Radiša Urošević

Kratke informacije

Ime i prezimeRadiša Urošević
Datum rođenja1. oktobar 1951.
Mesto rođenjaResnik
DržavaSrbija
PrebivališteKragujevac
ZanimanjePevač
ŽanrFolk

Biografija

Radiša Urošević je srpski pevač narodne muzike, prepoznatljiv po pesmama „Poletela ptica golubica“, „Malenim sokakom“, „Tebi za ljubav“, „Dunjo moja“, „Morava se utišala“, „Zavičajna pesma“ i drugima. Rođen je 1. oktobra 1951. godine u mestu Resnik kod Kragujevca. Sa suprugom Milankom ima sinove Nikolu, Luku i Andreja. Živi u naselju Maršić nedaleko od Kragujevca.

Prvu pesmu snimio je po završetku srednje škole, a prvi album 1980. godine s Orkestrom Dragana Aleksandrića. Od tada do 2004. godine objavio je 14 albuma, brojne singlove i kompilacije. Učestvovao je na festivalima „Hit parada“, „Šumadijski sabor“, „Moravski biseri“ i drugima.

Pesme „Zora zori“, „Kad bi mi“, „Čija li si dušo“, „Zovite mi tamburaše“ i „Vredelo je, vredelo“ otpevao je na festivalima „Grand“, „Moravski biseri“ i „Lira“. Održao je brojne koncerte u zemlji i inostranstvu, a mnogi ga smatraju jednim od najboljih pevača narodne muzike na ovim prostorima.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Radiša Urošević je rođen 1951. godine u kragujevačkom naselju Resnik. Otac mu se zove Obrad, a majka Ljubica. Talenat za muziku otkrili su njegovi učitelji u osnovnoj školi, pa je vrlo rano počeo da peva na priredbama i drugim svečanostima.

Sa 11 godina je prvi put pevao na radiju i to u emisiji „Selo veselo“. Tom prilikom je izveo pesmu „Na livadi, pod jasenom“, a pratili su ga muzičari iz Orkestra Dragana Radančevića. Svojim pevanjem oduševio je Božidara Bokija Miloševića, koji je tada bio profesor u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu.

Boki mu je rekao da mu se javi kad završi osnovnu školu i dođe kod njega u Beograd, da nastavi da se muzički obrazuje. Ipak, Radiša se nije odlučio na taj korak, nego je upisao Učiteljsku školu u Kragujevcu. Zbog loše finansijske situacije i na očev nagovor odustao je od namere da postane učitelj, te je upisao automehaničarski zanat u školi „Toza Marković“.

Od muzike nije odustao, pa je uporedo sa školovanjem pevao u kafanama i restoranima u okolini Kragujevca. Tekstopisac Panta Radivojević, koji je takođe Kragujevčanin, napisao mu je pesmu „Poletela ptica golubica“ koju je prvi put otpevao kada je završio srednju školu.

Iste, 1970. godine Diskografska kuća „Jugoton“ objavila je ploču Radiše Uroševića na kojoj su, pored numere „Poletela ptica golubica“, bile i pesme „Čuvaj tajnu, noći mila“, „Poklanjam ti ovu pesmu“ i „Pogledaj me draga“. Sve tekstove napisao je Panta Radivojević, a muziku je komponovao Rajko Marković. Radiša je prvu singlicu snimio u pratnji Markovićevog orkestra.

Karijera

Zagrebački „Jugoton“ je iste, 1970. godine objavio Radišinu drugu ploču sa pesamama „Šta čekaš, krčmarice“, „Meni moja poručuje draga“, „Šta tvoje srce krije“ i „Zar da patim zbog neverstva tvoga“. I na njoj je sarađivao sa Radivojevićem i Markovićem, a muziku je pisao i Radiša Marinković.

Usledila je saradnja sa Diskografskom kućom „Šumadija“ koja je 1971. godine objavila njegovu treću singlicu sa pesmama „Draga laku noć“ i „Prva ljubav se ne gasi“. Ovog puta među saradnicima su bili tekstopisac Duško Jovanović i Rajko Marković, te Orkestar Žarka Pavlovića Valjevca.

Studijsku pauzu u trajanju od skoro tri godine popunio je brojnim nastupima, a naredni album objavio je 1. maja 1974. godine. Na njemu su bile pesme „Grehe činim, grehe praštam“ i „Ostari se druže moj“. Tekstove i muziku su pisali Bora Pavlović i Danilo Mišković, a Radiša ih je otpevao u pratnji Ansambla Mišković – Miletić.

Nekoliko meseci kasnije u prodaji se našla nova singl ploča Radiše Uroševića sa numerama „Sve sam dao i nije mi žao“ i „Prolaze godine“. Pesme su mu pisali Zaim Fazlić i Milan Mića Živadinović, a pratio ga je Ansambl Dragana Aleksandrića koji je bio zadužen za aranžmane.

Sledeće godine njegove singlove objavile su diskografske kuće „Diskos“ i PGP RTB. Na njima su bile numere „Seti se“, „Ne pusti me draga zaboravu“, „Ljubim sliku sa venčanja“, „Verenice, suđenice“, „Ne zovi me prijateljem“ i „Stigle su me tvoje kletve“. Među Radišinim saradnicima, pored Aleksandrića i Fazlića, bili su i Ruždija Krupa i Predrag Vuković.

Singl ploču „Doviđenja ljubavi moja“ snimio je i objavio 1976. godine. Na B strani te singlice bila je numera „Na ludi sam kamen stao“ koju je takođe komponovao Predrag Vuković. Na čuvenom festivalu „Hit parada“ dve godine kasnije izveo je pesmu „Mislim o njoj dan i noć“.

1979. godine je na istom festivalu pevao numeru „Prolaze godine“ koja se zajedno sa pesmom „Otišla si za očima plavim“ našla na singl ploči koji je objavio PGP RTB. Osim redovnih saradnika, Uroševiću su pesme pisali i Gradimir Jovanović i Milutin Popović Zahar.

Prvi album Radiša Urošević je objavio 1980. godine. Na njemu su bile numere „Ružo moja, kraj mene uveni“, „Računaj na mene“, „Seno košeno“, „Oprosti mi“, „Ne igraj se sudbinom mojom“ i druge. Pratio ga je orkestar Dragana Aleksandrića, a ploču je objavio PGP RTB.

Tri godine zaredom je učestvovao na Festivalu „Hit parada“ gde je izvodio svoje pesme „Ružo moja kraj mene uveni“ (1982), „Rado moja bela“ (1983) i „Plave kose još me nose“ (1984).

Na drugom studijskom albumu koji je objavljen 1983. godine bile su numere „Rado moja bela“, „Mala, baš si slatka“, „Stalno si mi na pameti“, „Lepa si, mlada, čuvaj se grada“, „Još te nešto čini izuzetnom“, „Kako ću bez tebe sutra“ i druge. Ovog puta pesme su pisali i komponovali Zorica Đurđić, Srđan Jovanović, Sreten Gajić, Miki Jovičić, Panta Radivojević, Ljubo Kešelj, Miša Mijatović, Bora Dugić i Dragan Aleksandrić.

Već sledeće godine PGP RTB je objavio njegov treći album pod naslovom „Zbogom, rastajem se s tobom“. Sa njega su se izdvojile numere „Ti si mala varalica“, „I kad ćutiš mnogo kažeš“, „Leto bez tebe“, „Uspomena“, „Plave kose još me nose“, „Sreli smo se“ i druge. Otpevao ih je u pratnji Orkestra Miroljuba Aranđelovića Kemiša, a publika je odlično prihvatila nove Radišine pesme, pa je album prodat u srebrnom tiražu.

S numerom „Ej suzo moja“ je 1985. godine nastupio na Festivalu na Ilidži. Ona je ujedno bila naslovna na albumu koji je izašao iste godine. Osim te, na ploči su bile pesme „Jedno veče da sam s tobom“, „Moja mala, moje slatko vino“, „Umreću za njom“, „Ti mi ne daš na miru da spavam“, „Tebi, Gedžo, svaka čast“, „Sve je zbog tebe“, „Zoro bela moja“. Na ovom materijalu Urošević je okupio ekipu vrsnih muzičara i tekstopisaca poput Miloša Miše Mijatovića, Mikija Jovičića, Gorana Lozanca, Bore Dugića, Kešelja, Zahara i drugih. Ova ploča doživela je zlatni tiraž.

Tokom sledeće godine učestvovao je na festivalu u Vogošći i „Hit paradi“ gde je izveo numere „Ja za tebe dišem“ i „Mala moja, moje slatko vino“. Na Festivalu na Ilidži 1987. godine je otpevao pesmu „Sarajevu svoje srce ostavljam“, dok je u Vogošći publika imala priliku da čuje numeru „Ljubim sliku jedne žene“.

Iste, 1987. godine se u prodaji pojavio novi album Radiše Uroševića pod naslovom „Tebi za ljubav“. Pored naslovne pesme koja je postala veliki hit, na toj ploči bile su i numere „Zašto si me proklela“, „Seljančice moja slatka“, „Što baš meni da se desi“, „Vojnik se sa pesmom prati“, „Ja za tebe dišem“, „Teši me, teši“.

Ponovo je nastupio na Ilidži sa pesmom „Kada akšam sokak sakrije“, te „Hit paradi“ gde je izveo numeru „Što me neće“. Iste, 1988. godine snimio je ploču „Razbij još jednu čašu“, sa pesmama „Maler“, „Život mi je okrenula“, „Kad bi te ponovo sreo“, „Tražila si…“ i drugima. Pisali su ih i komponovali Vesna Petković i Miša Mijatović, s čijim je ansamblom Radiša i snimio ovaj album.

Usledio je „Šumadijski sabor“ 1989. godine gde se predstavio pesmom „Sve je isto kao pre“, a sledeće godine PGP RTB je izdao Uroševićev album „Veliki hitovi“ na kome su bile numere „Dunjo moja“, „Stara ljubav ne umire lako“, „Primi me na svoje rame“, „Kad se budeš smejala“, „Pastirska tuga“, „Tecite suze, tecite“, „Ti ne žali srce moje“ i druge.

Tekstove su pisali Mirko Glišić, Slavica Vuković, Marina Tucaković i drugi, dok su za aranžmane bili zaduženi Bora Dugić, Miša Marković i Boban Prodanović. Ovaj album doživeo je dijamantski tiraž, a Radiša Urošević uvršten je na listu najtraženijih pevača narodne muzike u Srbiji.

Na „Šumadijskom saboru“ je otpevao pesmu „Druge poštuj, a Srbiju voli“, a potom je s Orkestrom Bobana Prodanovića snimio album na kome su bile numere „Oko moje“, „Osedeću čekajući sreću“, „Vratite je“, „Kada su cvetale jabuke“, „Tako mi nedelje“, „Tamburaši“ i druge. Većinu numera pisali su Mile Poledica, Predrag Vuković, Miša Marković i Bora Dugić. I ova ploča je prodata u dijamantskom tiražu.

Na „Hit paradi“ 1992. godine pevao je pesmu „Oko moje“, a potom je PGP RTB objavio album „Veliki hitovi“. Sa njega su se izdvojile pesme „Milena“, „Ko zna“, „Tri dana“, „Ne pitaj me kako živim“, „Te me ne voliš više“, „Ako bog da sreće“ i druge. Tekstove za mnoge od ovih pesama napisala je Snežana Vukičević Žana, dok je muziku komponovao Perica Zdravković. Na ovoj ploči prateće vokale mu je pevala Maja Odžaklijevska, a pored toga što je album mogla kupiti Radišina brojna publika u Srbiji, objavljen je i na tržištu Makedonije.

Iste godine PGP RTS je izdao album „Igrale se delije“ na kojem on izvodi patriotske pesme „Živela Srbija“, „Tamo daleko“, „Lađa se kreće francuska“, „Srpska se truba s Kosova čuje“, „Oj, vojvodo Sinđeliću“, „Ko to kaže, ko to laže“ i druge.

Album „Vredelo je“ Radiša Urošević je objavio 1995. godine. Na njemu su bile numere „Ostavljeni, prevareni“, „Nisam srce našao kraj puta“, „Ti imaš život svoj“, „Priznaj koga sanjaš“ i druge. Pesmu „Kako ću bez tebe“ napisao je njegov kolega Duško Kuliš, dok mu je numera „Moravo, najlepša reko“ donela prvu nagradu žirija na „FESAM-u“ 1995. godine.

Usledilo je učešće na festivalima „Moravski biseri“ i „MESAM“ gde je otpevao pesme „Od svih lepih, ti si najlepša“ i „Davno prošla dvadeseta“.

Sledeće godine PGP je objavio njegov novi album pod naslovom „Tuđa ženo“, sa koga su se, pored naslovne, izdvojile i numere „Srećni ljudi ne veruju“, „Padaj kišo“, „Ako je sretnete“, „Što me neće“, „Morava se utišala“ i druge. Tekstove je pisala Simonida Stanković, a muziku i aranžmane Miša Mijatović. Pesmu „Dragi, Drakče, Dragoljube“ napisao je glumac i režiser Radoš Bajić.

Na novu pesmu Uroševićeva verna publika morala je da čeka sve do 2002. godine kada je na Festivalu „Moravski biseri“ otpevao „Opasno te volim“. Dve godine kasnije je na istoj manifestaciji izveo numeru „Zna reka, zna“.

CD „Lepa Jelena“ u prodaji se pojavio 2004. godine. Na njemu su, pored naslovne, bile i numere „Ranjen od ljubavi prve“, „Potražiću te uskoro“, „Dunje žute“, „Ljubav kao slatko vino“, „Idem kući, već je kasno“ i druge. Većinu ih je komponovao Miša Mijatović, dok su tekstove pisali Steva Simeunović, Ljiljana Jevremović, Bosa Gajić i drugi.

Od tada Radiša nije snimao albume, ali se pojavljivao na festvalima „Grand“, „Moravski biseri“ i „Lira“. Upravo tu je publika mogla da čuje njegove singlove „Zora zori“, „Zavičajna pesma“, „Kad bi mi“, „Čija li si dušo“, „Zovite mi tamburaše“ i „Vredelo je, vredelo“.

Učestovovao je na izboru 60 najlepših narodnih pesama koju je organizovala Radio Televizija Srbije, povodom 60 godina postojanja. Izveo je pesmu „Igrale se delije“, a zajedno sa kolegama Marinkom Rokvićem i Miroslavom Ilićem otpevao numere „Ljubav mi srce mori“, „U lijepom starom gradu Višegradu“ i „Stani, stani Ibar vodo“.

Privatni život

Radiša Urošević je rođen 1951. godine u mestu Resnik kod Kragujevca. Odrastao je u radničkoj porodici, školovao se u rodnom mestu, te završio zanat u čuvenoj školi „Toza Marković“. Iako nije školovani muzičar njegov talenat prepoznat je u ranom detinjstvu. Prve pesme snimio je sa manje od 19 godina, a danas se može pohvaliti brojnim albumima, nagradama i hitovima koji „žive“ više od 30 godina.

Njegovu karijeru obeležile su pesme koje nose zvuk Šumadije, a svoju ljubav prema rodnom kraju dokazuje i time što, za razliku od mnogih svojih kolega ne živi u Beogradu, nego u kragujevačkom naselju Maršić.

Urošević je mnogo godina u braku sa suprugom Milankom, s kojom ima sinove Nikolu, Luku i Andreja. Članovi njihove brojne porodice su i unici Luka, Milena i Dunja. Pevač spada u onu grupu javnih ličnosti koji novinske stupce ne pune skandalima, navodnim aferama ili vezama, nego upravo suprotno, u prvi plan stavljaju porodične vrednosti.

Pa ipak, u žižu javnosti je dospeo u oktobru 2010. godine kada ga je Vlada Srbije imenovala za člana Upravnog odbora Javnog preduzeća „PTT Srbija“. Odluka o imenovanju objavljena je 22. oktobra u „Službenom glasniku“, a izabran je na predlog stranke Jedinstvena Srbija čiji je lider Dragan Marković Palma. Na toj funkciji trebalo je da zameni Tomu Bušetića, člana Socijalističke partije Srbije (SPS).

Mnogi su se pitali kako je estradni umetnik kvalifikovan za tako važnu funkciju, a pevač je istakao da ima veze sa telekomunikacijama jer je bio radio amater, poseduje vlastitu radio stanicu i u dobrim je odnosima sa direktorom PTT-a u rodnom Kragujevcu.

Samo tri dana nakon objave imenovanja Urošević je podneo ostavku. U zvaničnom saopštenju je naveo da „ne želi da negativna atmosfera koja je u javnosti stvorena njegovim imenovanjem devalvira sve ono pozitivno što su Jedinstvena Srbija i on postigli u dotadašnjem radu“.

Dve godine kasnije najavio je tužbu protiv američke glumice i rediteljke Anđeline Džoli (Angelina Jolie Voight) zbog neovlaštenog korištenja njegove pesme „Tebi za ljubav“ u filmu „U zemlji krvi i meda“ („In the Land of Blood and Honey“). Naime, u 53. minutu ovog filma prikazana je scena prvo slavlja, a potom i iživljavanja srpskih vojnika nad muslimankama, dok u pozadini ide pomenuta numera.

Iako Džolijeva ima saglasnost tekstopisca Radmile Todorović i kompozitora Miše Mijatovića, Urošević je tvrdio da je nedopustivo da se u filmu čuje u njegovom izvođenju, jer za to nije tražena njegova dozvola. Prema pisanju medija, njegov pravni tim je pokrenuo sudski postupak protiv rediteljke zbog narušavanja izvođačkih prava, te da će tražiti milion dolara na ime odštete.

Ipak, u novembru 2017. godine srpski mediji su objavili da je pevač odustao od tužbe jer, kako je tada rekao, nije želeo da „kolje vola za kilo mesa“. Tom prilikom je kazao da bi mu trebalo mnogo novca da angažuje pravne stručnjake iz Amerike koji bi podneli tužbu. Priznao je da mu je i nakon pet godina krivo zbog toga, ali da je bolje da se priča zaustavi.

Diskografija

Albumi

 • 1980. Radiša Urošević uz Orkestar Dragana Aleksandrića
 • 1983. Rado moja bela / Mala baš si slatka (s Orkestrom Dragana Aleksandrića)
 • 1984. Radiša Urošević (s Orkestrom Miroljuba Aranđelovića Kemiša)
 • 1985. Ej, suzo moja (s Ansamblom Miše Mijatovića)
 • 1987. Tebi za ljubav (s Ansamblom Miše Mijatovića)
 • 1988. Razbij još jednu čašu
 • 1988. Radiša Urošević
 • 1990. Veliki hitovi
 • 1991. Radiša Urošević (s Orkestrom Bobana Prodanovića)
 • 1992. Veliki hitovi
 • 1992. Igrale se delije
 • 1995. Da je vredelo
 • 1997. Tuđa ženo
 • 2004. Lepa Jelena (s Orkestrom Miše Mijatovića)

Singlovi i EP-ovi

 • 1970. Poletela ptica golubica
 • 1970. Šta čekaš, krčmarice
 • 1971. Draga laku noć / Prva ljubav se ne gasi
 • 1974. Grehe činim, grehe praštam / Ostare se druže moj
 • 1974. Sve sam dao i nije mi žao
 • 1975. Seti se / Ne pusti me draga zaboravi
 • 1975. Ljubim sliku sa venčanja
 • 1975. Stigle su me kletve tvoje
 • 1976. Doviđenja ljubavi moja
 • 1979. Prolaze godine / Otišla si za očima plavim (s Ansamblom D. Aleksandrića)

Kompilacije

 • 1987. Sarajevu svoje srce ostavljam (s Orkestrom Miše Mijatovića)
 • 1990. Razgovor sa Radišom Uroševićem
 • 1991. Veliki hitovi

Izvori:

Radiša Urošević na društvenim mrežama

FacebookRadiša @ Facebook
InstagramRadiša @ Instagram