Snežana Ilić

Kratke informacije

Ime i prezimeSnežana Ilić
Datum rođenja1953.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePenzionisana sutkinja, učesnica rijalitija

Biografija

Snežana Ilić je penzionisana sutkinja Prvog osnovnog suda u Beogradu, te bivša učesnica rijaliti šou programa „Zadruga 2“ koji je od septembra 2018. godine do jula 2019. godine emitovan na programu Televizije „Pink“. Rođena je 1953. godine u Beogradu. Živi u rodnom gradu.

Pravom se bavila od 1979. do 2018. godine, a jedno vreme je bila pomoćnica tadašnjeg ministra pravde Dragoljuba Jankovića zadužena za prekršaje. U žižu javnosti je dospela 2013. godine kada je Visoki savet sudstva pokrenuo istragu o njenom radu jer je donela odluku o puštanju zvezdinog navijača Uroša Mišića iz pritvora.

Kada je u septembru 2018. godine objavljeno da je bivša sutkinja pristala da učestvuje u rijaliti šou programu „Zadruga“, mnogi su bili zatečeni tom odlukom. Štaviše, kolege su joj savetovale da ne kvari reputaciju koju ima učešćem u takvoj vrsti televizijskog šoa, ali je Snežana izjavila da je spremna i fizički i psihički da podnese takav izazov.

U rijalitiju je ostala do 5. maja 2019. godine, a po izlasku je kazala da je ipak trebala da posluša savete svojih kolega i da ne pristaje na učešće u „Zadruzi“.

Karijera

Snežana Ilić je rođena 1953. godine u Beogradu. U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju školu, a 1978. godine je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Od 1979. godine se bavila pravom, a bila je sudija u više od šest sudova. Radila je u Vrhovnom sudu Srbije u krivičnom odeljenju, te Prvom osnovnom sudu u Beogradu.  Od 1998. do 2000. godine bila je pomoćnica ministra pravde Dragoljuba Jankovića zadužena za prekršaje.

Mediji su objavili da je Snežana Ilić veći deo radnog veka provela kao sudija parniačar. Međutim,  zbog velikog broja ukinutih presuda, krajem 2009. godine nije bila reizabrana za sudiju parničara. Uložila je žalbu na tu odluku, a Visoki savet sudstva je 21. oktobra 2011. godine odbio njenu žalbu zbog velikog broja ukinutih presuda[1].

Premda je beogradskoj javnosti poznata dugi niz godina, šira srpska javnost ju je upoznala u junu 2013. godine kada je oslobodila iz pritvora navijača Crvene zvezde Uroša Mišića. Mišić se teretio za napad na američke marince u klubu „Plastik“, a Ilićeva mu je ukinula pritvor iako se Tužilaštvo tome protivilo.

Naime, prema Zakoniku o krivičnom postupku koji je tada bio aktuelan, Ilićeva je trebalo da predmet pošalje krivičnom veću, a ne da sama donese takvu odluku. Nakon što je Tanja Šobat, tadašnja predsednica suda tražila da se izjasni o postupanju, sutkinja je izjavila da je „u svemu poštovala zakon“.

Zbog svega toga Ilićeva je bila suspendovana, a sud je započeo internu istragu o njenim postupcima.

Dve godine kasnije Uroš Mišić je oslobođen otpužbi da je učestvovao u premlaćivanju američkih državljana u jednom prestoničkom klubu. [2] Odlukom Ustavnog suda Srbije da poništi reizbor sudija Ilićeva je vraćena na posao.

Polovinom 2018. godine Snežana Ilić je otišla u penziju, nakon 39 godina radnog staža.

Učešće u rijalitiju

Nakon što su mediji u septembru 2018. godine objavili da penzionisana sutkinja Snežana Ilić ulazi u drugu sezonu rijaliti šou programa „Zadruga“, oglasile su se mnoge njene kolege, koje su joj čak i javno savetovale da se ne upušta u tu vrstu televizijskog takmičenja[3].

Naime, Društvo sudija Srbije je izdalo saopštenje za medije u kome se navodi kako su saglasni da će njihova bivša kolegica svojim učešćem u rijalitiju „samo degradirati profesiju“, te su apelovali na Ilićevu da promeni svoju odluku.

Jedan od njenih kolega, inače bivši sudija Ustavnog suda rekao je da smatra da jednom sudiji ne priliči učešće u takvoj vrsti televizijskog programa, te istakao da „smo kao društvo zaista posrnuli i dotakli dno, jer je naša realnost postala rijaliti“.

On je izrazio zabrinutost da će Snežanini postupci mnogo uticati na struku i baciti ljagu na pravosuđe, te da je ulazak u rijaliti nedostojan funkcije koju je obavljala.[4]

Ilićeva ipak nije poslušala savete kolega i apel koji je stigao iz Društva sudija Srbije, nego je postala jedna od učesnica „Zadruge“. Tokom predstavljanja je kazala da je dobila poziv od Željka i Milice Mitrović i da ga je rado prihvatila, jer želi da se okuša u takvoj vrsti televizijskog šoa.

Odmah je istakla da nema nameru da ulazi u konflikte, ali da se neće libiti da se brani ukoliko se u bilo kom momentu oseti napadnutom.

Prvi sukob sa zadrugarima desio se samo nekoliko dana nakon početka nove sezone rijalitija. Snežana je ušla u verbalni konflikt sa Mirkom Gavrićem zbog raspodele novca, a nakon toga sesukob „prelio“ i na ostale stanare Bele kuće u Šimanovcima[5].

Posle toga ju je napao Miroslav Pržulj, poznatiji kao Lepi Mića optuživši je da je „folirant“ i da se predstavlja onakvom kakva nije. On je kazao da je sramota da žena koja „laže i petlja“ predstavlja pravosuđe[6].Zamolila je da produkcija šoa reaguje na njegove uvrede[7].

Samo nekoliko dana kasnije ušla je u sukob sa folk pevačicom Zoricom Marković jer ju je imenovala „potrčkom“, što je podrazumevalo spavanje u izolaciji.  Markovićeva je nasrnula na Snežanu, a moralo je da reaguje i obezbeđenje rijalitija. Mediji su objavili da je pevačica pretila Ilićevoj. Snežana i Zorica do kraja njenog učešća u „Zadruzi“ nisu bile u dobrim odnosima.

Verbalno se sukobila i sa Radom Vasić i Branislavom Radonjićem Brendonom. Jedno vreme je bila u dobrim odnosima sa pevačicom Suzanom Perović i Miroslavom Mikijem Đuričićem, ali je njihovo prijateljstvo s vremenom iščezlo.

Početkom maja 2019. godine je nominovana za izlazak iz „Zadruge“, a nakon glasanja publike osvojila je samo 13 odsto glasova, te je 5. maja napustila rijaliti. Tokom razgovora sa voditeljkom posle izlaska iz Bele kuće, Snežana je priznala da se pokajala što je ušla u rijaliti, te navela nekoliko velikih propusta Televizije „Pink“ i produkcije „Zadruge“.

Naime, Snežana je istakla da se pravda u rijalitiju deli selektivno, te da joj nije pružena adekvatna medicinska pomoć kada je imala problem sa visokim pritiskom. Dodala je da nema niti jednu lepu uspomenu na „Zadrugu“, te da je odluka da postane deo tog rijalitija jedna od najgorih koje je u životu donela.

Ilićeva je ubrzo nakon izlaska iz rijalitija podnela tužbu za uvredu protiv pevačice Zorice Marković. Tada je prisutnim novinarima kazala da neće pristati na medijaciju (mirenje), jer je Markovićeva iznela niz uvreda na njen račun i račun njene ćerke, profesije i slično, a pored toga joj je pretila i vređala porodicu i pokojnu majku. [8]

Privatni život

Snežana Ilić je rođena 1953. godine u Beogradu. Odrasla je i školovala se u rodnom gradu. Otkako je završila Pravni fakultet bila je sudija, a penzionisala se kao sudija parničar u Prvom osnovnom sudu u Beogradu 2018. godine.

Uprkos tome što je takmičenjem u rijalitiju privukla pažnju javnosti na sebe, o Snežaninom privatnom životu se vrlo malo zna. Poznato je da je bila udata i da ima ćerku i unuče. Međutim, za razliku od ostalih učesnika ovakvih televizijskih programa, Snežanina porodica nije želela da se medijski eksponira.

Zato  niko od njenih bližnjih nije gostovao na „Pinku“, niti se pojavio u Beloj kući. Ilićeva se potrudila da svoju privatnost sačuva za sebe uprkos tome što je u rijalitiju provela skoro osam meseci. Jednom prilikom je kazala da je njena ćerka završila ekonomiju na Fakultetu Singidunom i da je srećno udata.

Reference

[1] https://www.blic.rs/vesti/hronika/pod-istragom-sudija-koja-je-pustila-misica/wbjpmcc

[2] https://www.blic.rs/zabava/rijaliti/zadovoljna-sam-novcem-koji-cu-dobiti-od-mitrovica-sudija-snezana-ilic-progovorila-o/g6gjkky

[3] https://www.blic.rs/zabava/zadruga-2/vec-su-me-osudili-sutkinja-koja-ulazi-u-zadrugu-2-otkriva-sta-su-joj-kolege-porucile/mwrv6f3

[4] https://www.danas.rs/drustvo/apel-koleginici-da-ne-ulazi-u-zadrugu-2/

[5] https://www.blic.rs/zabava/zadruga-2/pometnja-u-rijalitiju-mirko-gavric-napao-sudiju-snezanu-niko-nije-mogao-da-veruje-sta/918y5ps

[6] https://www.blic.rs/zabava/zadruga-2/spominje-joj-pokojnu-majku-lepi-mica-napao-sudiju-snezanu-pa-je-nikad-gore-izvredjao/ewscf9m

[7] https://www.blic.rs/zabava/zadruga-2/spominje-joj-pokojnu-majku-lepi-mica-napao-sudiju-snezanu-pa-je-nikad-gore-izvredjao/ewscf9m

[8] https://www.blic.rs/zabava/zorica-markovic-snezana-ilic-sudjenje/gsepx8m