Slobodan Homen

Kratke informacije

Ime i prezimeSlobodan Homen
Datum rođenja19. april 1972.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePolitičar, pravnik
StrankaSocijaldemokratska stranka (SDS)

Biografija

Slobodan Homen je srpski političar i advokat. Rođen je 19. aprila 1972. godine u Beogradu, gde i danas živi i radi.

Više od 12 godina bio je član Demokratske stranke, a 2014. godine se pridružio Socijaldemokratskoj stranci Borisa Tadića. U dosadašnjoj karijeri Homen je bio državni sekretar Ministarstva pravde, te član Državne komisije za tajne grobnice ubijenih od septembra 1944. godine i poslanik Socijaldemokratske stranke u Narodnoj skupštini Srbije (NSS).

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Slobodan Homen je rođen 1972. godine u Beogradu. Njegov otac Borivoj je po struci bio inženjer, a majka Dušanka Subotić Homen je advokat. Osim Slobodana, imaju i ćerku Jelenu. Njihov deda s očeve strane je poreklom iz Kotora, a deda s majčine strane – Slobodan Subotić bio je poznati beogradski advokat. Subotić je još 1934. godine u srpskoj prestonici osnovao advokatsku kancelariju, a bio je i jedan od branilaca Draže Mihajlovića.

Slobodan Homen je u rodnom gradu završio osnovnu školu i srednju Pravno-biroteničku školu. Upisao je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i diplomirao 1996. godine. Pet godina kasnije je na Univerzitetu Harvard (Harvard University) završio školu „Džon F. Kenedi“ (John F. Kennedy School of Govrenment Executive Network Program). Iste, 2001. godine je položio i pravosudni ispit.

Govori engleski i francuski jezik

Radno iskustvo i politička karijera

Još kao student Pravnog fakulteta Homen je bio učesnik Studentskih protesta, te jedan od vođa organizacije „Otpor“ čiji je cilj bilo svrgavanje tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića.

U periodu od 1997. do 2007. godine radio je prvo kao pripravnik, a potom i kao advokat u advokatskoj kancelariji koju je osnovao njegov deda Slobodan Subotić. Kada je 7. jula 2008. godine formirana Vlada Srbije na čelu s Mirkom Cvetkovićem Homen je preuzeo funkciju državnog sekretara Ministarstva pravde. Osim toga, bio je i član Državne komisije za tajne grobnice ubijenih od septembra 1944. godine. Na sednici Vlade koja je održana 24. marta 2011. godine izabran je za funkcionera zaduženog za odnose s javnošću.

U periodu od 2012. do 2014. godine bio je narodni poslanik Demokratske stranke (DS) u Narodnoj skupštini Srbije. U februaru 2014. godine je objavio da napušta DS čiji je član Glavnog odbora bio punih 12 godina. Tom prilikom obavestio je sve članove i simpatizere stranke da istupa iz stranke i podnosi ostavku matičnom odboru OO DS Savski venac. Potez je obrazložio činjenicom da je „stranka u prethodnom periodu izgubila prepoznatljivu unutarstranačku demokratiju, politiku i dugoročnu viziju napretka Srbije, a time i devalvirala osnovne vrednosti i principe funkcionisanja DS i smanjila mogućnost da, kao nacionalna demokratska institucija, učestvuje u donošenju ključnih državnih odluka, reformama i putu Srbije ka Evropskoj uniji“.

Nakon toga pridružio se novoformiranoj stranci bivšeg lidera DS i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića koja je na početku nosila ime Nova demokratska stranka (NDS), te kasnije promenila naziv u Socijaldemokratska stranka. Homen je deo šireg Predsedništva SDS-a.

5. jula 2014. godine je postao poslanik ove stranke u Skupštini Srbije. Mandat je dobio umesto Miodraga Rakića koji je preminuo u maju iste godine.

Kontroverze

U aprilu 2010. godine bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji služi višedecenijsku kaznu zatvora tužio je Slobodana Homena za klevetu. To je sam Homen potvrdio srpskim medijima i tom prilikom napomenuo da se, kao i svaki drugi građanin odazvao pozivu suda za saslušanje i dao iskaz istražnom sudiji.

Naime, Ulemek ga je tužio jer je smatrao da ga je oklevetao kada je na tribini u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u junu 2009. godine, rekao da je „kuću na Ceraku kupio parama od otkupa od otmice Vuka Bajruševića“, koju je izvršio „zemunski klan“.

Državni sekretar Ministarstva pravde je izjavio da mu nije jasno kako je moguće da „neko povredi čast osobi koja je već pravosnažno osuđena za višestruka ubistva i kome je sudskom odlukom, na osnovu Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnih dela, oduzeta imovina“.

Na pitanje novinara da li tu tužbu smatra nekom vrstom poruke, Homen je rekao da ga ne zanimaju motivi podnošenja tužbe.

Srpski mediji su u avgustu 2012. godine objavili vest da je firma čiji je vlasnik sestra Slobodana Homena, između ostalih, dobila iz Fonda za razvoj Srbije kredit u iznosu od 34 miliona dinara s godišnjom kamatom od 0,5 odsto. Prema informacijama koje su mediji tada izneli Fabrika izolacionih materijala i ambalaže „Fima a.d.“ iz Mionice je u većinskom vlasništvu Jelena Homen Tasić, zastupnik preduzeća bio je njen suprug Milan Tasić, a član Upravnog odbora Borivoje Homen.

Prema navodima štampanih medija kredit je odobren još 1. oktobra 2009. godine, kada je Slobodan Homen bio državni sekretar Ministarstva pravde. U izjavi koju je dao dnevnom listu „Informer“ kada su ove informacije dospele do javnosti, Homen je izjavio da će „sa velikim zadovoljstvom da tuži džukele iz `Pištaljke`“, i zbog toga ali i zbog ostalih tekstova koje su o njemu pisali „po nalogu DSS-a“. Na njegovu izjavu reagovalo je Udruženje novinara Srbije, a Homen je kasnije rekao da nije novinare nazvao džukelama, nego izvore koji su im dali tu infomaciju.

Javnost je od bivšeg državnog sekretara saznala pravu istinu o kreditu, a to je da su ga, osim njegove sestre, dobile i na hiljade drugih firmi u Srbiji. Tom prilikom je izjavio da je kredit podignut 2004. godine, a isplaćen 2009. godine. On je naglasio da firma u vlasništvu njegove porodice nije nikada učestvovala na javnim tenderima, a da on, s druge strane, nikad nije ni radio u toj firmi. Jelena Homen Tasić je izjavila da njen brat nikada nije ni bio u fabrici u Mionici i da je sve urađeno prema propisima Vlade Srbije.

Imovinsko stanje

Imovina porodice Homen, te način sticanja iste, već duže vreme je predmet polemika u medijima. Naime, pojedini srpski mediji pisali su o navodnom nelegalnom sticanju imovine u Beogradu, nerešenim i sumnjivim imovinskim transferima, te velikom bogatstvu koju je Borivoj Homen stekao radeći u Beogradu. U njegovom vlasništvu su bile kompanije „Inova d.o.o.“, „Dirkem izolacija“, „Fima a.d.“ i drugih. „Dirkem izolacija“ je od 2015. godine u vlasništvu kompanije „Merin Holdings“ sa Kipra.

Na pitanje novinara da prokomentariše izgradnju najskuplje zgrade na Vračaru, Homen je nedavno izjavio da on tu radi kao advokat, kao i na više od 20 drugih projekata, te da nema nikakve veze sa tim. Na sajtu kompanije navodi se da je Jelena Homen Tasić direktor pravne službe kompanije.

Privatni život

Porodica Homen važi za jednu od najpoznatijih i najmoćnijih u Beogradu. Slobodanov otac Borivoj koji je preminuo je 2015. godine, poreklom je iz Kotora. U Beograd je došao pre više od 50 godina i za to vreme uspeo da postane jedan od najuspešnijih privrednika u Srbiji. Slobodanova majka Dušanka Subotić Homen je poznati beogradski advokat. Ona je bila porodični advokat naslednika kneza Pavla i kneginje Olge Karađorđević.

S obzirom na poreklo i porodičnu tradiciju i Slobodan je krenuo stopama majke i dede, pa je nakon završetka srednje škole, upisao Pravni fakultet u Beogradu. Nakon što je diplomirao specijalizovao se na Univerzitetu Harvard. Slobodan ima sestru Jelenu, koja je takođe advokat i udata je za kolegu Milana Tasića.

Slobodan Homen je u maju 2010. godine oženio dugogodišnju devojku Milenu. Crkveno venčanje po pravoslavnim običajima obavljeno je u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla na Topčideru, a građansko venčanje i svadbeni ručak za oko 200 gostiju organizovani su u Domu garde na Topčideru. Slobodana i Milenu je venčao vikarni erhijerej Atanasije Rakita, dugogodišnji sekretar patrijarha Pavla.

Homenov kum je bio Nenad Konstantinović, tadašnji poslanik Demokratske stranke i predsednik skupštinskog Administrativnog odbora. Među gostima su bili brojni funkcioneri DS-a, te predstavnici pravosuđa. Među gostima je bila i princeza Jelisaveta Karađorđević, te poznata novinarka Mira Adanja Polak.

U oktobru 2010. godine Slobodan i Milena su dobili ćerku Nataliju.

Izvori: