Edin Džeko

Kratke informacije

Ime i prezimeEdin Džeko
Datum rođenja17. mart 1986.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjeFudbaler
Visina193 cm
Težina85 kg

Biografija

Edin Džeko je bosansko-hercegovački fudbaler koji trenutno (april 2022. godine) igra u Interu iz Milana i fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Rođen je 17. marta 1986. godine u Sarajevu. Živi u Milanu. Oženjen je Amrom Silajdžić, jednom od najpoznatijih bosanskohercegovačkih manekenki. Par ima troje dece.

Klupska karijera

Edin Džeko je u svet fudbala ušao igrajući u Fudbalskom klubu Željezničar. Zbog talenta koji je pokazao u rodnom Sarajevu, njegova karijera išla je samo uzlaznom putanjom, da bi u 2017. godina u Romi ostvario dečačke snove.

U Želji je igrao od 2003. do 2005. godine, a sa 18 godina je otišao u Češku. Nagoveštaj Džeka kakvog danas gledamo na velikim utakmicama, javio se u Teplicama gde je u samo jednoj sezoni odigrao 43 utakmice i postigao 16 golova.

Krajem sezone je proglašen najboljim strelcem češke lige. Ovakav uspeh nije ostao nezapažen na međunarodnoj sceni, a prvi je na njega oko bacio trener Volfsburga, Feliks Magat (Wolfgang Felix Magath). U transferu „teškom“ četiri miliona evra Džeko je 2007. godine prešao u Volfsburg.

Moglo bi se reći da ovim transferom počinju bolji dani za Volfsburg, jer je u sezoni 2008/09 osvojio Bundesligu. Edin Džeko je sa 26 golova 2009. godine postao drugi najbolji strelac lige po izboru „France Footballa“ . Sledeća sezona donela je još bolje rezultate, pa je sa 22 postignuta gola postao najbolji strelac Bundeslige.

Činilo se da engleski skauti nikad ne spavaju, pa je veoma dobra igra mladog Sarajlije privukla stručni štab velikog Mančester Sitija. Prelazak Džeke iz Volfsburga u Siti za 35 miliona evra postao je najskuplji transfer u istoriji Bundeslige.

Dve godine ranije Bajern je za Marija Gomeza (Mario Gómez) morao da iskešira 30 miliona evra, a Juventus Verderu 27 miliona za Brazilca Diega (Diego Ribas da Cunha).

Ostrvski mediji su danima pisali o novoj uzdanici Mančestera, a navijači očekivali da će im Džeko svojim golovima vratiti sve. Na svoju sreću, debi u dresu Sitija doživeo je 15. januara 2011. u pobedi protiv Vulverhemptona 4:3. To što je bio asistent kod trećeg gola, bila je dobra podloga za dalje.

Fudbaleri Mančester Sitija tada su preuzeli vođstvo na tabeli engleskog prvenstva. Svoj prvi gol u najjačoj engleskoj ligi postigao je 25. aprila 2011. godine u pobedi protiv Blekburna, a sledećeg meseca sa „Građanima“ je osvojio Premier ligu.

Tokom četiri godine provedene na Ostrvu Džeko je obarao mnoge rekorde, pa je često proglašavan fudbalerom meseca Premier lige. Sa„Građanima“ je osvojio Premier ligu 2012. i 2014. godine.

Zatišje u karijeri je nastalo krajem 2014. i početkom 2015. godine, pa je tek u februaru okončao niz od 15 mečeva bez postignutog gola i to protiv Njukasla u pobedi Sitija od 5:0. Dalo se primetiti da ga tadašnji trener Roberto Manćini (Roberto Mancini) ne uvodi često u igru, što je, kako je i sam rekao za napadača velika šteta.

U intervjuu britanskom „Independentu“ Džeko je priznao da nije bilo lako igrati svaku utakmicu, ali i da bi pokazao više da je više igrao. Sjajne nastupe na kratko su zasenili Manćinijevi neobični potezi, poput odluke da Džeka ostavi na klupi svih 90 minuta, uprkos činjenici da je u prethodnom meču protiv Totenhema postigao četiri gola.

Grejao je Sarajlija klupu Sitija tokom mnogo važnih mečeva, pa su ga nemilosrdni ostrvski mediji prozvali “zaboravljenim čovekom” Mančester Sitija.

U leto 2015. godine su počele priče o prelasku Džeka u Romu, a u avgustu je italijanski klub zvanično potvrdio te sumnje.

List “Gazete delo Sport” je 2. avgusta 2015. godine na svojoj naslovnici prvi objavio vest da reprezentativac BiH prelazi u Romu za 23 miliona evra. Izvori najtiražnijeg sportskog dnevnog lista u Italiji tvrdili su da je Mančester za Džeka na početku pregovora tražio 28 miliona evra, ali je Roma uspela da ga u svoje redove dovede za koji milion manje.

Na 130 nastupa postigao je 50 ligaških golova. Važno je istaći da je u dresu engleskog kluba osvojio pet trofeja (dve titule u sezoni 2011/12 i 2013/14, Liga kup 2014, FA Kup 2010/11 te Superkup 2013 godine).

Time je okončao karijera u Mančesteru, a počeo jednu sasvim nova italijanska priča.

Džeko je već 14. avgusta 2015. odigrao prvi meč u dresu Rome i to u susretu sa Seviljom. Vreme provedeno na klupi u Mančesteru samo je dodatno motivisalo Sarajliju da već u četvrtoj minuti zakuca loptu u mrežu osvajača Lige Evrope.

Tu nije bio kraj, nego tek početak jer je u finišu prvog poluvremena postigao drugi gol. Utakmica je završila rezultatom 3:0 za Romu, a iako treći gol nije postigao, Džeko je asistirao Niangolanu (Radja Nainggolan) koji je lako savladao golmana Sevilje.

Džeko je u redovima Rome zadužio dres sa brojem 9, a uskoro je bilo jasno i zašto je upravo ovo njegov srećan broj.

Naime, kada je 2007. iz Teplica prešao u Volfsburg, na krilima iste “srećne devetke” postavio je temelje igre koju danas pokazuje. Period koji je proveo u nemačkom klubu može se smatrati najefikasnijim u njegovoj dotadašnjoj karijeri.

Nakon veoma dobrog debija nizale su se dobre i one manje dobre partije, pa je Džeko često nailazio na oštre kritike italijanskih navijača. Ipak, ni u jednom momentu nije bilo govora da će da napusti Rim, naprotiv, u svojim izjavama često je naglašavao da želi da igra u Romi i da, bez obzira što nastupa na poziciji napadača, želi da igra za tim.

Sezona 2016/17 bila je naročito plodonosna za njega. U maju 2017. godine je oborio i lični rekord u broju postignutih golova. U pobedi protiv Milana dao je 37. gol, što je za jedan više u odnosu na sezonu 2008/09  kada je briljirao u nemačkom Volfsburgu.

Važno je napomenuti i da je pretekao Totija (Francesco Totti), te se izjednačio s Enrikeom Giantom na drugom mestu Romine liste strelaca u jednoj sezoni Serije A. Na prvom mestu je tada ostao Rodolfo Volk sa 39 golova iz sezone 1934/35.

Kraj sezone obeležio je i skandal tokom meča sa Peskarom. Nakon što ga je izveo iz igre, Sarajlija je opsovao trenera Spaletija (Luciano Spalletti), a zatim odbio da sedne na klupu.

Ipak, nije bilo većih posledica, osim novčane kazne, jer je i Spaleti bio svestan da bi suspenzija tada najboljeg igrača u prelomnom delu sezone, bila pogubna.

Džeko je treću sezonu u Romi počeo sa šest golova u prvih pet prvenstvenih mečeva. Prvi gol u sezoni postigao je protiv Intera iz Milana 26. avgusta 2017. godine. To ipak nije sprečilo poraz od 1:3.

Na naredne dve utakmice je postigao po dva gola. Tresao je mreže Verone i Beneventa. Roma se 1. oktobra 2017. godine na stadionu „San Siro“ ponovo sastala s Interom, a Edin je postigao prvi od dva gola za pobedu.

Krajem istog meseca se našao među 30 igrača nominovanih za nagradu Zlatna lopta koju dodeljuje list „Frans Fudbal“ („France Football“).

Bh. reprezentativac je 19. oktobra savladao i golmana Čelsija na „Stamford Bridžu“ („Stamford Bridge“). Ovaj duel je završen rezultatom 3:3.

Sledeći veliki meč odigrao je protiv Napolija kada je sa dva gola pomogao svom timu da zabeleži pobedu od 4:2.

Pomogao je Romi da se plasira u četvrtfinale Lige šampiona postigavši pobednički gol protiv Šahtjora iz Donjecka.

Bio je ključni igrač i tokom kvalifikacija za polufinale Lige prvaka, prvo nakon više od 30 godina. Postigao je po jedan pogodak na četvrtfinalnim susretima sa Barselonom.

Na polufinalnim mečevima je takođe postigao po jedan gol, međutim to nije bilo dovoljno za trofej, jer je Roma poražena od Liverpula ukupnim rezultatom 6:7.

Sezonu 2017/18 je okončao sa 24 postignuta pogotka, od kojih je 17 upisao u susretima Serija A. Tako je postao najbolji strelac kluba u ligi. U mečevima Lige šampiona je postigao osam golova, te završio kao peti najbolji strelac tog takmičenja u sezoni.

Četvrtu sezonu u dresu Rome počeo je pobedničkim golom na gostovanju kod Torina 19. avgusta. Prvi het trik u Ligi prvaka postigao je 2. oktobra kada je dao tri gola Viktoriji Plzen u grupnoj fazi tog takmičenja.

Postao je prvi bosanskohercegovački igrač koji je zabeležio het trik u nekom vrhunskom evropskom klupskom takmičenju.

Osmi gol u ligi Džeko je postigao 13. aprila 2019. godine kada je u 68. minutu zatresao mrežu Udinezea i doneo svojoj ekipi pobedu. Manje od mesec dana kasnije je upisao 9. gol u ligi savladavši golmana Juventusa. Taj pogodak je stigao u trećem minutu sudijske nadoknade, pa je Roma upisala pobedu o 2:0.

Džeko je 16. avgusta 2019. godine potpisao produženje ugovora sa Romom do juna 2022. godine.

Prvi pogodak u sezoni 2019/20 postigao je 25. avgusta 2019. godine na susretu proti Đenove koji je završen nerešeno. Bh. reprezentativac je 22. septembra postigao pogodak u 93. minutu te doneo Romi pobedu nad Bolonjom rezultatom 1:2.

Tokom utakmice sa Kaljarijem 6. oktobra 2019. godine Džeko je slomio jagodičnu kost. Usledila je operacija i oporavak, a nakon toga je na terenu nosio zaštitnu masku.

Peti gol u sezoni Džeko je postigao 27. oktobra na susretu sa Milanom koji je završio rezultatom 2:1 u korist njegovog kluba. Pomogao je Romi da se plasira u osminu finala Lige Evrope.

Dvestoti nastup u dresu Rome Džeko je proslavio pobedom na ekipom S.P.A.L.-a 15. decembra 2019. godine.

Edin Džeko je 14. avgusta 2021. godine potpisao ugovor sa klubom Inter iz Milana. Premda nije bila zvaničnog predstavljanja, na teren je prvi put istrčao pred početak prijateljskog susreta sa Dinamom iz Kijeva. Inter je upisao pobedu od 3:0, a Džeko je tome doprineo jednim golom.

Nakon ovog meča rukovodstvo kluba je i zvanično objavilo da su potpisali dvogodišnji ugovor sa bosanskohercegovačkim reprezentativcem. Prvi gol u novom dresu upisao je na susretu sa Đenovom, koji je okočan rezultatom 4:0 za Inter.

Prvi trofej u dresu Intera podigao je u januaru 2022. godine kada su savladavši Juventus osvojili Superkup Italije.

Reprezentativna karijera

Reprezentativnu karijeru Edin Džeko je započeo u BiH selekcijama U-19 I U-21, a za selekciju A prvi put je zaigrao 2007. godine u meču sa Turskom, kada je dao i svoj prvi gol.

Verovatno najsvetlije trenutke u reprezentaciji je doživeo tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010. godine. Tada je postao najbolji golgeter kvalifikacija.

Tokom 2012. godine postao je najbolji strelac reprezentacije BiH sa 24 postignuta gola. Status miljenika nacije učvrstio je na kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu. Tada je proglašen za drugog najboljeg strelca kvalifikacija, a Bosna i Hercegovina se po prvi put uspela kvalifikovati na neko veliko fudbalsko takmičenje.

Učešće su završili sa dva poraza i jednom pobedom, a Džeko se upisao na listu strelaca Mundijala golom u pobedi protiv reprezentacije Irana.

Mesec dana nakon toga je preuzeo ulogu kapitena reprezentacije od Emira Spahića, koji je tada najavio povlačenje iz reprezentacije.

Drugi internacionalni het trik postigao je 28. marta 2015. godine. Tada je dao sva tri gola za pobedu Bosne i Hercegovine nad Andorom u meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine. To je bila jedina pobeda BiH u pet mečeva kvalifikacionog turnira.

Reprezentacija se 13. novembra 2016. godine sastala sa Grčkom u sklopu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine.

Džeko je ušao u konflikt sa Sokratisom Papapstatopulosom (Sokratis Papastathopoulos) zbog čega su obojica morali da napuste teren. Bio je to Džekov prvi crveni kartom u dresu BiH.

Edin je 28. marta 2017. godine postao prvi bosanskohercegovački igrač koji je upisao 50 golova na međunarodnim takmičenjima.

Stoti nastup u dresu BiH upisao je 23. marta 2019. godine kada je njegov tim savladao Armeniju rezultatom 2:1. To ipak nije bilo dovoljno da se plasiraju na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Poreklo nadimka “Bosanski dijamant”

Nadimak je stekao tokom susreta reprezentacije BiH i Belgije u martu 2009. godine, kada ga je sportski komentator Marijan Mijajlović, oduševljen postignutim golom nazvao “Bosanskim dijamantom”. BiH je tada pobedila Belgiju rezultatom 4:2.

Iako ga navijači u BiH i dalje tako zovu, navijači Rome odlučili su da mu daju “divovski” nadimak –  gigante.

Privatni život

Roditelji Edina Džeka su Belma i Midhat Džeko, a fudbaler u brojnim intervjuima često ističe kako su mu upravo oni bili najveća podrška tokom karijere. U detinjstvu se bavio košarkom i atletikom, ali je ipak prevladala najveća ljubav – fudbal.

Osim sporta njegova ljubav je i muzika. Na slavljima ne žali da “okiti” muzičare, a na internetu se mogu pronaći i snimci njegovih nastupa.

Oženjen je manekenkom Amrom Silajdžić sa kojom ima troje dece, ćerke Unu i Daliju, te sina Danija. Amra iz prvog braka ima kćerku Selmu.

Ljubavne veze slavnih fudbalera česta su tema svetskih tabloida, ipak kapiten reprezentacije BiH svoj prvatni život uvek je pokušavao da sakrije od očiju javnosti.

Kada je 2006. godine iz Željezničara otišao u Češku, zabavljao se sa devojkom Azrom. Ta veza okončana je zbog razdvojenosti. Nakon toga spekulisao se da je bio u vezi sa voditeljkama Merimom Šemić i Jelenom Jugović. Sam Džeko nikada nije ni potvrdio ni demantovao brojne novinske napise.

Sa današnjom suprugom u vezi je od 2012. godine, a tabloidi vole da ih nazivaju najlepšim i najpopularnijim parom u BiH.

Titule

Klupske titule

  • 2008/09. Bundesliga sa Volfsburgom
  • 2010/11. FA Kup sa Mančester Sitijem
  • 2011/12. Premijer liga sa Mančester Sitijem
  • FA CS sa Mančester Sitijem
  • 2013/14. Premijer liga sa Mančester Sitijem
  • 2013/14. FLC sa Mančester Sitijem
  • Superkup Italije s Interom

Pojedinačne titule

  • 2008/09. proglašen igračem godine u Bundesligi
  • 2008/09. uvršten u idealnu jedanaestorku Bundeslige
  • 2008/09. proglašen najboljim strelcem Kupa Nemačke
  • 2009/10. uvršten u idealnu jedanaestorku Bundeslige
  • 2009/10. proglašen najboljim strelcem Bundeslige
  • 2009. proglašen sportistom godine u BiH
  • 2009. proglašen fudbalerom godine u BiH
  • 2010. proglašen fudbalerom godine u BiH
  • 2011. proglašen fudbalerom godine u BiH
  • 2011. proglašen igračem meseca avgusta Premijer lige
  • 2016/17. proglašen najboljim strelcem Serije A
  • 2017/18. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige prvaka
  • 2018. proglašen sportistom godine u BiH
  • 2020/21. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige Evrope

Edin Džeko na društvenim mrežama

FacebookEdin @ Facebook
InstagramEdin @ Instagram
TwitterEdin @ Twitter