Olajide William Olatunji (KSI)

Kratke informacije

Ime i prezimeOlajide William Olatunji (KSI)
Datum rođenja19. jun 1993.
Mesto rođenjaLondon
DržavaEngleska
PrebivališteLondon
ZanimanjeJutjuber, pevač, komičar
ŽanrRap
Visina-
Težina-

Biografija

Olađide Vilijam Olatunđi (Olajide William Olatunji), poznatiji kao KSI (KSI) ili Džej Džej (JJ) je britanska jutjub zvezda, komičar, glumac, reper i amaterski bokser. Rođen je 19. juna 1993. godine u Londonu. Nakon što je postao slavan na svom Jutjub kanalu, koji od oktobra 2018. godine ima preko 19 miliona pretplatnika i 4 milijarde video pregleda, postao je poznat i po svojoj muzici.

KSI je objavio svoj debitantski ep Kip Ap (Keep Up) 2016. godine, tako dospevši na prvo mesto britanske Arenbi Albums lestvice. Pored toga, na listi je jutjub kanala sa najviše pretplatnika, gde se nalazi na 50. mestu. Njegov nadimak KSI upravo potiče od imena njegovog kanala- KSIOlajideBT.

Karijera

Prije uspeha sa trenutnim jutjub kanalom, Olađide je imao jutjub kanal (koji i danas postoji), po imenu ĐideDžunior, koji je napravio 24. aprila 2008. godine. Svoj aktivni kanal napravio je 24. jula 2009., započevši sa videom o serijalu FIFA video igara.

Prema njegovoj veb stranici, jutjuberi poput Vipelera (Weepeler) i Hđerpseta (Hjerpseth) su ga inspirisali da započne svoju karijeru na Jutjubu. Njegov glavni kanal je prvobitno bio fokusiran na fudbalsku asocijaciju i FIFU, iako je pored toga igrao i druge igre poput Grand Teft Auto 5 i druge PiSi modifikacije, na svom drugom kanalu.

Njegov drugi kanal sadrži klipove u kojima KSI igra jednostavnije istorijske i horor igrice, na sličan način kao i njegov jutjub kolega Pjudipaj (PewDiePie).
KSI je bio u središtu kontroverze nakon njegovih postupaka na Eurogejmer događaju, 2012. godine. Skandal je započeo njegovim odlaskom na Eksboks Van zabavu otvorenja, u Londonu. Zbog navodnog seksualnog uznemiravanja prisutnih gošći na događaju, Majkrosoft je prekinuo svaku komunikaciju sa igračem, te mu je do kraja života zabranio Eurogejmer Ekspo.

Njegov menadžer je izdao sljedeću izjavu: „Seksizam nije nešto što Kjsiaj podržava, ili sa čime želi da ga poistovećuju. Želeo bi da se izvine za sve uvrede koji je video, stariji od 15 meseci, prouzrokovao, u kratko vreme koje je bio na njegovom jutjub kanalu. Na njega se sada pozivaju drugi ljudi, konstantno. U poslednjih par meseci on aktivno izbegava određenu vrstu sadržaja, iz daleke prošlosti, te želi da ga se vrednuje na osnovu odličnog sadržaja i vrednosti koje pruža brendovima i partnerima, bez kontroverzi.“

U februaru 2013. godine, KSI se pojavio u videu „KSI protiv FIFE- D Rekord Slem“, koji je napravio ĐiViARomg (GWRomg). U njemu jutjuber pobeđuje prethodni svetski rekord u broju golova zadanih protiv kompjutera koji je iznosio 110 golova, a KSI je postigao 190.

Povodom toga, njegovo ime se pojavilo u Ginisovoj knjizi rekorda- Gejmer izdanje, 2013. godine. U oktobru iste godine, KSI je potpisao ugovor sa podvrstom Marker Studios muzičke kuće, Polaris.

19. oktobra on i četiri druga jutjubera su formirali grupu po imenu Ultimat Sajdmen (ime je posle skraćeno samo na Sajdmen), koja se sastojala od njega, Itan Pejna (Ethan Payne), Sajmon Majntera (Simon Minter), Džoš Bredlija (Josh Bradley) i Tobija Brauna (Tobi Brown). Grupa je odlučila da doda i šestog člana, Vikram Barna (Vikram Barn), poznatijeg kao Vikkstar123. Posle mesec dana, pridružio im se i sedmi član, Heri Luis (Harry Lewis) 2014. godine.

Nakon što je pobedio Zek Zeldina (Zach Zeldin), suosnivača Virdžini Gejminga, u meču FIFE, KSI je posetio Las Vegas, gde je razgovarao o osnivanju jutjub projekta u kojem bi pretplaćivanje na kanale bilo naplaćivano.
Početkom 2017. godine, KSI je prestao da objavljuje klipove na svoj jutjub kanal. Kasnije, u julu iste godine, objavio je video u kojem objašnjava da je nezadovoljan sa smerom u kojem se Jutjub kreće. 4. avgusta 2017., KSI je objavio na Tviteru kako napušta Sajdmen grupu, ponajviše zbog konflikta sa kolegom i članom grupe, Itanom Pejnom. Ubrzo posle toga objavio je nekoliko video pesama u kojim proziva članove grupe, kritikujući ih, na šta je većina članova odgovorila svojim pesmama.

Kanije tog meseca, tačnije 15. avgusta, KSI je objavio video u kojem je tvrdio da će biti deportovan iz Amerike. U tom trenutku je boravio u Los Anđelesu, te je zbog nepravilne vize došlo do problema. Izjavio je takođe da se vraća u privatnu vilu koju je posedovao zajedno sa grupom, ali da se ne vraća i u grupu.

Ipak, narednog meseca, KSI se vratio u Sajdmen. Zbog toga su ih mnogi optužili da su lažirali svađu u grupi, kako bi dobili preglede, budući da su KSI i ostali članovi dobili veliki broj pretplatnika, pa samim tim i novca na Jutjubu, ponajviše zbog pesama upućenih jedan protiv drugog.

Najistaknutiji je bio jutjuber Džou Veler (Joe Weller), koji je objavio svoju pesmu u kojoj kritikuje KSIa i Sajdmen zbog lažiranja „Sajdmen rata“. Zbog takve situacije, jutjuberi su počeli da se napadaju na Tviteru.

Ubrzo posle toga objavili su da će na godišnjem događaju posvećenom stvaraocima sadržaja, po imenu Aploud (Upload) (koji su KSI i drugi članovi grupe donekle finansirali) doći do borbe u obliku boks meča, 3. februara 2018. godine u Koper Boks Areni, u Londonu.

Za vreme objave, dva jutjubera su se verbalno i fizički sukobili, KSI ismejavajući Velerove probleme sa depresijom. Obojica su objavili video klipove nakon toga, te se KSI izvinuo zbog svog ponašanja. U novembru 2017. godine KSI je objavio video razjašnjavajući da li je njegova svađa sa Sajdmenom bila stvarna ili lažna, komentarišući: „Drama nije bila ni potpuno stvarna ni potpuno lažna“.

Muzika

2011. godine, KSI je svoju karijeru proširio i na muziku, ponajviše u ulozi repera. Zajedno sa jutjub kolegom Rendolfom (Randolph) objavio je „Heski Tajm“, rep pesmu o fudbaleru Emilu Heskiju (Emile Heskey). Pesma je objavljena na Ajtunsu prije Božića 2011. godine.

Muzički spot pokazuje kako Heski propušta mnoge prilike na FIFI. Zahvaljujući uspehu pesme, KSI je započeo serijal na svom kanalu, po imenu „Fudbalske rep bitke“, u kojem on i Ralf glume poznate figure iz sveta fudbala. Iako je započeo kao serijal rep pesama uključujući fudbalere Marija Balotelia (Mario Balotelli) i menadžera Ser Aleksa Fergusona (Sir Alex Ferguson), jedan od videa prikazuje KSIa koji glumi sebe, protiv Robin Van Persija (Robin van Persie).

U videu, reper ismejava Van Persija zato što je prešao iz Arsenala u njegovog suparnika, Mančester Junajted. Pored toga, KSI se pojavio i u muzičkom videu Droideka (Droidek). Režirao je i pojavio se u svom spotu za pesmu „Get Hajper“, te je sarađivao sa britanskim reperom Svejom (Sway), objavivši dve pesme za pevača iz Londona.

KSI je objavio svoj prvi singl kao solo umetnik, 23. marta 2015. godine. Singl se zove „Lamborgini“, te na njemu gostuje reper Pi Mani (P Monney). Pesma je objavljena pod Svejevom muzičkom kućom, Disajfa Prodakšns.

29. oktobra 2015. godine, KSI je najavio izlazak svog prvog epa Kip Ap. Objavljen je 8. januara 2016. godine pod Ajland Rekordsom. Epova naslovna pesma, na kojoj je sarađivao sa Džejmi (Jme) je objavljena 13. novembra iste godine, a muzički video je objavljen dva dana kasnije.

29. jula 2016. godine, KSI je objavio „Friends with Benefits“, na kojoj radi sa holandskom muzičkom grupom Emendiem. Pesma je objavljena kao singl za njegov drugi ep po imenu Džamp Araund, koji je objavljen 28. oktobra.

KSI je samostalno objavio svoj treći ep Spejs, 30. juna 2017. godine, a tri meseca kasnije izdao je i četvrti, po imenu Distrekšn. To će biti njegov drugi ep koji je dospeo na britansku Arenbi Albums lestvicu.

Karijera u amaterskom boksu

3. februara 2018. godine, KSI je završio svoj prvi amaterski boks meč protiv jutjub kolege, Džou Velera. Meč se održao u Koper Boks Areni u Hekni Viku, u Londonu. KSI je pobedio u 1. minuti treće runde zahvaljujući tehničkom nokautu.

Na Jutjubu, borba je privukla više od 1.6 miliona gledalaca uživo, 21 milion tokom prvog dana od objave te 25 miliona u narednih nekoliko dana, tako postavši najveći amaterski boks meč u njegovoj istoriji. KSI je nagrađen sa jutjubovim Boksing Čempionšip Belt.

Kejsiaj je naknadno iskazao poštovanje Veleru jer je bio puno opasniji i žilaviji nego što je očekivao, te ga je pohvalio što je posvećen podizanju svesti o problemima mentalnog zdravlja. Nakon toga je izazvao američku internet senzaciju Logan Pola (Logan Paul) i njegovog brata Džejk Pola (Jake Paul) na borbu. Njima je dodao i bivšeg fudbalera Rio Ferdinanda (Rio Ferdinand).

24. februara 2018. godine, braća Pol su objavila da će se boriti protiv Olatuđ braće (KSIa i njegovog mlađeg brata Deđija (Deji), poznatijeg kao KomediŠortsGejmer) u boks meču. Meč je podeljen na osnovu njihovih godina, te su se tako takmičila dvojica starije braće i dvojica mlađe, jedan protiv drugog. U prvom meču je bilo izjednačeno, budući da su dva suca glasala 57:57, treći 58:57 za KSIa. U drugom meču pobedio je Džejk Pol.

Budući da je prvi meč završen u Londonu, drugi će se održati u Americi, sredinom maja 2019. godine. Borba je ocenjena kao najveći događaja u jutjub istoriji, jer su ljudi imali priliku platiti ulaz na stim, gde su mogli gledati meč uživo. Borba je proglašena i najvećom amaterskom boks borbom, u istoriji. Procenjuje se da su na osnovu prodatih karata i pregleda zaradili više od 10 miliona dolara.

Drugi mediji

16. marta 2015. godine, KSI je preko Jjutjub kanala objavio da će izdati knjigu, nazvanu KSI: I Am a Bellend.
Rečima izdavača opisana je kao „napad na Internet svet“, budući da knjiga sadrži istoriju i kontroverze sa Jutjuba. Objavljena je 24. septembra 2015. godine, u Velikoj Britaniji, a pet dana kasnije i u Americi. KSI je išao i na turneju kako bi promovisao knjigu, koja je počela 24. septembra, a završila 4. oktobra 2015. godine.

U junu 2015. godine, objavljeno je da će KSI, zajedno sa jutjuberom Kasper Lijem (Caspar Lee), glumiti u filmu po imenu „Lejd in Amerika“. Izašao je 26. septembra naredne godine, te sadrži i druge ljude iz Jutjub sveta, uključujući njegovog brata Deđija, Timoti DelaGeta (Timothy DeLaGhetto) i Džoš Lejva (Josh Leyva).

Privatni život

Olantuđijev mlađi brat, Deđi je takođe dobro poznata osoba na Jutjubu, pod imenom KomediŠortsGejmer (ComedyShortsGamer). Džej Džej i Deđi su na prvom i drugom mestu britanske liste „Najuticajniji Jutjub stvaraoci“ koju je objavio Tabular Lebs 2015. godine.

KSI je rođen u Londonu, ali je odrastao u Vatfordu u Hertfordširu. Pohađao je Berkamsted srednju školu zajedno sa kolegom iz grupe Sajdmen, Sajmonom Minterom.

KSI je navijač Arsenala, te se pojavio na nekoliko različitih kanala, uključujući Biti Sport, gde je igrao FIFU sa engleskim fudbalerom Arsenala, Aleks Okslejd-Čemberlinom (Alex Oxlade-Chamberlain). Pored toga, igrao je PES sa njemačkim igračem Arsenala, Mesut Ozilom (Mesut Ozil). Javno je izjavio da je agnostik.

Diskografija

Albumi

 • Keep Up (2016.)
 • Jump Around (2016.)
 • Space (2017.)
 • Disstracktions (2017.)

Singlovi

 • Lamborghini (2015.)
 • Keep Up (2015.)
 • Goes Off (2016.)
 • Friends with Benefits (2016.)
 • Jump Around (2016.)
 • Creature (2017.)
 • Little Boy (2017.)
 • Adam’s Apple (2017.)
 • Two Birds One Stone (2017.)
 • Uncontrollable (2018.)
 • On Point (2018.)

Olajide William Olatunji (KSI) na društvenim mrežama

FacebookKSI @ YouTube
InstagramKSI @ Instagram
TwitterKSI @ Twitter
YoutubeKSI @ YouTube