Amra Čerkezović

Kratke informacije

Ime i prezimeAmra Čerkezović
Datum rođenja28. septembar 1994.
Mesto rođenjaTuzla
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjeModel, manekenka
Visina178 cm
Težina56 kg

Biografija

Amra Čerkezović je jedna od najpoznatijih bosanskohercegovačkih manekenki koja, u isto vreme, pažnju privlači dečačkim izgledom i sposobnošću da se transformiše u pravu „femme fatale“. Rođena je 28. septembra 1994. godine u Tuzli.

Kada ju je drugarica prijavila na kasting za jednu modnu agenciju u Bosni i Hercegovini, Amra nije mogla ni da sanja da će manekenstvo postati njena profesija. Međutim, karijera joj je od 2012. godine krenula uzlaznom putanjom, pa se Amra može pohvaliti da je sarađivala sa najpoznatijim kreatorima, modnim kućama i časopisima u svetu.

Detinjstvo

Amra Čerkezović je rođena 1994. godine u Tuzli. S ocem Ibrašimom, majkom Izetom i godinu dana mlađom sestrom Edinom odrasla je u selu Konjuh, nedaleko od Živinica. Zanimljivo je da potiče iz istog mesta kao i androgena manekenka Andreja Pejić koja je takođe stekla svetsku slavu u modnim krugovima.

Završila je gimnaziju „Ismet Mujazinović“ trudeći se da uklopi školovanje i poslovne obaveze. Pošto je bila odlična učenica, profesori su joj izlazili u susret i radovali se njenim uspesima.

Jednom prilikom je kazala da bi volela da nastavi da se školuje, te da planira da upiše studij engleskog jezika u Tuzli i političke nauke u Brčkom. Pošto se povukla iz javnosti nije poznato da li je te želje i ostvarila.

Karijera

Karijeru u svetu modelinga Amra Čerkezović je započela 2011. godine kada ju je drugarica prijavila na izbor „Elite Model Look BiH“. Kako je jednom prilikom ispričala, videvši koliko na tom konkursu ima lepih ljudi, zapitala šta tu radi, ali upravo je ona pobedila zahvaljujući nesvakidašnjoj lepoti i gracioznosti kojom pleni.

Ostvarila je veliki uspeh i na svetskom izboru „Elite Model Look World“ u Šangaju plasiravši se među 15 najboljih.

Nakon toga su usledile mnogobrojne ponude od strane najpoznatijih svetskih dizajnera. Prošetala se u kreacijama „Živanšija“ („Givenchy“), „Kenza“ („Kenzo“), „Marka Džejkobsa“ („Marca Jacobs“), „Ermesa“ („Hermes“) i drugih velikih brendova.

Nosila je revije na modnim događajima u Njujorku, Parizu, Milanu, Londonu i Barseloni. Kosu je odavno želela da skrati, ali je tek na predlog frizera modne kuće „Živanši“ to i uradila. Sa dugom kosom su joj na kastinzima govorili da izgleda kao da ima 13 godina.

Agencija koja ju je otkrila se nalazi u Tuzli, međutim, u dosadašnjoj karijeri Amra je sarađivala s agencijama „ELY managament“ iz Praga, „Scoop Models“ iz Kopenhaegna, „Sight Managemnt Studio“ iz Barselone, „Storm Model Management“ iz Londona“, „Women Management“ iz Milana, te „Women Management“ iz Pariza.

Tokom 2012. godine Čerkezović je nosila jesenju kolekciju brendova „Živanši“ i „Šanel“ („Chanel“), a potom je predstavila delove prolećnih kolekcija Filipa Lima (Phillip Lim), Marka Džejkobsa, Viktorije Bekam (Victoria Bechkam), Rada Houranija (Rad Hourani), Drajsa Van Notena (Dries Van Noten), Isija Mijakija (Issey Miyake), Felipea Oliviera Baptiste (Felipe Oliviera Baptista) i te brenda „Ermes“.

Krasila je naslovnice magazina „CR Fashion Book“, „10 Magazine“, „The New York Times“, „Style Magazine“, „Fler“, te nemačkog izdanja „Voga“.

Amra je tokom 2013. godine bila na naslovnicama časopisa „i-D Magazine“ i australijskog „Voga“. Bila je deo kampanje francuskog modnog brenda „Ter et Bantine“, dok je u Njujorku nosila odeću modne kuće „Moskino“ („Moschino“).

Na reviji u Parizu ponovo je sarađivala sa holandskim kreatorom Drajom Van Notenom, a potom je usledila saradnja sa Lorencom Serafinijem (Lorenzo Serafini) i Filipom Limom. Amra je u Londonu iste godine nosila odeću iz nove jesenje kolekcije Metjua Vilijamsona (Matthew Williamson).

Posle novog modnog događaja u Njujorku, gde je sarađivala sa belgijskim dizajnerom Olivijerom Tejskensom (Olivier Theyskens), Čerkanović je u Parizu prošetala komade iz najnovije kolekcije njemačkog „Vunderkinda“ („Wunderkind“), „Ermesa“, „Kenza“ i drugih.

U Milanu je 2013. godine nosila jesenju kolekciju modnih kuća „Fendi“ („Fendi“) i „Emporio Armani“ („Emporio Armani“).

Krasila je naslovnicu srpskog izdanja magazina „Elle“ i časopisa „Stounfoks“ („Stonefox“). Bila i jedno od zaštitnih lica nove kampanje brenda „Emporio Armani“.

Tokom 2015. godine sarađivala je sa modnom kućom „ALYSI“, te nosila jesenju kolekciju brendova „Sas end Brad“ („Sass & Bide“), „Sibling“ („Sibling“), „Pringl of Skotland“ („Pringle od Scotland“) i drugih.

Modnim pistama je šetala i u odeći kreatora Jodžija Jamamota (Yohji Yamomoto), te modnih kuća „Kenzo“ i „Iv San Loran“ („Yves Saint Laurent“).

Pojavila se na naslovnoj strani ruskog izdanja magazina „Harper’s Bazaar“ i kultnog magazina „i-D“ čije naslovnice krase zvezde poput Karli Klos (Karlie Kloss), Lare Stoun (Lara Stone) i Džoan Smols (Joan Smalls). Radila je kampanju za brendove „Zara“ i „Maks Mara“ („Max Mar“).

Amra je imala priliku da sarađuje sa skoro svim svetski poznatim modnim kućama i kreatorima, a među njima je i Viktorija Bekam koju je upoznala u Njujorku. U jednom intervjuu je kazala da je smatra „najnormalnijom osobom u svetu mode“.

Viktorija je okačila Amrinu sliku na Tviter napisavši: „Želim biti Amra!“, a kada ju je slikala rekla joj je: „Nemoj da se smeješ, mi smo jake žene“.

Inače, Amra kaže da mnogi dizajneri od manekenki traže da budu namrštene jer ne predstavljaju sebe, već ono što nose. Nema uzore ni u modnom, ni u stvarnom svetu, već je fasciniraju obični ljudi. Sebe smatra eksponatom koji pomaže da se izrazi nečija kreativnost. Tvrdi da je u njenom poslu najvažnija disciplina i poslušnost.

Privatni život

Amra Čerkezović je rođena 1994. godine. Odrasla je u selu Konjuh, a vrlo rano je sasvim slučajno počela da se bavi manekenstvom. Jednom prilikom je kazala da smatra velikim iskustvom činjenicu da je, kao maloletnica, putovala svuda po svetu što joj je omogućilo da se osamostali.

Priznala je da joj se dešavalo da dnevno ima i po 20 kastinga što je zahtevalo da ceo dan bude u pokretu i da čeka pozive za revije. Ipak, snagu joj je kaže, davalo to što uvek ima gde da se vrati i da provodi vreme sa svojim najmilijima.

Premda je kazala kako bi mogla da se preseli u bilo koju metropolu, Amra je vezana za selo Konjuh u kome je odrasla i pati kada je duže odsutna od kuće.

U jednom intervjuu je kazala da ne voli turističke destinacije, već su joj draža intimna mesta koja imaju posebno značenje osobi koja ju je tu dovela. Radije posećuje knjižare nego tržne centre, a odeću koju dobije na revijama poklanja majci.

Odlično govori engleski jezik, zna francuski i nemački koji joj se preterano ne dopada, a španski je naučila iz serija. Obožava kafu jer povezuje ljude pa bi, kad ostari, volela da se odseli u neku toplu zemlju gde bi je gajila.

Amra je visoka 178 cm i teška 56 kg, a njene mere su 81-61-89. Ima zelene oči i braon kosu. Nosi obuću broj 39. Ne vodi računa o ishrani jer je oduvek bila mršava zbog čega je u detinjstvu imala komplekse. Ne može da odoli bakinoj crnoj pogači sa sirom i ćevapima u lepinji, a od slatkiša su joj omiljeni prženi šećer, baklava sa limunom i gumeni medvedići.

Kako je jedan bosanskohercegovački list objavio, slavna manekenka se udala i postala majka, a sa suprugom i bebom živi daleko od očiju javnosti.

Reference

https://models.com/models/amra-cerkezovic
http://gracija.ba/novost/18115/svi-zele-biti-amra
http://www.vogue.it/en/shows/focus-on-models/2012/11/amra-cerkezovic
http://www.avaz.ba/clanak/168734/atraktivne-elegantne-i-seksepilne?url=clanak/168734/atraktivne-elegantne-i-seksepilne

Amra Čerkezović na društvenim mrežama

FacebookAmra @ Facebook