Željko Bebek

Kratke informacije

Ime i prezimeŽeljko Bebek
Datum rođenja16. Decembar 1945.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteZagreb (Hrvatska)
ZanimanjePevač
ŽanrRock and Roll

Biografija

Želimir Željko Bebek je jugoslovenski rok muzičar najpoznatiji po tome što je bio prvi pevač grupe Bijelo dugme. Rođen je 16. decembra 1945. godine u Sarajevu. Željkovi roditelji su se zvali Katarina i Zvonimir. Fascinantna stvar je  da oko mjesta rođenja postoji polemika, neki kažu da je rođen u Bugojnu, neki u Hercegovini u selu Vojnići, neki da je rođen u Konjicu, međutim na njegovom facebook profilu stoji da mu je rodni grad Sarajevo.

Od malih nogu se interesovao za muziku i zabavljao je ukućane pevajući im pesme koje je čuo na radiju. Majka Katarina je imala lep glas pa je Željko od nje nasledio tu osobinu. Bio je član hora i želeo je da nauči da svira neki instrument. Pošto su u školi imali mandolinski orkestar, prvo je nju savladao, a zatim je prešao na gitaru. Shvatio je da privlači pažnju devojčica kada peva pa je počeo da nastupa i na školskim priredbama.

U gimnaziji se pročulo za Željkove vokalne sposobnosti, pa je sa šesnaest godina počeo da peva u bendu „Eho 61“ čiji je član bio Kornelije Kovač. Kada se grupa raspala, nastupao je sa Zoranom i Fadilom Redžićem sve dok Fadil nije prešao u Indekse.

Šezdesetih godina je prihvatio ponudu grupe Kodeks koja je bila jedan od značajnijih sarajevskih sastava tog vremena. Željko je pevao i, po potrebi, svirao gitaru, ali nikako nisu mogli da nađu basistu. 1969. godine je zapazio Gorana Bregović za koga je ocenio da je talentovan muzičar. On je bio član grupe Beštije, ali je pristao da pređe u Kodekse. U leto iste godine su počeli da nastupaju u dubrovačkom baru „Splendid“ gde su svirali klasičan repertoar za turiste. Zapazio ih je Italijan Renato Pacifiko i pitao ih je da nastupaju u njegovom klubu koji se nalazio u Napulju. Članovi grupe su se upustili u tu avanturu i otišli u Italiju gde su se zadržali nepunih godinu dana. Uvežbavali su nove pesme, ali Renato im je tražio da ne menjaju repertoar. Posle dva meseca ih je napustio Edo Bogeljić, a došao je Zoran Redžić sa bubnjarom Milićem Vukašinovićem.

Milić je uticao na članove da počnu da sviraju muziku poput Led zepelina, ali u roku od dve nedelje su dobili otkaz u klubovima u kojima su nastupali. Bez ušteđevine i plana, otišli su na ostrvo Kapri. Ubrzo su počeli da sviraju na ostrvu Iskria, ali i taj angažman je kratko trajao. Vratili su se u Napulj gde su preživljavali i sve više su zapostavljali Željka. Rekli su mu da prestane da svira ritam gitaru i više im nije bio potreban ni kao pevač.

Sredinom 1970. godine Željko se vratio u Sarajevo gde je sa Edom Begovićem je formirao Nove Kodekse koji su kratko postojali. Željko je morao da služi vojsku i nakon dve godine, postao je deo Bregovićevog benda koji se prvobitno zvao Jutro. Prva pesma koju je otpevao bila je „Patim, evo deset dana“. 1972. godine ih je napustio Ismet Arnautalić koji je odneo pravo na ime grupe zbog čega su 1. januara 1974. godine službeno nazvani Bijelo dugme.

Narednih deset godina Željko je bio pevač i, po potrebi, bas gitarista Bijelog dugmeta što je, ujedno, i najproduktivniji period njegove karijere. Članovi benda su shvatili da moraju da odu iz Sarajeva jer su im Indeksi bili konkurencija koja nije planirala nikome da prepusti mesto na vrhu jugoslovenske muzičke scene. Čelni ljudi Diskotona nisu odmah bili zainteresovani za saradnju, zbog čega su se obratili Jugotonu koji im je ponudio ekskluzivan ugovor na pet godina. Željko je odlučio da napusti posao u Savezu zajednica socijalnog osiguranja Bosne i Hercegovine i da, iako oženjen i sa malim detetom, krene u rizičnu avanturu. U početku su svirali u manjim gradovima kao što je Zenica.

35948_pijano_af

1974. godine u izdanju Jugotona izašao prvi album Bijelog dugmeta sa pesmama: „Kad bih bio bijelo dugme“, „Bluz za moju bivšu dragu“, „Ne spavaj, mala moja, muzika dok svira“, „Sve ću da ti dam samo da zaigram“, „Selma“, „Patim evo deset dana“. 10. maja su učestvovali na BOOM festivalu gde su predstavljeni kao mlade nade, 9. novembra na Skopskom festivalu, a potom u beogradskom Domu sindikata na rođendanskoj proslavi emisije „Veče uz radio“, gde su uz Pop mašinu, Smak i Crne bisere, osvojili publiku.

1975. godine Željko je otpevao numere koje su se našle na novoj ploči, a njihovi nazivi su: „Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac“, „Hop cup“, „Došao sam da ti kažem da odlazim“, „Ne gledaj me tako i ne ljubi me više“, „Požurite, konji moji“, „Bekrija si cijelo selo viče, e pa jesam, šta se koga tiče“, „Šta bi dao da si na mom mjestu“, „Da mi je znati koji joj je vrag“. Album je prodat u 200.000 primeraka pa je Jugoton izmislio dijamantsku ploču koju su im dodelili zbog ogromnog tiraža.

1976. godine su u Londonu snimili album „Eto! Baš hoću!“ koji, osim pomenute, sadrži još sedam pesama: „Slatko li je ljubit’ tajno“, „Ništa mudro“, „Ne dese se takve stvari pravom muškarcu“, „Sanjao sam noćas da te nemam“, „Izgledala je malo čudno u kaputu žutom krojenom bez veze“, „Loše vino“, „Dede, bona, sjeti se, de tako ti svega“. Takođe su za Jugoton izdali singlicu sa singlovima: „Milovan“ i „Goodbye, America“. Producent je bio Nil Harison.

1977. godine su rasprodali letnju turneju, ali Brega je otkazao koncerte. Željko je došao na nastup u Splitu ne znajući za tu promenu. Među članovima je bilo mnogo nesuglasica pa se spekulisalo da će se grupa raspasti. Ipak, u Sarajevu su se sastali i odlučili da naprave besplatan koncert kod Hajdučke česme. Očekivali su 10.000 posetilaca, a došlo ih je 100.000. Nisu imali odgovarajuću binu, osvetljenje i druge stvari pa je bilo pitanje da li će ga uopšte održati. Publika je znala ime svakog člana grupe što dodatno govori o ogromnoj popularnosti koju su uživali. Posle toga su organizovali VIP koncert i koncert na Koševu, a snimke sa ovih nastupa je objavio Jugoton pod nazivom „Koncert kod Hajdučke česme“.

bijelo-dugme

1978. godine pevač je uradio solo album na kome su se našle numere: „I tako to ostaje“, „Podijum“, „Skoro da smo isti“, „Srušeni zidovi“, „U tišini“, „Upitaj sebe“. Sarađivao je sa gitaristom Edom Bogaljićem, klavijaturistom Nevenom Pocrnjićem i Draganom Jankelićem Điđijem, bubnjarom koji je ubrzo postao član Bijelog dugmeta umesto Ipeta Ivandića. Album nije bio preterano zapažen i prodat je u samo nekoliko hiljada primeraka.

1979. godine Željko je otpevao pesme za novi album Bijelog dugmeta koji je postao veoma popularan. Ima ih sedam, a njihovi nazivi su: „Bitanga i princeza“, „Ala je glupo zaboravit’ njen broj“, „Ipak, poželim neko pismo“, „Kad zaboraviš juli“, „Na zadnjem sjedištu moga auta“, „A, koliko si ih imala do sad“, „Sve će to, mila moja, prekriti ruzmarin, snjegovi i sas“.

1980. godine je grupa objavila novu ploču na kojoj je Željko izveo numere: „Doživjeti stotu“, „Lova“, „Tramvaj kreće“ („Kako biti heroj u ova šugava vremena“), „Hotel, motel“, „Pjesma mom mlađem bratu“, „Čudesno jutro u krevetu gđe Petrović“, „Mogla je biti prosta priča“, „Ha, ha, ha“, „Zažmuri i broj“, „Pristao sam biću sve što hoće“.

1983. godine je sa članovima Bijelog dugmeta snimio poslednji album otpevavši sledeće pesme: „Polubauk polukruži poluevropom“, „Drugovi i drugarice“, „Kosovska“, „U vrijeme otkazanih letova“, „Zašto me ne podnosi tvoj tata“, „Ako možeš, zaboravi“, „Ovaj ples dame biraju“, „Ne plači“, „Uspavanka za Radmilu M“.

Željku je zasmetalo što je na jednoj strani singla potpisan samo Brega, a na drugoj ostali članovi benda. On se zalagao da prihodi budu pravednije raspoređeni zbog čega je 23. aprila 1984. godine zvanično napustio Bijelo dugme. Isto se dogodilo Mladenu Vojčiću Tifi i Alenu Islamoviću. Za PGP RTB je objavio svoj drugi samostalni album. Na njemu su se našle numere: „Ona je bila vrela“, „Imam samo tebe“, „Mene tjera neki vrag“, „Noćas plaćam duplo“, „Nisam taj“, „Hej, carice“, „Mala moja, da li znaš“, „Kao april na istoku“, „Pomoli se još jednom“, „Kako tužna priča“.

1985. godine je prešao u Diskoton koji je izdao album „Armija B“ sa pesmama: „Šta te muči, jarane“, „Selam alejxum, Muhanede“, „Doći ću po tebe“, „Gdje li si mi ti sad“, „Široko nam toplo polje Glamočko“, „Ipak, ponekad nazovi me“, „Ništa nije kao lani“, „Fala“.

1989. godine je za Jugoton objavio dva albuma. Na prvom se nalaze numere: „Sinoć sam pola kafane popio“, „Žuta ruža“, „Nema šanse da te zavolim“, „Pričaju mi za tebe“, „Ko će da mi sudi“, „Da zna zora“, „Da je sreće bilo“, „Bijela ptica“, „Niko više ne sanja“, „Tri daljine“. Tekst za pesmu „Sinoć sam pola kafane popio“, koja spada u jedan od najvećih Željkovih hitova, je napisao Bora Đorđević. Drugi se sastoji od numera: „Gdje će ti duša“, „Pjevaj, moj narode“, „Oprosti mi što te volim“, „Moj biseru“, „Navikli su da sam prvi“, „Fatima“, „Drugovi se moji žene“, „Ej, ko te drugom, dušo, obećo“, „Anava ni iveret“ („Ljubav je slijepa“), „Laku noć, svirači“.

1990. godine je snimio novi album „Karmin, pjesma i rakija“ sa pesmama: „Šta će ti biti“, „Ni rakije, ni njenih usana“, „Dabogda te voda odnijela“, „Daj mi karmina“, „Budi sretna“, „Čaša otrova“, „S’ nogu sam te mala popio“, „I Bog je od nas digao ruke“, „Neka sam ti ostario“, „Večeras si lijepa“.

1992. godine je započeo saradnju sa Croatia records-om koja je izdala ploču pod nazivom „A svemir putuje“. Osim naslovne, na njoj se nalazi još deset numera: „Il’ me zeni, il’ tamburu kupi“, „Kako došlo, tako prošlo“, „Šta je meni ovo trebalo“, „Ono malo tvoje duše“, „Crna žena“, „Slijepi putnik“, „Nemoj, mala, hoću-neću“, „Ja sam tebi sve oprostio“, „S’ drugim moja draga spava“, „Idu dani, lete godine“. Kada je rat počeo, Željko se nalazio u Nemačkoj. Odlučio je da napusti Sarajevo i da se preseli u Zagreb gde živi i radi.

1994. godine je u izdanju Diskosa izašao novi pevačev album, kao i kompilacija velikih rok balada grupe Bijelo dugme. Naziv albuma je „Gori svijet, ti ćeš ga ugasiti“, a sastoji se od pesama: „Prevara“, „Gola kolena“, „Odlazim“, „In The Ghetto“, „Grmi jako, malo kiša pada“, „Tijana“, „Dobila si što si tražila“, „Platio sam svoje“, „Ljubav nikad ne pazi na grijeh“, „Ne pitaj“.

1995. godine se vratio u Croatia records i uradio je CD „Puca mi u glavi“ na kome se, osim istoimene, nalazi još devet numera: „Ja nikad ne pijem za stare ljubavi“, „Noćas miriše sve na tvoja ramena“, „Tko je mene prokleo“, „Dala mi je da je ljubim malo“, „Lagano umirem u tvome sjećanju“, „Ne idi sad“, „Ti si mi promijenila krv“, „Potukla si me do nogu“, „Na zadnjem sjedištu moga auta“. Takođe je izašao CD sa Željkovim najvećim hitovima koje je snimio u dosadašnjoj karijeri.

1999. godine je prešao u produkcijsku kuću One records za koju je objavio novi album „S’ tobom ili bez tebe“ koji sadrži pesme: „Zaboravi“, „Ti nemaš pojma“, „Kaži mi, pile moje“, „Ne plači, ne žali“, „Mala moja“, „Kučka nevjerna“, „Vino s’ tvojih usana“, Hej, čovječe“, „S’ dva zrna lažnog srebra“, „Laku noć, svirači“, „Šta te muči, jarane“, „Doći ću po tebe“, „Gdje li si mi ti sad“, „Široko nam toplo polje Glamočko“, „Ipak, ponekad, nazovi me“, „Ništa nije kao lani“.

2000. godine je snimio album sa numerama: „A ja sam te ludo volio“, „Ja ne pijem što se meni pije“, Lagao ja, ne lagao“, „Malo je od mene ostalo“, „Mašala“, „Odmori se na mojim rukama“, „Ošini po prašini“, „Uveni, nevene“, „Veteran“, „Život pakao“.

2005. godine ga je Brega kontaktirao ponašajući se kao da se ništa nije dogodilo. Željko je odlučio da učestvuje na sva tri koncerta Bijelog dugmeta koji su održani u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Na beogradskom hipodromu je oko 150.000 ljudi došlo na poslednji nastup legendarne rok grupe. Željko je pevao treći blok koji obuhvata stare hitove na koje je publika najbolje reagovala. On je želeo da proširi turneju što je Brega odbio. Sa Tifom i Alenom je nastupao u dijaspori pod imenom „Kad bih bio Bijelo dugme“, ali oni su želeli da snimaju nove pesme što je Željko odbio. Isključio se iz tog projekta i prestao je da se druži sa bivšim pevačima Bijelog dugmeta.

2012. godine, posle duže pauze, je objavio album pod nazivom „Kad poljubac pomiješaš sa vinom“ sa numerama: „Kaldrma“, „Tango“, „Najveća budala ovog grada“, „Gdje sam bio“, „Da se mrak u svjetlo pretvori“, „Dernek“, „Sve ću dane s’ tobom zaboravit“, „Ništa mi nije“, „Ožiljak“, „Volim kako volim“, „Začarani krug“.

2015. godine Željko je otišao na turneju po Americi i održao je nekoliko koncerata sa Halidom Bešlićem. U okviru koncertne turneje „Željko Bebek & simfonijski i tamburaški orkestar“, 4. novembra je u beogradskom Sava centru napravio slavljenički koncert kojim je obeležio 40 godina karijere. To je bio prvi put da nastupa u Beogradu, a nastavio je turneju u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani i Skoplju. Brega ga je ponovo kontaktirao da sarađuje sa njim i Alenom pod imenom Bijelo dugme, ali Željko je to odbio jer nisu hteli uživo da pevaju, nisu mu ponudili novac koji je očekivao i smatra da Alen ne može biti deo grupe kao ostali jer je u njoj proveo nešto više od godinu dana.

2017. godine je izdao album „Ono nešto naše“.

U karijeri je snimio sledeće duete: „Ako odeš“ sa Alkom Vuicom, „Da zna zora“ sa Halidom Bešlićem, „Žute dunje“ sa Majom Marijom, „Dve oluje“ sa Mirom Škorić, „Upitaj sebe“ sa Podiumom, „Rastajem se od života“ sa Severinom, „Jabuke i vino“ sa Zanom, „Kletva“ sa Žerom iz Crvene jabuke.

Pesme „Ima neka tajna veza“, „Šta bi dao da si na mom mestu“ i „Pristao sam, biću sve što hoćeš“ su nastale na osnovu tekstova velikog srpskog pesnika Duška Trifunovića kojeg se pevač rado seća. Tek na njegovoj sahrani je saznao za teške uslove u kojima je književnik živeo i umro.

Željko smatra da je Bijelo dugme doživelo veliku popularnost jer su njegovi članovi uvek težili slavi, novcu, najboljim pesmama, ženama, itd. Verovao je da između Brege i njega postoji iskreno prijateljstvo, ali kada je interes prestao, shvatio je da je bio u zabludi. Odlučio je da napusti grupu jer je želeo da sam nešto stvori. Iako je imao uspone i padove, smatra da je svakoj svojoj pesmi dao jedinstven doživljaj i da niko ne može bolje od njega da ih otpeva.

Pevačevi brakovi

Iako na pozornici deluje agresivno, Željko je veoma emotivan i osetljiv na žensku patnju. Tabloidi i žuti magazini poput Kurira, Dnevnog Avaza i Sveta su preneli vest da je izjavio da je se u mladosti drogirao, no sam Bebek i njegovi prijatelji su potvrdili da se nikada nije drogirao, pio, tukao, niti radio druge stvari koje su karakteristične za rok zvezde.

Iza sebe ima dva propala braka. Prvi je sa Spomenkom sa kojom ima ćerku Silviju, a drugi je sa Sandrom koja mu je rodila ćerku Bjanku. 2002. godine se po treći put oženio i srećan je u zajednici sa 34 godine mlađom suprugom Ružicom. 2003. godine su dobili sina Zvonimira, a dve godine kasnije ćerku Katarinu.

U početku su bili u tajnoj vezi jer su se plašili da će ih okolina osuditi. Željku je bilo bitno da ga ćerke razumeju i da Ružicu ne posmatraju kao konkurenciju. Tvrdi da je jednom vozio 400 km/h samo da bi je video, a o posledicama je kasnije razmišljao.

Za dvanaestogodišnjicu godina braka, par je okačio sliku na društvenim mrežama za koju su mnogi prokomentarisali da je nastala posle seksualnog odnosa. Željko je izjavio da je zdrav i da ne mora da koristi vijagru, ali da mu je drago što se nauka i za to pobrinula.

Svoju ljubav prema skijanju je preneo i na porodicu pa svake godine odlaze na Kupres, planinu u Bosni i Hercegovini, gde imaju vikendicu. Tu uspevaju da se odmore i da pronađu pravi mir. Leti plove Jadranom, a pevač se bavi plivanjem, vozi biciklu i drži se podalje od poroka. Snagom volje je ostavio cigarete i trudi se da zdravo živi.

Željko i Ružica mnogo putuju pa je on, u šali, naziva svojom zgodnom sekretaricom. Inače mu je menadžer i organizuje njegove nastupe. Kaže da imaju dovoljno za život i da se svaki dan iznova zaljubljuje u svoju suprugu što smatra garancijom za dug i srećan brak.

Diskografija

Kao član Bijelog Dugmeta

 • 1974. – Kad bi’ bio bijelo dugme
 • 1975. – Šta bi dao da si na mom mjestu
 • 1976. – Eto! Baš hoću!
 • 1977. – Koncert kod hajdučke česme
 • 1979. – Bitanga i princeza
 • 1980. – Doživjeti stotu
 • 1981. – 5. april ’81
 • 1982. – Singl ploče (1974-1975)
 • 1982. – Singl ploče (1976-1980)
 • 1983. – A milicija trenira strogoću i druge pjesmice za djecu
 • 1983. – Uspavanka za Radmilu M.
 • 2005. – Turneja 2005

Samostalna karijera

 • 1978. – …skoro da smo isti
 • 1984. – Mene tjera neki vrag
 • 1985. – Armija B
 • 1989. – Nitko više ne sanja
 • 1989. – Pjevaj moj narode
 • 1990. – …Karmin, pjesma i rakija
 • 1992. – …A svemir miruje
 • 1994. – Gori svijet…ti ćeš ga ugasiti
 • 1995. – Puca mi u glavi
 • 1999. – S tobom i bez tebe
 • 2000. – Ošini po prašini
 • 2012. – Kad poljubac pomiješaš sa vinom
 • 2017. – Ono nešto naše

Željko Bebek na društvenim mrežama

FacebookBebek @ Facebook
InstagramBebek @ Instagram