Kate Middleton (Kejt Midlton)

Kratke informacije

Ime i prezimeKate Middleton (Kejt Midlton)
Datum rođenja9. januar 1982.
Mesto rođenjaReding
DržavaVelika Britanija
PrebivališteLondon
ZanimanjeVojvotkinja, filantrop
Visina175 cm

Biografija

Catherine Elizabeth Middleton (Ketrin Elizabet Midlton) je članica britanske kraljevske porodice. Rođena je 9. januara 1982. godine u Berkširu u Engleskoj. Njen suprug, princ William (Vilijam), vojvoda Kembridža će postati kralj Ujedinjenog Kraljevstva kao i 15 drugih Krunskih zemalja Komonvelta, zbog čega će ona postati kraljica. Njena trenutna titula je vojvotkinja Kembridža. Javnosti je poznatija pod imenom Kate.

Odrasla je u Čapel Rou, selu pored Njuberia u Berkširu u Engleskoj. Studirala je istoriju umetnosti u Škotskoj na Univerzitetu St Andrews, gde je i upoznala Williama, 2001. godine. Zaruke su objavili u novembru 2010. godine. Njihova deca, princ George (Džordž), princeza Chrlotte (Šarlot) i princ Louis (Luis) su treći, četvrti i peti u redu za nasledstvo britanskog trona.

Njen humanitarni rad najviše je zasnovan na rešavanju problema napuštene dece, zavisnosti i umetnosti. Kako bi potaknuli ljude da se otvore o svojim problemima sa mentalnom bolešću, vojvoda i vojvotkinja kao i princ Harry (Heri) su osnovali kampanju po imenu „Heads Together“, u aprilu 2016. godine.

Mediji su njen uticaj na britansku i američku modnu scenu nazvali „Kate Middleton efekat“. 2012. i 2013. godine, magazin „Times“ ju je proglasio jednom od najuticajnijih osoba u svetu.

Detinjstvo

Kate je odrasla u porodici više klase. Najstarija je od troje dece Michael Middletona (Majkl Midlton) i njegove žene, Carole (Kerol). Porodica njenog oca je u srodstvu sa britanskom aristokratijom, te uživa finansijske povlastice fonda koji su osnovali prije 100 godina. Njena mlađa sestra se zove Pippa (Pipa), a brat James (Džejms).

Njena porodica je živela u Amanu u Jordanu od 1984. do 1986. godine, dok je njen otac radio za britansku avio kompaniju. Midlton je tu išla u vrtić u kom se govorio engleski jezik. Nakon što se njena porodica vratila u Berkšir, sa samo četiri godine počela je pohađati privatnu školu St Andrew. Studirala je u Downe House School.

2005. godine diplomirala je Istoriju umetnosti na univerzitetu St Andrews u Škotskoj. Prije univerziteta, otputovala je u Čile kako bi učestvovala u Rali internacionalnom programu, te je u Italiji studirala na Britanskom institutu od Florensa.

2006. godine, radila je kako prodavac za lanac trgovina Jigsaw, a posle toga je radila kao dizajner kataloga, fotografije i marketinga za porodični posao. Prije udaje živela je u stanu koji su posedovali njeni roditelji u Londonu. 2018. godine, procenjeno je da zarađuje od 5-7 miliona dolara godišnje. Najviše prihoda joj donosi porodična firma.

Veza sa princem

2001. godine, Kate je upoznala Williama dok su bili studenti univerziteta St Andrews. Prvi kontakt ostvarila je sa njim naredne godine kada je učestvovala u humanitarnoj reviji, gde se na pozornici pojavila u providnoj čipkastoj haljini. Vezu su započeli 2003. godine, iako to tada nije bilo potvrđeno. Za vreme druge godine studija, par je delio stan sa još dvoje prijatelja. 2005. godine, Middleton je preko advokata objavila svoje neslaganje sa tretmanom koji je dobijala od medija, budući da nije uradila ništa značajno da je uznemiravaju, kako je istaknula.

Kate je učestvovala na prinčevoj Passing Out paradi koja se održavala u Kraljevskoj vojnoj akademiji Sendhurst, 15. decembra 2006. godine. Pažnja medija se toliko usmerila na nju u januaru 2007. godine, da su novinari dobili upozorenja i od princa Williama i njenog advokata koji je pretio da će pokrenuti pravni postupak protiv njih. Novine poput „The Times“, „The Sun“ i „The Guardian“ su se složile kako će prestati objavljivati njene paparazi slike.

U aprilu 2007. godine, princ Willam i Kate su se razišli. Novinari su spekulisali o razlozima prekida, ali svi izvori su ostali nepotvrđeni. U narednom periodu par je u javnosti viđen više puta nakon čega je pisano kako su obnovili svoju vezu. To je kasnije i potvrđeno. Budući da je Kate bila u dugogodišnjoj vezi sa princem, bez zaruka, novinari su joj dodelili nadimak „Waity Katie“.

17. maja 2008. godine, Middleton je prisustvovala venčanju prinčevog rođaka, na koje William nije došao. 2010. godine, Kate je podnela tužbu protiv dve agencije i fotografa Niraj Tanna (Niraj Ten), tvrdeći da je njena privatnost bila narušena jer su je slikali za vreme božićnih praznika. Dobila je javno izvinjenje, 5 hiljada funti odštete i pokrivene sudske troškove.

Princ William i Catherine Middleton su se verili u oktobru 2010. godine  u Kaniji, za vreme desetodnevnog putovanja u divljinama  Leve, gde su slavili prinčevo polaganje RAF kursa. Princ je Kate poklonio zaručnički prsten koji je pripadao njegovoj majci, Diani (Diana), princezi od Velsa.

Par se venčao 29. aprila 2011. godine u Vestminister opatiji. Taj dan proglašen je praznikom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Procenjuje se da je oko 300 miliona ljudi pratilo kraljevsko venčanje širom sveta, dok je 26 miliona gledalo događaj uživo u Engleskoj. Catherine je dobila titulu „Njeno kraljevsko visočanstvo vojvotkinja od Kembridža“.

U oktobru, nekoliko meseci nakon venčanja, vođe Komonvelta su objavili kako će doći do promena u zakonu o nasledstvu britanskog trona, nakon čega bi prvo dete Kate i Williama, bez obzira na njegov pol, bilo sledeće u redu za tron, posle njegovo oca.

3. decembra 2012. godine, palata St James je objavila kako je Kate trudna po prvi put. Ova objava nije bila očekivana tako rano, ali je Kate morala u bolnicu budući da je patila od retke bolesti jakih jutarnjih mučnina. U bolnici je ostala tri dana. Sledeći mesec izdato je obaveštenje kako se rođenje deteta očekuje u julu 2013. godine.

Vojvotkinja je u bolnicu St Mary u Londonu primljena 22. jula 2013. godine, u ranoj fazi poroda, nakon čega je rodila princa Georga.

Druga trudnoća vojvotkinje je objavljena 8. septembra 2014. godine. Kao i za vreme prve trudnoće, Kate je patila od jakih jutarnjih mučnina zbog čega je morala da miruje i odgodi sve svoje obaveze. 2. maja 2015. godine, rodila je princezu Charlotte.

4. septembra 2017. godine, objavljena je i treća trudnoća vojvotkinje. 23. aprila 2018. godine, rodila je princa Louisa.

Javni život

Prvo pojavljivanje vojvotkinje sa princem Williamom, nakon objave njihovih zaruka bilo je za vreme događaja koji je organizovala „Teenage Cancer“ organizacija u decembru 2010. godine. Formalno je javnosti predstavljena 24. februara 2011. godine, dva meseca pre venčanja, kada su ona i princ prisustvovali ceremoniji imenovanja broda u Sjevernom Velsu.

Dan kasnije pojavili su se u St Andewrsu kako bi proslavili 600. godišnjicu postojanja univerziteta. U martu 2011. godine, par je išao na turneju po Belfastu. Njihovo poslednje javno pojavljivanje pre venčanja bila je poseta Darwen Aldridge akademiji. 16. februara 2011. godine, Clarence House je najavila prvu kraljevsku turneju para po Kanadi. U maju 2011. godine, ubrzo posle venčanja, objavljeno je kako će vojvoda i vojvotkinja ići i u posetu Kaliforniji. To je bila prva vojvotkinja poseta Americi.

Prvi zadatak vojvotkinje posle venčanja bila je poseta američkom predsedniku Baracku Obami (Barak Obama) i prvoj dami Michelle Obama (Mišel Obama). 26. oktobra 2011. godine, prvi put se samostalno pojavila na događaju po imenu In Kind Direct, predstavljajući princa Velsa koji je tada bio u Saudijskoj Arabiji.

2. novembra, vojvoda i vojvotkinja su posetili UNICEF centar za obezbeđivanje hrane deci u Africi, čije sedište je bilo u Kopenhagenu u Danskoj. 17. marta 2012. godine, Kate je prvi put obavljala vojne zadatke sama, a samo dva dana kasnije, po prvi put je javno govorila u Treehouseu, novoj dječijoj bolnici EACH-a, čiji je postala glasnogovornik.

U junu 2012. godine, fondacija princa Williama i princa Harrya je preimenovana u „The Royal Foundation of The Duke and Duchess of Cambridge and Prince Harry“, kako bi se istaknuo i njen doprinos ovoj humanitarnoj organizaciji. Par je najavljen i kao ambasador letnjih olimpijskih igara u Londonu, 2012. godine, uz princa Harrya.

Kao deo njene uloge, vojvotkinja je prisustvovala brojnim sportskim događajima i igrama. U septembru 2012. godine, vojvoda i vojvotkinja su krenuli na turneju po Singapuru, Maleziji, Tuvalu i Solomon otocima kao deo „Dijamantske jubilarne kraljičine proslave“.

Nakon što je rodila princa George, vojvotkinja je uz vojvodu po prvi put otišla u posetu takmičarima ultra maratona koji se održavao na otoku Englsi. Početkom marta 2014. godine, objavljeni su detalji polumesečne turneje po Novom Zelandu i Australiji na koju su vojvoda, vojvotkinja i njihov sin trebali krenuti 16. aprila.

To je bila prva njena poseta tom području, kao i prvo javno pojavljivanje princa Georgea, od njegovog krštenja 2013. godine. U junu 2014. godine, par je posetio Francusku kako bi održali komemoraciju 70. godišnjice normandijskog sletanja na Gold Beach.

21. jula 2014. godine, objavljeno je kako će Kate ići na svoj prvi samostalni put, gde će posetiti Maltu i proslaviti 50. godišnjicu nezavisnosti otoka. Put je otkazan a zamenio ju je William, budući da je objavljena njena druga trudnoća početkom septembra. U decembru je par posetio Ameriku, gde su prisustvovali dobrotvornoj večeri u Metropoliten muzeju umetnosti.

U aprilu 2016. godine, vojvoda i vojvotkinja su otišli na turneju po Indiji i Butanu. Samo par meseci kasnije vratili su se u Kanadu. Naredne godine posetili su Francusku, Poljsku, Nemačku i Belgiju. U januaru 2018. godine, par je otišao u posetu Švedskoj i Norveškoj.

Mediji

Zbog smrti Dijane, princeze od Velsa, u Parizu, dok su je jurili paparaci 1997. godine, vojvoda je izgradio stav prema medijima. On i vojvotkinja su zatražili da kada nisu na dužnosti, njihova privatnost bude poštovana, ali mediji nisu uvek poštovali njihove želje.

2009. godine, pre zaruka sa Williamom, Middleton je dodeljeno 10 hiljada funti odštete i izvinjenje agencije Rex Features Ltd., nakon što je uslikana kako igra tenis na Badnje veče u Kornvolu.
U septembru 2012. godine, francuski editorijal „Closer“ je objavio fotografije vojvotkinje koja se sunčala u toplesu, za vreme odmora u Čateu. Vojvoda i vojvotkinja su podneli krivičnu prijavu protiv magazina, nakon čega je magazinu zabranjeno daljnje objavljivanje fotografija te je objavljeno da je započeta kriminalna istraga.

U septembru 2017. godine, „Closer“ je kažnjen novčanom kaznom u vrednosti od 100 hiljada evra, a editor Laurence Pieau (Lorens Pju) i vlasnik Ernesto Mauri (Ernesto Mauri) sa 45 hiljada evra, svaki. U decembru 2012. godine, dva australijska voditelja radio emisije, Michael Christian (Majkl Kristian) i Mel Greig (Mel Greg), nazvali su Sister Agnes bolnicu, gde je vojvotkinja bila pacijent zbog jutarnjih mučnina, predstavivši se kao kraljica i princ Velsa. Razgovarali su sa sestrom na njenom odelu, te su je ispitivali o zdravstvenom stanju Kate. Nakon odjeka javnosti, Jacinitha Saldanha, sestra iz bolnice, je počinila samoubistvo. Voditelji emisije su se izvinili zbog svog ponašanja.

Middleton je zahvaljujući svom modnom stilu bila na mnogim listama najbolje odevenih žena na javnoj sceni. „The Daily Telegraph“ ju je ocenio kao damu koja najviše obećava, na svojoj modnoj listi 2006. godine. Magazin „Tatler“ ju je smestio na osmo mesto godišnje liste top deset ikona 2007. godine. Magazin „People“ ju je uvrstio u listu najbolje obučenih 2007. i 2010. godine.

Kate je proglašena jednom od deset najboljih modnih ikona Richarda Blackwella (Ričard Blekvel) 2007. godine. Naredne godine, „Vanity Fair“ ju je uključio u listu najbolje obučenih dama. Isto to su ponovili i 2010. 2011. 2012. i 2013. godine. Pojavila se i kao zvezda na naslovnici 2012. godine.

2014. godine je već smatrana britanskom kulturnom ikonom, među kojima su bili i William Shakespear (Vilijam Šekspir), David Beckham (Dejvid Bekam), J.K Rowling (Džej Kej Roling) i Charlie Chaplin (Čarli Čaplin).

Vojvotkinja je poznata i po „Kate Middleton efektu“, budući da svaki odevni predmet koji ona nosi bude rasprodat naredni dan. Njen omiljeni dizajner je Catherine Walker (Ketrin Voker), koja je dizajnirala i mnoga odela i svečane haljine za princezu Dianu. Vojvotkinja je prisustvovala 71. Britanskim akademskim filmskim nagradama gde nije učestvovala u Time’s Up pokretu gde su bile obavezne crne toalete na crvenom tepihu. Kraljevski protokoli zabranjuju članovima kraljevske porodice da učestvuju u političkim pokretima, ali je Kate nosila crnu torbicu i pojas, kako bi na simboličan način odala počast pokretu.

Društvena angažovanost

Catharine, koja se borila sa problemima vezanim uz mentalne bolesti i poremećaje, je u toku svoje karijere više puta posetila razne dobrotvorne organizacije i bolnice poput St Thomas bolnice i Maurice Whol kliničkog neuro-naučnog instituta. Provodila je vreme sa majkama i decom koji su se borili sa ovim problemom. Kako bi potaknula ljude da se otvore u vezi mentalnih smetnji, vojvoda i vojvotkinja Kembridža, kao i princ Harry su osnovali kampanju po imenu „Heads Together“, u aprilu 2016. godine.

Vojvotkinja je kasnije otvoreno pričala o problemima sa kojim se suočila kada je postala majka, iznoseći da se borila sa nedostatkom samopouzdanja i osećajem da nikome nije bitna. Kate je naknadno osnovala i Mentally Healthy School, projekat koji pomaže studentima i osoblju da poboljšaju znanje, svest i samopouzdanje učenika i njihovog mentalnog zdravlja.

U februaru 2016. godine, Kate je otputovala u Edinburg kako bi promovisala rad organizacije „Place2Be“, te je otvorila „Children’s Mental Health Week“ i doprinela radu „HuffPost“ u Velikoj Britaniji. Vojvoda i vojvotkinja su se kasnije našli sa članovima i predstavnicima organizacije „Young Minds“ i „Youthscape“ kako bi promovisali i njihovu kampanju.

Kako bi im odali priznanje za veliki trud i zalaganje oko problema vezanih za mentalno zdravlje, vojvoda i vojvotkinja su nagrađeni sa Gold Blue Peter bedžom, nagradom koja je prethodno pripadala kraljici. Za vreme govora na „Royal Foundation“ organizaciji 2018. godine, Kate je objavila kako će nastaviti da podiže svest o problemima vezanim za mentalno zdravlje, budući da je to područje koje će u budućnosti sigurno značiti poboljšanje i napredak.

Vojvotkinja se između ostalog zalaže i za borbu protiv zavisnosti, te je tako nekoliko puta posetila centre u kojima se mladi oporavljaju od te strašne bolesti. 2018. donirala je nekoliko uvojaka kose organizaciji protiv raka, a pored toga učestvuje i u mnogim manifestacijama na kojim se promoviše umetnost kao vid terapije protiv određenih problema.