Sia

Kratke informacije

Ime i prezimeSia
Datum rođenja18. decembar 1975.
Mesto rođenjaAdelejd
DržavaAustralija
PrebivališteLos Anđeles
ZanimanjePevačica
ŽanrPop
Visina164 cm

Biografija

Sia Kate Isobelle Furler (Sia Kejt Izobel Furler) je australijska pop pevačica i tekstopisac. Rođena je 18. decembra 1975. godine u Adelejdu u Južnoj Australiji. Karijeru je započela kao pevačica u džez bendu Crisp sredinom devedesetih, a danas se pored pevanja bavi i produkcijom i režijom muzičkih videa.

1997. godine je objavila svoj prvi studijski album Only See, nakon raspada benda. Tri godine kasnije objavila je drugi album, nazvan Healing is Difficult, ali nije postigla značajniji uspeh sa njim. 2004. godine izdala je Colour the Small One, nakon čega se preselila u Nju Jork i krenula na turneju po Americi.

2008. objavila je Some People Have Real Problems, a dve godine kasnije i We Are Born. Naredne godine je odlučila napraviti pauzu od pevanja, te je se posvetila pisanju pesama, iz čega su proizašli hitovi poput „Titanium“ i „Diamonds“.

2014. godine postaje trenutak kada se probila na muzičku scenu, snimivši šesti studio album koji dospeva na prvo mesto Billboard 200 liste. Pesme „Chandelier“ kao i „Cheap Thrills“ iz 2016. godine, donele su joj mnoge nagrade, uključujući i MTV Video i ARIA muzičke nagrade.

Život i karijera

Sia Furler odrasla je uz oca Phil Colsona (Fil Kolson), po zanimanju muzičar, i majku Loene Furler (Loen Furler), nastavnicu umetnosti. Sia je nećakinja glumca i pevača Kevin Colsona (Kevin Kolson). Kao dete imitirala je nastupe Aretha Franklin (Areta Frenklin), Stevie Wondera (Stivi Vonder) I Stinga (Sting), koje navodi i kao rane uticaje.

Pohađala je Adelaide srednju školu. Sredinom devedesetih počela je karijeru pevačice u lokalnom džez bendu Crisp. Sarađivala je sa bendom, te je pevala vokale na njihovom albumu World and the Deal 1996. godine, i epu Delirium, sledeće godine.

Krajem 1997. bend se raspao, a Sia je objavila svoj prvi studijski album Only See. Sarađivala je sa Flavoured Records muzičkom kućom koja nije dobro promovisala album, zbog čega je prodat u samo 1,200 primeraka. Za razliku od njenih kasnijih albuma, ovaj je potpisala kao Sia Furler. Producirao ga je Jesse Flavell (Džes Flevel). Pesmu „Sun“ je Sia kasnije obradila, te ju je objavila na albumu Healing is Difficult, pod nazivom „Sober and Unkissed“.

Nakon raspada benda Crisp, Sia se preselila u London, gde je nastupala kao prateći vokal uz britanski bend Jamiroquai. Pevala je i kao glavni vokal za englesku grupu Zero 7 na njihova tri studijska albuma, te je takođe išla na turneju sa njima. Na njihovom albumu Simple Things iz 2001. godine, Sia peva na pesmama „Destiny“ i „Distractions“.

2004. godine, otpevala je „Somersault“ i „Speed Dial No. 2“ za grupu. Dve godine kasnije, sarađivala je na njihovom trećem albumu The Garden, zbog čega se danas smatra neslužbenom pevačicom grupe Zero 7.

2000. godine Sia je potpisala ugovor sa Dance Pool muzičkom kućom, nakon čega je objavila singl „Taken for Granted“. Singl je dospeo na 10. mesto britanske muzičke lestvice. 2001. objavila je drugi solo album Healing is Difficult, koji kombinuje džez i sol muziku, te govori o završetku ljubavne afere.

Nezadovoljna promocijom albuma, Sia je otpustila menadžera i otišla iz Sony Music, nakon čega je potpisala ugovor sa Go! Beat muzičkom kućom.

2004. godine objavila je treći studijski album Colour the Small One. Na njemu se može čuti kombinacija akustičnih i električnih instrumenata. Album sadrži i četiri singla: „Don’t Bring Me Down“, „Breathe Me“, „Where I Belong“ i „Numb“.

„Where I Belong“ je trebala biti jedna od pesama u filmu „Spider-Man 2“, ali zbog konflikta sa muzičkom kućom, to se promenilo u poslednji čas. I dalje nezadovoljna promocijom albuma, Sia je odlučila da se preseli u Nju Jork, 2005. godine. U to vreme, njena pesma „Breathe Me“ se pojavila u HBO seriji Six Feet Under, što je povećalo pevačicinu popularnost u Americi.

Posle toga, njen menadžer David Enthoven (Dejvid Intoven) je šalje na turneju po čitavoj zemlji, kako bi očuvala svoju karijeru.

2007. godine objavila je album po imenu Lady Croissant. Sadržavao je osam pesama sa Bowery Ballroom nastupa uživo u Nju Jorku, i novu pesmu „Pictures“. Godinu dana kasnije, napustila je bend Zero 7, u prijateljskim odnosima, a zamenila ju je Eska Mtungwazi.

8. januara 2008. godine, objavila je četvrti studijski album Some People Have Real Problems. U Australiji je proglašen zlatnim, a dospeo je i na Billboard 200 listu, što je njen prvi album koji se plasirao u Americi.

Album sadrži četiri singla: „Day Too Soon“, „The Girl You Lost to Cocaine“, „Soon You’ll Be Found“, te obradu pesme „Buttons“ koja je izašla u februaru 2009. godine.

U maju iste godine, objavila je DVD „TV Is My Parent“ za koji je dobila ARIA muzičku nagradu u kategoriji „Najbolji muzički DVD“ . Nakon toga, sarađivala je sa pevačicom Christina Aguilera (Kristina Agilera), za koju je napisala tri balade na njenom šestom studijskom albumu.

2010. godine Sia je bila jedan od autora pesme „Bound To You“, koja je bila uvodna špica američkog filma „Burlesque“ u kojem su glumile pevačice Aguilera i Cher (Šer). Pesma je nominovana za „Najbolju originalnu pesmu“ na 68. Golden Globe nagradama.

U junu 2010. godine, Sia je objavila peti studijski album We Are Born. Ponovno je proglašen zlatnim u Australiji. Sadržavao je tri singla: „You’ve Changed“, „Clap Your Hands“ i „Bring Night“. Kako bi promovisala album, Sia je krenula na turneju nazvanu „We Meaning You Tour“, na kojoj je posetila Severnu Ameriku i Evropu. Sledeće godine obišla je Australiju i ponovno Severnu Ameriku, na turneju po imenu „We Are Born Tour“.

2011. pojavila se i u serijalu „The Voice“ gde je savetovala Christina Aguileru, koja je bila trener takmičara i jedan od sudija serijala. U martu 2012. godine Sia objavljuje album najvećih hitova Best Of u Australiji.

Zajedno sa uspehom albuma We Are Born, Sia je postala nezadovoljna ogromnom slavom koja je rasla sve više. Odbijala je da promoviše turneje, počela je da nosi masku na pozornici, te je konzumirala drogu i alkohol za vreme turneja. Nedugo nakon toga, počela je razmišljati i o samoubistvu.

Otpustila je Enthovena, te zaposlila Jonathan Daniela (Džonatan Danijel) koji joj je predložio da piše pesme za druge umetnike. Poslušala je njegov savet, te se povukla sa scene kao pevačica.

2011. godine napisala je pesmu „Titanium“ za pevačicu Alicia Keys (Ališa Kiz), koja je dospela u ruke David Guetta (Dejvid Geta). On je odlučio ostaviti pevačicine vokale na pesmi, te ju je objavio kao singl. Pesma je dospela u Top 10 američkih, evropskih i australijskih lestvica.

U naredne dve godine napisala je pesme za mnoge umetnike. Neki od njih su Beyonce (Bjonse), Kylie Minoque (Kajli Minog) i Rihanna (Rijana). Njena saradnja sa Flo Ridom (Flo Rajda) na pesmi „Wild Ones“ dospela je na 5. mesto Billboard Top 100, te je postala deseta najprodavanija pesma 2012. godine, u svetu.

U oktobru 2013. godine, objavila je pesmu „Elastic Heart“ sa The Weeknd (Vikend) i Diplom (Diplo), za američki film „Igre gladi: Hvatajući vatru“. Ekskluzivno je producirala debitantski ep „Opulence“ umetnika Brooke Candya (Bruk Kendi), koji je objavljen u maju 2014. godine. Pored toga, napisala je i tri pesme za ep.

U julu 2014. godine objavila je svoj šesti studijski album 1000 Forms of Fear. Ponovno je na njemu sarađivala sa Greg Kurstinom. Album je dospeo na prvo mesto Billboard 200 liste, a u prvoj sedmici prodat je u više od 52,000 primeraka.

Do oktobra 2015. godine proglašen je zlatnim, prodavši se još u pola miliona primeraka. U Australiji je dospeo na prvo mesto muzičkih lestvica, u Velikoj Britaniji je proglašen srebrnim, a do početka 2016. godine, album je prodat u milion primeraka širom sveta.

Glavni singl albuma je pesma „Chandelier“, objavljena u martu 2014. godine. Pesma je doživela ogroman uspeh, prodavši se u više od dva miliona primeraka u Americi. Pored njega, drugi singlovi na albumu su „Eye of the Needle“ i „Big Girls Cry“. U januaru 2015. godine, Sia je objavila solo verziju pesme „Elastic Heart“ koja postaje četvrti singl na njenom albumu.

Te godine pevačica je nominovana za četiri Grammy nagrade, u kategorijama „Pesma godine“, „Album godine“ „Najbolji pop solo nastup“ i „Najbolji muzički video“.

Za vreme nastupa uživo Sia je odlučila da ne pokazuje svoje lice, tako što bi se okrenula od publike ili nosila ogromne plave perike. U spotovima za pesme „Chandelier“, „Elastic Heart“ i „Big Girls Cry“, za koje je koreografiju radio Ryan Heffington (Rajan Hefington), a režiju Sia i Daniel Askill (Danijel Askil), dečija plesačica Maddie Ziegler (Medi Zigler) je glumila Siu, oponašajući njene pokrete i noseći ogromne perike.
Ta tri spota su zajedno ostvarili 3 milijarde pregleda na Vevo. Iako su naišli na negativne kritike nekih ljudi zbog plesačica koje su veoma mlade, optužujući ju za pedofiliju, pevačicin imidž je ostao čist. Gia Kourlas je pohvalila pevačicu i koreografa Heffingtona, u New York Times, ističući da su njih dvoje podigli standard plesa u pop muzici, kao što ni jedan umetnik do tada nije.

2014. godine, Sia je zajedno sa Greg Kurstinom učestvovala na stvaranju pesama za filmsku adaptaciju brodvejskog mjuzikla Annie. Napisala je tri pesme za film, te je obradila i nekoliko iz mjuzikla. Sia, Kurstin i režiser filma, Will Gluck (Vil Glak) su nominovani za „Najbolju originalnu pesmu“ na 72. Golden Globe nagradama.

U intervjuu za NNE, u februaru 2015. godine, Sia je objavila da je završila novi album, po imenu This Is Acting. Na albumu je ponovno sarađivala sa producentom i piscem Gregom. Sia je objasnila kako je prethodni album objavila da bi se oslobodila ugovora, te je planirala da se posveti pisanju za druge umetnike. Međutim, uspeh albuma dao joj je motivaciju da nastavi stvarati svoju muziku.

2015. godine pevačica je obradila pesmu „The Mamas and the Papas „California Dreamin“, koja se našla u filmu San Andreas. Istog meseca, pored izdavanja deluks verzije prethodnog albuma, objavila je mobilnu igricu „Bob Job“.

Na 72. Internacionalnom filmskom festivalu u Veneciji, objavila je kako je njen novi singl „Alive“ napisala sa pevačicom Adele (Adel), te da se prvobitno trebao naći na njenom albumu.

U novembru, Sia je sarađivala sa kompozitorom J. Ralphom (Džej Ralf) na pesmi za dokumentarac o okolišu, „Racing Extinction“. Pored toga, napisala je i otpevala pesmu „One Candle“. Kako bi promovisala novi album, izdala je još dva singla, „Bird Set Free“ i „One Million Bullets“.

Osam dana pre objave This Is Acting, objavila je poslednji singl „Unstoppable“ kao deo promocije ploče. U međuvremenu, objavila je i drugi spot za pesmu „Cheap Thrills“, zajedno sa reperom Sean Paul (Šon Pol). Video zapisi su pogledani preko milijardu puta na Jutjubu.

U aprilu 2016. godine, Siu su hvalili zbog odličnog nastupa na Coachella muzičkom festivalu. Njen nastup je obišao svet, te je proglašen jednim od najboljih trenutaka festivala, u njegovoj sedamnaestogodišnjoj istoriji.

Taj nastup je njen prvi kompletni nastup poslije 2011. godine. Sia se pojavila i kao gost iznenađenja u finalu emisije Survivor: Kaoh Rong. Tu je takmičaru Tai Trangu (Tai Trang) donirala 50 hiljada dolara, kao i dodatnih 50 hiljada u dobrotvorne svrhe po njegovom izboru, pod uslovom da imaju veze sa životinjama, prema kojima oboje dele ljubav.

Istog meseca je pevala obradu pesme Nat King Cole (Net King Kol), „Unforgettable“, koja se našla na Pixar filmu „Fiding Dory“.

U junu 2016. godine, Sia je održala koncert u Red Rocks Amphitheatre u Koloradu, zajedno sa Zieglerom. Od maja do avgusta nastupala je još u desetak koncerata u Americi, Evropi i zemljama sa Bliskog Istoka. U septembru 2016. godine objavila je singl „The Greatest“, na kojem se našao i američki hip hop umetnik, Kendrick Lamar (Kendrik Lamar). Sledeći dan je objavila i spot za pesmu, na kojem je ponovno radila sa Heffingtonom. Video je pregledan preko 6 milijardi puta, a na svom kanalu Sia ima 10 miliona pretplatnika, na Jutjubu.

Od septembra do novembra 2016. godine održavala je turneju po imenu Nostalgic for the Present, širom Severne Amerike, zajedno sa Zieglerom. Turneja je ocenjena pozitivnim kritikama.

U oktobru iste godine, Sia je objavila deluks izdanje albuma This Is Acting, zajedno sa tri nove pesme, obradom „Move Your Body“ i solo verzijom „The Greatest“. Nominovana je za tri Grammy nagrade 2017. godine.

Sia je učestvovala u stvaranju pesama za filmove „Lion“, „Wonder Woman“ i „Never Give Up“. Takođe je napisala i izvela platinasti singl „Dusk Til Dawn“ sa pevačem Zayn Malikom (Zejn Malik).

2017. godine Sia je potpisala ugovor sa Atlantic Records. Objavila je i novi album Everyday Is Christmas. Album sadrži originalne pesme, napisane i producirane sa Kurstinom. Promovisala ga je objavivši singl „Santa’s Coming for Us“, te pesmu „Snowman“, koju je izvela za vreme finala 13. sezone The Voice, i na The Ellen DeGeneres Show.

Stil

Na početku karijere, sa bendom Crisp i Jamiroquai, Sia je izvodila džez u Australiji i kasnije u Londonu. Sa prvim singlom „Taken for Granted“, eksperimentisala je sa trip hopom.

Sa Colour the Small One i Some People Have Real Problems, prešla je na džez i folktroniku, iako joj je najveći hit na albumu opisan kao alternativni rok. Zahvaljujući tim albumima povezala je se sa indi popom.

Poslije 2009. godine, nakon odlaska iz grupe Zero 7, Sia se posvetila solo karijeri u potpunosti. Album We Are Born sadrži pop, sintpop, R&B i živahne ritmove.

1000 Forms of Fear je isključivo pop album, sa tragovima elektro popa, regea i hip hopa. Album This Is Acting sadrži rege i elektro pop zvuke, sa introspektivnim temama.  Everyday Is Christmas, njen prvi album božićne muzike, okarakterisan je kao pop album koji staromodnoj prazničnoj muzici daje pop sjaj 21. veka.

Ostali rad

Sia je posudila svoj glas za seriju South Park, u osamnaestoj sezoni. U trećoj epizodi, po imenu „The Cissy“, glumila je Lorda, u parodiji epizode po imenu „Push (Filling Good on a Wednesday)“. Sličnost je bila toliko velika da je publika mislila da je Lord dao glas za pesmu.

Sia je napisala i snimila „Angel by the Wings“, naslovnu pesmu za dokumentarni film „The Eagle Huntress“, koji je objavljen 2016. godine na Sundance filmskom festivalu.  2016. je takođe obradila pesmu „Blackbird“, grupe The Beatles, za Netflix šou „Beat Bugs“.

2017. godine, pojavila je se u animiranom filmu „My Little Ponny“, kao glas pop zvezde, lika Songbird Serenade. Takođe je uradila i pesmu „Rainbow“, kao uvodnu muziku za film.

Napisala je i dramu na osnovu priče koju je stvorila 2007. godine. Maddie Ziegler glumi u drami, zajedno sam glumicom Kate Hudson (Kejt Hadson). Mjuzikl po imenu Music, koji je Sia režirala i za koji je napisala pesme, biće objavljen početkom 2019. godine.

U avgustu 2018. godine, najavljeno je da je Sia napisala pesme za mjuzikl Vox Lux, u kome glumi Natalie Portman (Natali Portman), zajedno sa Scott Walkerom (Skot Voker).

Aktivizam

Sia, koja je vegan, učestvovala je u kampanji azijske PETE, sa svojim psom Panterom, kako bi potakla javnost na kastriranje pasa. Udružila je se sa drugim poznatim ličnostima u „Oscars Law“ kampanji, kako bi protestovala protiv uzgoja ljubimaca na veliko.

Neki od ostalih učesnika su Jon Stevens (Džon Stivens), Paul Dempsy (Pol Demsi), Rachael Leahcar (Relčel Likar) i Missy Higgins (Misi Higins).

Između ostalog, podržava i rad Beagle Freedom projekta, izvodeći pesmu „I Am Here“, za njihovu kampanju Beagle Freedom Project Gala, 9. septembra 2013. godine.

Za vreme svoje „Nostalgic for the Present“ turneje, udružila je se sa raznim organizacijama za spašavanje životinja, kako bi sprovela usvajanje pasa na svakom svom koncertu. Sia je 2016. godine nominovana za Libby nagradu, u kategoriji „Najbolji glas životinja“.

Privatni život

Nakon raspada grupe Crisp 1997. godine, Sia je odlučila da se preseli u London kako bi bila uz momka Dan Pontifexa (Den Pontifeks). Nekoliko sedmica kasnije, dok je bila na Tajlandu, dobila je poruku da je Dan poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Njen album iz 2001. godine bavi se upravo njegovom smrću. U jednom intervjuu izjavila je da je bol pokušala izlečiti drogom, što joj nije uspelo.

2008. godine pričala je o svojoj seksualnoj orjentaciji i vezi sa JD Samsonom (Džej Di Samson). Tu je izjavila da je baj. Vezu su prekinuli 2011. godine.

Sia je patila od depresije, ovisnosti o tabletama i alkoholu, te je pokušala da si oduzme i život, nakon što je napisala oproštajnu poruku. Boluje i od letargičnosti i paničnih napada, zbog čega je više puta odgađala svoje nastupe.

Udala se za režisera dokumentaraca, Erika Anders Langa (Erik Anders Lang), u avgustu 2014. godine u Palm Springsu u Kaliforniji. Par je objavio da se razvodi u decembru 2016.

Diskografija

 • 1997. Only See
 • 2001. Healing is Difficult
 • 2004. Colour the Small One
 • 2008. Some People Have Real Problems
 • 2010. We Are Born
 • 2014. 1000 Forms of Fear
 • 2016. This Is Acting
 • 2017. Everyday is Christmas

Turneje

 • 2009. Live from Sydney Tour
 • 2010. We Meaning You Tour
 • 2016. Nostalgic for the Present Tour

Filmografija

Serije

 • 1997. Home and Away
 • 2014. South Park
 • 2015. Transparent
 • 2018. Nobodies

Filmovi

 • 2005. Piccardilly Jim
 • 2014. Annie
 • 2017. My Little Ponny
 • 2018. Peter Rabbit
 • 2018. Charming

Sia na društvenim mrežama

FacebookSia @ Facebook
InstagramSia @ Instagram
TwitterSia @ Twitter
YoutubeSia @ YouTube