Vladimir Iljič Lenjin

Kratke informacije

Ime i prezimeVladimir Iljič Lenjin
Datum rođenja22. april 1870.
Mesto rođenjaSimbirsk
Datum smrti21. januar 1924.
Mesto smrtiMoskva
ZanimanjeRevolucionar, politički državnik

Biografija

Vladimir Iljič Lenjin je ruski revolucionar, glavni teoretičar marksizma, sovjetski politički državnik, osnivač Ruske socijaldemokratske radničke partije (boljševika), glavni organizator i vođa Oktobarske revolucije 1917. u Rusiji i prvi predsedavajući Saveta narodnih komesara (vlade) RSFSR.

Poznat je i pod dvostrukim prezimenom Uljanov-Lenjin.

Rođen je 22. aprila 1870. u Simbirsku, a umro je 21. januara 1924. godine.

Detinjstvo, obrazovanje i vaspitanje

Vladimir Iljič Uljanov rođen je 1870. godine u Simbirsku (danas Uljanovsk), u porodici

inspektora javnih škola u Simbirskoj guberniji, Ilje Nikolajeviča Uljanova (1831-1886)

Oženjen Anom Smirnovom – ćerkom astrahanskog buržuja (prema verziji sovjetskog pisca M. S. Shaginian-a, koji je poticao iz klana krštenih Kalmika. Majka – Marija Aleksandrovna Uljanova (rođena Blank, 1835-1916), švedsko-nemačkog porekla od majke i prema raznim verzijama, ukrajinskog, nemačkog ili jevrejskog oca.

Vladimirov deda po majci bio je, prema jednoj verziji, Jevrej koji je prešao u pravoslavlje, Aleksandar Dmitrijevič Blank. Prema drugoj verziji, poticao je iz porodice nemačkih kolonista koje je Katarina II pozvala u Rusiju. Istraživač porodice Uljanov, MS Šaginjan, tvrdio je da je Aleksandar Blank Ukrajinac.

U 1879-1887, Vladimir Uljanov je studirao u simbirskoj gimnaziji, kojom je rukovodio Fjodor Mihajlovič Kerenski, otac AF Kerenskog, budućeg šefa Privremene vlade (1917).

1887. godine završio je srednju školu sa najvišim uspehom i upisao pravni fakultet Imperijalnog Kazanskog univerziteta.

Lenjinova soba, u kojoj je živeo od 1878. do 1887. godine. sada je Kuća-muzej porodice Uljanov, Do 1887. godine nije poznato ništa o bilo kakvim revolucionarnim aktivnostima Vladimira Uljanova. Kršten je po pravoslavnom obredu i do 16. godine pripadao je Simbirskom verskom društvu Svetog Sergija Radonješkog, a religiju je napustio negde oko 1886. godine. Njegove ocene iz Veronauke u gimnaziji bile su odlične kao i iz gotovo svih ostalih predmeta.

1885. godine spisak učenika gimnazije ukazivao je da je Vladimir „vrlo nadaren, marljiv i odgovoran učenik. Ističe se vrlo dobro iz svih predmeta. Ponašanje primereno. 1880. godine prva nagrada odlukom pedagoškog veća dodeljena mu je nakon završetka prvog razreda – knjiga sa zlatnim ugraviranim slovima na koricama: „Za lepo ponašanje i uspeh“ i pohvalnica.

Istoričar VT Loginov govorio je o Lenjinu:

„Imao je apsolutno izuzetne sposobnosti, imao je ogromno pamćenje, odlikovao se nezasitom naučnom radoznalošću i izvanrednom efikasnošću … Zaista, bila je to hodajuća enciklopedija … Uživao je veliko poštovanje i poslovni autoritet među svim svojim drugovima, ali … ne može se reći da je bio voljen, već više cenjen … Njegova mentalna i radna nadmoć osećala se u klasi … mada … sam Uljanov to nikada nije pokazivao niti isticao.“

Prema Richard Pipes-u:

„Ono što je iznenađujuće kod Lenjina kao mladića je to što, za razliku od većine svojih vršnjaka, nije pokazivao interesovanje za javni život. U memoarima koji su izašli iz pera jedne od njegovih sestara pre nego što se gvozdena ruka cenzure spustila na sve što je napisano o Lenjinu, on se navodi kao izuzetno vredan, uredan i pedantan dečak – u modernoj psihologiji to se naziva kompulsivnim tipom. Bio je savršen srednjoškolac, postizao je odlične ocene iz gotovo svakog predmeta, uključujući i ponašanje i to mu je donosilo odlične uspehe iz godine u godinu. Njegovo ime bilo je na vrhu liste maturanata. Ništa u oskudnim informacijama koje imamo uopšte ne govori o pobuni – ni protiv porodice, ni protiv režima. Fjodor Kerenski, otac budućeg političkog suparnika Lenjina, koji je bio direktor gimnazije u Simbirsku, koju je pohađao Lenjin, preporučio ga je za prijem na Kazanski univerzitet kao „zatvorenog“ i „nekomunikativnog“ mladića. „Ni u gimnaziji, ni izvan nje“, napisao je Kerenski, „kod Uljanova nije primećen nijedan slučaj kada je, rečju ili delom, kod direktora i nastavnika gimnazije izazvao nepoželjno mišljenje o sebi“.

Do završetka srednje škole 1887. godine, Lenjin nije imao „definitivna“ politička uverenja. Ništa na početku njegove biografije u njemu nije otkrivalo budućeg revolucionara; naprotiv, bilo je puno dokaza da će Lenjin krenuti očevim stopama i napraviti zapaženu karijeru.

1887. godine, 8. maja, njegov stariji brat Aleksandar pogubljen je kao učesnik zavere Narodne volje, a namera je bila da izvrše atentat na cara Aleksandra III. Ono što se desilo bila je duboka tragedija za porodicu Uljanov, koja nije bila svesna Aleksandrovih revolucionarnih aktivnosti.

Na univerzitetu je Vladimir bio član ilegalnog studentskog kruga „Narodna volja“ na čelu sa Lazarom Bogorazom. Tri meseca nakon prijema, izbačen je zbog učešća u studentskim neredima izazvanim novom univerzitetskom poveljom, uvođenjem policijskog nadzora nad studentima i kampanjom za borbu protiv „nepouzdanih“ studenata. Prema izjavi studentskog inspektora Uljanov je bio na čelu besnih studenata.

Sledeće noći Vladimir je uhapšen sa još četrdeset učenika i odveden u policijsku stanicu. Svi uhapšeni, na način karakterističan za period vladavine Aleksandra III, proterani su sa univerziteta i poslati u „mesto svoje otadžbine“.

Kasnije je druga grupa studenata napustila Kazanski univerzitet u znak protesta protiv represije. Među onima koji su dobrovoljno napustili univerzitet bio je i Uljanov rođak Vladimir Ardašev. Posle molbi Ljubove Aleksandrovne Ardaševe (rođene Blank), tetke Vladimira Iljiča, Uljanov je prognan u selo Kokuškino Lajiševskog okruga Kazanske provincije, gde je živeo u kući Ardaševih do zime 1888-1889.

Budući da su tokom policijske istrage otkrivene veze mladog Uljanova sa ilegalnim krugom Bogoraza, kao i zbog pogubljenja njegovog brata, on je uvršten na spisak „nepouzdanih” osoba pod policijskim nadzorom. Iz istog razloga, zabranjeno mu je da se vrati na univerzitet, a odgovarajući zahtevi njegove majke su više puta odbijeni.

Kao što je opisao Richard Pipes:

„Tokom opisanog perioda Lenjin je puno čitao. Proučavao je „progresivne“ časopise i knjige iz 1860-ih i 1870-ih, posebno dela N. G. Chernishevski-a, koja su, prema njegovim rečima, presudno uticala na njega. Bilo je to teško vreme za sve Uljanove: društvo Simbirsk ih je bojkotovalo, jer su veze sa porodicom streljanog terorista mogle privući neželjenu pažnju policije …“

Početak revolucionarne delatnosti

U jesen 1888. godine Uljanovu je dozvoljen povratak u Kazanj. Ovde se naknadno pridružio jednom od marksističkih krugova koje je organizovao N. Ie. Fedoseev, gde su proučavana i diskutovana dela K. Marka, F. Engelsa i G. V. 1924. godine NK Krupskaja je u Pravdi napisao:

„Vladimir Iljič je strasno voleo Plehanova. Plehanov je odigrao glavnu ulogu u razvoju Vladimira Iljiča, pomogao mu je da pronađe ispravan revolucionarni pristup i zato je za njega Plehanov dugo bio okružen samim oreolom: svako beznačajno neslaganje sa Plehanovim doživljavao je izuzetno bolno.“

U maju 1889. godine MA Uljanova je stekla imanje Alakajevka (91,2 hektara) u provinciji Samara i porodica se preselila tamo. Popustivši napornim zahtevima svoje majke, Vladimir je pokušao da upravlja imanjem, ali nije uspeo. Komšijski seljaci, iskoristivši neiskustvo novih vlasnika, ukrali su im konja i dve krave. Razočarana, Uljanova je prvo prodala zemlju, a kasnije i kuću . U sovjetsko vreme u ovom selu je napravljena muzejska kuća Lenjina.

U jesen 1889. godine porodica Uljanov preselila se u Samaru, gde Lenjin takođe održava kontakt sa lokalnim revolucionarima. Prema Ričardu Pajpsu, u periodu 1887-1891, mladi Uljanov je, posle svog pogubljenog brata, postao pristalica „Narodne volje“. U Kazanju i Samari neumorno je tražio Narodnu volju od koje je saznao informacije o praktičnoj organizaciji pokreta, koji je u to vreme izgledao kao konspirativna disciplinovana organizacija „profesionalnih revolucionara“.

1890. godine vlasti su popustile i dozvolile mu da se pripremi za pravne ispite. U novembru 1891. godine Vladimir Uljanov je položio spoljne ispite za kurs pravnog fakulteta Carskog Peterburškog univerziteta. Posle toga proučio je veliku količinu ekonomske literature, posebno zemskih statističkih izveštaja o poljoprivredi.

 

U periodu 1892-1893, Lenjinovi stavovi su pod snažnim uticajem Plehanovog dela polako evoluirali od Narodne volje do socijaldemokratske. Istovremeno, 1893. godine, on je u razvio novu doktrinu, koja je Rusiju njegovog doba, u kojoj je četiri petine stanovništva bilo seljaštvo, proglasila „kapitalističkom“ zemljom. Kredo lenjinizma konačno je formulisan 1894. godine:

„Ruski radnik, ustavši na čelo svih demokratskih elemenata, srušiće apsolutizam i povešće ruski proletarijat (zajedno sa proletarijatom svih zemalja) direktnim putem otvorene političke borbe do pobedničke komunističke revolucije.

Kao što istraživač M. S. Voslenski piše u delu „Nomenklatura“;

„Glavni, cilj Lenjinovog života , bio je postizanje revolucije u Rusiji, bez obzira da li su tamo sazreli materijalni uslovi za nove proizvodne odnose. Mladića nije obeshrabrilo ono što je kamen spoticanja za druge ruske marksiste tog doba.Neka Rusija zaostaje, mislio je, neka njen proletarijat bude slab, ruski kapitalizam još uvek je daleko od raspoređivanja svih svojih proizvodnih snaga – nije u tome stvar. Glavno je napraviti revoluciju!“

Iskustvo „Zemlje i slobode“ pokazalo je da se nada za seljaštvo kao glavnu revolucionarnu silu nije ispunila. Šačica revolucionarne inteligencije bila je premala da bi kolose carske države bacila na kolena, pri tome ne oslanjajući se na neku višu klasu: neefikasnost terora populista to je jasno pokazala. Tako velika klasa u Rusiji pod tim uslovima mogao je biti samo proletarijat, koji je naglo rastao na prelazu iz 19. u 20. vek. Zahvaljujući svojoj koncentraciji na proizvodnji i disciplini koju su razvili uslovi rada, radnička klasa je bila društveni sloj koji se najbolje mogao koristiti kao udarna snaga za rušenje postojećeg sistema.

U 1892-1893, Vladimir Ulianov je radio kao pomoćnik samarskog advokata A. N. Hardin-a, koji u većini krivičnih slučajeva, sprovodio „odbranu države“.

„Sa velikim humorom počeo je da nam govori o svojoj kratkoj advokatskoj praksi u Samari, o činjenici da od svih slučajeva kojima je morao da se bavi po nameni (a vodio ih je samo po dogovoru) nije osvojio nijedan i samo je za jednog svog klijenta izvukao lakšu kaznu od one na kojoj je insistirao tužilac.“ – Marija Iljinična Uljanova, memoari.

Prema Ričardu Pajpsu, Lenjin se kao ličnost izgradio u 23. godini, do preseljenja u Sankt Peterburg 1893. godine:

„…ova na izgled neprivlačna osoba odisala je takvom unutrašnjom snagom da su ljudi brzo zaboravljali na prvi utisak. Neverovatna kombinacija snage volje, nemilosrdne discipline, energije, podvižništva i nepokolebljive vere u svoj cilj može se opisati samo istrošenom rečju „harizma“. Prema Potresovu, ovaj „neopisivi i bezobrazni“ čovek, lišen lepote, ispoljio je „hipnotički efekat“: „Plehanov je bio poštovan, Martov je bio voljen, ali samo je Lenjin bespogovorno praćen kao jedini nesporni vođa. Jer samo je Lenjin bio, posebno u Rusiji, retka pojava čoveka gvozdene volje, nesalomive energije, spajajući fanatičnu veru u pokret, u akciju, sa nepokolebljivom verom u sebe.“

Brojni autori skloni su da okrutnost navedu kao jednu od strana još uvek mladog Lenjina. Kao dokaz često se navode memoari VV Vodovozova o Lenjinovom položaju u vezi sa glađu 1891-1892:

„Vl. Uljanov … oštro i beskopromisno se protivio hranjenju izgladnelih. Njegov stav, koliko ga sada pamtim – i dobro ga se secam, jer sam s njim morao prilično da se prepirem – svodio se na sledeće: glad je direktan rezultat određenog društvenog poretka; sve dok postoji ovaj sistem, takvi štrajkovi glađu su neizbežni; mogu se uništiti samo uništavanjem ovog sistema. U tom smislu neizbežna, glad sada igra ulogu progresivnog faktora. Uništavajući seljačku ekonomiju, bacajući seljaka iz sela u grad, glad stvara proletarijat i promoviše industrijalizaciju regiona … Nateraće seljaka da razmišlja o temeljima kapitalističkog sistema, slomiće veru u cara i carstvo i, prema tome, u dogledno vreme će olakšati uspeh revolucije.“

Prema opisu Maksima Gorkog „za njega je radnička klasa poput kovačke rude“

Međutim, A. A. Beljakov pobija Vodovozova:

„Vladimir Iljič je, ni manje ni više nego drugi revolucionari, stradao, bio izmučen, užasnut, gledajući košmarne slike smrti ljudi i slušajući iskaze očevidaca šta se događa u dalekim, napuštenim selima do kojih pomoć nije stigla i gde su gotovo svi stanovnici izumrli. Vladimir Iljič je svuda i svuda tvrdio samo jedno, da pomažući izgladnelim, ne samo revolucionari, već i radikali ne smeju delovati zajedno sa policijom, guvernerima, zajedno sa vladom – jedinim krivcem za glad i „sverusku propast“, ​​a protiv hranjenja gladnih nikada nije govorio i nije mogao da govori.“

I sam Lenjin se po ovom pitanju oglasio sasvim nedvosmisleno, ne dovodeći u pitanje potrebu „što više pomoći gladnim.“

U maju 1895. godine Uljanov je otišao u inostranstvo, gde se sastao u Švajcarskoj sa Plehanovom, u Nemačkoj sa V. Liebknechtom, u Francuskoj sa P. Lafargueom i drugim vođama međunarodnog radničkog pokreta, a po povratku u Sankt Peterburg 1895. godine, zajedno sa Iu. O. Martov i drugi mladi revolucionari, uključujući njegovu buduću suprugu Nadeždu Krupsku, ujedinili su rasute marksističke krugove u „Uniji borbe za oslobođenje radničke klase.“

Pod uticajem Plehanova, Lenjin je delimično odstupio od svoje doktrine kojom je carska Rusija proglašena „kapitalističkom“ zemljom, proglašavajući je „polufeudalnom“ zemljom. Neposredni cilj za njega bio je rušenje autokratije, koja je sada u savezu sa „liberalnom buržoazijom“. Sindikat borbe bio je aktivno uključen u propagandne aktivnosti među radnicima, izdao je više od 70 letaka.

U decembru 1895. godine, kao i mnogi drugi članovi „Unije“, Uljanov je uhapšen, i zadržan u zatvoru više od godinu dana, a 1897. godine je prognan na tri godine u selo Šušenjskoje, Minusinskog okruga Jenisej.

Da bi Lenjinova „građanska“ supruga NK Krupskaja, mogla da ga prati u progonstvu, u julu 1898. morao je da registruje svoj brak sa njom. Pošto su u Rusiji u to vreme bili priznati samo crkveni brakovi, Lenjin, koji je u to vreme već bio ateista, morao je da se venča u crkvi, zvanično se izjašnjavajući kao pravoslavac. U početku ni Vladimir Iljič ni Nadežda Konstantinovna, nisu nameravali da formalizuju svoj brak na crkveni način, ali za vrlo kratko vreme stiglo je naređenje šefa policije: ili se venčati, ili Nadežda Konstantinovna mora da napusti Šušenjskoe i krene u Ufu, na mesto izgnanstva. „Morali smo da napavimo celu ovu komediju“, rekla je kasnije Krupskaja.

Oktobarska revolucija 1917

7. oktobra 1917. Lenjin je ilegalno stigao iz Viborga u Petrograd. 24. oktobra 1917, posle 18 sati, Lenjin je napustio sigurnu kuću Margarite Fofanove u ulici Serdobolskaja.

Radi zavere, Lenjin menja izgled: brije bradu i brkove, oblači stari kaput i kapu, veže maramu na lice. Lenjin, u pratnji Eina Rahje, ide do Sampsonijevskog prospekta, vozi se tramvajem do Botkinove ulice, prolazi Liteini Bridge, skreće na Shpalernaia, zaustavlja dva puta na putu kadeta i na kraju dolazi do Smolni.

Stigavši u Smolni, on počinje da vodi ustanak, čiji je neposredni organizator bio predsedavajući Petrogradskog sovjeta L. D. Trocki. Lenjin je predložio da se deluje oštro, uredno, brzo, jer je bilo nemoguće dalje čekati. Bilo je potrebno uhapsiti vladu bez prepuštanja vlasti u rukama Kerenskog do 25. oktobra, razoružati junkere, mobilizovati okruge i pukove i poslati predstavnike iz njih u Sveruski revolucionarni komitet i Centralni komitet boljševika.

U noći sa 25. na 26. oktobar privremena vlada je uhapšena. Bila su potrebna dva dana da se sruši vlada AF Kerenskog. Lenjin je 25. oktobra napisao apel za svrgavanje Privremene vlade. Istog dana, na otvaranju Drugog sveruskog kongresa sovjeta, usvojeni su Lenjinovi dekreti o miru i zemlji i formirana vlada – Savet narodnih komesara na čelu sa Lenjinom. 5. Januara 1918. godine otvorena je Ustavotvorna skupština u kojoj su socijalnu revoluciju, zastupajući interese seljaka, koji su u to vreme činili 80% stanovništva zemlje, dobili većinu. Lenjin je, uz podršku levih SR-a, predstavio Ustavotvornoj skupštini izbor: da ratifikuje vlast Sovjeta i dekrete boljševičke vlade ili da se raziđe. Ustavotvorna skupština, koja se nije složila sa ovom formulacijom pitanja, izgubila je kvorum i nasilno je raspuštena.

Tokom 124 dana perioda Smolninskog, Lenjin je napisao preko 110 članaka, nacrta uredbi i rezolucija, napravio preko 70 izveštaja i govora, napisao oko 120 pisama, telegrama i beležaka, učestvovao u uređivanju više od 40 državnih i partijskih dokumenata. Radni dan predsedavajućeg Saveta narodnih komesara trajao je 15-18 sati.

Tokom ovog perioda Lenjin je predsedavao 77 sastancima Saveta narodnih komesara, predsedavao je 26 sastancima i konferencijama Centralnog komiteta, učestvovao je na 17 sastanaka Sveruskog centralnog izvršnog komiteta i njegovog Prezidijuma, u pripremi i održavanju 6 različitih sveruskih kongresa radnika.

Lenjin je odmah nakon Oktobarske revolucije priznao nezavisnost Finske.

Uloga u porazu pravoslavne crkve

U Lenjinovoj glavi rađale su se ideje o tome kako bi u budućnosti bilo moguće zameniti religiju u životu vernika. Tako je predsedavajući Sveruskog centralnog izvršnog komiteta MI Kalinin podsetio da mu je početkom 1922. godine u privatnom razgovoru na ovu temu Lenjin rekao: „Ovaj zadatak zamene religije u potpunosti se zasniva na pozorištu, pozorište treba da isključi seljačke mase iz ritualnih okupljanja.“

Poslednje godine (1921-1924)

Ekonomska i politička situacija zahtevala je od boljševika da promene svoju prethodnu politiku. S tim u vezi, na insistiranje Lenjina 1921. godine, na 10. Kongresu RCP, ukinut je „ratni komunizam“, distribucija hrane zamenjena je porezom na hranu. Uvedena je takozvana nova ekonomska politika koja je omogućavala slobodnu privatnu trgovinu i omogućavala širokim slojevima stanovništva da samostalno traže ona sredstva za život koja im država nije mogla dati.

Lenjin je istovremeno insistirao na razvoju državnih preduzeća, na elektrifikaciji (uz učešće Lenjina, stvorena je posebna komisija, GOELRO, koja je razvila projekat za elektrifikaciju Rusije) i na razvoju saradnje. Lenjin je verovao da je u očekivanju svetske proleterske revolucije, držeći svu veliku industriju u rukama države, neophodno postepeno izvoditi izgradnju socijalizma u jednoj zemlji. Sve ovo bi, prema njegovom mišljenju, moglo doprineti uspostavljanju zaostale sovjetske zemlje sa najrazvijenijim evropskim zemljama.

Bolest i smrt

Teško se razboleo u maju 1922, ali se početkom oktobra vratio na posao. Pretpostavlja se da je bolest Vladimira Iljiča prouzrokovana teškim zagušenjima i posledicama pokušaja atentata 30. avgusta 1918.

Za lečenje su pozvani vodeći nemački specijalisti za nervne bolesti. Lenjinov glavni lekar od decembra 1922. do njegove smrti 1924. bio je Otfried Foerster. Poslednji Lenjinov javni nastup dogodio se 20. novembra 1922. godine na plenumu Moskovskog sovjeta.

16. decembra 1922. njegovo zdravstveno stanje se ponovo naglo pogoršalo, a 15. maja, 1923. zbog bolesti se preselio na imanje Gorki kod Moskve. Od 12. Marta 1923. svakodnevno su izlazili bilteni o Lenjinovom zdravlju. Lenjin je poslednji put boravio u Moskvi 18-19. oktobra 1923.

U januaru 1924. godine Lenjinovo zdravstveno stanje naglo se pogoršalo. 21. januara 1924, u 18 sati i 50 minuta, u 54. godini, umro je.

Citati

Kriminal je produkt socijalnih viškova.

Laž izrečena više puta postaje istina.

Jedan čovek sa puškom može kontrolisati sto ljudi bez nje.

Država je mašina za ugnjetavanje jedne klase od strane druge klase, mašina pomoću koje jedna

klasa drži u pokornosti druge potčinjene klase.

Cilj socijalizma je komunizam.

Najbolji način uništenja kapitalističkog društva jeste uništenje valute.

Mediji ne trebaju biti samo kolektivno propagandno sredstvo i kolektivni govornik, nego trebaju biti kolektivni organizator masa.