Kasemiro

Kratke informacije

Ime i prezimeKasemiro
Datum rođenja23. februar 1992.
Mesto rođenjaSao Paolo
DržavaBrazil
PrebivališteMadrid
ZanimanjeFudbaler
PozicijaVezni
Visina185 cm

Biografija

Kasemiro (Carlos Henrique Casimiro) je brazilski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji defanzivnog veznog igrača u španskom klubu Real Madrid i reprezentaciji Brazila. Rođen je 23. februara 1992. godine u Sao Žoze dos Kamposu, predgrađu Sao Paula.

Karijeru je započeo u Fudbalskom klubu Sao Paulo gde je odigrao ukupno 112 zvaničnih mečeva i postigao 11 golova. Godine 2013. je potpisao je ugovor s Real Madridom, a sezonu 2014/2015 proveo je na pozajmici u portugalskom Portu. Sa „Kraljevskim klubom“ je osvojio četiri titule Lige šampiona.

Za reprezentaciju Brazila nastupa od 2011. godine. Bio je član „zeleno-žutih“ na dva turnira Kopa Amerikana, a selektor Tite (Adenor Leonardo Bacchi) ga je pozvao da se pridruži reprezentaciji u pohodu na titulu na Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake Kasemiro je napravio u omladinskoj školi Fudbalskog kluba Sao Paulo. Od 11. godine bio je kapiten svih mlađih timova gde su ga zvali „Karlao“ što predstavlja umanjenicu njegovog pravog imena. Godine 2009. je sa mladom reprezentacijom Brazila nastupao na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 17 godina.

Prvi meč u A timu Sao Paula odigrao je 25. jula 2010. godine kada je njegov tim izgubio u gostima kod Fudbalskog kluba Santos. Prvi gol je postigao 15. avgusta „zatresavši mrežu“ Kruzeira. Meč je završen rezultatom 2:2.

7. aprila postigao je još jedan pogodak ušavši kao zamena povređenom Fabriciju (Fabrício) tokom utakmice s klubom Mogi Mirim. Bio je to susret šampionata Paulista, a Kasemiro je ubrzo nakon pogotka vraćen na klupu. Sao Paulo je te godine osvojio Kup Sudamerikana, a mladi vezista je ostvario samo jedan nastup kada je 7. novembra ušao na teren kao zamena. Bio je to četvtfinalni meč u kom je njegov klub slavio rezultatom 5:0 nad Universidadom de Čile.

Real Madrid

Krajem januara 2013. godine klub ga je poslao na pozajmicu u madridski Real gde je trenirao sa B timom koji je u tom momentu igrao u Drugoj ligi Španije. Prvi meč je odigrao 16. februara, a njegov tim je poražen rezultatom 1:3 od Sabadela.

Debi u prestižnoj La Ligi doživeo je 20. aprila 2013. godine kada je odigrao svih 90 minuta susreta s Real Betisom. Prvi gol je postigao 2. juna, na startu utakmice s Alkorkonom na stadionu „Alfredo di Stefano“ („Estadio Alfredo di Stéfano“). Njegov tim je slavio ubedljivu pobedu od 4:0, a osam dana kasnije Kasemiro je potpisao četvorogodišnji ugovor s Realom.

Porto

19. jula 2014. godine potpisao je ugovor o jednosezonskoj pozajmici s portugalskim prvoligašem Portom. Za to vreme odigrao je 40 mečeva i postigao četiri gola, uključujući i onaj iz slobodnog udarca 10. maja 2015. godine kada je silovito „zatresao mrežu“ Bazela u šesnaestini finala Lige šampiona. Njegov tim je slavio pobedu od 5:1 u oba meča i prošao u drugi krug takmičenja.

Povratak u Real

5. juna 2015. godine Real je aktivirao klauzulu o njegovom povratku u klub. Dva meseca kasnije uprava španskog kluba mu je produžila ugovor do 2021. godine. 13. marta je postigao svoj prvi gol u dresu Realovog prvog tima. U 89. minutu meča protiv Las Palmasa napadač Hese Rodrigez (Jesé Rodríguez Ruiz) je izveo korner, a Kasemiro je loptu plasirao u gol. Real je slavio rezultatom 2:1.

Pod rukovodstvom trenera Rafaela Beniteza (Rafael Benítez) mladi Brazilac je uglavnom ulazio u igru kao zamena, ali to se promenilo dolaskom Zinedina Zidana (Zinedine Zidane) na čelo kluba. Zabeležio je 11 nastupa u Ligi šampiona, te osvojio svoj prvi „ušati“ pehar u karijeri. U finalu se Real sastao sa gradskim rivalom Atletikom, a Kasemiro je odigrao svih 120 minuta meča.

Trener madridskog Atletika Dijego Simeone (Diego Simeone) je pre finala rekao da je Kasemiro najveća pretnja njegovom klubu: „Za ravnotežu ekipe, Kasemiro je bez ikakve sumnje najvažniji Realov igrač. Njegova prisutnost tera protivnika da se prilagodi i omogućava ekipi da se pregrupiše i ostane nadmoćna sila na terenu.“

Tokom druge sezone u dresu Reala Brazilac je zabeležio 25 nastupa, te pomogao svom klubu da nakon pet godina osvoji domaće prvenstvo. „Zatresao je mrežu“ Juventusa u finalu Lige šampiona, te pomogao Realu da ostvari pobedu od 4:1. 8. avgusta 2017. godine savladao je golmana Mančester Junajteda u borbi za trofej UEFA Superkupa.

Njegov saigrač i zemljak Marselo (Marcelo Vieira da Silva Júnior) rekao je da mu je Kasemiro „spasao život“, te da bi uz njega mogao da igra fudbal do 45. godine. Tokom sezone 2017/2018 ostvario je 13 nastupa i postigao jedan gol, a Real je treći put zaredom osvojio Ligu prvaka.

Reprezentativna karijera

Kasemiro je od 2009. godine bio član U-17 selekcije Brazila, a 2011. godine je sa U-20 timom učestvovao na Prvenstvu Južne Amerike. U seniorskom dresu Brazila prvi put je istrčao na teren 14. septembra 2011. godine kada je njegov tim odigrao nerešeno sa reprezentacijom Brazila.

Bio je deo ekipe koja se borila za pehar Kupa Amerika 2015. godine, ali nije ulazio u igru. Brazil je u četvrtfinalu poražen od Čilea.

Selektor Tite ga je pozvao da igra na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji, a to će biti prvo veliko takmičenje za Kasemira u „zeleno-žutom“ dresu.

Titule

Klupske titule

  • 2012. Kup Sudamerikana sa Sao Paulom
  • 2013/2014. Kup kralja s Realom
  • 2013/2014. Liga šampiona sa Realom
  • 2015/2016. Liga šampiona sa Realom
  • 2016. UEFA Superkup sa Realom
  • 2016. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo sa Realom
  • 2016/2017. La Liga sa Realom
  • 2016/2017. Liga šampiona sa Realom
  • 2017. UEFA Superkup sa Realom
  • 2017. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo sa Realom
  • 2017. Superkup Španije sa Realom
  • 2017/2018. Liga šampiona sa Realom

Reprezentativne titule

  • 2011. Prvenstvo Južne Amerike za igrače mlađe od 20 godina
  • 2011. Svetsko prvenstvo za igrače mlađe od 20 godina

Pojedinačne titule

  • 2016/2017. ušao u idealnu jedanaestorku Lige šampiona
  • 2017. ušao u treću idealnu jedanaestorku sveta
  • 2017/2018. ušao u idealnu jedanaestorku Lige šampiona

Privatni život

Kasemiro je rođen 1992. godine u siromašnom predgrađu Sao Paula. Otac ga je napustio vrlo rano, a majka je jedva imala snage da prehrani porodicu. Zato je izlaz iz beznađa i bede favele potražio u fudbalu.

Počeo je da trenira već sa 11 godina, ali je u 14. godini oboleo od hepatitisa. Sve nade da će zaigrati u velikom klubu skoro su propale. Ipak, zahvaljujući baki koja mu je pružala neizmernu podršku i ljubav, uspeo je ozdravi i ponovo istrči na teren.

Zaigrao je u Sao Paulu, a nakon toga pozajmljen Realu koji izgleda nije znao šta će sa njim pa ga je „gurnuo“ u B tim. Nakon toga je u Portu pokazao samo delić onoga što zna, a dolaskom Zidana na klupu Reala Kazemiro je dobio svoje mesto u timu i „zablistao u punom sjaju“. Danas bi ga mnogi klubovi voleli videti u svojim redovima.

Nakon tri godine veze 30. juna 2014. godine venčao se s Anom Marijom Ortega (Anna María Ortega). Par se trudi da svoj život drži daleko od očiju javnosti, a gospođa Kasemiro se trudi da ne propušta važne mečeve svoga supruga. Španski list „Marca“ objavio je krajem maja fotografiju Ana Marije kako pozira sa ostalim suprugama Realovih igrača tokom finala Lige šampiona.

Kasemiro na društvenim mrežama

FacebookKasemiro @ Facebook
InstagramKasemiro @ Instagram
TwitterKasemiro @ Twitter