Bryan Ruiz

Kratke informacije

Ime i prezimeBryan Ruiz
Datum rođenja18. avgust 1985.
Mesto rođenjaSan Hoze
DržavaKostarika
PrebivališteAlahuela
ZanimanjeFudbaler
PozicijaKrilo
Visina188 cm

Biografija

Brajan Ruiz (Bryan Jafet Ruiz González) je kostarikanski profesionalni fudbaler koji trenutno (novembar 2021. godine) nastupa na poziciji krilnog napadača u klubu Alahualense i reprezentaciji Kostarike. Rođen je 18. avgusta 1985. godine u San Hoseu, prestonici Kostarike.

Karijeru je započeo u Alahuelenseu odakle je 2006. godine prešao u belgijski Gent. Tri godine kasnije potpisao je ugovor sa holandskim Tventeom, a 2011. godine postao igrač engleskog Fulama.

Ruiz je 2014. godine otišao na pozajmicu u PSV Ajndhoven, a polovinom 2015. godine potpisao ugovor sa portugalskim Sportingom sa kojim je osvojio Superkup i Liga Kup Portugalije.

U julu 2018. godine potpisao je ugovor na dve i po godine sa brazilskim klubom Santos. Polovinom jula 2020. godine Ruiz se vratio u Alahualense, klub u kome je i započeo profesionalnu karijeru.

U dresu reprezentacije Kostarike nastupa od 2005. godine. Do polovine novembra zabeležio je 136 nastupa i postigao 28 golova, a od 2014. godine bio je i kapiten „Los Tikosa“.

Klupska karijera

Profesionalnu karijeru je započeo sa 18 godina u klubu Alahuelense. Prvi meč je odigrao 30. novembra 2003. godine kada se njegov tim sastao s ekipom Perez Seledona u meču Prve lige Kostarike.

Zajedno sa Fonsekom (Rolando Fonseca Jiménez) i Ledezmom (Froylán Greing Ledezma Stephens) činio je odličan napadački trio.

Prva dva gola postigao je 23. decembra 2003. godine „zatresavši mrežu“ Ramonensa. Timske kolege su ga zbog specifičnog oblika lica prozvale „la comadreja“, tj. „lasica“.

Sa Alahuelensom je 2014. godine osvojio UNKAF Kup, a godinu dana kasnije i KONKAKAF Kup. Ovi nastupi nisu prošli nezapaženo među skautima većih evropskih klubova, pa je Ruiz odlučio da se zahvali upravi Alahuelensea i krene dalje.

Gent

Polovinom 2006. godine potpisao je četvorogodišnji ugovor sa Gentom, te zajedno sa zemljacima Azofeirfom (Randall Azofeirfa) iz Saprise i Murijem (Roy Myrie) iz Alahuelensa prešao u belgijskog prvoligaša.

Prvi het-trik u dresu „Bizona“ postigao je 8. decembra 2007. godine kada su savladali Lokeren. Te sezone postao je kapiten i najbolji strelac belgijskog kluba.

Tvente

Nakon tri godine u Belgiji Brajan Ruiz je objavio da prelazi u Tvente. Potpisao je četvorogodišnji ugovor vredan pet miliona evra sa holandskim prvoligašem.

Već je tokom prvog nastupa zabeležio jedan gol i jednu asistenciju, a njegov klub je slavio rezultatom 2:0. 12. decembra 2009. godine postigao je deseti gol u isto toliko nastupa u Tventeu.

27. marta naredne godine postigao je jedan od najbržih het-trikova u istoriji „zatresavši mrežu“ Sparte iz Roterdama u 46., 49. i 50. minutu susreta.

Mesec dana kasnije Tvente je prvi put u istoriji osvojio Prvenstvo Holandije, savladavši Fudbalski klub Breda rezultatom 2:0. Ruiz je u 23. minutu postigao prvi gol na finalnom susretu.

Sezonu je završio kao najbolji strelac Tventea, sa 24 postignuta pogotka u Prvoj ligi Holandije. Njegov uspeh zainteresovao je skaute Arsenala, Totenhema i Fulama.

18. avgusta Kostarikanac je izjavio da bi voleo da zaigra u Fulamu i engleskoj Premijer ligi, te priznao da je uprava londonskog kluba već kontaktirala njegovog agenta.

Fulam

31. avgusta 2011. godine engleski premijerligaš je objavio da je u svoje redove doveo sada već bivšeg napadača Tventea. Debitovao je 11. septembra u meču protiv Blekburn Roversa, a prvi gol je postigao 23. oktobra kada je njegov novi tim poražen rezultatom 3:1 od Evertona.

7. aprila Fulam se sastao sa Boltonom, a Ruiz je tokom tog duela doživeo ozbiljnu povredu. Zbog preloma noge morao je da se podvrgne operaciji, te da odsustvuje sa terena narednih deset nedelja.

Na teren se vratio 18. avgusta 2012. godine tokom prvog meča Premijer lige. Fulam se sastao sa Norvičom, a Brajan je asistirao Mladenu Petriću za drugi gol na susretu.

Njegov tim je slavio ubedljivu pobedu od 5:0. Sezonu 2012/2013 je završio sa 31 nastupom i pet postignutih golova.

PSV Ajndhoven

15. januara 2014. godine potpisao je ugovor o jednosezonskoj pozajmici sa holandskim prvoligašem PSV-om. Debitovao je četiri dana kasnije, a njegov tim je poražen od Ajaksa rezultatom 1:0.

Prvi gol u novom dresu postigao je 14. februara u 63. minutu meča protiv Heraklesa iz Almela.

Sporting

7. jula 2015. godine potpisao je trogodišnji ugovor sa portugalskim Sportingom. Debitovao je u meču Superkupa Portugalije protiv Benfike, a njegov tim je slavio rezultatom 1:0.

Prvi pogodak je postigao 1. oktobra kada se Sporting sastao sa Bešiktašom u grupnoj fazi Lige Evropa.

Prvi gol u domaćoj ligi postigao je 24 dana kasnije zatresavši mrežu gradskog rivala Benfike. Njegov tim je proslavio ubedljivu pobedu od 3:0.

Do juna 2018. godine je u zeleno-belom dresu zabeležio 81 nastup i postigao 12 golova.

Po završetku sezone 2017/2018 portugalski mediji su mnogo pisali o Ruizovom prelasku u drugi klub, a najviše se polemisalo o tome da li će preći u izraelski Makabi Haifu ili turski Bešiktaš.

Kostarikanac se neko vreme nije oglašavao po tom pitanju, a spakovani koferi koje je njegova supruga objavila na Instagramu dodatno su „rasplamsali“ sumnje da napuštaju portugalsku prestonicu.

Santos

Ruiz je 11. jula 2018. godine kao slobodan igrač potpisao ugovor na dve i po godine sa brazilskim klubom Santos. Debitovao je 8. avgusta, zamenivši Dijega Pituku (Diego Pituca) na poluvremenu susreta sa Searom. Meč u gostima završen je rezultatom 1:1.

Nakon samo 12 ligaških utakmica tokom prve sezone u Santosu, Ruiz nije odigrao niti jednu minutu u toku druge sezone i to nakon što je klub preuzeo trener Sampaoli (Jorge Sampaoli).

Ni sa menadžerom Fereirom (Jesualdo Ferreira) nije imao mnogo više uspeha, pa je raskinuo ugovor sa Santosom.

Povratak u Alahuelense

Brajan Ruiz se 23. jula 2020. godine vratio u Kostariku i potpisao ugovor sa Alahuelenseom, klubom u kome je započeo karijeru.

Reprezentativna karijera

Debi u dresu reprezentacije Kostarike Brajan Ruiz je doživeo 19. juna 2005. godine tokom prijateljskog meča sa Kinom.

Sa „Los Tikosima“ je nastupio na KONKAKAF Kupu 2005., 2011. i 2015. godine. Prvi gol je postigao 2005. godine tokom susreta s Hondurasom.

Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2010. godine postigao je šest golova, a Kostarika je eliminisana nakon poraza od Urugvaja.

Usledile su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2014. godine kada je Ruiz postigao tri gola i poveo svoj tim na Mundijal u Brazil.

U junu 2014. godine je kao kapiten predvodio reprezentaciju Kostarike na Svetskom prvenstvu. Na startu turnira su poraženi rezultatom 3:1 od Urugvaja.

U drugom meču uspeli su da savladaju četvorostrukog šampiona sveta selekciju Italije rezultatom 1:0. Jedini gol na meču postigao je kapiten Ruiz, a „Los Tikosi“ su se plasirali u šesnaestinu finala gde ih je dočekala Grčka.

Brajan Ruiz je savladao i golmana Grčke, a meč je završen rezultatom 1:1. Nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca Kostarika je prošla u novi krug takmičenja, a jedan od najzaslužnijih za to bio je kapiten.

U četvrtfinalu su se sastali sa Holandijom, koja je nakon boljeg izvođenja penala prošla dalje.

Selektor Oskar Ramirez (Óscar Antonio Ramírez Hernández) ga je pozvao da ponovo brani boje svoje zemlje na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, a Ruiz je i ovaj put zadužio kapitensku traku.

Na Mundijalu koje je održano u Rusiji Kostarika nije imala mnogo uspeha. U poslednjem meču grupne faze sastali su se sa reprezentacijom Švajcarske.

Ruiz je postigao gol za izjednačenje iz jedanaesterca u poslednjem minutu meča, međutim pogodak je pripisan golmanu Janu Sommeru (Yann Sommeru).

Poraz od Srbije i Brazila i remi sa Švajcarskom sprečili su ih da prođu u narednu fazu takmičenja.

Privatni život

Brajan Ruiz je rođen 1986. godine u San Hoseu. Ima dva brata, a mlađi Jendrik (Yendrick Alberto Ruiz González) je takođe profesionalni fudbaler koji trenutno (novembar 2021. godine) igra na poziciji napadača u klubu Herediano.

Oba brata su jedno vreme zajedno igrala u Alahuelenseu pre nego što je Brajan prešao u Gent. Prvi put su zajedno nastupili za reprezentaciju Kostarike tokom prijateljskog meča sa Dominikanskom Republikom.

Od 2011. do 2014. Brajan je pisao kolumne za sportski list „Al Día“.

25. maja 2014. godine oženio je dugogodišnju devojku Karolinu Haikel (Carolina Jaikel). Ceremonija venčanja održana je u hotelu „Real Intercontinental“ u San Hoseu pred oko 200 zvanica među kojima su bili i golman Real Madrida Kejlor Navas (Keylor Antonio Navas Gamboa) i njegova supruga Andrea Salas (Andrea Salas).

Nakon što su pred matičarem i gostima zvanično potpisali da će ostatak života da provedu zajedno, Brajan i Karolina, koja je po struci advokat, su se obratili novinarima.

Na pres konferenciji koja je trajala desetak minuta ponosno su pokazali prstenje i usrećili milione Kostarikanaca koji su ovo venčanje ispratili putem medija.

Brajan iz prvog braka sa Džoselin Vega (Joselyn Vega) ima sina Matijasa (Mathias Ruiz). Par je bio u braku u periodu od 2006. do 2011. godine.

Titule

Klupske titule

  • 2004. KONKAKAF Kup s Alahuelenseom
  • 2005. UNKAF Kup s Alahuelenseom
  • 2004/2005. Prvenstvo Kostarike s Alahuelenseom
  • 2009/2010. Prvenstvo Holandije s Tventeom
  • 2010. Superkup Holandije (Kup Johana Krojfa) sa Tventeom
  • 2010/2011. Kup Holandije s Tventeom
  • 2011. Superkup Holandije (Kup Johana Krojfa) sa Tventeom
  • 2015. Superkup Portugalije sa Sportingom
  • 2017/2018. Liga kup Portugalije sa Sportingom

Reprezentativne titule

  • 2014. Kup Centralne Amerike

Pojedinačne titule

  • 2008. proglašen za igrača godine Fudbalskog kluba Gent
  • 2009. proglašen za igrača godine Fudbalskog kluba Gent
  • 2010. proglašen za igrača sezone Fudbalskog kluba Tvente
  • 2011. postigao gol meseca oktobra u Engleskoj
  • 2016. proglašen za najboljeg igrača KONKAKAF Kupa

Bryan Ruiz na društvenim mrežama

FacebookBryan @ Facebook
InstagramBryan @ Instagram
TwitterBryan @ Twitter