Mislav Bago

Kratke informacije

Ime i prezimeMislav Bago
Datum rođenja13. septembar 1972.
Mesto rođenjaZagreb
Datum smrti18. avgust 2022.
Mesto smrtiZagreb
DržavaHrvatska
ZanimanjeVoditelj, novinar

Biografija

Mislav Bago je bio hrvatski voditelj i urednik. Rođen je u 13. septembra 1973. godine u Zagrebu, a preminuo pod još nepoznatim okolnostima 18. avgusta 2022 u rodnom gradu… Bio je poznat po tome što je svojim sagovornicima postavljao nezgodna i neočekivana pitanja, te nije imao dlake na jeziku.

Njegov otac je poreklom iz Hercegovine, a majka iz glavnog grada Hrvatske. Ima mlađeg brata Zvonimira koji je trenirao fudbal. Nećak je Mate Granića, lekara i političara, koji je vodio hrvatsku diplomatiju za vreme Tuđmanove vladavine.

Detinjstvo je proveo u Velikoj Gorici gde je išao u osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Zagrebu. Upisao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka, ali nije diplomirao.

1994. godine je započeo karijeru na HTV-u u emisiji „TV parlament“ koju je vodio Branimir Bilić. Učio je posao i sarađivao sa Majom Sever, Igorem Mirkovićem, i drugim novinarima. Zatim je radio priloge za redakcije informativnog i religijskog programa. Specijalizovao se za praćenje izbora i izveštavao je iz Hrvatskog sabora.

1998. godine mu je uručena nagrada Hrvatskog novinarskog društva za najbolju reportažu.

2004. godine Mislav je uradio intervju sa Ivom Sanaderom koji je tada bio predsednik Vlade. Ponovo je od Hrvatskog novinarskog društva dobio nagradu za intervju godine. Ove godine, kao i četiri godine kasnije, je bio na Olimpijadi i izveštavao je sa novinarima sportske redakcije.

2006. godine je proglašen za novinara godine, a zapaženi su bili njegovi intervjui sa Ivom Sanaderom i Ivicom Račaninom.

2008. godine je napustio HTV. Nije se slagao sa uređivačkom politikom i u emisiji „Otvoreno“ je objavio da odlazi. Takođe je vodio emisiju „Magazin“. Naredne godine je prešao na Novu TV na kojoj ima ulogu reportera i političkog komentatora.

2011. godine je bio potpredsednik Hrvatskog novinarskog društva. Sa kineskim i stranim kolegama je bio u kineskom gradu Harbinu koji je na listi kineskih turističkih gradova 2010. godine zauzeo prvo mesto.

2013. godine Evropski pokret u Bosni i Hercegovini ga je proglasio za novinara godine. Bivši gradonačelnik Splita, Željko Kerum, ga je nazvao konobarom aludirajući na to da ima samo srednju stručnu spremu. Nakon toga je napravljena stranica na Facebook-u pod nazivom „Konobar Mislav Bago“ koja ima oko 3.000 lajkova.

2014. i 2015. godine je bio najpopularniji novinar u Hrvatskoj.

2015. godine Mislav je uradio intervju sa Božom Petrovim, predsednikom stranke Most, koji je privukao pažnju. Neki su za voditelja rekli da je bio neprofesionalan, dok su ga drugi doživeli kao heroja. Imao je saobraćajnu nesreću zbog koje je bio hospitalizovan u zagrebačku bolnicu Rebro. Ubrzo je pušten na kućno lečenje.

Bio je jedan od predavača u poslovnoj školi Experta.

Privatni život

Mislav je u emisijama delovao napadno, ali je navodno u privatnom životu bio potpuno drugačiji. Prema navodima šest dana u nedelji je naporno radio, a sedmi se odmarao i punio baterije. U slobodno vreme je čitao istorijske knjige, gledao filmove, te provodio vreme sa društvom. Omiljeni pevač mu je bio Džiboni.

Ranije nije voleo sport i nije se njime bavio, ali je imao naviku da ponekad trči na Savskom nasipu i vežba u teretani. Bio je vatreni navijač hrvatske fudbalske reprezentacije.

Mislav Bago na društvenim mrežama

InstagramMislav @ Instagram