Filipe Kutinjo (Philippe Coutinho)

Kratke informacije

Ime i prezimeFilipe Kutinjo (Philippe Coutinho)
Datum rođenja12. jun 1992.
Mesto rođenjaRio de Žaneiro
DržavaBrazil
PrebivališteBirmingem
ZanimanjeFudbaler
PozicijaOfanzivni vezni, krilo
Visina172 cm
Težina-

Biografija

Filipe Kutinjo (Philippe Coutinho Correia) je brazilski profesionalni fudbaler koji trenutno (jul 2022. godine) nastupa na poziciji krila i veznog napadača u klubu Aston Vila i reprezentaciji Brazila. Rođen je 12. juna 1992. godine u Rio de Žaneiru.

Juniorsku karijeru je započeo u klubu Vasko da Gama, a 2008. godine je potpisao ugovor vredan četiri miliona evra s italijanskim Interom. Inter ga je ipak vratio na „kaljenje“ u prvi klub gde je ubrzo postao ključni igrač.

Debi u dresu italijanskog prvoligaša doživeo je 2010. godine. Dugo se mučio da osigura svoje mesto u prvom timu, a na kraju je 2012. godine pozajmljen Espanjolu.

U januaru 2013. godine potpisao je ugovor vredan 8.5 miliona funti s engleskim prvoligašem Liverpulom. Na „Enfildu“ („Anfield“) je konačno „zablistao“, te zbog odličnih pasova i driblinga „zaradio“ nadimak „Little Magician“ („Mali čarobnjak“).

6. januara 2018. godine potpisao je ugovor vredan 105 miliona funti s katalonskim klubom Barselona.

Tokom 2019. godine je prešao na pozajmicu u Bajern iz Minhena, a 2022. godine je potpisao ugovor s Aston Vilom.

Prvi seniorski nastup s reprezentacijom Brazila zabeležio je 2010. godine. Sa reprezentacijom je nastupao na Kupu Amerika 2015. godine i Kupu Centralne Amerike, a do jula 2022. godine je upisao 63 nastupa.

Klupska karijera

Kutinjo je karijeru započeo u omladinskoj akademiji Fudbalskog kluba Vasko da Gama. Odlične partije u klubu obezbedile su mu kartu za ulazak u U-15 reprezentaciju Brazila. U julu 2008. godine, kada mu je bilo tek 16 godina, kupio ga je Inter za četiri miliona evra.

Pošto propisi nalažu da strani igrač ne može da nastupi u italijanskom klubu ukoliko nije napunio 18 godina, vratio se u svoj matični klub na pozajmicu.

Uprkos mladosti postao je redovan član startne jedanaestorke. Godine 2009. pomogao je svom timu da zauzme prvo mesto u Seriji B i plasira se u viši rang takmičenja.

Godinu dana kasnije zabeležio je 31 nastup i postigao pet golova, te učvrstio svoj status ključnog igrača u klubu.

Inter

Nakon što je napunio 18 godina preselio se u Italiju. Novi glavni trener Rafael Benitez (Rafael Benítez) i direktor Masimo Morati (Massimo Mortatti) predstavili su ga izjavom da je „Kutinjo budućnost Intera“.

Zvanični debi u crno-plavom dresu doživeo je 27. avgusta 2010. godine tokom meča s Atletikom iz Madrida u UEFA Superkupu. Nakon što je na neko vreme „ispao“ iz startne jedanaestorke, vratio se u velikom stilu tokom duela sa Bajernom iz Minhena u kom je Inter slavio rezultatom 3:2, te se plasirao u četvrtfinale Lige šampiona.

Prvi gol za Inter postigao je 8. maja 2011. godine „zatresavši mrežu“ Fiorentine, te pomogao svom timu da zabeleži pobedu od 3:1. Drugi gol dao je Kaljariju 19. novembra 2011. godine kada je Inter slavio rezultatom 2:0.

Espanjol

Tokom cele sezone 2011/2012 Kutinjo se borio za poziciju u prvom timu, a 30. januara 2012. godine otišao je na pozajmicu u Espanjol. U dresu katalonskog kluba prvi put je nastupio 4. februara 2012. godine tokom remija s Atletik Bilbaom.

Prvi gol je postigao mesec dana kasnije kada je njegov novi tim ostvario ubedljivu pobedu od 5:1 nad Rajo Valjekanom. Do kraja sezone zabeležio je ukupno 16 nasutupa i postigao pet golova. Nakon toga se ponovo vratio u Inter.

Liverpul

Uprava Liverpula je 26. januara 2013. godine objavila da je Kutinjo prošao lečničke preglede i da će za 8.5 miliona funti preći u redove engleskog prvoligaša.

Iako je trener Maurisio Početino (Mauricio Pocettino) želeo da ga vidi u svom Sauthemptonu, Brazilac se ipak odlučio za Liverpul. Već sledećeg dana zadužio je dres sa brojem 10.

Debi u crvenom dresu doživeo je 11. februara 2013. godine kada je ušao kao zamena Stujartu Dauningu (Stewart Downing) u 77. minutu meča protiv Vest Bromviča. Njegov novi tim je poražen rezultatom 2:0.

Šest dana kasnije postigao je svoj prvi gol, a Liverpul je slavio pobedu nad Svonsijem od 5:0.

Zabeležio je sjajne partije protiv Vigana, Sauthemptona i Aston Vile, te je proglašen Liverpulovim igračem meseca marta. Debitantsku sezonu u engleskom timu priveo je kraju sa 13 nastupa u Premijer ligi i tri postignuta gola.

Drugu sezonu započeo je vrlo dobro, ali se 16. septembra 2013. godine tokom duela sa Svonsijem povredio, pa je morao da propusti susret sa Fulamom na „Enfildu“.

Kutinjo je 23. novembra postigao prvi gol na meču sa Norvičom, a 26. decembra jedini gol za svoj tim u porazu od 2:1 od Mančester Sitija na „Etihadu“ („Etihad Stadium“). Treći gol u sezoni 2013/2014 postigao je 30. marta tokom ubedljive pobede od 4:0 nad Totenhemom.

Polovinom aprila Liverpul se ponovo sastao sa Mančester Sitijem, a Kutinjo je u 78. minutu susreta postigao odlučujući pogodak i doneo „Crvenima“ pobedu od 3:2.

Time su obezbedili sedam poena prednosti nad Sitijem na tabeli Premijer lige. Međutim, titula je ipak pripala „Građanima“, a „Redsi“ su sezonu završili na drugom mestu.

Postao je ključni igrač u timu, a svojim preciznim pasovima i driblinzima stvarao je odlične prilike za napadače Luisa Suareza (Luis Suárez) i Danijela Sturidža (Daniel Sturridge).

Novu sezonu Liverpul je započeo pobedom nad Sauthemptonom na domaćem terenu, a prvu asistenciju Kutinjo je zabeležio tokom susreta sa Svonsijem u četvrtoj rundi Liga Kupa. Pobednički gol postigao je Dejan Lovren.

Ušavši kao zamena tokom meča sa Kvins Park Rendžersima postigao je prvi gol te sezone, a Liverpul je slavio pobedu od 3:2.

Dao je prvi gol na meču protiv Arsenala koji je završen rezultatom 2:2. Poslednjeg dana januara asistirao je, najpre Sterlingu (Raheem Sterling), a potom i Sturidžu za oba gola i pobedu od 2:0 nad Vest Hemom.

3. februara 2015. godine produžio je ugovor s engleskim klubom do 2020. godine. Već narednog dana je postigao pobednički gol u četvrtoj rundi FA Kupa protiv Boltona. Nakon toga „tresao je mreže“ Sauthemptona i Sitija, te doneo dve važne pobede svom klubu i proglašen igračem meseca februara.

Brazilac je 8. aprila savladao golmana Blekburna, a 11 dana kasnije nadmudrio je i Šeja Givena (Shay Given), golmana Aston Vile u polufinalu FA Kupa. Ipak, to nije bilo dovoljno za pobedu.

Istog meseca je postao jedini Liverpulov igrač u idealnom timu godine po izboru Asocijacije fudbalskih profesionalaca.

Nakon odlične partije protiv Kvins Park Rendžersa, kao i svih prethodnih koje je pokazao, proglašen je igračem sezone. Pred kraj sezone nominovan je za igrača godine i mladog igrača godine, ali su te nagrade dodeljene Azaru (Eden Hazard) i Kejnu (Harry Kane).

Sezonu je otvorio „zatresavši mrežu“ Stouka u 86. minutu meča. Zbog faula nad Dimitrijem Pajeom (Florent Dimitri Payet) poslan je na klupu tokom meča sa Vest Hemom, a Liverpul je pretrpeo veliki poraz od 0:3 na domaćem terenu. 26. septembra je asistirao za dva od tri gola u mreži Aston Vile, a na kraju su slavili rezultatom 3:2.

Oktobar i novembar 2015. godine zasigurno su bili njegovi meseci jer je uspeo da savlada golmana Čelsija na „Stamford Bridžu“ („Stamford Bridge Stadium“) i Mančester Sitija na „Etihadu“.

Prvi put u karijeri je pogađao mrežu u tri uzastopna meča Premijer lige. Osim toga, pomogao je Firminju (Roberto Firmino) da postigne svoj prvi gol za Liverpul.

Zbog povrede koju je zadobio 5. januara 2016. godine tokom meča sa Stoukom morao je da odsustvuje sa terena pet nedelja. Vratio se 9. februara i „zatresao mrežu“ Vest Hema. Nakon prvih 90 minuta rezultat je bio 1:1, a Vest Hem je slavio nakon produžetaka.

Krajem februara 2016. godine Liverpul se u finalu Liga Kupa sastao sa Sitijem, a Kutinjo je u 83. minutu susreta postigao gol za izjednačenje. Nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca titula je pripala „Građanima“.

U borbi za trofej Lige Evrope pomogao je svom timu da pobedi Mančester Junajted i Borusiju iz Dortmunda. 13. aprila bio je jedan od šest nominovanih za nagradu za najboljeg mladog fudbalera godine.

Narednu sezonu započeo je sa dva gola u mreži Arsenala, te nakon toga i asistencijom Dejanu Lovrenu za prvi gol na utakmici sa Čelsijem.

Upisao je jednu asistenicju i pogodak tokom susreta s Halom, kada je proglašen igračem meča. U naredna dva meča nije postigao gol, ali je oduševio navijače u duelima sa Mančester Junajtedom i Svonsijem.

Nakon utakmica sa Vest Bromvičom, Kristal Palasom i Votfordom tri puta je proglašen za igrača meča, a posle 11 susreta Liverpul je prvi put od maja 2014. godine zauzeo prvo mesto na tabeli. Zbog povrede ligamenta tokom duela sa Sanderlendom odustvovao je sa terena mesec i po dana.

U januaru 2017. godine potpisao je novi petogodišnji ugovor sa Liverpulom. Postigao je gol i upisao jednu asistenciju u gradskom derbiju protiv Evertona, te je ponovo proglašen igračem meča. Nakon 30. pogotka u Premijer ligi postao je najbolji brazilski strelac u istoriji ovog takmičenja.

U avgustu 2017. godine Liverpul je odbio 72 miliona funti vrednu ponudu Barselone za Brazilca. Nakon toga odbili su još dve ponude, a glavni direktor kluba Alber Soler (Alber Soler) je odbacio tvrdnje da je za Kutinja traženo 183 miliona funti.

Prvi nastup u novoj sezoni zabeležio je 13. septembra 2017. godine ušavši kao zamena Emreu Kanu (Emre Can) u 75. minutu susreta sa Seviljom. Bio je to meč Lige šampiona, a završen je rezultatom 2:2.

Prvi gol u sezoni 2017/2018 postigao je deset dana kasnije, a njegov tim je slavio pobedu od 3:2 nad Lesterom.

Kutinjo je 6. decembra prvi put na teren istrčao noseći kapitensku traku umesto Hendersona (Jordan Henderson), te postigao prvi het-trik u više nego ubedljivoj pobedi od 7:0 nad Spartakom iz Moskve u poslednjem meču grupne faze Lige prvaka. Brzo nakon toga postigao je svoj 50. gol u dresu „Crvenih“.

Liverpul je demolirao slovenački Maribor rezultatom 7:0. Kutinjo je, između ostalih postigao pogodak, a bila je to najubedljivija pobeda engleskog kluba u gostima u svim takmičenjima.

Kasnije tog meseca postigao je prvi gol na susretu s Burmuntom, a Liverpul je postao prvi tim koji je zabeležio više od tri gola na četiri uzastopna meča Premijer lige.

26. decembra ponovo je poneo kapitensku traku na svom 200. nastupu za klub. Postigao je jedan pogodak i zabeležio asistenciju u pobedi Liverpula nad Svonsijem od 5:0.

Poslednju utakmicu u crvenom dresu odigrao je 30. decembra 2017. godine protiv ekipe Lestera. Do zimskog prelaznog roka zabeležio je 20. nastupa u Liverpulu, postigavši 12 golova i upisavši devet asistencija.

Barselona

Uprava engleskog kluba je 6. januara 2018. godine objavila da je postignut dogovor sa Barselonom, te da Kutinjo za 105 miliona funti prelazi u katalonski klub. Tokom lekarskog pregleda utvrđena je manja povreda zbog koje je tri nedelje čekao da zaigra u Barseloni.

Konačno, 25. januara je kao zamena ušao tokom 68. minuta meča sa Espanjolom u četvrfinalu Kupa Kralja. Asistirao je svom bivšem kolegi iz Liverpula Luisu Suarezu koji je postigao pogodak 8. februara 2018. godine protiv Valencije u polufinalu Kupa Kralja.

Sa Barselonom je tokom debitantske sezone osvojio Prvenstvo Španije i Kup Kralja.

Kutinjo je 28. oktobra 2018. godine „zatresao mrežu“ Reala iz Madrida, a njegov tim je zabeležio pobedu od 5:1. Svoj prvi gol u dresu Barselone u Ligi šampiona postigao je 4. oktobra 2018. godine kada su u gostima kod Totenhema zabeležili pobedu od 4:2.

Mladi Brazilac je 16. aprila 2019. godine postigao pogodak na susretu sa Mančester Junajtedom u četvrtfinalu Lige prvaka. Barselona je ostvarila pobedu od 3:0.

Gol je proslavio zatvorivši oči i uši kao odgovor na kritike koje je dobijao od navijača. Bivši Barselonin igrač Rivalo je izjavio da to nije bio dobar gest. Pohvalio je gol, ali je kritikovao odnos prema navijačima.

Drugu sezonu u katalonskom klubu Kutinjo je priveo kraju sa drugim trofejom La Lige. Zabeležio je ukupno 54 nastupa i postigao 11 golova.

Bajern Minhen

Brazilac je 19. avgusta 2019. godine prešao na jednosezonsku pozajmicu u nemački Bajern Minhen. Klub je morao da plati Barseloni 8.5 miliona evra, plus Kutinjovu platu.

U Bundesligi je debitovao 24. avgusta na meču protiv Šalkea, nakon koga je njegov tim slavio rezultatom 3:0. Prvi gol je postigao 21. septembra kada je njegov tim savladao Keln rezultatom 4:0. Na konferenciji za novinare je kazao da je srećan u Bajernu i da namerava da tu i ostane.

Prvi het trik u dresu Bajerna Brazilac je upisao 14. decembra. Osim toga, asistirao je i za dva gola, pa je njegov klub proslavio pobedu od 6:1 nad Verderom iz Bremena.

U četvrtfinalu Lige šampiona su se sastali sa Barselonom. Kutinjo je na teren utrčao u drugom poluvremenu, a u 82. minutu susreta je asistirao Robertu Levandovskom (Robert Lewandowski) za šesti pogodak.

Usledila su još dva gola u 85. i 89. minutu, a Bajern je na kraju slavio rezultatom 8:2.

U finalu Lige prvaka su se sastali sa Pari Sen Žermenom, a mladi Brazilac je na teren ušao kao zamena. Bajern je obezbedio pobedu od 1:0, a Kutinjo svoj prvi pehar Lige prvaka. Osim toga, zajedno su osvojili Prvenstvo i Kup Nemačke.

Povratak u Barselonu

Kutinjo se u Barselonu vratio nakon što je klupu preuzeo Ronald Koeman (Ronald Koeman). Prvi pogodak je zabio 4. oktobra 2020. godine na meču protiv Sevilje koji je završio rezultatom 1:1. Krajem godine je doživeo povredu kolena pa je morao da propusti ostatak sezone.

Pozajmica, pa ugovor s Aston Vilom

Kutinjo je 7. januara 2022. godine prešao na pozajmicu u Aston Vilu do kraja sezone. Tako je ponovo zaigrao sa bivšim saigračem iz Liverpula Stivenom Džerardom (Steven Gerrard) koji mu je postao trener.

Debitovao je 15. januara kada je kao zamena istrčao na teren u 70. minutu susreta sa Mančerster Junajtedom. Postigao je gol za izjednačenje, a utakmica je završena rezultatom 2:2.

Rukovodstvo Aston Vile je 12. maja 2022. godine objavilo informaciju da je potpisan ugovor sa Kutinjom vredan 17 miliona funti kojim se obavezao da će u klubu ostati do 2026. godine.

Reprezentativna karijera

Kutinjo je od svoje 15. godine član reprezentacije Brazila. Predvodio je svoj tim tokom osvajanja Južnoameričkog prvenstva za igrače mlađe do 17 godina, te postigao tri gola.

Prvi meč u seniorskom dresu Brazila odigrao je 7. oktobra 2010. godine u prijateljskom meču s Iranom.

Selektor Luis Felipe Skolari (Luiz Felipe Scolari) odlučio je da ga ne povede na Svetsko prvenstvo koje je 2014. godine održano u njegovom rodnom Brazilu.

Umesto toga, novi selektor Dunga (Carlos Caetano Bledorn Verri) ga je u avgustu iste godine pozvao da nastupi na prijateljskim mečevima sa Kolumbijom i Ekvadorom. Utakmicu sa Kolumbijom gledao je sa klupe, a tokom duela sa Ekvadorom igrao je poslednjih 25 minuta.

U martu 2015. godine bio je član jedanaestorke koja je otvorila prijateljski meč sa Čileom u Londonu. Dva meseca kasnije izabran je da predstavlja svoju zemlju na Kupu Amerika. Prvi gol u seniorskom dresu Brazila postigao je 7. juna tokom prijateljskog meča sa Meksikom.

Ponovo je bio deo tima na Kupu Centralne Amerike koji je održan u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). 8. juna postigao je het-trik na susretu sa Haitijem koji je završen rezultatom 7:1. Pošto je izgubio od Perua u grupnoj fazi, Brazil je eliminisan iz daljeg takmičenja.

28. marta 2017. godine postigao je jedan od tri pogotka protiv Paragvaja koji je omogućio „Malim kanarima“ da se kvalifikuju na Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Selektor Tite (Adenor Leonardo Bacchi) ga je pozvao da se pridruži ekipi koja će se boriti za novu titulu prvaka sveta.

Brazil je učešće na Mundijalu započeo susretom sa Švajcarskom 17. juna 2018. godine. Kutinjo je svojim prepoznatljivim udarcem desnom nogom van linije šesnaesterca „zatresao mrežu“ Švajcarske, a utakmica je završena rezultatom 1:1.

Usledio je susret sa Kostarikom, na kome je tokom sudijske nadoknade postigao pogodak. Brazil je pobedio rezultatom 2:0, a Kutinjo je proglašen igračem utakmice.

U četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Rusiji su se sastali sa Belgijom. Kutinjo je asistirao Renatu Augustu (Renato Augustu) za jedini brazilski pogodak, a Belgijanci su prošli dalje zahvaljujući pobedi od 1:2.

Selektor ga je pozvao da u maju 2019. godine nastupi sa reprezentacijom na Kupu Amerike. Kutinjo je 14. juna upisao svoj 50. nastup u dresu Brazila, a pamtiće ga po tome što je dva puta „zatresao mrežu“ Bolivije i pomogao svom timu da ostvari pobedu od 3:0.

Zbog povrede kolena morao je da propusti Kup Amerike 2021. godine.

Privatni život

Filipe Kutinjo je rođen 1992. godine u Rio de Žaneiru. Sa 18. godina odselio je u Italiju kako bi trenirao sa milanskim Interom, a njegovi roditelji i devojka Aine (Aine) su mu se pridružili.

Filipe i Aine su se upoznali kad im je bilo 14 godina na žurci zajedničkog prijatelja. Ona je napustila studije 2007. godine kako bi sa svojim dragim otišla u Evropu.

Veza je uspešno odolevala svim izazovima, pa su se 2012. godine venčali u Brazilu. Pre toga su dobili dvoje dece, ćerku Mariju (Maria) i sina Filipea Žuniora (Philippe Junior).

Njihov dom u Barseloni našao se na meti provalnika 20. februara 2018. godine, a katalonski mediji su objavili da su im ulazak u kuću uveliko olakšali građevinski radovi koji su nekoliko dana pre toga završeni u domu fudbalera.

Titule

Klupske titule

  • 2009. Serija B sa Vasko da Gamom
  • 2010. Superkup Italija sa Interom
  • 2010/2011. Kup Italije sa Interom
  • 2015/2016. finale Liga Kupa sa Liverpulom
  • 2015/2016. finale Lige Evropa sa Liverpulom
  • 2017/2018. Kup Kralja s Barselonom
  • 2017/2018. Prvenstvo Španije sa Barselonom
  • 2018. Superkup Španije sa Barselonom
  • 2019/2020. Bundesliga sa Bajernom
  • 2019/2020. Kup Nemačke sa Bajernom
  • 2019/2020. Liga šampiona sa Bajernom

Reprezentativne titule

  • 2009. Južnoameričko prvenstvo za igrače mlađe od 17 godina
  • 2011. Svetsko prvenstvo za igrače mlađe od 20 godina
  • 2019. Kup Amerike

Pojedinačne titule

  • 2014/2015. uvršten u idealnu jedanestorku Premijer lige
  • 2014/2015. proglašen za igrača godine po izboru navijača Liverpula
  • 2014/2015. proglašen za igrača godine po izboru fudbalera Liverpula
  • 2015. izabran za igrača meseca februara u Premijer ligi
  • 2015/2016. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige Evropa
  • 2015/2016. proglašen za igrača godine po izboru navijača Liverpula
  • 2015/2016. proglašen za igrača godine po izboru fudbalera Liverpula
  • 2016. Zlatna samba
  • 2016. proglašen za igrača godine po izboru FSF-a
  • 2017. uvršten u četvrtu najbolju jedanaestorku na svetu
  • 2018. uvršten u idealni tim Svetskog prvenstva
  • 2018. uvršten u drim tim Svetskog prvenstva
  • 2018. proglašen najboljim asistentom Svetskog prvenstva
  • 2019. proglašen najboljim igračem Bundeslige u decembru

 

Filipe Kutinjo (Philippe Coutinho) na društvenim mrežama

FacebookPhilippe @ Facebook
InstagramPhilippe @ Instagram
TwitterPhilippe @ Twitter