Sveti apostol Simon

Kratke informacije

Ime i prezimeSveti apostol Simon
Datum rođenjaNepoznato
Mesto rođenjaKana
Datum smrti0065.
Mesto smrtiNepoznato
DržavaRimsko carstvo
ZanimanjePropovednik

Biografija

Sveti Simon (Šimun Kanaanac , Šimun Revnitelj, Šimun Zelot ili Simon Kananit) je bio jedan od dvanaest apostola Isusa Hrista. Rođen je u gradu Kani. Slavi se u Katoličkoj crkvi, Pravoslavnoj crkvi, Anglikanskoj crkvi, Luteranskoj crkvi i nekim Protestantskim crkvama. Smatra se zaštitnikom glasnika, pilara, kožara.

Sveti Simon (Šimun) u Katoličkoj crkvi

U Katoličkoj crkvi ovaj apostol je dobio ime Šimun Kanaanac kako se ne bi poistovijetio sa apostolom Šimunom Petrom. Ime Šimun ima značenje slušalac, dok Kanaanac označava mjesto njegovog porijekla, pokrajinu Kanaan.

U Novom zavjetu njegovo ime stoji uz ostale apostole Isusa Hrista. U Jevanđelju po Luki i Djelima apostolskim nazvan je Revnitelj jer je iskazao revnost jevrejskim zakonima.

Propovijedao je Jevanđelje po Egiptu i Mezopotamiji. Umro je mučeničkom smrću, zajedno sa Judom Tadejem. Po predanju, obojica apostola su prepiljena. U Novom Atosu, u Abhaziji sagrađena je crkva posvećena ovom apostolu. Vjeruje se da je upravo na mjestu izgrađene crkve izgubio život.

Spomendan Svetog Šimuna obilježava se 28. oktobra, kada je i spomendan Svetom apostolu Judi Tadeju. Na slikama su nerijetko predstavljeni zajedno. Relikvije Svetog Šimuna su smještene u crkvi Svetog Petra u Rimu.

Sveti Simon Zilot u Pravoslavnoj crkvi

Simon Zilot je jedan od dvanaest Isusovih apostola. Rodio se u Kani Galilejskoj. Na njegovoj svadbi bili su prisutni Isus Hrist, Isusovi učenici i Bogorodica. Kada su na svadbi popili svo vino, Isus je vodu pretvorio u vino.

Simon je bio toliko oduševljen ovim čudom da je ostavio porodicu i svoju mladu suprugu kako bi pošao za Isusom. Zilot ima značenje revnitelj jer je apostol Simon iskazao veliku revnost prema Isusu Hristu i Jevanđelju.

Propovijedao je Jevanđelje u Mavritaniju u Africi. Svojim propovijedima i djelima obratio je mnoge na hrišćanstvo. Mučen je i razapet na krst. Na krstu je umro u Abhaziji u Africi. Sahranjen je u Nikopsiji, blizu Džigetije. Na mjestu gdje je umro sagrađena je crkva Svetog apostola Simona Zilota. Ova crkva je obnovljena 1875. godine.

Za oproštaj grijehova vjernici izgovaraju sljedeću molitvu posvećenu Svetom Simonu: „Apostole Sveti Simone, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim“. U Pravoslavnoj crkvi praznik Svetog Simona Zilota slavi se 23. maja.