Dragana Sotirovski

Kratke informacije

Ime i prezimeDragana Sotirovski
Datum rođenja8. decembar 1973.
Mesto rođenjaAleksinac
DržavaSrbija
PrebivališteNiš
ZanimanjePolitičarka, novinarka

Biografija

Dragana Sotirovski je srpska novinarka i političarka, koja od avgusta 2020. godine obavlja funkciju gradonačelnice Niša. Rođena je 8. decembra 1973. godine u Aleksincu. Udata je za Nikolu Sotirovskog sa kojim ima troje dece, dve ćerke i sina. Živi i radi u Nišu.

Dragana Sotirovski je novinarsku karijeru započela 1992. godine na tadašnjem Trećem kanalu Televizije Beograd. Odatle je 1993. godine prešla u Redakciju Jutarnjeg programa Radio televizije Srbije (RTS), a snimala je priloge i za „Beogradsku hroniku“.

Od 1997. godine radila je u dopisništvu RTS-a u Nišu, a od 2011. do 2017. godine bila je urednica TV Centra u Nišu. U 25 godina dugoj karijeri snimila je brojne priloge, reportaže i dokumentarne filmove iz zemlje i sveta. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja.

Političku karijeru započela je krajem 2017. godine, kada ju je Vlada Srbije imenovala za načelnicu Nišavskog upravnog okruga sa središtem u Nišu. Na izborima koji su održani u junu 2020. godine bila je nosilac liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“.

Od avgusta 2020. godine obavlja funkciju gradonačelnice Niša. Sotirovski je prva žena na čelu tog grada u istoriji Niša.

Detinjstvo i obrazovanje

Dragana Sotirovski je rođena 1973. godine u Aleksincu. Uporedo s osnovnom školom završila je i Muzičku školu u Aleksincu. S ozbirom na to da je njen otac radio u Kazneno-popravnom domu, savetovao joj je da se školuje za učiteljicu, tj. vaspitačicu, kako bi jednog dana mogla da se zaposli u toj ustanovi.

Zato je upisala Pedagošku akademiju, ali je shvatila da želi da bude profesorka, pa je posle četvrte godine upisala geografiju na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

U srpskoj prestonici nastavila je da trenira košarku, međutim, fakultetske obaveze nisu ostavljale dovoljno prostora za treninge, pa se potpuno posvetila školovanju. Nakon što je stekla diplomu upisala je i završila master studije turizmologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

Novinarska karijera

Dragana Sotirovski se novinarstvom počela baviti sa 19 godina. Nakon što je prošla obuku za novinare 1992. godine počela je da radi na Trećem kanalu tadašnje Televizije Beograd.

Naredne godine postala je novinar reporter Redakcije Jutarnjeg programa i Beogradske hornike Radio televizije Srbije. Zanat je pekla kod čuvenog novinara i voditelja Branislava Vukašinovića.

Udajom za Nišliju Nikolu Sotirovskog odlučila je da se preseli u grad na Nišavi i tamo nastavi novinarsku karijeru. Dragana je 1997. godine postala dopisnik Radio televizije Srbije. Snimala je priloge, ne samo iz Niša, nego i iz okolnih gradova, ali i susednih država. Uređivala je i vodila autorsku emisiju „Kolaž“ koja je emitovana petkom uveče od 21 sat.

Imala je priliku da sa grupom kolega koji su takođe radili na RTS-u poseti sedište čuvenog Bi Bi Si-ja, te da se upozna sa načinom rada njihovih televizijskih i radijskih redakcija, urednika, novinara i producenata.

Bila je jedan od prvih novinara koji je boravio sa vojnicima na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom. Često je obilazila sela u kojima žive Srbi i Albanci, te izveštavala o njihovom životu.

Snimala je i priloge iz Bugarske, Makedonije, Crne Gore i drugih zemalja sa kojima Srbija deli granicu. Posebno su zanimljivi njeni prilozi iz Bosilegrada, gradića koji teritorijalno pripada Srbiji, a u kome živi preko 90 odsto Bugara.

Jedna je od retkih novinarki koja je 2006. godine uspela da uđe u kraljevski Institut za regenerativnu medicinu „Princ Filip“ u Valensiji u kome se proučavaju matične ćelije i njihova uloga u lečenju raznih bolesti.  Upoznala je i srpskog lekara koji je zaposlen na Institutu i snimila reportažu o tada malo poznatim metodama lečenja.

Već naredne godine snimila je reportažu o radu naučnika u Istraživačkom centru Univerziteta Kalifornija (University of California, Irvine) u Irvajnu. Kako je jednom prilikom izjavila, godinama su televizijske kamere tamo bile zabranjene, ali je Dragani Sotirovski i njenoj ekipi ipak pošlo za rukom da publici u Srbiji približi priču o tom istraživačkom centru.

Sotirovski je 2011. godine postala urednica TV Centra RTS-a u Nišu. Pred informativnih priloga, dokumentarnih i putopisnih emisija iz zemlje i inostranstva, pratila je izveštavala o aktivnostima najvišeg državnog rukovodstva Srbije i državnika iz regiona[1].

U 25 godina dugoj karijera imala je priliku da poseti Ameriku, deo Azije i skoro celu Evropu. Snimala je priloge i emisije iz Grčke, Italije, Španije, Severne Amerike, Rusije, Indije, ostrva i država na Južnokorejskom moru.

Kako je u jednom televizijskom intervjuu istakla, poseban utisak na nju je ostavila poseta Indiji, a naročito Bidhanagaru tj. Solt Lejk Sitiju, tzv. „Slanom gradu“ u predgrađu Kalkute. Reč je o ideji srpskog inženjera arhitekture doktora Dobrivoja Toškovića kome je pošlo za rukom da na zemljištu isušenih Slanih jezera napravi velelepni grad.

Dragana Sotirovski je u Indiji snimala i dokumentarne filmove o drugim srpskim arhitektama koji žive i rade u toj azijskoj zemlji.

Za svoje priloge dobila je mnoge nagrade u zemlji i inostranstvu. Priznanja i plakete su joj dodeljivale i kulturne ustanove, ali i razna društva i organizacije. Tri puta je nominovana za NUNS-ovu nagradu za istraživačko novinarstvo, a osvajala je nagrade na međunarodnim festivalima širom regiona.

Politička karijera

Premda je kao novinar imala priliku da upozna brojne političare i državnike, Dragana Sotirovski kaže da nije imala ambiciju da se bavi tim poslom.

Međutim, 2015. godine izabrana je za članicu Lokalnog antikorupcijskog foruma Niša (LAF[2]). U radu te organizacije učestvovala je do 2017. godine, a bila je i predsednica Komisije za informisanje Bugarskog nacionalnog saveta u Srbiji.

Vlada Srbije ju je 27. decembra 2017. godine, kao nestranačku ličnost, izabrala za načelnicu Nišavskog upravnog okruga sa sedištem u Nišu[3].

Kako je jednom prilikom izjavila, shvatila je da kao deo Srpske napredne stranke može da više da doprinese razvoju Niškog okruga.

Na izborima za Skupštinu grada Niša, u junu 2020. godine, bila je nosilac liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“. Osvojila je veliki broj glasova, a u avgustu iste godine izabrana je za gradonačelnicu Niša. Time je ujedno ušla u istoriju kao prva žena na čelu tog grada.

Dragana Sotirovski je član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv pandemije novog virusa korona.

Privatni život

Dragana Sotirovski je rođena 1973. godine u Aleksincu. Školovala se u rodnom gradu, a potom studirala u Beogradu. Magistrirala je na Univerzitetu u Nišu. Sa 23 godine udala se za Nikolu Sotirovskog i odlučili su da svoju sudbinu vežu za grad na Nišavi.

Njen suprug je od marta 2021. godine pomoćnik direktora Regionalnog centra Poštanske štedionice. Pre toga je radio u niškoj Elektrodistribuciji i Gerontološkom centru, te brojnim javnim i privatnim privatnim preduzećima.

Dragana i Nikola Sotirovski imaju dve ćerke i sina. Nedavno je postala baka jer je njena najstarija ćerka dobila dete. Mlađa ćerka studira medicinu, dok sin pohađa srednju školu.

Zahvaljujući poslu imala je priliku da proputuje pola sveta, a poznato je da je veliki ljubitelj košarke i ekstremnih sportova.

Jednom prilikom je izjavila da se njena svakodnevnica nije mnogo promenila otkako je izabrana za gradonačelnicu Niša. Kazala je da i dalje redovno kuva za ukućane, a subotom ide na pijacu, gde pored kupovine, obavi i brojne razgovore sa sugrađanima.

Od 2016. do 2017. godine Dragana Sotirovski je bila članica organizacije Suvereni vojni red Jerusalimskog hrama koji neguje istorijsko nasleđe vitezova Templara. Prema njenim rečima, deo ove organizacije bila je u svojstvu „Dame viteza[4]“.

Nagrade i priznanja

  • 2009. srebrna medalja na Međunarodnom festivalu „Interfer“
  • 2009. srebrna medalja na  Međunarodnom festivalu TV minijatura „Pres vitez“
  • 2011. specijalno priznanje Festivala autorskog filma zemalja podunavskog regiona „Profest“
  • 2012. bronzana medalja sa Festivala autorskog filma zemalja podunavskog regiona „Profest“
  • 2012. srebrna medalja na  Međunarodnom festivalu TV minijatura „Pres vitez“
  • 2013. Grand pri Međunarodnog festivala zemalja Podunavskog regiona „Profest“
  • 2014. Nagrada za građanski aktivizam „Šetač“
  • 2015. Grand pri Međunarodnog festivala TV minijatura „Pres vitez“
  • 2015. Nagrada „Zlatne Nike“ na Međunarodnom festivalu „Interfer“
  • 2015. Godišnja nagrada Lokalnog antikorupcijskog foruma Niša za seriju priloga o korupciji u zdravstvu i obrazovanju
  • 2015. Nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“ za kreativan i angažovan doprinos informisanju
  • 2015. godišnje priznanje Agencije za borbu protiv korupcije za seriju priloga o korupciji
  • 2016. specijalno priznanje za afirmaciju i razvoj  Festivala autorskog filma zemalja podunavskog regiona „Profest“
  • 2017. Nagrade za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“

Kao novinarka dobitnica je specijalnog priznanja na Međunarodnom festivalu „Bratina“ u Moskvi . Osim toga, dobila je i priznanja Kopnene vojske Srbije za doprinos očuvanju tradicije srpske vojske. Višestruko je nagrađivana za doprinos i saradnju sa Vojskom Srbije, MUP-om Srbije, brojnim lokalnim samoupravama.

  • 2018.  „Dukat Medijane“, priznanje GO Medijana za izuzetan doprinos razvoju i unapređenju građanske inicijative
  • 2018. Zlatni Grand pri, priznanje Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša
  • 2018. priznanje Udruženja šefova kuhinja Crne Gore za promociju turizma u regionu
  • 2018. priznanje Unije pekara Niš za podršku i promociju brojnih manifestacija
  • 2018. plaketa Unije zanatlija i preduzetnika za promociju starih zanata
  • 2019. priznanje opštine Bosilegrad za saradnju “Blagodarstveno pismo“
  • 2019. plaketa Javne biblioteke Doljevac  za doprinos i saradnju sa opštinom Doljevac
  • 2019. Oktobarska povelja opštine Gadžin Han za afirmaciju opštine
  • 2019. priznanje Unije pekara Niš za podršku i promociju brojnih manifestacija
  • 2019. priznanje „Najuspešnija žena u poslu“ Unije zanatlija i preduzetnika za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji zanatstva i preduzetništva Južne Srbije
  • 2019. priznanje Centra tradicionalne kulture i duhovnosti za saradnju sa dijasporom

Dragana Sotirovski je tri puta nominovana za NUNS nagradu za istraživačko novinarstvo. Nosilac je Zlatnog ordena Lovačkog saveza Srbije za akciju spasavanja divljih konja na Vlasini.

Reference

[1] https://www.gu.ni.rs/gradska-uprava/gradonacelnik/?pismo=lat&print=print

[2] https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Jovanovic-i-Sotirovski-novi-clanovi-LAF-a.sr.html

[3] https://www.istinomer.rs/akter/dragana-sotirovski/

[4] https://www.blic.rs/vesti/politika/videli-ste-gradonacelnicu-nisa-u-odori-templara-pozvali-smo-je-da-je-pitamo-o-cemu-se/segdmyk

Dragana Sotirovski na društvenim mrežama

FacebookDragana @ Facebook
InstagramDragana @ Instagram