Marko Grujić

Kratke informacije

Ime i prezimeMarko Grujić
Datum rođenja13. april 1996.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteKardif
ZanimanjeFudbaler
PozicijaVezni
Visina191 cm
Težina-

Biografija

Marko Grujić je srpski fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji veznog igrača u velškom Kardifu i reprezentaciji Srbije. Rođen je 13. aprila 1996. godine u Beogradu.

Karijeru je započeo u beogradskoj Crvenoj zvezdi u kojoj je prošao sve mlađe kategorije do seniorskog dresa. 2016. godine je potpisao ugovor vredan 5,1 milion funti s engleskim Liverpulom, a od 17. januara 2018. godine je na pozajmici u Kardifu.

Grujić je član reprezentacije Srbije od 2011. godine. Nastupao je za sve mlađe selekcije, a debi u seniorskom dresu doživeo je u maju 2016. godine. Sa reprezentacijom U-20 je osvojio Svetsko prvenstvo, a selektor Mladen Krstajić ga je pozvao da bude deo seniorskog tima na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Klupska karijera

Crvena Zvezda

Prve fudbalske korake Marko Grujić je napravio u Fudbalskom klubu Bulbulderac sa Zvezdare. S klubom je nastupio na omladinskom turniru u Austriji, gde je kao najbolji igrač osvojio svoj prvi pehar. Uprava škole fudbala „Viner“ iz Beča ga je pozvala da im se pridruži, a na utakmici Minimaks lige primetio ga je Tomislav Milićević i pozvao u Crvenu zvezdu.

U crveno-belom dresu je prošao sve kategorije, te postao kapiten tima. Profesionalni debi u seniorskom dresu Crvene zvezde doživeo je 26. maja 2013. godine tokom duela s Vojvodinom u Superligi Srbije. Tokom 2014. godine poslat je na pozajmicu u lazarevačku Kolubaru. U tom periodu odigrao je pet mečeva i postigao dva gola.

Nenad Lalatović, tadašnji trener seniorskog tima „Crveno-belih“ pružio mu je priliku da odigra deset mečeva u prvom timu, gde je pokazao izuzetan talenat.

17. maja 2015. godine potpisao je trogodišnji govor s beogradskim klubom. Prvi gol je postigao 26. septembra 2015. godine tokom duela s Novim Pazarom. Osim toga, asistirao je Aleksandru Katai za drugi pogodak, a njegov tim je slavio pobedu od 2:0.

Zvezda je postavila novi rekord, te zabeležila 19 pobeda i prvi deo sezone privela kraju bez ijednog poraza. Marko Grujić je bio deo tog tima.

Liverpul

Odlične partije u Crvenoj zvezdi privukle su pažnju brojnih klubova na mladog srpskog vezistu. Interesovanje su pokazali engleski Liverpul i Čelsi, te italijanski Juventus, Inter i Milan.

Iako ga je trener Liverpula Jirgen Klop (Jürgen Klopp) lično pozvao da se pridruži timu s „Enfilda“ („Anfield Stadium“), Grujićev otac se nije slagao s idejom da on pređe u Liverpul. Klopov asistent Željko Buvač je početkom januara doleteo u Beograd kako bi ga nagovorio da potpiše ugovor s engleskim prvoligašem.

Konačno, 6. januara Zvezdin vezista je potpisao petogodišnji ugovor vredan 5,1 miliona funti s Liverpulom. Kasnije je izjavio da je zahvalan Klopu što ga je nagovorio da potpiše ugovor i da bi uvek pre izabrao Liverpul nego Real Madrid ili Barselonu.

Grujić je ostao u Crvenoj zvezdi do kraja sezone, s kojom je osvojio Prvenstvo Srbije. Sezonu je priveo kraju sa 29 nastupa, šest golova i sedam asistencija te je uvršten u idealan tim sezone. Navijači su mu bili zahvalni jer je uprkos ugovoru s Englezima ostao u klubu do kraja i pomogao mu da neporažen završi sezonu.

Prvi meč u dresu Liverpula odigrao je 20. avgusta 2016. godine ušavši kao zamena Lalanu (Adam Lallana) u 78. minutu meča s Barnlijem.

Kardif

17. januara 2018. godine je potpisao ugovor o pozajmici sa velškim Kardifom. Debitovao je tri dana kasnije tokom meča sa Šefildom koji je završen bez pogodaka. Prvi gol je postigao 6. marta 2018. godine „zatresavši mrežu“ Barnslija, te osiguravši svom timu pobedu od 2:1. Do juna 2018. godine zabeležio je 13 mečeva i postigao jedan pogodak, te pomogao Kardifu da se domogne Premijer lige.

Reprezentativna karijera

Marko Grujić je od svoje 15. godine član reprezentacije Srbije. Nastupao je u svim mlađim selekcijama od U-16 do U-21. Bio je deo ekipe koja je 2015. godine osvojila titulu prvaka sveta na Novom Zelandu.

Debi u seniorskom dresu reprezentacije je doživeo u maju 2016. godine, ušavši kao zamena Nemanji Matiću tokom meča s Kiprom. Srbija je slavila pobedu od 2:1, a Grujić svoj prvi nastup na „velikoj fudbalskoj sceni“.

Selektor Mladen Krstajić ga je pozvao da se pridruži reprezentaciji na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji.

Titule

Klupske titule

  • 2015/2016. Prvenstvo Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2017/2018. finale EFL Kupa sa Kardifom

Reprezentativne titule

  • Svetsko prvenstvo za igrače mlađe od 20 godina

Pojedinačne titule

  • 2015/2016. uvršten u idealnu jedanestorku Prvenstva Srbije

Privatni život

Marko Grujić je rođen 1996. godine u Beogradu. S obzirom da mu je otac bio sportski novinar, a stariji brat fudbaler, sport je vrlo često bio tema porodičnih ručkova. Fudbal je bio Markov prvi izbor. Zbog visine kratko je trenirao i košarku, a voleo je i stoni tenis. Završio je osnovnu školu „1 300 kaplara“, a nakon toga Sportsku gimnaziju.

Iako mnogi kažu da je stidljiv, on za sebe kaže da je ćutljiv i povučen. Ne nameće se arogancijom, a kolege i treneri kažu da je lepo vaspitan.

Od 2017. godine je u vezi sa devetnestogodišnjom Miom Zeremski, odbojkašicom iz Beograda. Upoznao ih je zajednički prijatelj, a uprkos razdvojenosti uspeli su da održavaju vezu. Ona često putuje u Englesku kako bi bili zajedno, a srpski mediji su javili da će i u Rusiji bodriti Marka tokom njegovog prvog velikog takmičenja s reprezentacijom.

Pažnju velikih klubova Grujić je privukao odličnom igrom u Zvezdi, a oko njegovog transfera u Liverpul mnogo se polemisalo. Naime, ni on ni njegova porodica nisu želeli da ode iz beogradskog kluba prerano. San da osvoji titulu sa Zvezdom se ostvario, kao i san da igra za reprezentaciju Srbije na Svetskom prvenstvu. Trenutno je miljenik navijača Kardifa, a fudbalski stručnjaci ne sumnjaju da će postići veliki uspeh i sa Liverpulom.

Marko Grujić na društvenim mrežama

FacebookMarko @ Facebook
InstagramMarko @ Instagram