Jasmin Komić

Kratke informacije

Ime i prezimeJasmin Komić
Datum rođenja1956.
Mesto rođenjaBanja Luka
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjeProfesor, doktor ekonomije, ministar nauke u RS
StrankaNestranačka ličnost

Biografija

Jasmin Komić je bosanskohercegovački političar, univerzitetski profesor i aktuelni ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske. Rođen je 1956. godine u Banjaluci. Oženjen je i ima dvoje dece.

Komić je doktor ekonomskih nauka i redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. Predsednik je Fonda „Dr Milan Jelić“ koji svake godine stipendira najuspešnije studente iz Bosne i Hercegovine.

Pre nego što je postao ministar, Komić je obavljao funkciju zamenika gradonačelnika Grada Banjaluka. Bio je član Komisije za praćenje procesa ekonomskih reformi Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), Saveta za statistiku RS, Upravnog odbora Gradske razvojne agencije Banjaluka, te član Upravnog odbora Javnog preduzeća „SRNA“.

Obrazovanje i akademska karijera

Jasmin Komić je rođen 1956. godine u Banjaluci gde je završio osnovnu školu i Matematičku gimnaziju. Godine 1979. je diplomirao ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci sa prosečnom ocenom 9,5. Magistrirao je 1986. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,9, a doktorirao 1990. godine na Ekonomskom fakultetu u rodnom gradu.

Godine 2004. je stekao zvanje redovnog profesora na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci i to na predmetima: Statistika, Ekonomska statistika, Neparametarski statistički metodi, Ekonometrija i Napredna ekonometrija. Bio je šef Katedre za matematiku i statistiku i predavač na postdiplomskim studijama na brojnim fakultetima.

Tokom stručnog usavršavanja boravio je u Japanu, Švedskoj i Danskoj.

Komić je autor i koautor sedam knjiga i preko 45 naučnih i stručnih radova. Bio je vođa projektnih timova za devet naučno-istraživačkih projekata, te kao ekspert učestvovao u izradi preko 25 projekata.

Godine 2006. je sa profesorima Miodragom Lovrićem i Stevanom Stevićem objavio knjigu „Statistička analiza – metodi i primjena“ u izdanju Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Godine 2011. je nominovan za Nobelovu nagradu za mir. Zajedno sa profesorima Miodragom Lovrićem iz Kragujevca i Ksenijom Dumčić iz Zagreba učestvovao je u izradi „Međunarodne enciklopedije statističke nauke“. Na ovom opsežnom projektu učestvovalo je 619 eminentnih stručnjaka iz 105 zemalja širom sveta. U obrazloženju nominacije navodi se da je Komić „pružio izvanredan doprinos miru u svetu i nauci, napravivši najveći naučni projekat ikad sproveden u istoriji“.

Politička karijera

Iako je bio zamenik gradonačelnik Grada Banjaluka, Jasmin Komić je prvi put izabran za ministra nauke i tehnologije kao nestranačka ličnost. Prvi mandat dobio je 2010. godine u Vladi Aleksandra Džombića. Nakon što je Džombić podneo ostavku funkciju premijera preuzela je Željka Cvijanović. Komić je ostao na čelu Ministarstva nauke i tehnologije RS. U novoj Vladi Željke Cvijanović koja je konstituisana u decembru 2014. godine, Komiću je ponovo povereno isto ministarstvo. Ovog puta za ministra ga je predložio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Tokom svog dosadašnjeg mandata organizovao je brojne sajmove nauke i tehnologije, te predavanja širom Republike Srpske. Uspostavio je dobru saradnju s drugim obrazovnim ustanovama u regionu i svetu.

Komić je bio član Komisije za praćenje procesa ekonomskih reformi Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), Saveta za statistiku RS, Upravnog odbora Gradske razvojne agencije Banjaluka i Upravnog odbora Javnog preduzeća „SRNA“.

U svojim izjavama često ističe da su nauka i tehnologija stub svake ekonomije i svakog društva u celini. Kao predsednik Fonda „Dr Milan Jelić“ napominje koliki značaj nauka i obrazovanje zaista imaju.

„Uveren sam da je znanje strateški resurs Republike Srpske, a da je naučno-istraživačka delatnost izvor znanja, neraskidivi deo obrazovnog sistema, preduslov samoodrživog društveno-ekonomskog razvoja i deo civilizacijskog razvoja, odnosno kulture našeg društva. Zbog toga je ulaganje u obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost ulaganje u prespektivnu budućnost i zalog njene sigurnosti“.

Privatni život

O svom privatnom životu ministar Jasmin Komić veoma retko govori. Ono što se sa sigurnošću zna jeste da je veliki ljubitelj muzike. To je javnosti postalo poznato nakon njegovog gostovanja u emisiji „Telering“ koja je emitovana u avgustu 2011. godine na OBN televiziji. Naime, Komić je na molbu voditelja Mate Đakovića odsvirao i otpevao pesmu „Soldier of fortune“ benda „Deep Purple“. Snimak je postavljen na You Tube, te za vrlo kratko vreme postao hit na društvenim mrežama. Našao se i na fun site-u benda, a ljubitelji engleskih rokera, veoma brzo su postali obožavaoci i ministra Komića. Toliko da je dobio nadimak „Professor of Fortune“ („Profesor sreće“). Iako ga mnogi pominju uz velika imena poput Dejvida Kaverdejla (David Coverdale), skromno poručuje da je između njih dvojice još barem 300 000 pevača boljih od njega.

Ipak, ljubav prema muzici, naročito prema gitari Komić gaji od rane mladosti. Iako je u muzičkoj školi učio da svira harmoniku, gitara mu je bila draža, pa je svirao sa mnogim poznatim muzičarima u tadašnjem banjalučkom Domu kulture (danas Banski dvor). Već 1974. godine kupio je svoju prvu Stratocaster gitaru.

Komić je bio član sastava „Eight Band“ iz koga je nastala i grupa „Treća smena“. Posle nastupa u Domu kulture, preselili su se na tzv. „hotelske svirke“, gde su svirali sve, od Santane do sevdalinki. Godine 1987. su snimili ploču starogradske muzike. S obzirom da je banjalučka scena u to vreme bila prilično siromašna, po veći uspeh moralo se putovati u Zagreb ili Beograd. Jasmin Komić je ipak želeo da ostane u Banjaluci, pa se posvetio akademskoj karijeri i nauci.

Ipak, i danas je redovan gost na koncertima svetskih muzičara. Priznaje da ga je oduševio koncert benda „AC/DC“ na Partizanovom stadionu u Beogradu i Garija Mura (Gary Moore) u Sava centru. Bio je i na koncertima Karlosa Santane (Carlos Santana), Erika Kleptona (Eric Clapton) i benda „ZZ top“. Kaže da ga je nastup liverpulskog sastava „Brit Floyd“ koji svira obrade pesama legendarnog „Pink Floyd-a“ u Banjaluci istovremeno impresionirao i rastužio. Sam nastup je kaže bio fantastičan, od rasvete do animacije i poznatih pesama, dok je istovremeno razmišljao upravo o tome kako to ipak nije bend „Pink Floyd“.

Komić je dva puta nastupio na festivalu „Nišvil“. Prvi put 2015. godine kada je sa Gradskim tamburaškim orkestrom iz Banjaluke izvodio obrade džez standarda, filmsku i evergrin muziku. Drugi put je nastupio 2016. godine sa bendom „Balkan ekspres“.

U jednom od svojih intervjua priznao je da su mu pojedine domaće televizije nudile nastupe sa poznatim estradnim ličnostima, ali je ipak odlučio da odbije takav vid saradnje, te da na televizij nastupa prvenstveno kao ministar nauke i tehnologije RS. Ipak, s vremena na vreme pojavi se sa gitarom na nekim događajima na kojima je tako nešto i predviđeno. Ipak, kaže da bi rado svirao sa svojim kolegama političarima poput Ive Josipovića, bivšeg predsednika Hrvatske i Mlađana Dinkića, bivšeg ministra u Vladi Srbije.

Zbog svog stava prema nauci i obrazovanju, ali i muzičkom umeću jedan je od omiljenih ministara u Vladi RS. S druge strane, studenti kažu da rado prisustvuju njegovim predavanjima koja profesor Komić učini zanimljivijim nego što samo gradivo nalaže.

Po nacionalnosti je Bošnjak.