Kristina Ćurković

Kratke informacije

Ime i prezimeKristina Ćurković
Datum rođenja24. februar 1990.
Mesto rođenjaLivno
DržavaHrvatska
PrebivališteSplit
ZanimanjeStudent

Biografija

Kristina Ćurković je hrvatska radikalna desničarska aktivistkinja koja je poznata po tome što ne voli Srbe, ćirilicu, Evropsku uniju i homoseksualce. Rođena je 24. februara 1990. godine u gradu Livno koji se nalazi u Bosni i Hercegovini.

Studira filozofiju i teologiju u Splitu.

Kristina je bivša aktivistkinja udruženja „Volim Hrvatsku – Ne u EU“ i članica splitskog ogranka Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara. Hrvatski novinar i pisac Boris Dežulović ju je nazvao nacionalističkom starletom.

2011. godine Kristina je skinula zastavu Evropske unije sa zgrade splitske Gradske uprave i zamenila ju je hrvatskim barjakom zbog čega morala da plati kaznu u iznosu od 102 evra. Jajima je gađala funkcionere HDZ-a koji su posetili grad Omiš. Posle par meseci je pocepala zastavu Evropske unije nakon ročišta u Prekršajnom sudu u Splitu.

Pošto je udruženje „Volim Hrvatsku – Ne u EU“ počelo da prerasta u političku stranku, Kristina ga je napustila. Tokom proslave dana Evrope u Splitu, sa drugim aktivistima je pevala „Marjane, Marjane“ kako bi nadjačala himnu Evropske unije.

2013. godine je u Vukovaru učestvovala u akciji skidanja dvojezičnih tabli koje je čekićem razbijala. Postala je član nevladine organizacije „U ime obitelji“. Tvrdila je da je dobijala pretnje smrću koje je prijavila policiji.

U januaru 2014. godine, Kristinina sestra je prijavila njen nestanak jer se nije vratila sa novogodišnjeg Tompsonovog koncerta koji je održan u Vukovaru. Policija je za njom tragala 48 sati nakon čega su je pronašli na području Dugog Sela koje je 50 km udaljeno od Zagreba.

Kristina je na Facebook-u napisala da joj se baterija ispraznila. Ubrzo je njena majka izjavila da je se odriče i da je ne smatra heroinom, već razmaženim derištem. Isto je uradila i njena sestra Andrea koja ju je nazvala manipulatorkom željnom pažnje, što je objavio hrvatski portal Indeks.

Ima dva Facebook profila na kojima sa brojnim pratiocima deli svoje stavove.

Neki od njih su:

  • „Da je brak glazba, bio bi simfonija, jer od različitih nota stvara životnu melodiju. Da je homoseksualizam glazba, to bi bio kratki smrtni vrisak, zatim vječna grobna tišina“
  • „Koliko je ovih okupatorovih ploča palo, listopad će promjeniti ime u pločopad. A još nismo završili. Uskoro dolazi vladopad.“
  • „Politička stvarnost našeg naroda: imamo svoju domovinu, ali nemamo više svoju državu. Moramo ju vratiti. Neke stvari je teško prihvatiti, ali to je istina. Vratimo državu.“
  • „Kako naći riječi, kako objasniti to kad se želiš predati tome zbog ljubavi i želiš dati još više. Netko ima muža, momka, a ja imam jedino tebe Domovino, s tobom samo spavam. Nikada ti ne ostavljaš, a tebe su ostavljali, odrekli se, gazili te ranjenu, umorili se od tebe. Kako se umoriti od ljubljenja voljenog bića? Tvoja sam i Božija. Tvoja žena, djevojka, dijete, tvoj vojnik, ljubavi moja. Od tebe sam čitava sazdana, tebi se vraćam kad srce stane, a sad dok mi srce zbog tebe tuče, nosit ću te ranjenu. Do kraja vjerna našoj ljubavi.“

Kristina Ćurković na društvenim mrežama

FacebookStudent