Stevan Piale

Kratke informacije

Ime i prezimeStevan Piale
Datum rođenja18. oktobаr 1987.
Mesto rođenjaZemun
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Stevan Piale je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac koji je prepoznatljivost stekao ulogom Luke Ožegovića u seriji „Igra sudbine“. Rođen je 18. oktobra 1987. godine u Zemunu. Od septembra 2019. godine je u braku s Unom Hadži Nikolić. Živi i radi u Beogradu.

Jedna od prvih televizijskih uloga koje je tumačio bila je u seriji „Selo gori, a baba se češlja“, u režiji i po scenariju Radoša Bajića. Usledili su film i serija „Šešir profesora Koste Vujića, te serija „Zvezdara“. U periodu od 2015. do 2018. godine Stevan je igrao u serijama „Bićemo prvaci sveta“ i „Šifra Despot“, a od januara 2020. godine tumači Luku Ožegovića u telenoveli „Igra sudbine“.

Piale je u dosadašnjoj karijeri snimio i mnogo sinhronizovanih filmova, među kojima su „Mladi mutanti nindža kornjače“, Čudnovilni roditelji“, „Pčelica Maja: Medene igre“ i drugi.

Glumio je i trenutno glumi u više od 40 predstava, poput mjuzikla „Ljubav i moda“ i „Kazanova protiv Don Žuana“, „Veliki talas“, „Velika drama“, „Istočni anđeo“ i drugih. Redovno igra predstave u Pozorištancetu Puž, a sa Matejom Popovićem vodi  „Čiča Mičino pozorište“.

Povremeno peva i svira gitaru u „Falš bendu“ sačinjenom od desetak glumaca koji se u slobodno vreme sastaju kako bi se dobro zabavili.

Detinjstvo i obrazovanje

Stevan Piale je rođen 1988. godine u Beogradu. Odrastao je sa roditeljima i  pet godina mlađim bratom Lukom. Vrlo rano je zavoleo glumu jer su mu roditelji glumili u Amaterskom teatru „Des“. Često je išao na predstave i vreme provodio s ostalim glumcima. Zato i ne čudi što je po završetku srednje škole upisao Akademiju lepih umetnosti (današnji Fakultet savremenih umetnosti) u Beogradu.

Jedan od predavača mu je bio srpski glumac Ivan Jevtović, od koga je, kaže, naučio mnogo i koji mu je pomogao da ostvari svoju prvu pozorišnu ulogu.

Karijera

Pozorišna karijera

Već na prvoj godini fakulteta Stevan je dobio priliku da učestvuje u prvom velikom projektu. Reč je o predstavi „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“, po tekstu Toma Stoparda (Tom Stoppard), a u režiji Jovana Grujića. Piale se među glumcima našao zahvaljujući svom profesoru, a publika festivala BITEF je bila više nego zadovoljna njegovom izvedbom.

Od svojih početaka Stevan je član ansambla Pozorištanceta Puž u kome je igrao u predstavama „Gospodar pesme“, „Raspevani jubilej“, „Ivica i Marica“, „Nevaljala princeza“ i mnoge druge.

Aktivno sarađuje i sa drugim pozorištima, tako je u Narodnom pozorištu u Beogradu glumio Di Molinu u predstavi „Kanjoš Macedonović“, slugu u „Opasnim vezama“, te razne uloge u „Šekspirovim sonetima“.

Povremeno tumači Ževala u predstavi „Ne šetaj se gola“ u Slavija Teatru, dok je u Madlenijanumu igrao u predstavama „Plavi Anđeo“, „I konje ubijaju, zar ne“, te mjuziklu „Ljubav i moda“. Pored toga, Stevan tumači Don Žuana u predstavi „Kazanova protiv Don Žuana“, takođe u Madlenijanumu.

U predstavi „Pohvala ljubavi“ u Domu omladine igrao je Marka, a u „Istočnom anđelu“ Akademije 28 Mikija. Tumačio je Neoptolema i Petra u komadima „Filoktet“ i „Veliki talas“ na Fakultetu dramskih umetnosti.

Na BITEF-u je glumio u predstavi „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“, a na BELEF-u „Velika krađa slatkiša“.  Piale je igrao razne uloge u predstavama „Mali princ“ i „Nevaljala princeza“, a kao član humanitarne trupe „E“ igra naslovni lik u predstavi „Laku noć Joja“.

Sa Matejom Popovićem vodi Dečju pozorišnu trupu „Čiča Mičino pozorište“. Reč je o pozorištu koje su sami osnovali 2015. godine, a koje okuplja više od 30 mladih glumaca i ljubitelja umetnosti. Među saradnicima su Nina Janković, Ivan Mihailović, Tamara Dragičević, Dragana Dabović, Miodrag Radonjić, Anja Alač i drugi.

Televizijska i filmska karijera

Prva Stevanova uloga na televiziji bila je u seriji „Selo gori, a baba se češlja“ u režiji Radoša Bajića koja je emitovana na Radio-Televiziji Srbije (RTS). Tumačio je Vitkog u četvrtoj sezoni koja je prikazivana u periodu od 2009. do 2010. godine.

Usledio je poziv reditelja Zdravka Šotre da glumi jednog od učenika u filmu i seriji „Šešir profesora Koste Vujića“. Pored toga što je glumio rame uz rame sa vrhunskim mladim glumcima, Stevan je dobio priliku da set deli s Aleksandrom Berčekom, Branimirom Brstinom, Predragom Ejdusom i drugim velikanima srpskog glumišta.

Film je premijerno prikazan 1. februara 2012. godine u bioskopima, a potom je tokom 2013. godine Televizija Prva emitovala osam epizoda istoimene serije.

U kratkom filmu Đurđije Radivojević pod nazivom „A Few Bucks and Some Coffee“ igrao je Strahinju, dok mu je partnerka bila mlada glumica Vanja Dujović.

Od 2013. do 2015. godine Stevan je tumačio Gagija Simića u popularnoj humorističnoj seriji „Zvezdara“ koju je emitovala Televizija Pink. Scenario i režiju potpisuje Dragoslav Lazić, dok su glavne uloge tumačili Gorica Popović, Nenad Ćirić, Maja Šipovac, Vesna Čipčić i drugi.

Usledila je saradnja sa Darkom Bajićem, Nebojšom Romčevićem i Gordanom Mihićem na filmu „Bićemo prvaci sveta“. Priča prati četvoricu entuzijasta koji su osnovali jugoslovensku školu košarke i koji su učinili da taj sport postane jedan od najpopularnijih u bivšoj Jugoslaviji.  Film je premijerno prikazan u februaru 2015. godine, a nakon toga RTS je prikazivao i istoimenu seriju.

Sa režiserom i glumcem Radošem Bajićem ponovo je sarađivao 2018. godine na snimanju serije „Šifra Despot“ koja je emitovana na Televiziji Pink.

Veću popularnost doživeo je igrajući Luku Ožegovića u srpskoj telenoveli „Igra sudbine“. Reč je o rimejku kolumbijske sapunice „Nuevo rico, nuevo pobre“. Serija se prikazuje od 20. januara na Prvoj TV, a Stevan deli scenu sa mladim glumcima Lukom Racom i Oljom Ljević, kao i iskusnijim kolegama Milicom Milšom, Vladanom Savićem, Slobodanom Ćustićem i drugima.

Serija je postala veoma popularna i u regionu, a samo u Srbiji beleži gledanost od preko dva miliona po epizodi.

Uporedo s uspešnom pozorišnom i filmskom karijerom Piale je učestvovao i u mnogim drugim projektima. U periodu od 2013. do 2018. godine pozajmio je glas u mnogim sinhronizovanim filmovima, poput „Mladi mutanti nindža kornjače“, „Množenje Adama“, „Čudnovili roditelji“,  „Henri Opasnost“, „Jugio 5D“, „Frenina stopala“ i mnogim drugima.

Privatni život

Stevan Piale je rođen i odrastao u Beogradu. U mladosti se aktivno bavio fudbalom i košarkom, a kaže da je apsurdno to što je igrao u Fudbalskom klubu Partizan, premda je vatreni navijač Crvene Zvezde. Svirao je i gitaru i pevao u grupi „Falš bend“ u kojoj se okupljaju glumci i ljubitelji pesme. U jednom intervjuu je prizao da su mu najdraže eks-ju balade, ali da zbog ljubavi prema muzici uživa u ulogama u mjuziklima.

Stevan je 2014. godine upoznao prevoditeljku Unu Hadži Nikolić. Venčali su se u septembru 2019. godine na Dorćol placu, a njihova neobična svadba je danima bila tema srpskih tabloida. Una se u slobodno vreme bavi blogovanjem, a njen Instagram nalog „samosvegastavidosta“ prepun je fotografija ukusne hrane i slatkiša.

Par uživa i u putovanjima, a jedno od najegzotičnijih bilo je ono u Šri Lanci. Tokom svojih avantura najviše uživaju u tome da isprobavaju tradicionalnu kuhinju, otkrivaju kulturu i običaje, te se trude da dožive svako mesto onako kako ga doživljavaju oni koji tu žive.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2009—2010. Selo gori, a baba se češlja
 • 2012. Šešir profesora Koste Vujića
 • 2012. A Few Bucks and Some Coffee
 • 2013. Šešir profesora Koste Vujića
 • 2013—2015. Zvezdara
 • 2015. Bićemo prvaci sveta
 • 2018. Šifra Despot
 • 2020. Igra sudbine

Sinhronizovani filmovi

 • 2013—2018. Mladi mutanti nindža kornjače
 • 2014. Množenje Adama
 • 2014. Čudnovili roditelji
 • 2015—2018. Henri Opasnost
 • 2015. Jugio 5D
 • 2015. Frenina stopala
 • 2016. Galaktički fudbal
 • 2016—2018. Razvali igru
 • 2017—2018. Sunđer Bob Kockalone
 • 2018. Tata u begu
 • 2018. Misterija porodice Hanter
 • 2018. Ja sam Frenki
 • 2018. Pećinci
 • 2018. Pčelica Maja: Medene igre
 • 2018. Ukradena princeza

Predstave:

 • „Rozenkranc i Gildenstern“,
 • „Istočni anđeo“,
 • „Crvčak i mrav“,
 • „Legende o hrabrosti“,
 • „Ljubav i moda“,
 • „Kazanova protiv Don Žuana“,
 • „Veliki talas“, „Velika drama“,
 • „Kanjoš Macedonović“,
 • „Opasne veze“,
 • „Šekspirovi soneti“,
 • „Filoktet“ i druge.

 

Stevan Piale na društvenim mrežama

FacebookStevan @ Facebook
InstagramStevan @ Instagram
TwitterStevan @ Twitter