Bojana Stamenov

Kratke informacije

Ime i prezimeBojana Stamenov
Datum rođenja24. jun 1986.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica
ŽanrSoul, jazz, R&B, funk

Biografija

Bojana Stamenov je srpska soul, džez i bluz pevačica. Rođena je 24. juna 1986. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Bojana Stamenov je rođena 1984. godine u Beogradu. Pored roditelja, njenu porodicu čine baka, starija sestra, mlađa sestra, zet i sestrić za koga je jako vezana.

Bojanin otac je muzičar, samouki roker i gitarista, a majka je žena iz senke koja odlično peva. Od njih je nasledila ljubav prema muzici.

Sa sedam godina je prvi put nastupala dok je sa luna-parkom putovala po Srbiji. Otac je u kompenzaciji dobio ringišpil, pa je Bojana zabavljala ljude pevajući Cecine i Brenine pesme.

Prvi honorar od 20 dinara je zaradila svirajući gitaru u kraju, u kafiću „Mrak“. Kada je pobedila na karaokama, kao nagradu je dobila bend „Rezident“ sa kojim je nastupala u Bitef art kafeu.

U srednjoj školi je završila odseke za gitaru, lutnju i renesansno pevanje.

Karijera

Bojana se u javnosti prvi put pojavila 2011. godine u emisiji „Ja imam talenat“. Njen prijatelj, Nikola Demonja joj je predložio da se prijavi, a reakcije su bile i više nego pozitivne.

Osvojila je četvrto mesto i upoznala mnoge ljude sa kojima će u budućnosti sarađivati. Učestvovala je na mnogobrojnim festivalima i manifestacijama kao što su „Beer fest“, „Foam fest“, Ulica otvorenog srca u Beogradu, „Cantat talenti“ u Novom Sadu, Runjićeve večeri u Splitu i druge.Takođe je gostovala i u predstavama Pozorišta „Boško Buha“.

Na Beosongu je izvela pesmu „Ceo svet je moj“ i u finalu, pored Danice Krstić sa pesmom „Suze za kraj“ i Alekse Jelića sa pesmom „Vodi me“, osvojila je najveći broj glasova publike i stručnog žirija.

Vladimir Graić Graja je komponovao njenu pesmu, a Leontina Vukomanović je autor teksta.

U maju 2015. godine u Beču je predstavljala Srbiju na Evrosongu s istom pesmom koju je otpevala i snimila na engleskom jeziku pod nazivom „Beauty never lies“.

S ukupno 53 poena osvojila je 10. mesto iako su joj mnogi predviđali pobedu. Pesma je proglašena za „gej himnu“ i izvela ju je na paradi ponosa u Amsterdamu.

13. juna 2015. godine je održala prvi solistički koncert u Centru „Sava“. Jednom prilikom je kazala da bi volela da snimi album na kome će sve pesme biti na engleskom jeziku. Jedan od saradnika na tom albumu bi zasigurno bio kompozitor Vladimir Graić Graja.

Radio Televizija Srbije (RTS) se 2020. godine pridružila projektu stvaranja četvrtog izdanja Nove evropske pesmarice. Zadatak projekta je bio da se komponuju nove pesme popularnijeg žanra inspirisane ličnošću i muzikom Ludviga van Betoven.

Srbiju je predstavila pesma „Zauvek tvoj, zauvek svoj“ koju je komponovao Dragoljub Ilić, a otpevala Bojana Stamenov.

Snimljen je i spot, a sudeći po komentarima publike na društvenim mrežama Bojana je odlično uradila posao koji joj je poveren.

Učešće u rijalitiju šou programu „Farma“

Bojana Stamenov je 2015. godine bila jedna od učesnica rijaliti programa „Farma“. Pošto je postala ambasador fonda „Podrži život“, smatrala da je ovo jedan od načina da promoviše prave vrednosti i da svoju slavu stavi u službu humanih ciljeva.

Najveći problem joj je pričinjavala astma zbog koje je zamalo prestala da se bavi muzikom i višak kilograma zbog kojih se nalazi na posebnom režimu ishrane. Jedan od ciljeva joj je bio da na „Farmi“ izgubi 20 kilograma kako bi uspela da prekrsti noge.

U rijalitiju je provela 124 dana, a izbačena je samo dva dana pre finala. Pobeda je pripala starleti Staniji Dobrojević, dok je Tamara Đurić osvojila drugo mesto.

Povlačenje sa društvenih mreža i gubitak kilograma

Pevačica se na neko vreme povukla iz javnosti, ali i sa društvenih mreža. U oktobru 2021. godine gotovo svi domaći mediji pisali su o njenoj uspešnoj borbi sa kilogramima.

Bojana je u jednom intervjuu kazala da je uspela da izgubi trećinu svoje kilaže, da je zadovoljna, ali da proces još uvek nije završen. Istakla je da se dobro oseća i da sve to radi zbog zdravlja, te da joj nije cilj da bude mršavica.

Diskografija

Singlovi

  • 2011. Mladi i ludi (ft. Aleksa Jelić)
  • 2012. I feel free (ft. DJ Play)
  • 2012. „Spinnin“ (ft. Pookie)
  • 2013 There is no need to be shy (ft. Pookie)
  • 2015. Ceo svet je moj i
  • 2015. Beauty never lies
  • 2020. Zauvek tvoj, zauvek svoj

Najpoznatija pesma

Najpoznatija pesma svakako je ona sa kojom je nastupa na Evroviziji. Kombiniovano svi klipovi njenog nastupa imaju nekoliko miliona pregleda na internet platformi „Ju Tjub“ („YouTube).

Bojana Stamenov na društvenim mrežama

FacebookBojana @ Facebook
TwitterBojana @ Twitter