Firminjo

Kratke informacije

Ime i prezimeFirminjo
Datum rođenja2. oktobar 1991.
Mesto rođenjaMacejo
DržavaBrazil
PrebivališteLiverpul
ZanimanjeFudbaler
PozicijaNapadač, krilo
Visina180 cm
Težina-

Biografija

Firminjo (Roberto Firmino Barbosa de Oliveira) je brazilski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji krilnog napadača u engleskom premijerligašu Liverpulu i reprezentaciji Brazila. Rođen je 2. oktobra 1991. godine u brazilskom gradu Maceju.

Iako je na početku karijere igrao na poziciji defanzivnog veznog igrača, danas najčešće nastupa na pozicijama veznog i krilnog napadača.

Karijeru je započeo 2009. godine u brazilskom Figuirenseu, a nakon četiri i po sezone prešao je u Hofenhajm. U dresu nemačkog bundesligaša je tokom prve sezone odigrao 33 utakmice i postigao 16 golova, te zaradio titulu najboljeg novog igrača. U julu 2015. godine potpisao je ugovor sa Liverpulom.

U seniorskom dresu Brazila prvi put je nastupio u novembru 2014. godine na Kupu Amerika.

Klupska karijera

Firminjo je rođen u Maceu, prestonici brazilske pokrajine Alaoas. Počeo je da trenira fudbal u lokalnom klubu CRB, a sa 17 godina se pridružio Fudbalskom klubu Figuirense. Uglavnom je igrao na poziciji odbrambenog veznog igrača.

Prvu profesionalnu utakmicu odigrao je 24. oktobra 2009. godine ušavši kao zamena za Toninja (Toninho) na poluvremenu susreta sa Ponte Pretom. U tom susretu brazilske Serije B njegov tim je poražen na domaćem terenu rezultatom 1:2. U januaru 2010. godine zaigrao je u prvom timu Figuirensea.

Prvi gol je postigao 8. maja 2010. godine u pobedi njegovog kluba nad Sao Gaetanom. Te sezone zabeležio je 36 nastupa i postigao osam golova, a Figuirense se nakon dve godine plasirao u brazilsku Seriju A.

Hofenhajm

Firminjo je 10. oktobra 2010. godine potpisao ugovor sa nemačkim bundesligašem Honfenhajmom u trajanju od četiri i po godine. Klub ga je zvanično predstavio 1. januara 2011. godine, a trener Ernst Taner (Ernst Tanner) je tom prilikom rekao da je „počašćen što u njegove redove stiže talentovani Brazilac“.

Debitovao je mesec dana kasnije u porazu Hofenhajma od Majnca, kada je u igru ušao u 75. minutu meča kao zamena za Sebastijana Rudija (Sebastian Rudy).

Prvi gol u novom klubu postigao je 16. aprila tokom susreta s Ajntrahtom iz Frankfurta. Njegov tim je ostvario pobedu, a Firminjo ujedno dao prvi gol u Bundesligi.

Zbog kašnjenja na treninge kažnjen je tako što nije igrao protiv Bajerna iz Leverkuzena. Te sezone postigao je još dva gola, prvi put „zatresavši mrežu“ Volfsburga, a drugi  Borusije iz Menhengladbaha. Na kraju sezone 2012/2013 zabeležio je ukupno 36 nastupa i postigao sedam golova.

U julu 2013. godine moskovska Lokomotiva ponudila je 12 miliona evra za brazilskog igrača, ali uprava Hofenhajma nije želela da ga proda. Tadašnji kapiten nemačkog kluba Andreas Bek (Andreas Beck) je njegov napredak u klubu ocenio „izvanrednim“.

27. marta 2014. godine obnovio je ugovor sa klubom na nove tri godine. Sezonu 2013/2014 je završio kao četvrti najbolji strelac u Bundesligi. Sa 16 postignutih golova imenovan je najboljim novim igračem u nemačkoj ligi.

Liverpul

Polovinom juna 2015. godine sa reprezentacijom Brazila se borio za osvajanje Kupa Amerika, a Hofenhajm je postigao dogovor sa Liverpulom o njegovom odlasku na Ostrvo. 4. jula Firminjo je potpisao ugovor vredan 29 miliona funti s engleskim premijerligašem.

U dresu „Redsa“ debitovao je 2. avgusta, tokom predsezonskog prijateljskog susreta sa Svindonom. Prvi ligaški meč zabeležio je sedam dana kasnije kada je u poslednjih 12 minuta susreta sa Stoukom zamenio Džordona Ibea (Jordon Ibe). Liverpul je tada slavio rezultatom 1:0.

Liverpul je 21. novembra 2015. godine pobedio Mančester Siti na „Etihadu“ („Ethihad Stadium“) rezultatom 4:1, a Firmino je postigao svoj prvi pogodak u crvenom dresu.

U januaru 2016. godine Pol Litl (Paul Little), komentator lista „Irish Examiner“ je pohvalio igru mladog Brazilca, ali ukazao i na činjenicu da još uvek nije ostvario dobru saradnju na terenu sa centralnim napadačem Kristijanom Bentekeom (Christian Benteke).

Međutim, nemački stručnjak Jirgen Klop (Jürgen Klopp) poverio mu je poziciju u zoni napada. U januaru 2016. godine „gađao je mreže“ Arsenala i Norviča, te „delio“ odlične asistencije, pa su ga prozvali dostojnim naslednikom Rahima Sterlinga (Rahim Sterling).

Uskoro je proglašen Liverpulovim igračem meseca. Sezonu je priveo kraju sa deset postignutih pogodaka, te postao jedan od najboljih strelaca Premijer lige.

Pred početak nove sezone je zadužio dres sa brojem 9, dok je broj 11 preuzeo Egipćanin Muhamed Salah (Mohamed Salah).

Liverpul se 17. oktobra 2016. godine sastao sa slovenačkim Mariborom u meču Lige šampiona. Firminjo je postigao gol, a njegov klub je slavio ubedljivu pobedu od 7:0. Bio je to najubedljiviji trijumf u istoriji ovog takmičenja, te najveća pobeda jednog engleskog kluba.

Dva meseca kasnije „zatresao je mrežu“ Burnmuta, a zahvaljujući pobedi od 4:0, Liverpul je postao prvi tim u istoriji Premijer lige kome je pošlo za rukom da ostvari četiri pobede zaredom i zabeleži najmanje tri gola.

Friminjo, Salah, Mane (Sadio Mané) i Kutinjo (Philippe Coutinho) čini su Liverpulov napadački kvartet („Fab Four“). Nakon što je Kutinjo prešao u Barselonu, preostali trojac („Fab Three“) nastavio je da donosi pobede svom klubu.

29. aprila 2018. godine potpisao je novi ugovor s engleskim klubom, te postao jedan od najplaćenijih igrača u Liverpulu. Kako je Brazilac poznat po tome što upućuje dosta pasova bez gledanja u igrača ili u smeru u kome šalje loptu, tzv. „no look“ stilu, tako je potpisao novi ugovor ne gledajući u papir. Time je nasmejao upravu kluba, ali i navijače Liverpula.

Nešto manje od mesec dana kasnije Liverpul se u finalu Lige prvaka sastao sa madridskim Realom. Englezi su poraženi rezultatom 3:1, a Španci treći put zaredom podigli „ušati pehar“.

Prvi gol u sezoni 2018/19 postigao je 1. septembra 2018. godine na susretu sa Lesterom. Petnaest dana kasnije je „zatresao mrežu“ Sparsa na Vembliju, ali je 15 minuta pre kraja te utakmice morao da napusti teren zbog povrede oka.

Liverpul se 18. septembra sastao sa Pari Sen Žermenom. Bio je to susret Lige šampiona, a Firminjo je u sudijskoj nadoknadi doneo svom timu pobedu od 3:2.

Prvi het trik je postigao 29. decembra kada je Liverpul savladao Arsenal. Hiljaditi gol u dresu engleskog kluba upisao je 19. januara 2019. godine u pobedi Liverpula nad Kristal Palasom.

Usledila je pauza od nekoliko nedelja zbog povrede, a 1. juna Liverpul se u finalu Lige prva sastao sa Totenhemom. Na terenu je proveo 60 minuta, a njegov tim je ostvario pobedu od 2:0 i osvojio titulu Lige šampiona u sezoni 2018/19.

Liverpul se 14. avgusta 2019. godine u finalu Superkupa ponovo sastao sa Čelsijem. Firminjo je na teren istrčao sa klupe, a asistirao je Maneu za oba gola. Nakon 120 minuta igre rezultat je bio 2:2. Liverpul je osvojio Superkup nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, a tu pobedu je nagovestio njegov prvi pogodak.

Krajem avgusta 2019. godine postao je prvi Brazilac koji je postigao 50 golova u Premijer ligi.

U polufinalu Svetskog klupskog prvenstva 2019. godine sastali su se sa Moterejom, a Firminjo je doneo svom timu pobedu od 2:1. Tri dana kasnije je u finalu proglašen igračem utakmice nakon što je postigao pobednički gol protiv Flamenga. Liverpul je prvi put u svojoj istoriji osvojio ovo takmičenje.

Zbog pandemije novog virusa korona tokom 2020. godine sva takmičenje su bila suspendovana na neko vreme.

Firminjo je 13. maja 2021. godine postigao dva gola te doneo Liverpulu pobedu nad Mančester Junajtedom. Bio je to njihov prvi trijumf na gostovanju na „Old Trafordu“ od marta 2014. godine.

Na sledećoj utakmici protiv Vest Bromvič Albiona prvi put je zadužio kapitensku traku, zato što je bio igrač sa najdužim stažom u ekipi.

Drugi het trik u dresu Liverpula zabeležio je 16. oktobra 2021. godine na gostovanju kod Votforda. Liverpul je tada ostvario ubedljivu pobedu od 5:0.

Liverpul je 30. jula 2022. godine osvojio Komjuniti Šild nakon što su pobedili Mančester Siti rezultatom 3:1.

Reprezentativna karijera

Iako je rekao da mu je san da zaigra u nacionalnom dresu Brazila, selektori ga jednostavno nisu pozivali u reprezentaciju. Ipak, 23. oktobra 2014. godine stigao je prvi poziv da igra za Brazil tokom prijateljskog meča sa Turskom. Tom prilikom je izjavio: „Veoma sam srećan što sam na preliminarnom spisku reprezentacije i voleo bih da zahvalim svom timu“.

Debi u zeleno-žutom dresu doživeo je 12. novembra 2014. godine ušavši kao zamena Luisu Adrijanu (Luiz Adriano) tokom poslednjih 17 minuta susreta sa Turskom. Šest dana kasnije postigao je svoj prvi gol u pobedi njegovog tima od 2:1.

U maju 2015. godine je ponovo pozvan da predstavlja svoju zemlju na Kupu Amerika koji je te godine održan u Čileu. 21. juna je „zatresao mrežu“ Venecuele, a njegov tim je poražen rezultatom 2:1.

Firminjo je postigao gol u 93. minutu prijateljskog susreta sa Hrvatskom koji je igran 3. juna 2018. godine, a pre toga ga je selektor Tite pozvao da sa reprezentacijom učestvuje na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Tokom grupne faze Brazilci su se sastali sa Švajcarcima, Kostarikancima i Srbima.

Drugi gol u dresu Brazila postigao je 2. jula 2018. godine u meču osmine finala protiv Meksika. U četvrtfinalu ih je zaustavila reprezentacija Belgije.

Selektor ga je u maju 2019. godine uvrstio na spisak igrača za Kup Amerike. Uspeli su da se plasiraju u finale, a Firminjo je igrao svih 90 minuta utakmice sa Peruom. Brazil je ostvario pobedu od 3:1, te deveti put izborio naslov Kupa Amerike.

Bio je deo ekipe koja je nastupila na istom takmičenju 2021. godine. Kup Amerike je te godine igran u Brazilu. Domaćini su se plasirali u finale, međutim, poraženi su od Argentine rezultatom 1:0.

Privatni život

Roberto Firminjo je rođen 1991. godine u Maceu. Od 2014. godine je u vezi sa Larisom Pereirom (Larissa Pereira), a svoju ljubav su 2017. godine krunisali venčanjem u Brazilu. Mladoženjin kum na venčanju bio je njegov timski kolega Filipe Kutinjo.

Roberto i Larissa imaju ćerke Valentinu (Valentina) i Belu (Bella). Treću devojčicu su dobili u jesen 2021. godine.

Gospodin i gospođa Firminjo plene pažnju gde god se pojave. Naime, Larisa s ponosom pokazuje svoje obline, a vrlo rado njihove fotografije sa luksuznih i egzotičnih putovanja deli na društvenim mrežama.

Ostrvski mediji je prate u stopu, a neretko je glavna tema tabloida. Važe za jedan od medijski najinteresantnijih parova na engleskoj fudbalskoj sceni.

Brazilac možda na terenu deluje disciplinovano, ali kada je privatni život u pitanju voli da se opusti. Tako je na početku karijere u Liverpulu nekoliko puta kažnjavan jer je kasnio na treninge.

U decembru 2016. godine engleski tabloidi su objavili da je Firminjo ostao bez vozačke dozvole na godinu dana nakon što ga je policija zaustavila pod uticajem alkohola.

Njegove timske kolege i navijači dali su mu nadimak „Bobi“ („Bobby“), što predstavlja skraćenicu njegovog imena Roberto.

Titule

Klupske titule

  • 2015/2016. finale Liga Kupa sa Liverpulom
  • 2015/2016. finale Lige Evropa sa Liverpulom
  • 2017/2018. finale Lige šampiona sa Liverpulom
  • 2018/19. Liga šampiona sa Liverpulom
  • 2019. UEFA Superkup sa Liverpulom
  • 2019. Svetsko klupsko prvenstvo sa Liverpulom
  • 2021/21. FA Kup sa Liverpulom
  • 2021/22. finale Lige šampiona sa Liverpulom
  • 2022. Komjuniti šild sa Liverpulom

Reprezentativne titule

  • 2018. Superkup Amerike
  • 2019. Kup Amerike

Pojedinačne titule

  • 2013/2014. proglašen za najboljeg novog igrača u Bundesligi
  • 2017/2018. ušao u idealnu jedanaestorku Lige šampiona

Firminjo na društvenim mrežama

FacebookFirmino @ Facebook
InstagramFirminjo @ Instagram
TwitterFirmino @ Twitter