Žarko Stojanović

Kratke informacije

Ime i prezimeŽarko Stojanović
Datum rođenja24. oktobar 1987.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaFrancuska
PrebivalištePariz
ZanimanjeBiolog, arhitekta, učesnik rijalitija

Biografija

Žarko Stojanović je srpski biolog i arhitekta koji je prepoznatljivost stekao učešćem u rijaliti šou programu „Veliki Brat VIP“. Rođen je 24. oktobra 1987. godine u Beogradu. Živi i radi u Parizu.

Premda je zajedno sa bratom blizancem Željkom Stojanovićem učestvovao u jednom francuskom rijalitiju, domaća javnost ga je upoznala tek 2013. godine kao jednog od takmičara rijaliti šou programa „Veliki Brat VIP“. Žarko je uspeo da osvoji srca gledalaca iz celog regiona i da odnese pobedu.

Nakon toga se vratio u Pariz, kako bi se posvetio projektu koji je osmislio zajedno sa kolegama sa fakulteta. U žižu domaće javnosti je ponovo dospeo u septembru 2017. godine kao jedan od učesnika prve sezone rijaliti šou programa „Zadruga“. Rijaliti je samoinicijativno napustio nakon mesec dana uz obrazloženje da mu je dosadno i da produkcija toleriše fizičko nasilje među takmičarima, što mu se nikako ne dopada.

 

View this post on Instagram

 

❤️.

A post shared by Žarko Stojanović (@zarkoo) on

Detinjstvo i obrazovanje

Žarko Stojanović je rođen 1987. godine u Beogradu. Sa roditeljima i bratom blizancem Željkom je živeo u Zemunu sve do 1994. godine kada su odlučili da se trajno presele u Pariz, gde njihov otac Nebojša ima građevinsku firmu, a majka Biljana (rođena Krsmanović) lanac restorana.

Presudan trenutak u životu porodice Stojanović dogodio se 1993. godine. Naime, Žarko i Željko su se igrali u blizini porodične kuće u Zemunu kada je jedan od njihovih drugara slučajno razapeo strelu i pogodio Željka u oko[1].

Godinu dana je Žarkov brat proveo na lečenju u raznim bolnicama, međutim nisu uspeli da mu spasu vid. Lekari u Srbiji su im kazali da pomoć potraže u klinici u Parizu, u Francuskoj, pa se cela porodica 1994. godine preselila u tu evropsku metropolu.

Na žalost, ni lekari u Francuskoj nisu mogli da isprave grešku nastalu nakon nesreće, pa je Željko trajno izgubio vid na jedno oko. Premda su i Biljana i Nebojša imali dobre poslove u to vreme u Srbiji, odlučili su da se trajno presele u Francusku.

Žarko i Željko su u Parizu završili osnovnu školu, a potom i Gimnaziju. Žarko je 2006. godine upisao studij biologije na Univerzitetu Pjer i Marija Kiri u Parizu (Université Paris 6 – Pierre et Marie Curie). Diplomirao je 2009. godine.

Četiri godine kasnije je upisao pejzažnu arhitekturu na Poljoprivrednom fakultetu u Parizu. Fakultet je završio 2017. godine.

 

View this post on Instagram

 

Jiiioooodd x Saaaammm Témoin de mariage 🦋🦚🥳

A post shared by Žarko Stojanović (@zarkoo) on

Učešće u rijalitiju „Veliki Brat VIP“ i „Zadruga“

Žarko i njegov brat Željko su rijaliti karijeru započeli 2011. godine u francuskoj verziji rijaliti šou programa „Secret Story“, koji je emitovan na televiziji „TF1“. Žarko je izbačen nakon 43 dana, a njegov brat se našao u samom finalu i pobeda mu je izmakla „za dlaku“.

Dve godine kasnije braća su odlučila da se prijave za učešće u domaćoj verziji rijalitija „Veliki Brat“. Reč je o regionalnom projektu u kome su učestvovale poznate ličnosti iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Kako su tokom predstavljanja publici istakli, motiv im je bio da se zabave, ali i da se bolje upoznaju sa ljudima s ovih prostora, jer vole Srbiju, ali su veći deo života proveli u Francuskoj. Braća su vrlo brzo stekli simpatije gledalaca iz celog regiona.

Mnogima se svideo njihov smisao za humor, spontanost i sposobnost da nasmeju i oraspolože, kako ukućane „Velikog Brata“, tako i publiku pored malih ekrana. Zbog toga su u rijalitiju ostali do kraja. Nakon 43 dana provedena u izolovanoj kući pokrivenoj kamerama publika je odlučila da pobednik pete sezone bude upravo Žarko[2].

Drugo mesto je pripalo Dragutinu Topiću, treće Avi Karabatić, a četvrto Žarkovom bratu Željku. Nagradu od 50 hiljada evra Stojanović je rekao da će da pokloni roditeljima, a deo će da uloži u projekat koji priprema zajedno sa kolegama sa fakulteta.

 

View this post on Instagram

 

☀️

A post shared by Žarko Stojanović (@zarkoo) on

U jednom intervjuu je kazao da je već osmislio i pustio u promet aplikaciju za mršavljenje, koja ljudima pomaže da izgube neželjene kilograme savetima šta da jedu, koliko da vežbaju, te čak i na kojim lokacijama mogu da pronađu teretane, fitnes centre i druga mesta na kojima mogu da treniraju.

Po izlasku iz „Velikog Brata“ Žarko se povukao iz domaćih medija. Počeo je da radi na jednom projektu sa kolegama sa fakulteta, te upisao pejzažnu arhitekturu u Parizu[3].

Njegov brat Željko se 2016. godine našao u fokusu domaće javnosti jer je pobegao iz rijalitija „Parovi“ koji je emitovan na programu Televizije „Pink“. Naime, Željko je nekoliko puta tražio od produkcije da ga pusti i pristao da plati novčanu kaznu koja ga po ugovoru sleduje, ali se to nije dogodilo. Zato je iskoristio nepažnju obezbeđenja, uspeo da otključa vrata prostorije u kojoj je bio zatvoren i da pobegne iz „Parova“[4].

Svoju priču je putem interneta ispričao i domaćim gledaocima, te ukazao na brojne nepravilnosti koje prate taj rijaliti – od fizičkih obračuna i svađa pred kamerama, do toga da država ne reaguje i ne želi da sankcioniše one koji sve to organizuju i emituju na nacionalnoj televizijskoj frekvenciji.

Tim povodom se obratio i njegov brat Žarko koji je kazao da su o svemu što je zadesilo Željka pisali i mediji u Francuskoj i širom Zapadne Evrope. Rekao je da porodica Stojanović ulazi u pravnu bitku protiv Televizije „Hepi“ („Happy“) koja emituje taj rijaliti, te rekao da neće odustati dok ne dokažu istinu o tome šta se dešava ispred i iza kamera rijalitija „Parovi“.

Uprkos svemu što se dogodilo Željku, Žarko je u septembru 2017. godine postao jedan od učesnika rijaliti šou programa „Zadruga“, koji je emitovan na programu Televizije „Pink“.  Jedan je od retkih takmičara koji se nije libio da otvoreno iznese svoje mišljenje o tom rijalitiju.

Naime, Žarko je kritikovao produkciju jer dopušta da se ljudi koji učestvuju u „Zadruzi“ samo svađaju, vređaju, pa čak i fizički nasrću jedni na druge, umesto da organizuje igre kako bi rijaliti imao nekog smisla.

Suprotstavio se i Lepom Mići, takmičaru koji je poslednjih deset godina života proveo u raznim televizijskim programima te vrste. Njihova svađa nije završila fizičkim obračunom, ali ga je Mića nekoliko puta pljunuo pred kamerama.

Premda je na samom početku „Zadruge“ bio blizak sa pevačicom Saškom Karan i novinarom Milanom Miloševićem, njihovi odnosi su se kasnije promenili. Žarko je optužio Sašku da mu je ukrala dve hiljade dinara sedmičnog budžeta, pa su njihove svađe trajale nekoliko dana.

Prvo su jedno drugo polivali vodom, potom su se i fizički sukobili, a publika se zabavljala dok su jedno drugome pravili zamke. Međutim, mesec dana nakon početka „Zadruge“, odnosi među njima su se dodatno pogoršali, pa je na Saškine provokacije Žarko odgovorio tako što ju je polio fekalijama iz obližnje štale.

Sve je kulminiralo 7. oktobra kada je Žarko tražio od produkcije da ga pusti napolje. Pošto nisu uslišili njegove molbe prvo je porazbijao posuđe u kući, a potom i inventar koji se nalazio u dvorištu. Produkcija je pozvala policiju, te je iz rijalitija odveden na saslušanje.

Nakon toga se oglasio putem društvenih medija i obrazložio svoje postupke. Naime, tražio je da izađe jer se u rijalitiju nalaze samo „debili i nasilnici“. Dodao je da je pet ili šest sati instistirao da ga puste, te da je razbijao inventar kako bi produkcija reagovala[5].

Istakao je da su ga držali u rijalitiju protiv njegove volje. Produkcija je objavila da je Stojanović diskvalifikovan zbog lošeg ponašanja, ali nije poznato da li je zbog kršenja ugovora koji je potpisao sa „Pinkom“ u obavezi da plati kaznu od 50 hiljada evra.

S obzirom na to da porodica Stojanović ne živi u Srbiji, nije poznato u kom smeru se dalje razvijala Žarkova karijera. Ako se uzmu u obzir iskustva koja su braća imala u rijalitijima „Parovi“ i „Zadruga“ malo ko veruje da će ponovo zabavljati domaću publiku pred malim ekranima.

Reference

[1] https://www.hellomagazin.rs/2013/05/21/zarko-stojanovic-ne-odustajem-od-potrage-za-pravom-ljubavlju/

[2] https://www.b92.net/velikibrat/vesti.php?yyyy=2013&mm=05&dd=07&nav_id=711342

[3] https://www.pulsonline.rs/puls-poznatih/dok-zeljko-vodi-bitke-sa-produkcijom-cime-se-bavi-njegov-brat-zarko-foto/ff6d2vq

[4] https://www.alo.rs/vip/rijaliti/zeljko-kako-sam-isplanirao-bekstvo-iz-parova-video/41016/vest

[5] https://www.telegraf.rs/jetset/zadruga/2902064-to-su-sve-debili-drzali-su-me-protiv-moje-volje-evo-sta-je-zarko-rekao-nakon-sto-ga-je-policija-odvela-iz-zadruge

Žarko Stojanović na društvenim mrežama

FacebookŽarko @ Facebook
InstagramŽarko @ Instagram
TwitterŽarko @ Twiter
YoutubeŽarko @ YouTube