Žika Jakšić

Kratke informacije

Ime i prezimeŽika Jakšić
Datum rođenja6. februar 1964.
Mesto rođenjaAleksandrovac
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeMuzički producent, voditelj

Biografija

Saša poznatiji nadimkom Žika Jakšić je jedan od začetnika ideje „Zvezde Granda“ i sličnih televizijskih muzičkih šou-programa u okviru „Grand Produkcije“. Muzički je producent i voditelj zabavnog programa za starije pevačke talente  „Nikad nije kasno“. Rođen je 6. februara 1964. godine u Aleksandrovcu. Ima mlađeg brata Vladimira Jakšića Musu koji je rock and roll pevač i frontmen grupe „Ex revolveri“. Žika je imao dva braka iz kojih ima dva sina.

Kako je postao Žika

Saša je rođen u Aleksandrovcu, u Rasinskom okrugu, a kum na krštenju mu je dao ime Saša, a ne Aleksandar kako njegovo kumče ne bi kasnije zvali nadimkom Aca[1]. Dolazi iz porodice srednjeg staleža, kako kaže – Žikina majka je radila u Auto-moto društvu i prije toga bila učiteljica; otac je bio zaposlen u fabrici ventila kao tehnolog.

Nadimak Žika je dobio rano, najviše od drugara sa fudbalskog igrališta. Dok je igrao fudbal često je emotivno reagovao i nervirao se pa su ga po živčanosti prozvali Žika što je ostalo do danas. Danas ga po takvim emotivnim, empatičnim reakcijama poznaje i publika njegove emisije „Nikad nije kasno“.

Školovanje

Osnovnu i srednju školu je završio u Alaksandrovcu. Bio je odličan učenik, dobitnik Vukove diplome – „vukovac“, i bavio se raznim sportskim aktivnostima gde je postizao dobre rezultate u stonom tenisu i skijanju. Imao je talenta i za fudbal pa je bio u seniorskom timu FK „Napredak“ iz Kruševca koji je u to vreme bio prvoligaš. Kada je pao na jednoj utakmici i slomio je ruku, prestao je da trenira fudbal i okrenuo se muzici.

U Kruševcu je upisao Pedagošku akademiju koju je završio 1983. godine. Vojsku je odslužio u školi za desetare, u Somboru, na aerodromu u skraćenom roku jer je bio upisao fakultet. Imao je želju da upiše fakultet psihologije, ali je ipak 1984. godine upisao Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu. Već u to vreme je vikendom, nakon predavanja, svirao u Aleksandrovcu po svadbama. Počeo je sa bendom više da svira i zarađuje i prestao da ide na predavanja.

Početak bavljenja muzikom

Muzikom se bavio od tinejdžerskih dana. Išao je u muzičku školu na časove klasičnog klavira. Muzika ga je zainteresovala toliko da je, iako nije imao klavir kod kuće, vežbao na nacrtanim tipkama. Završio je jednu godinu muzičke škole u Aleksandrovcu, i nastavio je dalje sve dok se nastavnica nije odselila. Pošto nije bilo predavača za klavir, niti za gitaru koja ga je interesovala, a nije želio da uči harmoniku, prestao je da pohađa časove u muzičkoj školi.

Sa osećajem za muziku, i voljom da uči dalje, za novac koji je dobio od oca za kraj osnovne škole i odličan uspeh, kupio je sebi prvu bas gitaru. Uskoro je sa vršnjacima počeo da svira u lokalnom rock bendu. Kako nisu imali svoje ozvučenje i prostor za vežbanje, pozajmljivali su jedno od folklorne sekcije u školi. Zauzvrat su za folklornu sekciju svirali narodnu muziku, pratili ih na probama i nastupima.

U to vreme iz lokalne muzičke grupe je otišao basista, pa su došli po Žiku jer su čuli za njega. Tako je počeo da svira sa starijim momcima i da zarađuje nastupajući sa njima na ispraćajima u vojsku i drugim proslavama, ali uporedo je bio i u rock bendu sa vršnjacima gde je svirao rock and roll.

Godinu dana mlađi brat Vladimir Jakšić, poznatiji kao Musa, gledao je muzičko sazrevanje svog brata i uporedo sa njim gajio ljubav prema muzici ali ka nešto drugačijem zvuku. Pevač i frontmen rock and roll grupe „Ex revolveri“ koja postoji od 1993. godine, za brata kaže da nisu toliko različiti jer obojica vole izazove, dobro se razumeju i pomažu.

Rad sa muzikom Žiki Jakšiću postaje ozbiljniji od 1984. godine. Te godine je nastala grupe „Ritam srca“, a Žika njen basista. Grupu su činili, pored Žike, Joca Đević, Dragan Ćirković Ćira i Ljubomir Andrejić. Nastupali su 17 godina. Većina nastupa i angažmana je bila u inostranstvu. Svirali su u restoranima, diskotekama i klubovima Zapadne Evrope koje su posećivali gosti iz ex Jugoslavije koji žive i rade van granica Balkana. Nastupali su i po poznatim diskotekama kao što je bilo nekadašnje kultno mesto restoran „Euridika“ u Hali Pionir u Beogradu. „Ritam srca“ je do 2001. godine napravio tri albuma pesama narodne folk muzike. Od ova tri studijska albuma, a kasnije i nekoliko „The best of“ izdanja, i danas se u elektronskim medijima koji emituju novokomponovanu narodnu muziku mogu čuti pesme kao što su „Čija li si prelepa Marija“, „Od boga si stvorena“, „Jovana“, „Koliko sam samo poljubio žena“.

Takođe, svirao je bas gitaru i u ansamblu „Krnjevac“ Aleksandra Stefanovića i u bendu „Ponoćni program“.

Boravak u inostranstvu u i prvi brak

Nekoliko godina Jakšić je živeo u Nemačkoj i Švajcarskoj. Bavio se različitim poslovima, radio je i kao konobar, distributer kompaktnih diskova (CD), radio u diskoteci kao DJ, i kao pomoćni spasilac na bazenu. Nakon obuke, položio je ispit za spasioca a kasnije postao šef smene.

U Nemačkoj se oženio i dobio sina Andriju koji je master enologije[2]. U Beogradu je početkom 2019. godine održana promocija nagrađivanog vina kojeg je napravio Andrija, od sorti Merlo, Kaberne i Prokupac, nazvanog „Nikad nije kasno“ po tv programu kojeg je osmislio njegov otac Žika Jakšić.

U jednom momentu, Žika je odlučio da uđe u ugostiteljske vode i počeo da vodi restoran u nemačkom Gelzenkirhenu, Severna Rajna –Vestfalija. Za ovaj period kaže da mu je bio jedan od najtežih jer se u jednom momentu počeo baviti poslom o kojem nije puno znao[3].  Uporedo sa problemima sa ugostiteljskim poslom, u Žikinom životu su se dešavale i druge nedaće i u godinu dana, 2000/2001. godine, posao mu je propao, razveo se od prve žene, i grupa „Ritam srca“ je prestala da postoji.

Saradnja sa Grand produkcijom

Još jedan od njegovih poslova dok je živeo u Nemačkoj, bila je legalna distribucija muzičkih kompakt diskova (CD) narodne muzike. Postao je zastupnik i distributer CD-ova izdavačkih kuća narodne muzike „Zam“, „Renome“ i „Južni vetar“. Kroz ovaj posao upoznao je lično supruga Lepe Brene, Slobodana Bobu Živojinovića i Sašu Popovića.

Pošto se profesionalno bavio muzikom još od detinjstva, i poznavao prohteve publike za određenim muzičkim zvukom kroz distribuciju CD-ova, Jakšić je na televiziji u Nemačkoj, prepoznao određene ideje za muzičkim programom, kao što je bila potraga za talentima na nemačkoj televiziji, koji je mogao da zaživi i na ovim prostorima. Ideju je predstavio televiziji RTV BK, ali oni su kupili licencu za program „Idol“ i emitovali dve sezone (2003. do 2005. godine).

Žika je Saši Popoviću, saosnivaču „Grand Produkcije“, iste 2003. godine predstavio ideju televizijskog šou programa za muzičke talente narodne muzike koji je kasnije nazvan „Zvezde Granda“. Nakon usaglašavanja sa menadžerima „Grand Produkcije“, novi šou program je zaživeo. Od 2003. godine sezone „Zvezda Granda“ su postigle veliku popularnost na prostoru bivše Jugoslavije, a Žika Jakšić se potpisivao kao producent i urednik.

Od oktobra 2015. godine počela je realizacija novog muzičkog programa „Grand Produkcije“ kojeg je osmislio Žika Jakšić. Poslije jedanaest sezona „Zvezda Granda“, Žika Jakšić je počeo da radi sa novom idejom. TV šou pod nazivom „Nikad nije kasno“ je takmičarskog karaktera, takođe za muzičke talente, ali za one iznad 45 godina. Za ovaj program, Žika je rekao da je to druga šansa pevačima da pokažu svoj talenat ili da ipak ostvare snove sa muzičkom karijerom i zato je nazvan „Nikad nije kasno“ [4]. U emisiji je Žika domaćin, a voditeljka je Dragana Katić.

Drugi brak

Drugu suprugu, dvadeset pet godina mlađu, pevačicu i voditeljku, Žika Jakšić je upoznao tokom rada sa programom „Zvezde Granda“. Dajana Paunović pop-folk pevačica je 2008. godine imala zapažene voditeljske nastupe za „Zvezde Granda“ gde je upoznala budućeg supruga. Zbog velike razlike u godinama, jer je Paunovićka rođena oktobra 1988. godine, veza je izazvala kontoverze u medijima koji prate folk scenu. Venčali su se 2010. godine. Kum na venčanju im je bio Saša Popović suosnivač „Grand Produkcije“, a kuma Ilda Šaulić folk pevačica, ćerka Šabana Šaulića. Dve godine kasnije, Žika je sa Dajanom dobio sina. Brak je trajao do 2017. godine kada su se razveli i tim povodom izdali zajedničko saopštenje za javnost u kome su naveli da je razvod bio zajednička odluka[5].

Osnivanje Internet platformi

Tokom rada sa pevačima „Grand Produkcije“ Žika Jakšić je imao ideju da pokrene internetski servis koji pomaže borbu protiv muzičke i filmske piraterije. „Srpska agencija za antipirateriju“ je osnovana u prvoj polovini 2011. godine. Ova agencija se bavi antipiraterijom i praćenjem brojnih kanala koji objavama i prodajom krše autorska prava vlasnika i zastupnika[6].

Krajem iste godine Žika Jakšić se beleži kao osnivač servisa koji je pokrenut „Vipper Media Solutions“ http://www.vipper.tv . To je internet platforma, u vidu muzičkog servisa koji korisnicima bez skidanja bilo kakvog softverskog programa omogućava pristup muzickim materijalima. Istovremeno, platforma nudi reklamiranje, promociju kao i upravljanje digitalnim sadržajem. Usluga omogućava i ukidanje lažnih profila na društvenim mrežama.

Nakon rada sa ovim platformama, u junu 2016. godine Žika Jakšić je postao saosnivač i suvlasnik preduzeća “NETFILM doo Beograd-Vračar“. Ovo privredno društvo omogućuje gledanje filmova i tv serija legalni putem internet bioskopa https://www.netfilm.tv  uz novčanu naknadu.

COVID 19

Tokom pandemije covid 19 u Srbiji, Žika jakšić je testiran i od 14.6.2020. godine bio u 15-dnevnoj samoizolaciji jer je test bio pozitivan. Nakon toga se vratio obavezama sa emisijom „Nikad nije kasno“.

Reference

[1] https://grand.online/nikad-nije-kasno/news/detalji-zivota-zike-jaksica—-sve-se-srusilo-kao-kula-od-karata-foto

[2] https://vinonnk.com/o-nama/

[3] https://okanal.oslobodjenje.ba/emisije/sasa-jaksic-zika-o-najstrasnijem-periodu-u-zivotu-ukrcao-sam-se-u-brod-koji-tone/5625/

[4] https://www.novosti.rs/vesti/scena.147.html:662927-Sasa-Zika-Jaksic-Najezim-se-kada-lose-pricaju-o-Srbiji

[5] https://grand.online/grand-tv/news/zika-i-dajana-potvrdili-razvod

[6] https://www.linkedin.com/in/sasa-jaksic-zika-89265758?trk=org-employees_profile-result-card_result-card_full-click

Žika Jakšić na društvenim mrežama

InstagramŽika @ Instagram