Branko Dragaš

Kratke informacije

Ime i prezimeBranko Dragaš
Datum rođenja15. decembra 1959.
Mesto rođenjaZemun
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeEkonomista, književnik

Biografija

Branko Dragaš je srpski ekonomista. Rođen je 15. decembra 1959. godine u Zemunu. Živi u Beogradu. Ima dvoje dece.

Karijeru je započeo u „Jugo banci“, a potom je nekoliko godina radio u „Karić banci“. Osnovao je „Credibel banku“ koja je poslovala do 1996. godine.

Osnovao je menadžersku firmu „Kordel“ i nekoliko preduzeća u zemljama Istočne Evrope, a bavio se i posredovanjem u plasmanu kapitala sa razvijenih tržišta. Radio je kao konsultant kompanijama, udruženjima i sindikatima u zemlji i inostranstvu.

Dragaš je 2009. godine osnovao međunarodnu poslovnu asocijaciju „Balkan biznis centar“, a 2019. godine Udruženje „Pokreti svetlo“.

Objavio je nekoliko drama, romana i zbirki tekstova i eseja, te pisao kolumne za list „Tabloid“. Poslednjih nekoliko godina svoje tekstove objavljuje na zvaničnoj internet stranici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Branko Dragas (@dragasbranko)

Detinjstvo i obrazovanje

Branko Dragaš je rođen 1959. godine u radničkoj porodici. Porodica vodi poreklo iz Strmice kod Knina. Pohađao je Osnovnu školu „Gavrilo Princip“ u rodnom gradu. Nakon toga je završio Sedmu beogradsku gimnaziju na Karaburmi i upisao Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu. Diplomirao je 1982. godine.

Učestvovao je u sedam radnih akcija.

Karijera

Branko Dragaš je dve godine po završetku fakulteta počeo da radi u tadašnjoj „Jugo banci“. Do 1989. godine je bio glavni diler na tržištu novca Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Naredne godine  je postao predsednik „Karić banke“.

Javnost ga je upoznala kao jednog od kritičara tadašnje vlasti Slobodana Miloševića. Osim toga, u javnim nastupima se zalagao za uvođenje kapitalizma, tržišne privrede i berze.

Tokom 1990. godine Dragaš je sudelovao u formiranju Beogradske berze. Kako se navodi na njegovom sajtu, savetovao je tadašnju vladu o razvoju finansijskih tržišta i uspostavljanju modernog bankarskog sistema.

Dragaš je 1992. godine napustio „Karić banku“ i sa grupom saradnika osnovao „Credibel banku“.

Otprilike u isto vreme počeo je da osniva preduzeća u istočnoevropskim zemljama, te posreduje u plasmanu kapitala sa razvijenih tržišta. Radio je i kao konsultant pojedinim kompanijama i vladama u procesu tranzicije.

Na njegovoj zvaničnoj internet prezentaciji se navodi da je na poziv tadašnjeg predsednika Dobrice Ćosića napisao ekonomski program za ekspoze predsednika Vlade Milana Panića[1].

Osim toga, organizovao je obeležavanje stote godišnjice rođenja Miroslava Krleže u Beogradu.

Iste godine je osnovao „Credibel školu“, ginekološku kliniku „Devana“, te izdavačku kuću „Tersit“.

U periodu od 1992. do 1996. godine Dragaš je osnivao razne kompanije u zemljama Evropske unije, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Honkongu, Kini, na Kipru, te u brojnim istočnoevropskim zemljama.

Učestvovao je u osnivanju i finansiranju Fonda „Borislav Pekić„, Fonda „Radovan Samardžić“ i Fonda „Stanislav Vinarev“.

„Credibel banka“ je 1996. godine otišla u stečaj, a Dragaš je osnovao menadžersku firmu „Kordel“.

Na poziv tadašnjeg premijera Zorana Đinđića, Dragaš je obilazio javna preduzeća u Srbiji, te sačinio predloge za rešavanje nagomilanih problema u domaćoj privredi. Zbog različitog viđenja koncepta reformi, već 2001. godine razišao se sa Đinđićem.

Branko Dragaš je 2003. godine osnovao udruženje privrednika „Privredna snaga Srbije“, a u junu 2004. Udruženje malih akcionara Srbije.

Kratko je bio menadžer opštine Trstenik, a u maju 2007. godine bio je konsultant Srpske narodne stranke u Crnoj Gori. Nakon toga je bio konsultant Udruženja dioničara, akcionara i udjeličara Bosne i Hercegovine, te konsultant Sindikata pravosuđa.

Politička karijera i javno delovanje

Kako se navodi na njegovom zvaničnom sajtu, Dragaš je 1987. godine počeo da javno ukazuje na pogrešnu politiku tadašnje vlasti, a 1989. godine je učestvovao u formiranju opozicionog bloka u Srbiji.

Tokom javnih nastupa isticao je značaj uvođenja kapitalizma, berze i tržišne privrede, a od 1990. godine počeo je i finansijski da pomaže stvaranje opozicionih partija.

Dragaš kaže da je tokom 1995. godine pokušao da osnuje farmu-kibuc kod Topole za prognane Srbe iz Hrvatske, ali da projekat nije zaživeo jer tadašnja vlast nije imala sluha za to.

U periodu od 1990. do 1996. godine Dragaš je učestvovao u pokretanju i finansiranju opozicionih medija u Srbiji. Neko vreme mu je bilo zabranjeno gostovanje na televizijama zbog stavova o kapitalizmu. Umesto toga, držao je predavanja i gostovao na lokalnim medijima. Ipak, nije prihvatio ponudu da se uključi u politiku.

Sa grupom stručnjaka iz raznih oblasti je 1999. godine napisao „Program za spas Srbije“. Reč je o predlogu političkih i ekonomskih promena koje je po njihovom mišljenju trebalo da se izvrše u zemlji.

Od 2001. godine Dragaš je javno kritikovao koncept neoliberalizma i protivio se sprovođenju tzv. šok terapije, zato što je smatrao da će takav koncept da uništi domaću privredu. Umesto toga, predlagao je javne debate o pravcima razvoja društva.

Na Parlamentarnim izborima koji su održani u decembru 2003. godine Dragaš je bio nosilac liste „Privredna snaga Srbije (PSS) i dijaspora“. Grupa građana je osvojila nešto više od 14 hiljada glasova. Predlagao je Novi ekonomski program i Vladu nacionalnog spasa kako bi se pokrenula privreda Srbije.

Dragaš je u julu 2005. godine osnovao Udruženje građana „Ekonomski pokret“, te zajedno sa saradnicima sačinio politički i ekonomski program „za spas Srbije“.

Jedno vreme je pisao kolumne u listu „Tabloid“, a svoje viđenje o aktuelnim dešavanjima u Srbiji i svetu objavljuje na svojoj zvaničnoj internet stranici. Na taj način komunicira i sa ljudima koji prate njegov rad.

Dragaš je 2019. godine osnovao organizaciju „Pokreti svetlo“, te izabran za njenog prvog predsednika. Kako se navodi na zvaničnom sajtu organizacije, nije reč o partijski organizovanom pokretu, nego o „zajednici slobodnih, mislećih i dobronamernih ljudi“ koji se zalažu za neposrednu demokratiju i društvo bez profesionalnih političara, te žele da pomognu Srbiji[2].

Književni rad

U periodu od 1992. do 2022. godine Dragaš je objavio dvadesetak romana, drama, eseja i drugih književnih dela.

Prva knjiga koju je napisao bila je „Vreme stvaranja, vreme razdvajanja“. Obavio ju je 1992. godine. Pet godina kasnije u prodaji se pojavio njegov roman „Vertikala“, a naredne godine „Titanik“.

Dragaš je 1999. godine napisao dramu „Sveti“, a sledeće godine u prodaji se pojavila knjiga „Kuda ide Srbija“ koju je napisao zajedno sa grupom autora.

Roman „Kain“ je promovisao 2001. godine, a 2006. godine je objavio knjigu „O neoliberalizmu“.

Zbirku zabranjenih tekstova pod nazivom „Trn“ objavio je 2015. godine, a zbirku priča „Hermelin je znao“ 2017. godine. Iste godine se u knjižarama pojavila njegova knjiga „Srbija danas“.

Dramu „Otac nacije“ je završio 2018. godine, a iste godine je objavio i dramu „Tajkun“. Tokom 2021. godine objavio je knjige „Krleža među Srbima“ i „Zašto mrze Srbe“, te zbirku zabranjenih tekstova „Premijer-a“ i zbirku eseja „Komesari Blesare“.

Privatni život

Branko Dragaš je rođen 1959. godine u Zemunu. Učestvovao je u radnim akcijama i služio vojsku Jugoslovenske narodne armije. Tokom NATO intervencije 1999. godine bio je tri meseca na topovima PVO.

Ima dvoje dece.

Bibliografija

Romani, knjige, zbirke eseja i tekstova

 • 1992. Vreme stvarana, vreme razaranja
 • 1997.Vertikala
 • 1998. Titanik
 • 1999. Sveti
 • 1999. Program za spas Srbije
 • 2000. Kuda ide Srbija
 • 2001. Kain
 • 2006. O neoliberalizmu
 • 2015. Trn
 • 2017. Hermelin je znao
 • 2017. Srbija danas
 • 2018. Otac nacije
 • 2018. Tajkun
 • 2021. Krleža među Srbima
 • 2021. Zašto mrze Srbe
 • 2021. Premijer-a
 • 2021. Komesari Blesare

Reference

Branko Dragaš na društvenim mrežama

FacebookBranko @ Facebook
InstagramBranko @ Instagram
TwitterBranko @ Twitter
YoutubeBranko @ YouTube