Stipe Petrina

Kratke informacije

Ime i prezimeStipe Petrina
Datum rođenja5. oktobar 1954.
Mesto rođenjaPrimošten
DržavaHrvatska
ZanimanjePolitičar, trenutni gradonačelnik Primoštena
StrankaNezavisni političar

Biografija

Stipe Petrina je hrvatski političar i načelnik opštine Primošten, gradića u Šibensko – kninskoj županiji. Rođen je 5. oktobra 1954. godine u Primoštenu. Živi i radi u ovom gradu. Oženjen je Anitom Vidović.

Petrina se smatra jednim od najkontroverznijih hrvatskih političara. Svojim izjavama često šokira javnost. Ipak, građani Primoštena ga podržavaju, te su mu na lokalnim izborima 2017. godine poverili četvrti mandat.

Obrazovanje i radno iskustvo

Stipe Petrina rođen je u Primoštenu, a školovao se u Zagrebu. 1974. godine završio je srednju tehničku školu mašinskog smera u glavnom gradu Hrvatske. Dve godine kasnije, 1976. počeo je da radi kao mornar, a radeći za brojne domaće i strane kompanije, ovim poslom se bavio sve do 1990. godine kada se početkom rata, kao dobrovoljac pridružio Hrvatskoj vojsci. Pet godina kasnije, 1995. godine stiče status invalida te odlazi u vojnu penziju.

Politička karijera

Karijeru u politici Stipe Petrina započeo je 2001. godine osnivanjem Nezavisne opštinske liste sa kojom postaje predsednik primoštenskog Opštinsko veća. Četiri godine kasnije njegova lista osvaja 80 odsto glasova birača, a Petrina prvi mandat načelnika Opštine Primošten. Drugi mandat je takođe ostvojio sa 80 odsto glasova, 2009. godine. Iste godine osniva Nezavisnu županijsku listu koja je u Skupštini Šibensko – kninske županije osvojila osam mandata, te postala druga najjača politička opcija u ovoj županiji. Treći mandat je osvojio na lokalnim izborima 2013. godine, a četiri godine kasnije, 2017. osvojio je četvrti mandat sa preko 70 odsto glasova birača. Njegova Nezavisna lista osvojila je 68 odsto glasova.

Na parlamentarnim izborima 2015. godine izabran je za poslanika u Hrvatskom saboru ispred liste Mosta. Bio je član kluba poslanika Hrvatske stranke umirovljenika i Nezavisne liste Stipe Petrine i nezavisnih poslanika. Osim toga bio je potpredsednik Odbora za ratne veterane i član Odbora za pravosuđe. Mandat mu je završio 14. oktobra 2016. godine nakon raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Do 2013. godine svoje dužnosti u Primoštenu je obavljao volonterski i bez naknade, a trenutno radi po ugovoru o delu i ima platu 6 000 kuna.

Prema podacima iz imovinske kartice koju su dužni da prijave svi političari, Petrina ima dve kuće u Primoštenu, te jednu u Zagrebu. Osim toga, vlasnik je još nekoliko nekretnina u rodnom gradu, te građevinskog zemljišta. Ima dva automobila i čamac.

Osim što je među samo nekoliko načelnika koji su više puta birani na tu poziciju s velikim brojem glasova, Petrina je u javnosti poznat po svojim šokantnim izjavama i sukobima s policijom, sudijama i drugim političarima. Ipak, uživa veliku podršku svojih sugrađana.

Kontroverze

Ukinuo ulicu Franji Tuđmanu

Glasovima vladajuće Nezavisne liste načelnika Stipe Petrine, ulica u centru Primoštena koja je nosila ime prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana preimenovana je u istorijski toponim Mala Raduča.

Ovaj potez naišao je na burne reakcije javnosti, ali s obzirom da je Petrina imao većinu u Skupštini (dva poslanika HDZ-a bila su protiv, a jedan poslanik HNS-a je bio suzdržan), naziv je promenjen.

Kip Gospe od Loreta

U proleće 2016. godine Stipe Petrina je najavio izgradnju kipa Gospe od Loreta, zaštitnice Primoštena. Godinu dana kasnije na brdu Gaj iznad Primoštena izgrađena je 17 metara visoka statua optočena zlatom i srebrom. U umetničko delo arhitekte Arona Varge i mozaičara Miluna Garčevića, te akademskog kipara Nikole Vudraga uloženo je oko dva miliona kuna. Kip je izgrađen od osam betonskih prstenova obloženih mozaikom od zlatnih i srebrnih listića, te obojenog stakla s likom Gospe od Loreta s Isusom u naručju. U sklopu skulpture nalazi se kapelica. Izgradnjom ovog spomenika Primošten je uvršten u vjerski projekat „Ruta Loretski hodočašća“.

Na svečanom otvaranju Petrina je priznao je da su izgradnjom kipa i vidikovca na brdu Gaj, Primošteni ostvarili san koji je trajao punih 45 godina.

Sukob s HRT-om

Ubrzo nakon što je njegova Nezavisna lista ušla u Skupštinu Šibensko – kninske županije, Stipe Petrina je poručio građanima Primoštena da ne plaćaju RTV taksu nazvavši je „porezom za budale“. Ipak, ovo nije prvi put da se gradonačelnik Primoštena pobunio zbog RTV pretplate. Naime, 2005. godine je dobio spor protiv HRT-a koji je vođen zbog njegovog neplaćanja takse decenijama. Sud ga je oslobodio opužbe.

Sukob s Hrvatskim telekomom

Primoštenski načelnik je 2006. godine naložio Hrvatskom telekomu da uklone stubove za prenos električne energije zbog neplaćanja komunalne naknade i naknade za korištenje javnih

površina i prilaznog puta. S obzirom da se to nije desilo odlučio je da prepila stubove koje je HT koristio. Hrvatski telekom je tužio Opštinu, a Opštinski sud naložio da ponovo podigne stubove.

Pet godina kasnije Županijski sud je presudio da Opština Primošten tim postupkom nije postupala protiv zakona. Petrina je tim potezom želeo da ukaže na „monopolisitičko ponašanje“ pojedinih firmi koje koriste javno zemljište plaćajući samo koncesijsku taksu, ali ne i komunalnu naknadu.

Zato je Opština Primošten uvela plaćanje komunalne naknade za ulične ormariće, električne stubove, telefonske govornice, te ostalu vodovodnu, kanalizacijsku, telefonsku i energetsku infrastrukturu.

Sukob zbog komunalne naknade

Petrina je poručio svojim sugrađanima da ne plaćaju porez za komunalnu naknadu, naglasivši da država „godišnje baca u vetar 53 milijarde kuna“ zbog „bandita“.

Sukob sa Šibenskim „Vodovodom“

U julu 2011. godine Petrina je sprečio radnike „Vodovoda“ da priključe vodu u bespravno izgrađenoj kući Branka Smoljića. On je tražio od šibenskog gradonačelnika Ante Županovića da hitno sazove Skupštinu „Vodovoda“, na kojoj bi glavna tačka bio „organizovani kriminal u tom komunalnom preduzeću“. S obzirom da je Smoljić ipak dobio priključak vode, Petrina je naložio da mu se isti hitno isključi. Uz pomoć komunalnog inspektora i opštinskih pravnika sprečio je da se voda priključi u, kako je naveo bespravno sagrađenoj kući. S druge strane, vlasnik kuće, Branko Smoljić, tvrdi da je uredno zatražio dozvolu za izgradnju. Sporno je bilo to što je Smoljić dobio dozvolu za izgradnju objekta od 70 metara kvadratnih, a da je na istom prostoru sagradio kuću od 500 kvadrata i to s nekoliko stanova. Petrina je insistirao na ispravnoj građevinskoj dozvoli kako bi dobio legalne vodovodne priključke.

Sukob s policijom

U aprilu 2012. godine Stipe Petrina je dobio prekršajnu prijavu zbog kršenja javnog reda i mira i to zbog sukoba s policijom i sudskim izvršiocem, ponovo, zbog spajanja kuće Branka Smoljića na vodovodni sistem. Kako se navodi u prekršajnoj prijavi, on je omalovažavao i vređao policijske službenike i sudskog izvršioca. On je na svom Facebook profilu ceo događaj prokomentarisao rečima „Bilo kome ko mi posle ovoga kaže da je Hrvatska pravna i uređena država javno j**** mater!“

Sukob s Mostom

Iako je Božu Petrova, nekadašnjeg načelnika Metkovića i lidera Nezavisne liste Most, Petrina nazvao „HDZ-ovim eksponentom“, odlučio je da ga podrži na parlamentarnim izborima 2015. godine, kako bi HDZ i SDP, dve vladajuće partije bile svrgnute s vlasti.

Bio je nosilac liste Mosta u 9. izbrnoj jedinici, a često je isticao da, ako će ako i uđe u Sabor, ostati načelnik Primoštena. Nakon što se Petrov sastao sa liderom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, optužio ga je da obmanjuje javnost te istakao da „ničim ne zaslužuje da bude predvodnik liste nezavisnih kandidata“. Nije odustao ni kada se Petrov posle izbora sastao sa Kramarkom i liderom SDP-a Zoranom Milanovićem, te ga istakao da „mu treba opaliti šamarčinu“.

Sukob s USKOK-om

Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) primio je 621 prijavu protiv Stipe Petrine. Nakon što su izuzeli 1 500 originalnih dokumenata nisu pronašli nepravilnosti u radu. Kada su mu rekli da žele da razgovaraju s njim, odgovorio im je da on ne želi jer „mu se gade“.

Sukob sa sudovima i tužilaštvom

Stipe Petrina u svojim izjavama nije poštedio ni sudije i tužioce. Često ističe da Hrvatska nije pravna država, te da je Opštinsko državno odvjetništvo u šibeniku „leglo kriminala i korupcije“.

Zbog toga su na njegovu adresu stigle brojne krivične prijave i tužbe, ipak, četvrti mandat koji su mu birači poverili na lokalnim izborima 2017. godine, čini ga jednim od najdugovečnijih načelnika u Hrvatskoj.

Privatni život

Stipe Petrina je oženjen Anitom Vidović s kojom ima tri ćerke – Anu (33), Bernardu (28) i Jelenu (22). Cela porodica se decenijama bavi ugostiteljstvom.

Stipe Petrina na društvenim mrežama

FacebookStipe @ Facebook
TwitterStipe @ Twitter