Bojana Tušup

Kratke informacije

Ime i prezimeBojana Tušup
Datum rođenja12. avgust 1979.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Bojana Tušup je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica prepoznatljiva po ulogama u filmu „Kordon“, te serijama „Ljubav i mržnja“, „Nek’ ide život“, „Državni posao“, „Neki bolji ljudi“ i drugima. Rođena je 12. avgusta 1979. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Talenat je pokazala vrlo rano, zato je 1998. godine upisala glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Mihaila Miše Janketića. Diplomirala je 2002. godine, a potom su usledili angažmani u Narodnom pozorištu u Subotici.

Glumila je i na scenama Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), Pozorišta „Slavija“ i Pozorišta „Boško Buha“ u Beogradu.

Igrala je u predstavama „Balkanski špijun“, „English bukvar“, „Brod za lutke“, „Bog masakra“, „Perverzije u Čikagu“, „Generalna proba Nušića“ i drugima.

Ostvarila je uloge u serijama „Stižu dolari“, „M(j)ešoviti brak“, „Ljubav i mržnja“, „Nek’ ide život“, „Neki bolji ljudi“ i drugima. Pozajmila je glas likovima animiranih filmova „Vič“, „Monster haj“, „Vinks“, „Fiksizi“ i drugih.

Bojana Tušup je 2009. godine osnovala vlastitu pozorišnu produkciju, a sarađuje i sa Dramskom školom „Teatrić“ iz Beograda.

Pozorišna karijera

Jedna od prvih predstava u kojoj je Bojana Tušup imala priliku da zaigra bila je drama „Avion begunac“ u režiji Nemanje Petronje. Bojana je utelovila stjuardesu Margaritu, dok su ostale uloge pripale Suzani Vuković, Snežani Jakšić, Miljanu Prljeti i drugima. Predstavu su premijerno izveli krajem juna 2004. godine na Kamernoj sceni Narodnog pozorišta u Subotici.

Dva i po meseca kasnije publici subotičkog Narodnog pozorišta premijerno su izveli predstavu „Sabrana dela Viljema Šekspira“ u režiji Kokana Mladenovića. Bojana je scenu delila sa kolegicama Sanjom Moravčić i Jasminkom Hodžić.

Usledila je predstava „Balkanski špijun“ u Savezu dramskih umetnika Vojvodine. Reč je o delu Dušana Kovačevića iz vizure reditelja Vladimira Lazića. Glavne uloge su tumačili Novak Bilbija, Lidija Stevanović, Dušan Jakšić i Aleksandar Gajin, dok su se u ulozi Sonje Čvorović smenjivale Vesna Šašić Paštrović i Bojana Tušup.

Predstava je premijerno izvedena u oktobru 2004. godine na Sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Za uloge koje je tada odigrala Bojana je proglašena glumicom sezone 2004-2005 u Narodnom pozorištu Subotica.

Utelovila Crvenkapu u dečjoj predstavi „English bukva“ reditelja Nenada Gvozdenovića. Na sceni Pozorišta „Boško Buha“ igrala je sa Danicom Todorović, Valentinom Velkov, Branislavom Platišom, Ivanom Jevtovićem i drugima.

Na istoj sceni je igrala Izabelu u Bokačovom (Giovanni Boccaccio)komadu „Dekameron“ u režiji Ane Đorđević. Bergamina je tumačio Goran Jevtić, a Martelina Radovan Vujović.

Glumila je Veroniku Ulije u predstavi „Bog masakra“ u režiji Petra Jovanovića. Reč je drami francuske dramaturškinje i scenaristkinje Jasmine Reze (Yasmina Reza) koju su publici „Plus teatra“ u Novom Sadu premijerno izveli polovinom novembra 2014. godine.

Usledila je saradnja sa „Pozorištem Slavija“ i glumcima Miljanom Prljetom i Sandrom Janković na predstavi „Generalna proba Nušića“. Predstavu su prvo imali priliku da vide posetioci „Nušićijade“ u Ivanjici 2016. godine, a potom i publika u Pozorištu „Slavija“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bojana Tusup (@bojanatusup)

Filmska i televizijska karijera

Bojana Tušup se na filmskom platnu prvi put pojavila 2002. godine u filmu „Kordon“ u režiji Gorana Markovića. Tumačila je drugaricu junakinje Jelene (Hristina Popović), dok su glavne uloge igrali Marko Nikolić, Dragan Petrović i Nikola Đuričko.

Ova drama je osvojila Gran pri na Festivalu u Montrealu, te Drugu nagradu za scenario na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Reditelj Mihailo Vukobratović joj je poverio epizodnu ulogu u popularnoj serji „Stižu dolari“ koju je Radio televizija Srbije (RTS) premijerno emitovala od 2004. do 2006. godine.

Bojana je utelovila lik Milenije Stanković u seriji „M(j)ešoviti brak“ po scenariju Stevana Koprivice, a u režiji Milana Karadžića. Glavne uloge tumačili su Milutin Mima Karadžić, Dara Džokić i Sloboda Mićalović, a Televizija „Pink“ je seriju emitovala od marta 2003. do maja 2007. godine.

U telenoveli „Ljubav i mržnja“ igrala je Tamaru. Reč je o seriji koju su režirali Jug Radivojević i Vladimir Aleksić, a scenario napisali Vida Crnčević Basara i Petar Jakonić. Glavne junake su glumili Branko Đurić, Andrijana Videnović, Nebojša Ljubišić, Katarina Radivojević, Ivan Bosiljčić i Milica Zarić.

Manja uloga joj je pripala i u komediji Slobodana Šuljagića „Kuku, Vasa“ koju je „Pink“ premijerno emitovala tokom marta 2010. godine.

Na televizijske ekrane vratila se posle devet godina pauze i to ulogom Đurđe u sitkomu „Nek’ ide život“. Obnovila je saradnju sa rediteljem i scenaristom Slobodanom Šuljagićem, a scenu je delila sa kolegama Ljiljanom Stjepanović, Miodragom Fišekovićem, Milanom Kovačevićem i drugima. Ovu seriju je emitovalo nekoliko televizija u regionu.

Tokom 2019. godine pridružila se ekipi serije „Državni posao“ u jednoj od epizoda osme sezone gde je tumačila kolegicu Dragicu.

Nekoliko domaćih televizija je u septembru 2020. godine emitovalo humorističnu seriju „Neki bolji ljudi“ čije su glavne junake utelovili Nebojša Ljubičić, Gordana Đurđević, Milena Vasić i drugi. Reditelji su Bojani Tušup poverili ulogu Mileve, a publika je odlično reagovala na njenu glumu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bojana Tusup (@bojanatusup)

Pored pozorišta, televizije i filma, Bojana se bavi i sinhronizacijom filmova. Njen glas možemo prepoznati u filmovima „Vič“, „Monster haj“, „Vinks“, „Sofija prva“, „Fiksizi“ i drugima.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2002. Kordon
 • 2004−2006. Stižu dolari
 • 2005. M(j)ešoviti brak
 • 2007−2008. Ljubav i mržnja
 • 2010. Kuku, Vasa
 • 2019. Nek ide život
 • 2019. Državni posao
 • 2020. Neki bolji ljudi

Sinhronizacije

 • 2011. Vič
 • 2011-2012. Monster haj (sezone 1-3)
 • 2012. Monster haj: Život u slozi
 • 2012. Monster haj: Zašto se devojke zaljubjuju
 • 2014—2015. Vinks (sezone 6-7)
 • 2016. Sofija Prva (sezone 1-2)
 • 2019. Enčantimals Priče iz Bezvremenije
 • 2019. Fiksizi

Predstave: „Avion begunac“, „Sabrana „dela Viljema Šekspira“, „Balkanski špijun“, „English bukvar“, „Brod za lutke“, „Bog masakra“, „Generalna proba Nušića“, „Perverzije u Čikagu“, „Kad sam video njenu plavu kosu“, „Vrteška“  i druge.

Bojana je bila kasting rediteljka serija „Nek ide život“, „Neki bolji ljudi“ i „Ljubav ispod zlatnog bora“

Nagrade i priznanja

 • 2005. Glumica sezone 2004-2005 u Narodnom pozorištu Subotica
 • 2008. Najuspešniji segment predstave na „Borinim pozorišnim danima“

Bojana Tušup na društvenim mrežama

FacebookBojana @ Facebook
InstagramBojana @ Instagram
TwitterBojana @ Twitter