Lenka Dunđerski

Kratke informacije

Ime i prezimeLenka Dunđerski
Datum rođenja26. oktobar 1869.
Mesto rođenjaSentomaš
Datum smrti9. novembar 1875.
Mesto smrtiBeč
DržavaSrbija
ZanimanjeMuzičar, pijanist

Biografija

Jelena Lenka Dunđerski je bila ljubav i inspiracija velikog srpskog pesnika Laze Kostića koji joj je posvetio pesmu „Santa Maria della Salute“. Rođena je 26. oktobra (9. novembra) 1869. godine u Sentomašu, a preminula je 9. novembra 1875. godine u Beču. Bavila se muzikom. Ekranizovana je u filmu „Doba Dunđerskih“ iz 2014. , gde ju je odglumila glumica Anđela Jovanović. i TV seriji „Santa Marija della Salute“ iz 2016. godine, gde ju je odglumila Tamara Aleksić.

Poreklom je iz jedne od najuglednijih porodica u Vojvodini. Njeni roditelji su bili Sofija Đorđević i Lazar Dunđerski, bogati trgovac i veleposednik. Imala je dva brata: Geodena – Gedu i Đorđa i dve sestre: Olgu i Evicu koja se udala za Glišu Manojlovića.

Lenka je stekla obrazovanje u Liceju engleskih gospođica u Pešti i u Višem vaspitnom zavodu u Beču. Govorila je nemački, francuski i mađarski jezik. Bila je talentovana za muziku, lepo je pevala i svirala klavir. Volela je da čita i putuje. Bavila se sportom i humanitarnim radom. Održala je koncert u Novom Sadu zbog požara koji se dogodio u Velikoj Kikindi.

1891. godine je u Čelarevu upoznala Lazu Kostića koji je bio 28 godina stariji od nje. Lenkin otac je bio njegov kum i dobrotvor pa je pesnik često boravio u Dvorcu Dunđerski.

Između Lenke i Laze se rodila ljubav koja je od samog početka bila nemoguća. Lenka je izjavila da bi mogla da se uda samo za nekoga ko je kao Laza. Pesnik je razliku u godinama smatrao nepremostivom preprekom zbog čega je otišao u manastir Krušedol. Tada joj je napisao pesmu „Gospođici L. D. u spomenici“. Ona ju je čuvala u spomenaru koji je kasnije nestao.

1895. godine se oženio svojoj dugogodišnjom verenicom Julijanom Palanački što je Lenki veoma teško palo. Ubrzo je obolela od tifusne groznice i preminula je na svoj 26. rođendan. Sahranjena je u rodnom mestu u porodičnoj grobnici.

Pesnik je to saznao dok je bio na medenom mesecu u Veneciji. U „Dnevniku snova“ je pisao o susretima sa Lenkom koje je pretočio u pesmu „Santa Maria della Salute“.

2006. godine je počela da se dodeljuje književna nagrada „Lenkin prsten“ za najbolju ljubavnu pesmu.

Citati delovi iz Lenkinog dnevnika:

  • „Da li je srce slobodno gospodinu Lazi? Znam da je raskinuo jednu veridbu. Kada sam mu ponudila spomenar da se upiše, rekao je da jedno veče neće biti dovoljo za smišljanje stihova dostojnih mene.“
  • „Znam, moja plava kosa i oči, i struk, nisu ostavljali ravnodušnim ni mladiće u Beču. No, ja nisam tome pridavala pažnju, očekujući čas kada ću osetiti da mi to govori onaj pravi. Pa se lecnuh. Nije li pravi stigao?“
  • „Sutra je moj dvadeset šesti rođendan. Što sam proživela za ovih pet godina? Samo patnju. Ljubav je patnja i više ne bih mogla da volim. A čemu onda život bez nje? Da, sutra mi je rođendan. Darivaću sebe i njega najskupocenijim darom: koji je večan i koji se ne zaboravlja. Bar dok on bude živ. Znaće on. Razumeće sve…“

Reference: