Saša Matić

Kratke informacije

Ime i prezimeSaša Matić
Datum rođenja26. april 1978.
Mesto rođenjaBihać
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevač
ŽanrPop-folk, folk

Biografija

Saša Matić je srpski pevač folk muzike. Rođen je 26. aprila 1978. godine u Bihaću kao Aleksandar Matić. Oženjen je i otac dvoje dece. Živi i radi u Beogradu.

Saša Matić je brat blizanac pevača Dejana Matića. Saša i Dejan su slepi od rođenja.

Od detinjstva Saša je pokazivao sklonosti ka muzici, a potom se obrazovao u beogradskim muzičkim školama. Prvi album objavio je 2001. Godine i reč je o albumu „Maskara“ koji je postao veoma popularan.

Neki od njegovih najpopularnijih hitova su „Maskara“, „Kad ljubav zakasni“, „Nije jubav fotografija“, „Otišao vratio se“, „Neke ptice nikad ne polete“, „Anđeo čuvar“, „Ruzmarin“, „Kralj izgubljenih stvari“, „Ko te ljubi ovih dana“, „Poklonite mi nju za rođendan“, „Ne znam ja muški da poginem“, „Samo ovu noć“, „Lagala je grade“, „Noći u Sibiru“, „Sve bi ja i ti“, „Po mom srcu gaziš“ i mnoge druge.

Detinjstvo

Živeo je u Drvaru sa svojom porodicom. S obzirom da u ovoj opštini nije bilo porodilišta, rođen je u bolnici u Bihaću. Ima brata blizanca. Saša i Dejan Matić, braća blizanci, od rođenja su slepi. Njihova majka zove se Zorica, a otac Zoran. Saša i Dejan ima li lepo i bezbrižno detinjstvo jer su se roditelji potrudili da, iako su vremena bila teška, blizancima ništa ne nedostaje.

Blizanci su rođeni pre vremena i zbog toga su bili smešteni u bolnicu u Zagrebu. Nakon nekoliko dana u inkubatoru oslepeli su. Ipak, to ih nije sprečilo da odrastaju sasvim normalno, da brinu o sebi, ali i da izgrade uspešne muzičke karijere zahvaljujući ogromnom talentu i posvećenosti.

Od rođenja blizanci su bili veoma vezani. Iako je Saša bio slep nikada sebe nije smatrao drugačijim. Otac Zoran i majka Zorica od malih nogu blizance su učili da sve rade sami, od nameštanja kreveta, slaganja odeće, i sličnih svakodnevnih aktivnosti. To što su učili od ranog detinjstva izgradilo ih je u samostalne ljude.

Talenat za muziku blizanci su pokazali već sa tri godine. Imali su dve omiljene pesme, jednu od Olivera Dragojevića, a druga je bila „Druže tito mi ti se kunemo“. Pesma o Titu u Drvaru su svi pevali jer su ovo mesto mnogi zvali i „Titovim Drvarom“.

Kada su to pevali blizanci mnogi su primetili njihov natprosečni muzički talenat. Pevali su u dva glasa. Kasnije je Saši baka kupila harmoniku i počeo je da svira. Sviranje i pevanje je blizance činilo izzetno srećnim.

U Drvaru je živeo od 1978. do 1985. godine. Potom se sa porodicom preselio u Beograd. Saša je mnogo voleo Drvar pa je svaki raspust voleo da provodi u ovoj opštini. Pred kraja rata u Bosni i Hercegovini, 1995. godine, takođe su išli u Drvar što je bilo veoma čudno čak i vojnicima na vojnim punktovima. Rat je besneo, a porodica Matić, zbog ljubavi prema Drvaru, išla je iz Beograda prema voljenom mestu bez obzira na sve.

Mnogi su mislili da se Matići izbeglice koje su iz Drvara došle u Begrad, jer su često išli sa izbeglicama, međutim, oni su u Beograd došli mnogo ranije kako bi se blizanci mogli školovati u muzičkoj školi. Njihov otac Zoran je Beograđanin, ali je toliko zavoleo Drvar da ga je smatrao svojim rodnim mestom.

Kada je došao u Beograd sa sedam godina, sve mu je bilo neobično. Živeo je na Karaburmi. Navikao je u Drvaru da sve ljude poznaje, da zna svako mesto, da može sam da ide kod prijatelja i da se kreće. Kada su stigli u Beograd blizancima je bilo neverovatno da sada nisu tako slobodni, da ne poznaju grad, da je Beograd toliko velik i da se ne mogu sve znati kao u Drvaru. S vremenom su se navikli na život u velikom gradu i stekli veliki broj prijatelja sa kojim im je sve bilo mnogo lakše.

Završio je nižu i srednju muzičku školu na odseku za klavir u Zemunu u Beogradu. Saša za sebe kaže da je bio kampanjac kada je učenje u pitanju, ali je sve uspešno priveo kraju zahvaljujući talentu.

Kada su sa školom išli na ekskurzije svima je bilo neobično kako se blizanci sami spremaju, oblače, bez toga da im neko prethodno bilo šta pripremi i pomogne.

Iako su ga profesori usmeravali da upiše i muzičku akademiju, on se okrenuo ka estradnom poslu koji ga je privlačio više od klasične muzike. Želja mu je da jednog dana ipak završi akademiju.

Muzička karijera

U drugom razredu srednje škole, 8. marta 1994. godine, imao je prvi nastup pred više ljudi. Reč je o čuvenom nastupu na tržnici povodom 8. marta Dana žena.

U tržnici je svirako njegov drug iz škole Dejan Ivanović sa jednim profesorom. Dejan je pozvao Sašu da dođe da otpeva nekoliko pesmi sa njima. Saša nije hteo, ali ga je drug ipak nagovorio. Imao je veliku tremu kada je trebao otpevati prvu pesmu pred više stotina ljudi. Kada je počeo pevati, čuo je žamor u restoranu, ali već u drugoj strofi osetio je da je tajac, da se niko ne čuje, i zaključio je da ga svi pomno slušaju. Publika ga je nagradila dugim aplauzom koji mu je dao vetar u leđa. Tada je odlučio da želi biti pevač kako bi ga taj osećaj pratio kroz život.

Već sledećih dana drugari su ga zvali da opet ide nastupati i pevati. Međutim, njegov otac se sa tim nije slagao. Želeo je sa se Saša posevti školi, da završi školu, a posle da vidi kojim putem će nastaviti. Mežutim, Saša je bio buntovan, i nije se mnogo obazirao na očeve reči. Njegov brat Dejan tada je bio mnogo bolji od Saše u školi i roditelji su želeli da i Saša ide tim putem.

Saša je pratio sve najnovije albume i odmah svirao pesme na klaviru, umesto da svira i vežba klasičnu muziku koju je učio u školi. Roditelji su ga terali da uči klasiku, a on je krišom vežbao narodnu i pop muziku.

Kasnije su roditelji popustili i pustili Sašu da istraje u svojim namerama.

Sašin drugi nastup na tržnici bio je kada je tu boravio i popularni pevač Šaban Šaulić što je za njega bio nezaboravan osećaj. Imao je veliku želju da upozna Šabana. Saša je otpevao prvu pesmu „Dva galeba bela“ i rekao je da nikada nije imao veću tremu, jer je samo nekoliko minuta pre nastupa upoznao Šabana.

Šaban je tada pohvalio Sašu i način na koji peva. Mladom pevaču to je mnogo značilo, a posle su usledili razni nastupi.

Saša je od detinjstva poznavao i porodicu Ace Lukasa. Sašina majka družila se sa Vidom, majkom Ace Lukasa, pa su se deca kasnije sprijateljila. Lukas je bio oduševljen time kako Saša Matić svira, ali i peva. Lukas je već počeo da nastupa kao pevač. I njegova podrška Saši je mnogo značila.

Kada je Lukas imao koncert u hali Pionir Saša je bio njegov gost. Otpevao je nekoliko pesama, ali nije bio zadovoljan, jer je bio ubeđen da ga je trema omela da ostavi sjajan utisak na publiku. Ipak, nastup na koncertu Ace Lukasa, bio je odskočna daska za Sašu Matića.

Godine 1997. nastupio je u televizijskom serijalu „A, što ne bi moglo“ gde je nastupio sa Anom Bekutom. Posle toga, krenuli su njegovi nastupi.

Albumi

Album „Maskara“ je prvi album Saše Matića i izašao je 2001. godine. Ovaj album bio je veoma popularan, a veći broj pesama izdvojile su se kao apsolutni hitovi.

Već sledeće godine, 2002., album „Kad ljubav zakasni“ potvrdio je Sašinu poziciju na estradnom nebu zealja bivše Jugoslavije.

Album „Zbogom ljubavi“ objavio je već u maju 2003. godine. U avgustu 2005. Izlazi i album „Anđeo čuvar“. Dve godine kasnije album „Poklonite mi nju za rođendan“.

Iako je bilo poprilično teško konstantno održati taj nivo kvaliteta pesama na svim albumima, Saša je u tome uspio i na svakom njegovom albumu pesme su se izdvajale kao mega hitovi.

U decembru 2009. objavio je album „Nije meni ova noć“, a u julu 2011. „Zajedno“.

Album „Zabranjena ljubav“ došao je u avgustu 2015. godine. Njegov posljednji album izašao je u decembru 2017. godine. Reč je o albumu „Ne bih ništa menjao“.

Dueti

Saša Matić poznat je kao pevač koji pored svojih hitova, ima izuzetno popularne duetske pesme sa kolegama.

Pesma „Ko si ti“, najnoviji duet Saše Matića sa pevačicom Aleksandrom Prijović, postala je mega hit. Pesma čiji je spot objavljen krajem maja 2018. godine i do kraja jula iste godine ima oko 24 miliona pregleda na jutjubu.

Pre ovog dueta, Saša je snimio duet 2017. godine i sa srpskom pevačicom Cecom Ražnatović. Reč je o pesmi „Lažov notorni“ koja je takođe naišla na pozitivne kritike kod publike. Iste godine snimio je i pesmu sa kolegama Acom Lukasom i Miletom Kitićem. Pesma se zove „Da me je ona volela“.

Sa grupom „Ministarke“ snimio je duet 2015. godine. Pesma „Zver“ zadobila je simpatije publike i pokupila milionske preglede.

Duetsku pesmu „More tuge“ sa popularnom pevačicom Severinom snimio je 2014. godine.

Pesma „Mešaj, mešaj mala“ je duetska pesma Saše Matića i pevačice Rade Manojlović koja je objavljena 2010. godine.

Sa Cvijom je snimio spot 2011. godine, a pesma se zove „Reci brate“.

Sa Jelenom Karleušom snimio je duet 2004. godine. Pesma „Ne smem da se zaljubim u tebe“ je postala mega hit.

Prvi duet Saša je snimio sa Janom 2001. godine. Reč je o pesmi „Dođe mi da vrisnem“.

Nagrade

Prve nagrade za njegov rad stigle su 2003. godine na Budvanskom festivalu i festivalu na Ohridu – „Ohridski trubaduri“.

Pesma „Sve je na prodaju“ je pobednička pesma Grand festivala 2006. godine. Za pesmu „Nije ljubav trag na hartiji“ dobio je prvu nagradu žirija na Grand festivalu 2010. godine.

Na radijskom festivalu u Srbiji 2013. dobio je nagradu za pesmu „Nađi novu ljubav“.

Oliver Dragojević

Poznato je da Saša Matić izuzetno ceni hrvatskog pevača Olivera Dragojevića. Upoznao ga je pre desetak godina u Rovinju na jednom Oliverovom koncertu.

Saša je tada rekao Oliveru da voli da sluša njegovu muziku i da mu je čast što ga je upoznao.

Folk muzika

S obzirom da je od početka svoje karijere Saša volio da peva pesme Kemala Montena, olivera Dragojevia i drugih pop muzičara, mnoge je iznenadilo da se ovaj pevač okrenuo ka folk muzici. Saša za svoju muziku kaže da je u njoj objedinio sve žanrove.

Privatni život

Saša Matić je oženjen. Njegova supruga zove se Anđa. Upoznao ju je na jednoj svirci u klubu „M“ kod njegovog kuma Raleta još pre nego što je postao izuzetno popularan. Tu je izlazila i njegova sadašnja supruga. Od njenih drugarica saznao je da ona voli pesme Kemala Montena. Onda je pevao njene omiljene pesme, a kasnije se par i zaljubio.

Imaju dve kćerke Aleksandru i Taru. Aleksandra ima 14 godina, a Tara 10 godina. Njegove kćerke imaju sklonosti ka muzici.

Često ističe da mu je žao što zbog svog posla ne provodi više vremena sa decom. Od njih traži da budu disciplinovane, vredne i marljive u školi.

Svoj porodični život Saša drži daleko od očiju javnosti.

Zdrav život

Izuzetno je disciplinovan kada su u pitanju sportske aktivnosti i ishrana. Trudi se da zdravo živi. Kada ima nastupe voli duže da spava, kako bi odmarao grlo. Kada ne nastupa, ustaje rano ujutro.

Kada je u Beogradu, trenira svakog dana. Kući ima opremu za vežbanje, traku za trčanje, a treninge obavlja sa svojim ličnim trenerom.

Ljubav prema plivanju

Obožava more i plivanje. Leto najviše voli da provodi u Crnoj Gori. Saša je odličan plivač.

Jednom je novinarima ispričao zanimljivu anegdotu sa letovanja. Plivao je sa prijateljem daleko od obale, a na moru su se približili jednom čoveku koji je bio na čamcu. Kada ga je čovek prepoznao, ponudio se da ga odveze ka obali. Saša mu je rekao da je sve u redu, da zna koliko su se od obale odmakli. Čovek je bio prijatno iznenađen, ali  i začuđen s obzirom da zna da je pevač slep.

Albumi

 • Maskara (2001)
 • Kad ljubav zakasni (2002)
 • Zbogom ljubavi (2003)
 • Anđeo čuvar (2005)
 • Poklonite mi nju za rođendan (2007)
 • Nije meni ova noć (2009)
 • Zajedno (2011)
 • Zabranjena ljubav (2015)
 • Ne bih ništa menjao (2017)

Dueti

 • 2001. Dođe mi da vrisnem – sa Janom Todorović
 • 2004. Ne smem da se zaljubim u tebe – sa Jelenom Karleušom
 • 2010. Mešaj, mešaj – sa Radom Manojlović
 • 2012. Reci, brate – sa Cvijom
 • 2014. More tuge – sa Severinom
 • 2015. Zver – sa Ministarkama
 • 2017. Da me je ona volela – sa Acom Lukasom i Miletom Kitićem
 • 2017. Lažov notorni – sa Cecom
 • 2018. Ko si ti – sa Aleksandrom Prijovićem

Saša Matić na društvenim mrežama

FacebookSaša @ Facebook
TwitterSaša @ Instagram