Aleksandar Požgaj

Kratke informacije

Ime i prezimeAleksandar Požgaj
Datum rođenja1984.
Mesto rođenjaŠabac
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeVoditelj, političar

Biografija

Aleksandar Požgaj je političar, šoumen, televizijski voditelj i učesnik nekoliko sezona rijaliti šou programa „Parovi“ koji se emituje na „Hepi“ (Happy“) televiziji. Rođen je 1984. godine u Šapcu.

Publika ga je upoznala pored malih ekrana kao mladog i obrazovanog čoveka, sa izuzetno lepim manirima i kulturom ponašanja.

Svoju inteligenciju koristio je kako bi oko sebe konstantno „vrteo“ rijaliti priče i bio u fokusu interesovanja publike i medija, a opet sačuvao svoj brak i privatni život. U rijalitu je poznat i kao „kralj drame“.

Finalista je više sezona „Parova“, a okušao se i kao televizijski voditelj na „Hepi“ televiziji. Požgaj je oženjen Ivanom koja je stjuardesa. Još uvek nemaju decu, što je njihova najveća želja.

Detinjstvo i obrazovanje

U Šapcu je završio osnovnu i srednju školu, a potom se zbog nastavka školovanja preselio u Beograd. Završio je srednju Ekonomsko-trgovinsku školu u Šapcu.

Na Megatrend Univerzitetu u Beogradu upisao je i završio Fakultet za poslovne studije. Diplomirao je 2009. godine.

Pokazao se kao vrlo vredan i marljiv student. Potom je upisao i postdiplomske MBA studije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, kao i postdiplomske studije na United Buissnes u Briselu.

S obzirom na to da se pokazao kao vrsni student, Požgaj je bio dobitnik čak tri stipendije koje su mu bile od velike koristi tokom školovanja. Bio je stipendista Centra modernih veština (CMV), Beogradskog fonda za političku izuzetnost (BFPE) i Fondacije „Fridrih Ebert Stiftung“ (FES).

Tokom školovanja je bio društveno aktivan omladinac, a uplovio je i u političke vode.

Zanimljivo, uporedo sa formalnim obrazovanjem, Požgaj je bio polaznik više različitih programa neformalnog obrazovanja. Učestvovao je na više prestižnih seminara u zemlji i inostranstvu kako bi se dodatno usavršavao.

Izdvaja se njegovo učešće na jednom eminentnom događaju u Strazburu 2011. godine. Tada je u organizaciji Saveta Evrope bio organizovan čuveni „Univerzitet demokratije“. Na taj mini simpozijum bilo je prijavljeno 16 kandidata.

Na otvaranju simpozijuma u Strazburu govor je održao Aleksandar Požgaj, kao budući mladi politički lider. Nakon što se dobro pokazao, na istom mestu, učestvovao je i godinu dana posle. Tu se našao rame uz rame sa raznim poznatim imenima iz sveta politike Evrope.

Politička karijera

Politikom se bavi od svoje 23 godine. Političku karijeru je započeo u svom rodnom Šapcu. Pridružio se Socijalističkoj partiji Srbije (SPS). U toj stranci Požgaj je bio aktivan član od 2007. do 2016. godine.

U tom periodu obavljao je razne odgovorne funkcije. Potom je napustio SPS i pridružio se Srpskoj narodnoj partiji u martu 2016. godine.

Dok je Požgaj bio u SPS mnogi su ga smatrali izuzetno bliskim saradnikom Ivice Dačića, lidera te stranke. Da je stranka verovala u njegove kvalitete govori i to što su mu bile poverene razne važne funkcije.

Tako je, na primer, od novembra 2009. pa do februara 2012. godine obavljao funkciju savetnika u Glavnom odboru SPS-a. Potom je napredovao i od februara 2012. postao glavni savetnik u Glavnom odboru stranke.

Kao pomoćnik gradonačelnika Šapca radio je od juna do novembra 2012. godine. U tom periodu bio je zadužen za projekte i saradnju a institucijama Evropske unije s obzirom da mu je to bilo veoma blisko.

Sa posla pomoćnika gradonačelnika, Požgaj je prešao na poziciju konsultanta za korišćenje IPA fondova u Gradskoj upravi Šabac. Te poslove obavljao je do marta 2013. godine.

Potom je postao šef kabineta predsednika skupštine grada Šapca. Ni tu se nije dugo zadržao, pa je taj posao obavljao od marta do jula 2013. godine

Za izvršnog direktora Luke Novi Sad Požgaj je izabran u julu 2013. godine i tu je bio sve do oktobra 2014. Takođe, obavljao je i funkciju predsjednika Upravnog odbora Turističke organizacije Novog Sada. Na toj poziciji bio je od oktobra 2013. pa do marta 2015. godine.

Zanimljivo, Aleksandrovo obrazovanje i političku karijeru, pratio je i vrlo buran društveni život koji je on često delio sa svojim pratiocima na društvenim mrežama.

Skup život, putovanja, prestižni restorani, lepe žene, tompusi i šampanjac, sve to navelo je medije da istražuju njegov imovinski karton i poslove kojima se bavi.

Neki su govorili da nije moguće da sve to, kao mladić, zaradi na legalan način. Požgaj je odbacivao takve optužbe i govorio da se trudi, radi, zalaže i da voli da uživa u životu.

Brak s Ivanom

Nakon turbulentog ljubavnog i društvenog života, mladi političar je odlučio da stane na ludi kamen. Njegovo srce osvojila je Ivana, koja je inače stjuardesa.

Par je imao opštinsko venčanje 10. jula 2017. godine, a crkvenog venčanja nije bilo. Na svadbeno veselje stigao je uži krug porodice i prijatelja u „Milošev konak“.

Ivana je na venčanje obukla kraljevsko plavu haljinu od čipke, dok je Požgaj bio vrlo elegantan u plavom odelu. Par je detalje sa venčanja podelio i sa svojim pratiocima na društvenim mrežama.

Rijaliti karijera

Kontraverze koje su pratile mladog političara zainteresovale su i produkcijski tim „Hepi“ televizije. Tako je Aleksandar Požgaj dobio ponudu da uđe u rijaliti šou program „Parovi“ kako bi publika imala priliku da ga bolje upozna. To je bio početak njegove rijaliti karijere u kojoj se pokazao kao vrlo uspešan rijaliti igrač.

U rijaliti je ušao prvi put kao mladi političar 2015. godine. Od tada, gledaoci pored malih ekrana iz sezone u sezonu rijaliti programa, uživaju u zavrzlamama koje im priređuje Požgaj. On svakim svojim učešćem unosi novine iz sezone u sezonu rijalitija.

Prvi put gledaoci su imali priliku da ga upoznaju kao mladog političara, čoveka koji je obrazovan, intelektualac, sa lepim manirima, naročito prema damama i koji ne voli da se svađa. Zadobio je simpatije publike i ostvario veliko prijateljstvo sa Nenadom Marinkovićem Gastozom.

Upravo je sa Gastozom bio i u šestoj sezoni rijalitija „Parovi“ kada nije skrivao koliko pati zbog razdvojenosti od svoje supruge Ivane. Ljutio se na Ivanu jer nije želela da napusti posao stjuardese i da sa njim uđe u rijaliti. Čak je pretio i razvodom, ali do toga naravno nije došlo.

U rijalitiju saznao za tumor testisa

U šestoj sezoni rijalitija jedne prilike Aleksandar je, kako bi pokazao svoje nezadovoljstvo, odlučio da ne učestvuje u rijalitiju. Uskočio je u bazen u odelu, a potom izašao u dvorište vile „Parova“ i sedio na stolici mokar „do kože“ iako je bio zimski period i hladno vreme.

Rekao je da će tako sedeti sve dok se ne razboli, pa će ga produkcija morati izvesti iz vile „Parova“.

Nakon tog performansa, Požgaj se zaista prehladio. Dobio je upalu mokraćnih kanala i produkcija ga je odvela kod lekara. Detaljnim lekarskim pregledom ustanovljeno je da ima tumor testisa.

Vratio se u rijaliti, a produkcijski tim „Hepi“ televizije pomogao mu je da se leči. Izašao je iz rijalitija i otišao na operaciju, uz maksimalnu podršku svoje supruge Ivane. Po oporavku, vratio se u rijaliti i javno pričao o svom iskustvu. Sa tumorom testisa se uspešno izborio.

Sedma sezona – Milijana, Ivanija i Aleksandra

U sedmoj sezoni „Parova“ mladi političar, sada već poznatiji kao rijaliti igrač, šokirao je gledaoce pored malih ekrana svojim odnosom sa Milijanom Bogdanović, Ivanijom Bajić i Aleksandrom Marjanović.

Iako oženjen, pokazivao je simpatije prema ovim učesnicama, a kasnije sa njima kako je rekao „igrao igru“. Aleksandri Marjanović je otvoreno davao do znanja da mu se dopada. A, ni Aleksandra na njegove lepe reči nije bila imuna.

Sve to komentarisala je i njegova supruga koja je rekla da njen muž ima puno pravo da se igra sa svim učesnicima u rijalitiju i da ona u njega ima puno poverenje.

Aleksandar i Aleksandra sve su započeli prijateljstvo, a kasnije se njihov odnos zakomplikovao, pa su se udaljili i „zaratili“.

Odnos sa Milijanom Bogdanović, inače devojkom koja je u rijaliti ušla u paru sa svojim 53 godine starijim momkom Milojkom Božićem, gledaoce je potpuno šokirao.

Aleksandar je na sve moguće načine pokušavao da objasni Milijani da Milojko nije za nju s obzirom da joj može biti deda.

Nije se ustručavao ni da pokuša da zavede lepu Milijanu, kako bi joj pokazao da može da bude i sa mlađim muškarcima, a ne samo sa starijima. Milijana je bila potpuno zbunjena, a priznala je više puta da je zaljubljena u Požgaja, iako je u vezi sa Milojkom.

Požgaj i Milijana razmenjivali su nežnosti pred kamerama, a učesnici i gledaoci su nagađali šta se tačno krije iza takvog odnosa. Sve to smetalo je Milijaninom dečku Milojku, ali njegova supruga Ivana je imala razumevanja za svog supruga i opet opravdavala njegovo ponašanje u rijalitiju.

U sve se umešala i najmlađa učesnica rijalitija osamnaestogodišnja Ivanija Bajić iz Šipova. Mnogi su komentarisali da je u stvari Ivanija zaista uspela da zavede Požgaja i da je ona njegova ljubavnica. Oni su svojim odnosom zainteresovali publiku i zajedno ostali u vili „Parova“ do finalne noći.

Iako su se tokom cele sedme sezone oko Požgaja konstantno vrtele „ljubavne priče“ sa lepim učesnicama, u studiju ga je po izlasku dočekala njegova supruga Ivana.

Voditeljska karijera

Po izlasku iz sedme sezone „Parova“ Aleksandar Požgaj započeo je svoju voditeljsku karijeru u rijalitiju „Novajlije“ na „Hepi“ televiziji.

Mnogi su očekivali da upravo Požgaj uđe i u osmu sezonu rijalitija „Parovi“ i dodatno zakomplikuje odnose u vili s obzirom da su takmičari i ove sezone Milijana i Milojko Božić, koji su se u međuvremenu venčali, ali i Ivanija Bajić koja je uplovila u ljubavnu romansu sa pevačem Dušanom Zdravkovićem.

U intervjuu koji je dao u decembru 2019. godine Požgaj je potvrdio da pregovara sa produkcijom rijalitija “Parovi” o svom ulasku u vilu. On je tom prilikom izjavio da im je ponudio “svoju cenu”, ali da nisu mogli da pristanu, te da je njegova ponuda još “na stolu”.

Međutim, do dogovora očito nije došlo jer se Aleksandar nije pojavio ni u osmoj, a ni u devetoj sezoni rijalitija.

Nakon toga se povukao sa malih ekrana, ali ne i sa društvenih mreža. Sudeći po fotografijama koje objavljuje na „Instagramu“, Požgaj radi kao finansijski konsultant.

Aleksandar Požgaj na društvenim mrežama

FacebookAleksandar @ Facebook
InstagramAleksandar @ Instagram
TwitterAleksandar @ Twitter