Mladen Mrdalj

Kratke informacije

Ime i prezimeMladen Mrdalj
Datum rođenjadecembar 1980.
Mesto rođenjaNovi Banovci
DržavaSrbija
PrebivališteSrbija - Amerika
ZanimanjeDoktor političkih nauka

Biografija

Mladen Mrdalj je srpski doktor političkih nauka, politički analitičar i predavač na Univerzitetu Vebster (Webster University). Rođen je u decembru 1980. godine u Novim Banovcima u Sremu. Živi i radi na relaciji Amerika – Srbija.

Mrdalj je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Nakon toga je završio Fakultet bezbednosti u Beogradu, a doktorirao je na Univerzitetu Nortistern u Bostonu.

Do kraja 2015. godine je bio predavač na ovom Univerzitetu, a nakon toga je radio kao projektni menadžer u Centru za međunarodnu saradnju i održvi razvoj (CIRSD). Nekoliko meseci je bio zaposlen kao politički analitičar u kompaniji „Brasidas Group“.

Predavao je na Visokoj školi strukovnih studija za ekonomiju i upravu, te na sarajevskom privatnom Univerzitetu „BURCH“. Od avgusta 2020. godine je predavač na Univerzitetu Vebster.

Detinjstvo i obrazovanje

Mladen Mrdalj je rođen 1980. godine u Novim Banovcima. Njegov otac je šezdesetih godina u ovo mesto došao iz Knina. Mladen je dobio ime po majčinoj želji po čuvenom doktoru Mladenu. Završio je osnovnu školi i gimnaziju.

U jednom intervjuu je kazao da je čitajući stripove poželeo da bude arheolog. Nakon što je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji, po uzoru na rođake hteo je da bude vojnik.

Ipak, shvativši koliko politika utiče na ljudske živote i da su se njegovi rođaci vojnici žrtvovali zbog tuđih odluka, razmišljao je o tome da počne da se bavi politikom. Kako je kazao, shvatio je da nije „materijal za političara“, nego da ga više zanima teorija, te je želeo da studira politikologiju.

Na kraju se odlučio za pravo jer je znao da će tako lakše da pronađe posao. Mladen je po završetku srednje škole upisao Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu.

Više od prava zanimali su ga treninzi, edukacije i obuke u inostranstvu, pa je, prema vlastitim rečima više od dve i po godine proveo putujući i za to vreme nije položio niti jedan ispit.

Tokom 2006. godine je boravio na Univerzitetu Džordžtaun (Georgetown University) gde je bio asistent bivšem američkom ambasadoru u Vatikanu. Kaže da se diplomata zainteresovao za položaj Srba na Kosovu, jer je smatrao da su hrišćani ugroženi na tom području.

Između ostalih, bio je učesnik letnjih programa Fonda za američke studije, a stažirao je na Institutu za svetsku politiku.

Iz Vašingtona se vratio u Srbiju, krenuo u vojsku i, kako kaže, iz kasarne 2006. godine diplomirao pravo.

Kaže da u tom trenutku nije želeo da se bavi pravom, nego je aplicirao za posao u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA). Shvativši da oni ne rade posao kojim bi on želeo da se bavi, zaposlio se u jednoj advokatskoj kancelariji i upisao Fakultet bezbednosti. Diplomirao je 2009. godine.

Prema vlastitom priznanju, drugi fakultet je upisao samo kako bi mogao da aplicira za doktorat u inostranstvu. Želja mu je bila da školovanje nastavi u Engleskoj, ali ga je put ipak odveo u Boston.

Uspeo je da dobije stipendiju i da upiše doktorske studije na Univerzitetu Nortistern (Northeastern University) u Bostonu. Doktorirao je 2015. godine na temu „Zastoj među silama: Uništenje Jugoslavije posle Hladnog rata).

Karijera

Mladen Mrdalj je nakon što je doktorirao ostao na Univerzitetu Nortistern gde je bio asistent na predmetima „Međunarodni odnosi“, „Uporedna politika“, „Globalizacija“, „Međunarodni sukobi i pregovori“. Bio je predavač na predmetima „Komparativna politika“, „Međunarodni odnosi“, „Metode istraživanja“.

Osmislio je i vodio program letnjeg semestra osnovnih studija, gde je studente iz Amerike dovodio na Balkan.

Od 2010. godine je aktivno uključen u osmišljavanje i vođenje programa Dijalog civilizacija koji studente sa severoistoka Amerike upoznaje sa zapadnim Balkanom.

U okviru ovog projekta studenti posećuju važne institucije, razgovaraju sa političarima i aktivistima sa područja bivše Jugoslavije i iz prve ruke uče o etnonacionalizmu, obnovi posle konflikta i procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Humanistički centar na Univerzitetu Nortistern ga je podržao da u jesen 2012. godine osnuje istraživačku grupu koja će se baviti proučavanjem međunarodnih izvora domaćih političkih sukoba.

Od januara 2016. do januara 2017. godine radio je u CIRSD-u (Centar za međunarodnu saradnju i održvi razvoj) u Beogradu. Između ostalog, bavio se istraživanjem izbegličke krize na Bliskom istoku i njenim efektima na Balkan.

Pored toga, bavio se i analizom vesti, recenzijama knjiga i održavanjem raznih radionica na kojima su govorili domaći, regionalni i strani stručnjaci.

Mrdalj je šest meseci radio kao politički analitičar u kompaniji „Brasidas Group“ u Beogradu, a od oktobra 2018. do oktobra 2019. godine predavao je na Visokoj školi strukovnih studija za ekonomiju i upravu.

Na privatnom univerzitetu „BURCH“ (International BURCH University) u Sarajevu bio je predavač od septembra 2019. do avgusta 2020. godine.

Nakon toga je postao predavač na Univerzitetu Vebster[1].

Predmet njegovog interesovanja su i civilno-vojni odnosi, međunarodna bezbednost, ideologija jugoslovenstva, balkanska politika i odnosi Amerike, Evropske unije i Rusije[2].

S vremena na vreme gostuje u televizijskim emisijama kao analitičar političkih i društvenih dešavanja u Srbiji, regionu i svetu.

Privatni život

Mladen Mrdalj je rođen 1980. godine u Novim Banovcima. Školovao se u rodnom mestu, u Beogradu i Americi.

U slobodno vreme se bavi čitanjem, košarkom i genealogijom. Još kao gimnazijalac krenuo je u istraživanje porekla svog prezimena i saznao da njegova porodica potiče iz crnogorskog plemena Vasojevića, ali i da ima pretka koji je bio muslimanske veroispovesti.

Reference

Mladen Mrdalj na društvenim mrežama

FacebookMladen @ Facebook
TwitterMladen @ Twitter
LinkedInMladen @ LinkedIn