Emir Habibović

Kratke informacije

Ime i prezimeEmir Habibović
Datum rođenja8. april 1985.
Mesto rođenjaBar
DržavaCrna Gora
PrebivališteBar
ZanimanjePevač
ŽanrFolk

Biografija

Emir Habibović je crnogorski pevač narodne muzike koji je prepoznatljivost stekao pesmama „Dajte mi jednu bar“, „Volja Božija“, „Živim al’ nisam živ“, „Nisam onaj čovek od pre“ i drugima. Rođen je 8. aprila 1985. godine u Baru. Sa suprugom Anđelom Habibović živi u rodnom gradu. Ima sinove Enesa i Ariana, te ćerku Alinu.

Habibović je muzikom počeo da se bavi sa 15 godina. Prvi singl pod nazivom „Ja verovah jednoj ženi“ je objavio 2003. godine. Njime je najavio album „Dajte mi jednu bar“ koji se u prodaji pojavio 2004. godine.

Od tada do 2018. godine snimio je još tri CD-a, te dobio priliku da sarađuje sa svojim muzičkim idolom, pokojnim pevačem i kantautorom Šabanom Šaulićem.

Habibović je gostovao na Šaulićevom koncertu 2018. godine u beogradskoj Areni, a tada ga je poznati pevač najavio kao svog naslednika.

U čast Šabana Šaulića Emir je najavio izlazak novog albuma sa 15 pesama, od kojih su pet obrade Šaulićevih najvećih hitova u njegovoj interpretaciji, a u pratnji Orkestra Borka Radivojevića i Enerdži benda.

Detinjstvo i muzički počeci

Emir Habibović je rođen 1985. godine u Baru na crnogorskom primorju. Odrastao je sa roditeljima i dvojicom braće od kojih je jedan takođe pevač, a drugi kuvar. Pre nego što je shvatio da želi da se bavi muzikom, Emir je trenirao fudbal.

Bio je jedna od najvećih mladih nada u svom gradu. Međutim, 2000. godine je konačno doneo odluku da kopačke zameni mikrofonom, te se potpuno posvetio izgradnji muzičke karijere.

Poput većine mladih pevača nastupao je u kafanama, klubovima i diskotekama, prvo u rodom gradu, a potom i u drugim gradovima u Crnoj Gori.

Karijera

Emir Habibović je prvi singl pod nazivom „Ja verovah jednoj ženi“ objavio 2003. godine. Usledila je saradnja sa Produkcijskom kućom „Grand“ koja je objavila njegov album „Dajte mi jednu bar“.

Na njemu su se, pored naslovne, našle i numere „Gde si bila od 9 do 2“, „Deset dana, deset noći“, „Hiljadu rana“, „Krvopija“, „Briši suze“ i druge. Većinu pesama je napisao i komponovao Draško Savić, dok je za aranžmane bio zadužen Nenad Nikolić Patalo.

Četiri godine kasnije je u saradnji sa Diskografskom kućom „Mega sound“ snimio CD pod nazivom „Ljubav prolazna“. Na njemu su bile još i numere „Gde je žena“, „U životu bez tebe“, „Mina, „Prsten“ i druge. S ovog albuma su se posebno izdvojile pesme „Sukob generacija“ i „Sejo moja“ koje je Emir snimio sa Šabanom Šaulićem i Snežanom Đurišić.

Ovog puta saradnici na albumu su mu bili Nenad Nikolić, Rade Čokan, Dejan Simić, Draško Savić i Nenad Patalo.

Na novi materijal njegova publika je morala da čeka čak šest godina, a Habibović je za to vreme nastupao širom regiona. Album „Nisam ja onaj čovek od pre“ u prodaji se pojavio 2014. godine.

Pored naslovne pesme, publika je odlično reagovala na numere „Živim al’ nisam živ“, „Volja Božija“, „Ne krivi me“ i druge. Pisali su ih Mića Nikolić, Saša Nikolić i Stevan Simeunović, a nove pesme Emir je promovisao u emisijama Produkcije „Grand“.

Usledili su singlovi „Mali dečak moj“, „Prevara“, „Idi s njim“ i „Ona je ta“. Premda je numeru „Ona je ta“ objavio 2017. godine, spot je „svetlo dana ugledao“ tek dve godine kasnije.

U međuvremenu je Habibović ostvario dečački san da sarađuje sa Šabanom Šaulićem na svom novom albumu. Rezultat je bio CD „Ne otpisuj me“ koji je objavio 2018. godine. Šaulić je napisao muziku i tekstove za pesme „Ko je tebe lažno ljubio“ i „Ispričaću svima“.

Numeru „Ne kucaj na vrata“ pisao je Peđa Medenica, dok su ostale pesme pisali i komponovali Steva Simeunović, Mića Nikolić, Saša Nikolić i Bojan Memišević.

Iste godine je snimio spotove za pesme „Ne otpisuj me“, „Sad je kasno“ i „Žena majka kraljica“ koji na platformi „Ju Tjub“ („YouTube“) broje i po nekoliko stotina hiljada pregleda.

U oktobru 2018. godine dobio je priliku da bude gost Šabanu Šauliću na njegovom velikom koncertu u beogradskoj „Štark areni“. To prilikom Šaulić ga je najavio kao svog naslednika, što je za mladog pevača zaista velika stvar.

U martu 2020. godine svoju publiku je počastio singlom „Anđele moj“. Kako je naveo, reč je o autobiografskoj pesmi čiji tekst i muziku je napisao Vuk Matić. Za četiri meseca spot je na „Ju Tjubu“ pogledan više od 330 hiljada puta, a njegovi obožavaoci su odlično reagovali na novi singl.

Kako bi odao počast tragično nastradalom kolegi i prijatelju Šabanu Šauliću, Habibović je najavio snimanje albuma sa pet pesama u kojima je Šaulić najviše uživao.

Na tom albumu bi se trebalo naći i deset Emirovih novih numera. Kako je kazao u jednom intervjuu, nove pesme je otpevao uz pratnju Orkestra Borka Radivojevića i Enerdži benda.

Privatni život

Emir Habibović je rođen i odrastao u Baru. Pre nego što je kročio u svet muzike bavio se fudbalom. Sa prvom suprugom je 2013. godine dobio sina Enesa. Njegov prvenac je krenuo očevim stopama, te se aktivno bavi fudbalom. Pevač se pohvalio da je Enes jedna od mladih nada škole fudbala španskog kluba Real Madrid.

Ipak, prvi brak nije opstao, a Emir je nekoliko godina nakon razvoda upoznao Anđelu, sa kojom se venčao i u septembru 2015. godine dobio ćerku Alinu. Emir i Anđela su nakon toga dobili i sina Ariana, a pevač ističe da se uvek trudi da svaki slobodan trenutak provodi sa decom.

Kako se navodi u njegovoj biografiji na zvaničnom veb sajtu, Habibović je ljubitelj kvalitetnog humora, dobre hrane i tamburaša.

Privatno se družio sa pokojnim Šabanom Šaulićem, a bliski prijatelji su mu i harmonikaš Miroljub Aranđelović Kemiš i njegova supruga pevačica Zorica Brunclik.

Premda je duže vreme prisutan na domaćoj javnoj sceni, Habibović nije često na meti tabloida. Kako je jednom prilikom rekao, sve o čemu se moglo negativno pisati o njemu, preživeo je pre nego što je stekao popularnost u kojoj trenutno uživa.

Emir Habibović je jedan od najtraženijih pevača narodne muzike na estradi. Premda se trudi da ispoštuje svoju publiku, uloga u kojoj najviše uživa je uloga oca.

U intervjuu koji je dao u novembru 2019. godine Emir je kazao da je u karijeri prošao trnovit put, ali da su mu veliku podršku davali supruga Anđela i deca. Za suprugu je priznao da je uvek u pravu i da mnoge stvari vidi bolje od njega.

Ipak, Emir i Anđela su se razveli, a spekulisalo se da je razlog bila 15 godine mlađa koleginica Tamara Selimović. Naime, mlada Zvezda Granda je u jednom intervjuu kazala da su se upoznali tokom nastup u Šapcu, te da je njihova romansa zasnovana na iskrenosti.

Ona je kazala da su naišli na osudu zbog razlike u godinama, ali da je ljubav pobedila i da se trudi da Emiru bude podrška.

Tamara je u januaru 2022. godine objavila da je trudna, a Habibović je na društvenoj mreži Instagram početkom juna iste godine objavio njihovu zajedničku fotografiju sa potpisom „brojimo sitno“.

Pevač je u maju 2022. godine tokom jednog televizijskog gostovanja priznao da je išao na operaciju smanjenja želuca.

Diskografija

Albumi

  • 2004. Dajte mi jednu bar
  • 2008. Ljubav prolazna
  • 2014. Nisam ja onaj čovek od pre
  • 2018. Ne otpisuj me

Singlovi

  • 2016. Mali dečak moj
  • 2016. Prevara
  • 2016. Idi s njim
  • 2017. Ona je ta
  • 2020. Anđele moj

Emir Habibović na društvenim mrežama

FacebookEmir @ Facebook
InstagramEmir @ Instagram
YoutubeEmir @ YouTube