Ruža Tomašić

Kratke informacije

Ime i prezimeRuža Tomašić
Datum rođenja10. maj 1958.
Mesto rođenjaMladoševica (BiH)
DržavaHrvatska
PrebivališteKorčula
ZanimanjePolitičarka, policajka
StrankaHrvatska stranka prava - HSP (2009-2014), Hrvatska konzervativna stranka (2015 - danas)

Biografija

Ruža Tomašić je hrvatska policajka i političarka. Trenutno je dopredsednik Hrvatske konzervativne stranke i zastupnik RH u parlamentu Evropske zajednice. Rođena je 10. maja 1958. godine u Mladoševici, u Bosni i Hercegovini. Živi na Korčuli.

Njeno devojačko prezime je Budimir. Detinjstvo je provela u Velikoj Kopanici, opštini koja se nalazi u Slavoniji. Ružini roditelji su, pored nje, imala još jednog sina i šest ćerki. Trenirala je rukomet. Kada je imala petnaest godina, otišla je da živi kod sestre u Toronto. Iako mnogi smatraju da je Kanada obećana zemlja, Ruža se sa tim ne bi složila.

Često je bila gladna i, uporedo sa srednjom školom, morala je da radi. Kada je imala sedamnaest godina, pakovala je piliće za restorane, a sa osamnaest je bila noćna čuvarka u velikim tržnim centrima.

Upisala je policijsku akademiju i diplomirala je kao jedna od najboljih u klasi. 1985. godine je postala policajka na motoru, a najjača strana su joj bile borilačke veštine. Kolege su počele da je tretiraju kao ravnopravnu kada je pomogla policajcu koga su tukla četvorica muškaraca. Najviše se borila protiv droge, maloletne delinkvencije, itd. Bila je kaskader u nekoliko epizoda serija „Dosije x“ i „Millennium“.

Bila je u obezbeđenju Franje Tuđmana kada je boravio u Vankuveru. On ju je pozvao da se vrati u Hrvatsku gde je bila njegov telohranitelj u Banskim dvorima. Do 1991. godine je čuvala i Stipu Mesića, bivšeg predsednika Hrvatske.

1992. godine je dobila rak materice i vratila se u Kanadu. Tamo je ostala šest godina, nakon čega se sa suprugom i decom preselila na Korčulu.

Počela je da se bavi politikom i postala je potpredsednik Hrvatske stranke prava. Od 2003. do 2008. godine je zastupala stranku u Hrvatskom saboru, bila je predsednica Nacionalnog veća za praćenje sprovođenja Nacionalnog programa suzbijanja korupcije, članica Odbora za imigraciju i Odbora za evropske integracije, kao i zamenica člana delegata Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU.

Zahvaljujući njoj uhapšen je Jakša Cvitanović Cvika, vođa narko-marije, koji je osuđen na 8 godina zatvora. Inače, Ružica je poznata kao aktivista u borbi protiv droge. 2006. godine je primila veliki broj pretnji smrću, a 2007. godine je organizovana kriminalna grupa planirala da je ubije. Zbog svega toga je počela da nosi pištolj, a njenoj porodici je dodeljena policijska zaštita. U decembru 2010. godine tadašnji predsednik Hrvatske, Ivo Josipović, ju je odlikovao ordenom Stjepana Radića za doprinos u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U septembru 2009. godine je napustila Hrvatsku stranku prava zbog neslaganja sa predsednikom Antom Đapićem. Osnovala je Hrvatsku stranku prava dr Ante Starčevića i postala je njen predsednik.

2011. godine je ponovo izabrana u Hrvatski sabor.

2013. i 2014. godine je bila hrvatska članica Evropskog parlamenta.

U novembru 2014. godine je napustila stranku jer nije podržala njen predlog da se preferencijalno glasa na izborima za hrvatski Sabor.

U januaru 2015. godine se pridružila skoro osnovanoj Hrvatskoj konzervativnoj stranci i postala je njena predsednica.

Poznata je po nacionalističkim, šovinističkim i ksenofobičnim nastupima i izjavama da ne želi da se njena ćerka uda za Srbina, Mađara ili Italijana, kao i da je „Hrvatska je za Hrvate, a Srbi su tek gosti“. Takođe je rekla da joj je žao što granate JNA ispaljene u jesen 1991. godine na Banske dvore nisu usmrtile Antu Markovića i Stjepana Mesića, ali se kasnije izvinila.

Ružica se 1987. godine udala za Vladu Tomašića koji je poreklom sa Korčule. 1988. godine su dobili sina Tomislava, a 1989. godine ćerku Zrinku. Trenutno žive i rade u Brni, selu koje se nalazi na jugu ovog ostrva.

Reference:

 

Ruža Tomašić na društvenim mrežama

FacebookRuža @ Facebook
InstagramRuža @ Instagram
TwitterRuža @ Twitter
YoutubeRuža @ YouTube