Ana Babić

Kratke informacije

Ime i prezimeAna Babić
Datum rođenja28. jun 1985.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeNovinarka, voditeljka

Biografija

Ana Babić je diplomirani politikolog i televizijska novinarka i voditeljka, koja je prepoznatljivost stekla zahvaljujući Jutarnjem programu Radio televizije Srbije (RTS) i emisiji „Šarenica“. Rođena je 28. juna 1985. godine u Beogradu. Sa suprugom i dvoje dece živi u rodnom gradu.

Karijeru je započela na portalu RTS-a. Nakon toga je postala reporter i deo redakcije „Oko magazina“. Vodila je Jutarnji dnevnik, a nakon toga i Jutarnji program.

Od marta 2018. godine sa kolegom Slobodanom Šarencem vodi kolažnu emisiju „Šarenica“.

Detinjstvo i obrazovanje

Ana Babić, devojački Emić je rođena 1985. godine u Beogradu. Odrasla je na Železniku. Jednom prilikom je izjavila da su joj zumbuli, miris jorgovana i basket s ekipom iz kraja najdraže slike iz detinjstva koje je bilo „bezbrižno, ušuškano nasmejano[1]“.

Vrlo rano je pokazala interesovanje za ruski jezik. Prvo joj je majka recitovala ruske pesme, a onda je u školi upoznala devojčicu Mariju iz Rusije, zahvaljujući kojoj je dodatno zavolela i ovladala ruskim jezikom.

Po završetku srednje škole želela je da upiše studije istorije umetnosti. Ipak, odlučila se za Fakultet političkih nauka, pa je četiri godine kasnije stekla zvanje diplomirani politikolog.

Veliku ulogu u njenom odrastanju i mladosti imalo je i Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ u kome je igrala nekoliko godina. Tu je stekla neraskidiva prijateljstva, ali i neprocenjiva iskustva, od kojih posebno izdvaja nastup pred Kairskom operom 2006. godine.

Karijera

Prve profesionalne korake Ana Babić je napravila 2008. godine na sajtu Radio Televizije Srbije (RTS). Kako je jednom prilikom ispričala, mnogo je naučila od urednika Ljubiše Obradovića[2].

Kao i svi početnici, pitala se da li je uopšte na sposobna da se bavi novinarstvom. U jednom intervjuu je istakla da je iskustvo na portalu RTS-a neprocenjivo, zato što se radovala kada joj urednik kaže da „nije loša“, da je „ubola“ naslov ili kada joj se vest objavi.

Priznaje da je redakcija funkcionisala i tako što su mladi novinari išli na teren s iskusnijim kolegama samo kako bi gledali šta i kako oni rade. Imala je priliku da kao, još uvek početnica 2009. godine uradi intervju sa književnikom Momom Kaporom.

Nakon portala je prešla u redakciju „Oko magazina“ gde je „pekla zanat“ i kalila se kao i drugi mladi novinari. Posle ove, rukovodstvo televizije joj je dodelilo ulogu voditeljke Jutarnjeg dnevnika, a nakon toga i Jutarnjeg programa.

Babić je jednom prilikom kazala da joj je najdraži intervju onaj koji je 2014. godine u Sankt Peterburgu vodila sa Larisom Sergejevnom (Лариса Сергеевна Аэрова), najstarijom živom kustoskinjom muzeja „Ermitaž“

U februaru 2018. godine urednica zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević joj je ponudila da vodi kolažnu emisiju „Šarenica“, zajedno sa kolegom iz sportske redakcije Slobodanom Šarencem.

Naime, Živorad Žika Nikolić, koji je 13 godina vodio tu vikend emisiju odlučio je da pređe na drugu televiziju, a Ana i Slobodan je trebalo da preuzmu njegovu ulogu.

Voditeljka je priznala da je bila svesna da im neće biti lako, ali da su „bačeni u vatru“, pa su prve dve emisije nove „Šarenice“ emitovane već početkom marta 2018. godine.

Premda je koncept emisije ostao isti, voditelji su se promenili, ali je publika ostala verna „Šarenici“, a istraživanja su pokazala da se broj gledalaca dodatno povećao.

U jednom od retkih intervjua koje je dala domaćim medijima, Ana je kazala da je za uspeh „Šarenice“ zaslužan veliki tim ljudi, te da ih „odgovornost i ponos“ teraju da iz emisije u emisiju budu sve bolji. Kolegu Slobodana opisala je rečima „drug, profesionalac, Boba“.

Zajedno sa glumcem Nebojšom Milovanovićem, te koleginicama Kristinom Radenković, Draganom Kosjerinom i Bojanom Marković imala je priliku da 2019. godine vodi „Beoviziju“, domaći izbor za pesmu Evrovizije.

Kao i mnoge njene kolege, Ana je priželjkivala da dobije autorsku emisiju koja će se sastojati iz politike, kulture, sporta i slično. Međutim, iskreno je izjavila da se u „Šarenici“ u potpunosti pronašla, te da uživa u poslu.

Privatni život

Premda je televizijska publika godinama gleda na malim ekranima, Ana Babić spada u onu grupu voditelja koji retko govore o svom privatnom životu. Priznaje da joj je draže da govori o poslu, nego o tome kako održava vitku liniju, čime hrani svoju decu i slično, zato što misli da to mnoge ljude ne zanima.

Ipak, poznato je da ima dve ćerke, Emiliju i Magdalenu i da se trudi da svaki slobodan trenutak provede sa njima.

Voditeljka kaže da ćerke ne gledaju njene emisije, nego da više uživaju u crtanim filmovima i dečjem programu. Vole da se igraju u parku ili u dvorištu kod babe i dede, da beru ljubičice, igraju odbojku i idu u pozorište.

Jednom prilikom je kazala da se, uprkos poslu i drugim obavezama trudi da se jednom dnevno, obično za vreme ručka porodica okupi oko trpeze. Kaže da se trudi da se i ona i njena porodica zdravo hrane, ali da joj nije strano da za doručak ili večeru pojede nešto što nije zdravo.

Roditeljima koji imaju problem sa kilažom posavetovala je da deci oduzmu tablete i mobilne telefone i da svoje vreme i energiju posvete njima zato što im neće biti potrebna teretana.

Reference

Ana Babić na društvenim mrežama

InstagramAna @ Instagram