Džong Nam 8김정남) je bio dugo smatran glavnim kandidatom za naslednika njihovog oca na čelu Severne Koreje, međutim, kada je 2001. godine uhvaćen u pokušaju da uđe u Japan sa lažnim pasošem, proteran je iz zemlje. Kim Džong Nam je ubijen u Maleziji 2017. godine, a sumnja se da su ubistvo izvršili severnokorejski tajni agenti.

Savremenici Kim Džong Il-a tvrde da je on uvek više favorizovao svog najmlađeg sina, u odnosu na Kim Džong Čula. Govorio je da je Čul, za razliku od Džong Una feminizovan, te da je Un zapravo „njegova slika i prilika“. Mnogi su se složili da je bolje vlast predati Kim Džong Unu jer poseduje odlične fizičke sposobnosti i nikad ne priznaje poraz.

15. januara 2009. godine jedna južnokorejska novinska agencija je izvestila da je Kim Džong Il imenovao Kim Džong Un-a svojim naslednikom. Bi-Bi-Si (BBC) je u martu 2009. godine javio da se Kim Džong Un nalazi na listi kandidata za poslanika u Narodnoj skupštini, ali mu je kasnije dodeljena pozicija u Nacionalnoj komisiji za odbranu, koja predstavlja ogranak severnokorejske vojske.

Već je tada svima bilo jasno da će Kim DžongUn naslediti svog oca na čelu Korejske radničke partije. Kim Džong Il je tražio od svojih ambasadora u inostranstvu da mu pokažu odanost, a građani Severne Koreje su mu pevali ode.

U junu 2009. godine strani mediji su objavili da je Kim tajno posetio Kinu kako bi se „predstavio“ njihovom rukovodstvu, gde su ga navodno upozorili da ne sprovodi nuklearne testove. Međutim, kinesko ministarstvo vanjskih poslova je oštro demantovalo te tvrdnje, uz obrazoloženje da se ta poseta nikad nije dogodila.

Kim Džong Il je u septembru 2009. godine zahvaljujući čestim propagandnim kampanjama obezbedio podršku svom sinu. Međutim, postoji sumnja da je Kim Džong Un bio umešan u potop broda Čenoan i bombardovanje Jenpjonga kako bi učvrstio svoj položaj u vojsci, te omogućio što lakšu proceduru prelaska vlasti s oca na njega.

Krajem septembra 2010. godine dodeljen mu je čin generala u severnokorejskoj vojci. To se dogodilo samo dan pre početka konferencije Radničke partije Koreje u Pjongjangu.  Već 28. decembra 2010. godine imenovan je za potpredsednika Centralne vojne komisije i postao član Centralnog komiteta Radničke partije.

Zajedno s ocem je prisustvovao proslavi povodom 65. godišnjice Radničke partije, što se shvatilo kao jasan znak da će on postati novi vođa Severne Koreje. Ovaj događaj pratilo je mnogo međunarodnih novinskih agencija, upravo zbog njegovog stvarnog značenja

Kako bi obezbedio podršku i olakšao stupanje na dužnost, Kim Džong Un je navodno već u januaru 2011. godine „eliminisao“ oko 200 simpatizera svojih najvećih rivala, uključujući i potpredsednika Nacionalne komisije za odbranu.

Dolazak na vlast

Kim Džong Il je preminuo 17. decembra 2011. godine. Uprkos njegovim planovima, nije odmah bilo jasno da li će Kim Džong Un zaista preuzeti celokupnu vlast i koja će biti njegova uloga u novoj vladi. Pojedini analitičari su predviđali da će nakom Il-ove smrti, njegov sin ustvari delovati kao regent, s obzirom na to da je bio previše neiskusan da bi vodio zemlju.

Ipak, nakon Kim Džong Il-ove smrti, Kim Džong Un je proglašen za „velikog naslednika revolucionarnog  Jučea“, „izvanrednog vođu stranke, vojske i naroda“, te „poštovanog druga koji je identičan Vrhovnom komandantu Kim Džong Il-u“.

Korejska centralna novinska agencija ga je opisala kao „sjajnu ličnost poslatu s neba“, kako su nazivali njegovog oca i dedu, a članovi Radničke partije su naveli da se „krvavim suzama zaklinju da će nazvati Kim Džong Un-a svojim vrhovnim komandantom i vođom“.

Za Vrhovnog komandant Korejske narodne armije proglašen je 24. decembra 2011. godine, a šest dana kasnije Politički biro Centralnog komiteta Radničke partije je zvanično potvrdio tu odluku.

Korejska narodna armija je 9. januara 2012. godine održala veliku paradu ispred Sunčeve palate Kumsusan kako bi odala počast Kim Džong Un-u i iskazala mu svoju odanost.

Krajem marta 2012. godine Kim Džong Un je proglašen „doživotnim generalnim sekretarom Radničke partije Koreje“. Nakon toga je na stranačkom kongresu proglašen prvim sekretarom stranke, te preuzeo očevu funkciju predsedavajućeg Centralne vojne Komisije i njegovo mesto u Predsedništvu Politbiroa.

Na 5. zasedanju 12. Vrhovne narodne skupštine koje je održano 13. aprila 2012. godine, Kim Džong Un je imenovan predsedavajućim Nacionalne komisije za odbranu. Nekoliko dana kasnije je tokom vojne parade održao i svoj prvi javni govor.  Njegove reči su poslužile kao deo himne posvećene novom vođi Severne Koreje koja nosi naziv „Ka konačnoj pobedi“.

Kim Džong Un je u junu 2012. godine unapređen u čin maršala Korejske narodne armije, što predstavlja najviši aktivni čin u vojci. Ovu odluku su doneli Centralni komitet i Centralna vojna komisija Radničke partije Koreje, te Nacionalna komisija za odbranu i Predsedništvo Vrhovne narodne skupštine.

Premda se nije ni  morao kandidovati, dobio je mandat u Vrhovnoj narodnoj skupštini, a nakon toga ga je u martu 2014. godine Skupština izabrala za prvog predsednika Nacionalne komisije za odbranu. Na kongresu Radničke partije koji je održan u maju 2016. godine postao je predsednik te partije.

U junu 2016. godine Kim je postao predsednik Komisije za državne poslove.

Kim Džong un je zvanično član trijumfata koji upravlja Severnom Korejom, a čine ga i premijer Kim Jae Rjong (김재룡)i predsednik parlamenta Čoe Rjong Hae (최룡해).  Svaki od njih trojice nominalno ima jednu trećinu vlasti u zemlji. Kim Džong Un upravlja vojskom, Kim Jae Rjong vodi vladu i bavi se nacionalnim poslovima, dok je Čoe Rjong Hae zadužen za diplomatiju.

Politički analitičari koji se već godinama bave Severnom Korejom, slažu se da je Kim Džong Un uveo mnoge novine kada je funkcionisanje države u pitanju. Retki strani novinari koji imaju priliku da borave u Severnoj Koreji tvrde da su, uprkos zatvorenosti zemlje, prodavnice pune, a ljudi na ulicama veseli.

Međutim, s obzirom na slabu dostupnost informacija koje dolaze iz ove zemlje, Severna Koreja i dalje ostaje najmisterioznija država na planeti.

Razvoj nuklearnog naoružanja

Pod rukovodstvom Kim Džong Un-a je nastavila da razvija nuklearno naoružanje. Samo u periodu od februara 2013. do septembra 2017. godine izvedeno je preko 80 raketnih proba. To i ne čudi, s obzirom na to da je na kongresu stranke u martu 2013. godine Kim Džong Un obećao „novu stratešku liniju za paralelno sprovođenje ekonomskog napretka i izgradnju nuklearnih oružanih snaga“.

Neki istraživači smatraju da on veruje da je nuklearno oružje najsnažnija garancija da će njegov režim da opstane.  Zato i ne čudi što je u decembru 2015. godine izjavio da je njegova porodica pretvorila „Severnu Koreju u moćnu državu nuklearnog naoružanja, spremnu da detonira samostalnu A-bombu i H-bombu kako bi odbranila svoj suverenitet i dostojanstvo nacije“.

Premda je 2016. godine izjavio da njegova zemlja neće koristiti nuklearno oružje ukoliko neprijateljske snage ne upotrebe to oružje u cilju invazije njenog suvereniteta, nešto kasnije je kazao da Severna Koreja može da predvodi rat u nuklearnom naoružanju.

U januaru 2018. godine, nuklearni arsenal Severne Koreje je procenjen na između 15 i 60 bombi, uključujući i vodonične bombe. Prema mišljenju analitičara, raketa Hvasong-15 sposobna je da napadne bilo gde u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon brojnih nuklearnih probi, Ujedinjene nacije su usvojile niz sankcija protiv Severne Koreje zbog njenog nuklearnog programa i raketnih testova.

Privatni život

Severnokorejski državni mediji su 25. jula 2012. godine prvi put objavili da je Kim Džong Un oženjen ženom po imenu Ri Sol Ju (리설주). Nekoliko nedelja pre ove objave, ona se počela pojavljivati u javnosti sa severnokorejskim vođom. Premda se o njoj vrlo malo zna, veruje se da je u momentu kada su se venčali imala dvadesetak godina.

Pojedini južnokorejski analitičari tvrde da je brak sklopljen veoma brzo i to nakon što je Kim Džong un 2008. godine pretrpeo moždani udar. Venčali su se 2009. godine, a godinu dana kasnije su dobili prvo dete.

Američki košarkaš Denis Rodman (Dennis Rodman) je nakon posete Kim Džong Unu 2013. godine rekao da su on i supruga nedugo pre toga dobili devojčicu po imenu Ju-Ae.  U februaru 2017. godine dobili su i treće dete, ali njegov pol nije poznat.

Kimova mlađa sestra Kim Io Jong se ponekad pojavljuje u Kimovom društvu. Veruje se da igra ključnu ulogu u stvaranju njegovog javnog imidža i organizovanju javnih događaja.

Njegov prognani polubrat Kim Jong Nam, je ubijen 16. februara 2017. godine na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru. Kim Jong Nam je usmrćen nervnim agensom VKS dok je šetao terminalom, a veruje se da je upravo Kim Džong Un naredio atentat.