Branislav Nedimović

Kratke informacije

Ime i prezimeBranislav Nedimović
Datum rođenja27. novembar 1977.
Mesto rođenjaSremska Mitrovica
DržavaSrbija
ZanimanjePolitičar, pravnik
Stranka
Demokratska stranka Srbije - DSS (2003. - 2008.)
Demokratska stranka - DS (2010. - 2015.)
Srpska napredna stranka - SNS (2015. - danas)

Biografija

Branislav Nedimović je srpski pravnik i političar. Od 2016. godine obavlja funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te potpredsednika Vlade Srbije. Rođen je 27. novembra 1977. godine u Sremskoj Mitrovici.

Privatni život

Branislav Nedimović je oženjen i ima dvoje dece.

Aktivno se bavi amaterskim fudbalom i nastupa za FK Sloga iz Zasavice.

Obrazovanje

U rodnom gradu je pohađao osnovnu i srednju školu, a u Novom Sadu je završio Pravni fakultet.

Politička karijera

Političku karijeru je započeo u Demokratskoj stranci Srbije (DSS). Na izborima 2003. godine je osvojio mandat poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Na Lokalnim izborima 2008. godine je izabran za gradonačelnika Sremske Mitrovice. Ovu funkciju je obavljao narednih osam godina.  Kad je izabran na tu funkciju bio je najmlađi gradonačelnik Srbije u tom momentu.

Iste godine je napustio DSS i bio je aktivan u Pokretu „Mitrovica evropska regija“.

U Demokratsku stranku se učlanio 2010. godine. Prilikom potpisivanja pristupnice za Demorkatsku stranku u Novom Sadu izjavio je da je njegov „ulazak u DS lična odluka“, zato što „misli da je dobro za Mitrovčane i budućnost tog grada da budu na strani koja krči put u Evropu[1]„.

Naredne godine je osnovao Grupu građana „Vredna Mitrovica“ koju su činile nevladine organizacije.

Nedimović, kao i veliki broj članova „Vredne Mitrovice“ je 2015. godine prešao u Srpsku naprednu stranku (SNS). Postao je i predsednik Gradskog odbora SNS, a tom prilikom je izjavio da se na taj korak odlučio „zbog daljeg razvoja grada“.

Posle izbora 2016. godine tadašnja mandatarka, a potom predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ga je imenovala za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Četiri godine kasnije Brnabić mu je ponovo poverila istu funkciju, a pored Zorane Mihajlović, Maje Gojković, Nebojše Stefanovića i Branka Ružića obavlja funkciju potpredsednika Vlade.

Nedimović je potpredsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj.

Ministar u farmerkama

Branislav Nedimović privukao je pažnju javnosti kada je početkom novembra 2021. godine crnogorskog predsednika Vlade Zdravka Krivokapića na aerodromu dočekao u farmerkama i bez kravate.

Mnogi mediji, ali i analitičari ovaj potez okarakterisali su kao „ozbiljan diplomatski skandal“, s obzirom na to da praksa u diplomatiji u ovakvim situacijama zahteva ozbiljan dres-kod.

Nepoštovanje dres-koda dobilo je veću medijsku pažnju nego bilo koji potez ministra Nedimovića u njegovoj dotadašnjoj političkoj karijeri[2].

Mnogi su se zapitali da li je reč o nepoznavanju diplomatskih protokola ili „suptilan“ pokazatelj koliko zvaničnici u Beogradu poštuju instituciju predsednika Vlade Crne Gore.

Na pitanje novinara o čemu se radi, premijerka Ana Brnabić je kazala da je ona „kriva“ za neformalno oblačenje svog potpredsednika.

Naime, Krivokapića je na aerodromu trebalo da dočeka srpski šef diplomatije Nikola Selaković. Međutim, on je kasnio zbog komplikacija na letu iz Atine.

Zato je Brnabić odabrala Nedimovića da dočeka crnogorskog premijera. Neprimereno odevanje opravdala je „njegovim svakodnevnim neformalnim stilom“, te izjavila da time nije bilo nikakve namere da se iskaže nepoštovanje gostu iz Crne Gore.

Krivokapić je kazao da se nije obazirao na to kako je Nedimović obučen, nego je doživeo „srdačnu i prijatnu dobrodošlicu“ od strane ministra.

Za razliku od njega, većina aktuelnih i bivših diplomata s ovih prostora ministrov stajling opisala je sintagmom „diplomatski skandal“, pogotovo kada se uzme u obzir koliko su odnosi između Srbije i Crne Gore u poslednje vreme „zategnuti“.

Reference

[1] https://www.istinomer.rs/akter/branislav-nedimovic/

[2] https://www.danas.rs/ljudi/branislav-nedimovic-ministar-u-farmerkama/

Branislav Nedimović na društvenim mrežama

FacebookBranislav @ Facebook
TwitterBranislav @ Twitter