Radovan Višković

Kratke informacije

Ime i prezimeRadovan Višković
Datum rođenja1. februar 1964.
Mesto rođenjaBuljevići
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteMilići
ZanimanjePolitičar, doktor nauka

Biografija

Radovan Višković je srpski političar, doktor nauka iz oblasti saobraćaja i univerzitetski docent. Trenutni je premijer Republike Srpske. Potpredsednik je Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je četiri puta biran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS). Rođen je 1. februara 1964. godine u mestu Buljevići kod Vlasenice. Oženjen je i ima dvoje dece.

Do Opštih izbora u BiH koji su održani u oktobru 2018. godine obavljao je funkciju Šefa poslaničke grupe SNSD-a u Narodnoj skupštini, bio je zamenik predsednika Odbora za privredu i član Komisije za izbor i imenovanja. U novembru iste godine imenovan je za kandidata za mandatara za novi sastav Vlade Republike Srpske.

Višković je od 1996. godine zaposlen u Kompaniji „Boksit a.d“ Milići, gde obavlja funkciju izvršnog direktora za sektor saobraćaja. Osim toga, docent je na predmetima iz oblasti Transportno inženjersvo i Drumski saobraćaj i transport na Saobraćajnom fakultetu u Doboju.

Dugogodišnji je član SNSD-a. Političku karijeru je započeo 2004. godine kada je na Lokalnim izborima izabran za odbornika u Skupštini opštine Milići. Četiri puta je biran za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Prvi mandat osvojio je 2006. godine. Četiri godine kasnije ponovo je direktno izabran za poslanika, a na narednim opštim izborima 2014. i 2018. godine u skupštinu je ušao preko kompenzacione liste.

1. novembra 2018. godine Milorad Dodik, predsednik SNSD-a, aktuelni predsednik Republike Srpske i novoizabrani član Predsedništva BiH je saopštio građanima da će njegova stranka predložiti Viškovića za mandatara za sastav nove Vlade RS. 20. novembra 2018. izabran je za mandatara, a na toj poziciji nasledio je Željku Cvijanović, koja je na Opštim izborima 2018. godine izabrana za predsednicu RS.

Obrazovanje

Radovan Višković je rođen 1964. godine u mestu Buljevići kod Vlasenice, koje danas pripada opštini Milići. U Milićima je završio osnovnu školu, a u Sarajevu stekao zvanje saobraćajni tehničar. Nakon toga upisao je Saobraćajni fakultet na Univerzitetu u Sarajevu, smer Drumski transport. Diplomirao je 1990. godine.

Postiplomske studije je završio 2005. godine na Tehničkom fakultetu u Zvorniku, a 2015. godine je doktorirao na Saobraćajnom fakultetu u Doboju.

Radno iskustvo

Po sticanju diplome saobraćajnog inženjera Višković se zaposlio kao asistent na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu. Na toj poziciji ostao je sve do početka rata u Bosni i Hercegovini. Od 1996. godine radi u Kompaniji „Boksit a.d.“ Milići. Trenutno obavlja funkciju izvršnog direktora za sektor saobraćaja u ovoj firmi.

Od 2015. godine je docent na Saobraćajnom fakultetu u Doboju, gde predaje predmete iz oblasti Transportno inženjerstvo i Drumski saobraćaj i transport.

Politička karijera

Radovan Višković je dugogodišnji član Saveza nezavisnih socijaldemokrata, stranke koja ga je 2004. godine kandidovala za odbornika u Skupštini opštine Milići. Na lokalnim izborima iste godine dobio je 389 glasova što je bilo dovoljno da obezbedi mesto u lokalnom parlamentu.

Dve godine kasnije je na Opštim izborima u BiH kandidovan za poslanika u Narodnoj skupštini RS. S obzirom da su mu građani dali poverenje započeo je karijeru parlamentarca koja traje više od 12 godina.

Na Opštim izborima koji su u BiH održani 2010. godine Višković je bio nosilac liste svoje izborne jedinice za poslanika u NS RS. Tada je osvojio 5 513 glasa i izborio direktan mandat poslanika. Četiri godine kasnije ponovo je bio nosilac liste, te je osvojio 25,58 odsto glasova. Ovog puta mandat je dobio preko kompenzacione liste, pošto su dva kandidata osvojila više glasova od njega.

Rekordni broj ličnih glasova osvojio je na Opštim izborima 2018. godine. Tada mu je poverenje dalo 11 725 birača. Ni tada nije dobio direktan mandat, ali je sa kompenzacione liste ušao u entitetski parlament.

U periodu od 2014. do 2018. godine bio je šef poslaničke grupe SNSD-a u Narodnoj skupštini. Osim toga bio je zamenik predsednika Odbora za privedu, te član Komisije za izbor i imenovanja. Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila konačne rezultate izbora, Milorad Dodik, predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata saopštio je da će Višković najverovatnije biti mandatar za sastav nove Vlade RS. 20. novembra 2018. status mandatara vlade RS je ozvaničen.

Stavovi

Kao jedan od najdugovečnijih delegata u Parlamentu RS Višković je neretko u javnost iznosio svoje stavove o radu Narodne skupštine. Ubeđen u jedinstvo koalcije okupljene oko njegove stranke neretko je kritikovao opozicione poslanike za njihove, kako kaže ishitrene poteze i podeljenost koja vlada među članovima nekadašnjeg opozicionog Saveza za pobedu okupljenog oko Srpske demokratske stranke (SDS).

Nakon što je Dodik saopštio da će ga kandidovati za mandatara, te da postoje velike šanse da će naredne četiri godine obavljati funkciju premijera, Višković je istakao da je svestan odgovornosti koja je pred njega stavljena, te da će sve svoje iskustvo da usmeri na to da opravda poverenje stranke koja mu je ponudila mandat, ali i svih građana koji su za njega glasali tokom proteklih 12 godina.

Na pitanje novinara da li je on „kadar Rajka Dukića“, privrednika iz Milića, koji iako formalno nije član niti jedne partije, važi za veoma cenjenog čoveka, Višković je odgovorio da je, iako veoma ceni Dukića s kojim je dugi niz godina sarađivao, on ipak kanididat SNSD-a za tu funkciju.

U jednom intervjuu osvrnuo se na prethodne poteze vladajuće koalicije, te izneo svoje ideje kako da poboljša stanje u RS ukoliko bude izabran za premijera. Govorio je o dogovorima Dodika i Dragana Čovića, lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH), o kandidatima koji su nakon osvojenih mandata odlučili da se priklone vladajućoj koaliciji, te njegovim planovima i budućim potezima Vlade.

Višković je saradnju njegove stranke sa HDZ-om ocenio korektnom i neupitnom, ali i naglasio da niti njegova stranka, a ni HDZ nemaju nameru da bilo šta čine na štetu drugog ili trećeg naroda u BiH. Tom prilikom je podsetio da je BiH država koja se sastoji iz dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da je SNSD spreman da razgovara sa svima koji uvažavaju interese Republike Srpske.

S obzirom na činjenicu da je i njegov stranački šef Milorad Dodik istu ideju izneo pred novinarima samo nekoliko dana ranije, Višković je, upitan da li će i dalje slediti istu politiku, odgovorio da je lider SNSD-a pragmatičan čovek s kojim je moguća svaka vrsta dogovora sa svima u BiH, samo ukoliko to nije na štetu srpskog naroda.

Novonastalu situaciju u Narodnoj skupštini po kojoj SNSD i bez koalicionih partnera skoro da ima dvotrećinsku većinu u parlamentu Višković je ocenio vrlo pozitivnom, jer omogućava promenu Ustava RS koji je, prema njegovim rečima bio „zakopan“ dugi niz godina.

Osvrnuo se i na činjenicu da su mnogi dugogodišnji članovi SDS-a, najveće opozicione partije u RS odlučili da se pridruže vladajućoj koaliciji. Konkretno, potez Obrena Petrovića, koji je dugo bio u rukovodstvu stranke i koji je zahvaljujući SDS-ovim biračima nekoliko puta biran za gradonačelnika Doboja, budući mandatar je kazao da je on konačno shvatio od koga ima podršku.

Podsetio je da je Dodik u više navrata isticao važne projekte koji su pokrenuti u Doboju, poput izgradnje nove bolnice, sportskog centra, te uređenja korita reke Vrbas. Upravo u tome Višković vidi razlog da se Petrović pridruži vladajućoj koaliciji, te istakao da smatra da je to sasvim razuman potez. Dodao je da su dva poslanika iz Doboja koji su mandate dobili na listi SDS-a odlučili da će u novom sazivu NS RS delovati u klubu poslanika SNSD-a.

Upitan da prokomentariše odluku Dragana Čavića, lidera Narodnog demokratskog pokreta (NDP) da takođe započne pregovore sa SNSD-om, Višković je obrazložio činjenicom da je popularnost te stranke pala otkako su postali deo opozicionog bloka Savez za promene. S obzirom da je Čavić godinama važio za jednog od najglasnijih kritičara vlasti u RS, mnoge je ta odluka iznenadila. Ipak, Višković u tome ne vidi ništa sporno. Naprotiv, ističe da se niko neće vraćati u prošlost, nego će zajedno da rade na izgradnji bolje budućnosti.

Premda je u nekoliko navrata naglasio da je sa svim poslanicima u Narodnoj skupštini u korektnim odnosima, novinarima i građanima koji prate skupštinska zasedanja nije promakla „zanimljiva rasprava“ sa Vukotom Govedaricom, šefom kluba poslanika SDS-a. Naime, tokom rasprave o prodaji Rudnika „Ljubija“ Višković i Govedarica ušli su manji verbalni sukob, tokom koga je SNSD-ov poslanik poručio lideru opozicije da „ga je sramota što sedi s njim ovde“. Govedarici se obratio rečima „Slušaj mečko vašarska nemoj se zaje….“. Njihova verbalna „prepucavanja“ direktno su emitovana na javnom servisu RS – Radio Televiziji Republike Srpske.

Tokom istog intervjua Višković je poručio da će nastaviti dobru saradnju sa premijerom Federacije BiH, te da se nada da će predstavnici drugog entiteta što pre formirati vlast. On je naglasio da se mnoga pitanja moraju rešavati u koordinaciji sa Federacijom, te da je svima u cilju da taj odnos bude što kvalitetniji.

Osvrnuo se i na značaj dobre saradnje sa Srbijom koja je ključna za realizaciju izgradnje autoputa koji će povezati Brčko sa Kosovskom Mitrovicom, te pozdravio odluku Saveta ministara BiH da se nastave pregovori kako bi BiH dobila kredit od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za izgradnju deonice Koridora 5c.

S obzirom da još nije zvanično izabran za mandatara, a još manje za premijera Višković je naglasio da ne želi da unapred obećava, jer je #poznat po tome što malo obećava, a puno radi“. Ipak, istakao je da mu je prioritet podrška privredi i realnom sektoru, a cilj da Bruto društveni proizvod (BDP) u budućnosti bude četiri do pet odsto. Prema njegovim rečima, način da se to postigne leži upravo u investicijama, te uključenjem strateških javnih preduzeća u investicione procese. Konkretno, naveo je primer „Elekroprivrede RS“ koja će u buduće imati zadatak da bude nosilac investicija i u drugim preduzećima.

Podsetio je da, s obzirom na dobar izborni rezultat i činjenicu da je koalicija okupljena oko SNSD-a sada nosilac vlasti na svim nivoima, ne postoje opravdanja za neuspeh investicija koje su do sada „kočili“ drugi faktori. Pri tome je naglasio da će on, ukoliko postane premijer, sarađivati i sa načelnicima i gradonačelnicima lokalnih zajednica koji pripadaju drugim partijama. Istakao je da koalicija trenutno ima „svoje ljude“ u 45 od 63 opština i gradova, što je veliki uspeh, ali i dodao da će Vlada ulagati i pomagati lokalnim zajednicama u kojima nije na vlasti.

Višković se složio s konstacijom da je oblast zdravstvene i socijalne zaštite trenutno u velikim problemima, te da zaostala dugovanja zdravstvenih ustanova „koče“ dalji razvoj. Podsetio je da ta dugovanja treba što pre da budu sanirana, te da „će svi svoj dug prema državi morati da izmire“, kroz kredite ili neke druge aranžmane. Ipak, rekao je da dosta toga zavisi od stanja u budžetu i mera koje je započela prethodna Vlada na čijem čelu je bila Željka Cvijanović.

On je podsetio da ima veliku odgovornost prema ljudima koji su mu ukazali poverenje na izborima, te da će učiniti sve da to poverenje ne izneveri.

Imovinsko stanje

Prema podacima iz Imovinskog kartona iz 2014. godine koji su svi političari u BiH dužni da dostave Centralnoj izbornoj komisiji BiH Višković je tokom te godine prijavio platu i naknade u iznosu od 52 800 konvertibilnih maraka.

Osim toga, prijavio je stan i poslovni prostor od 30 metara kvadratnih u BiH čija je ukupna vrednost 70 000 KM. Prema podacima iz Imovinskog kartona, poseduje kuću u Srbiji koju je procenio na 160 000 KM, te automobil marke Pasat A6 koji je tada vredio oko 15 000 KM. Na računu u banci je 2014. godine prijavio iznos od 80 000 KM, dok podatke o imovinskom stanju supruge i ostalih članova domaćinstva nije naveo.

Privatni život

Radovan Višković je rođen 1964. godine u mestu Buljevići koje pripada opštini Milići. Školovao se u rodnom mestu i Sarajevu. Magistrirao u Zvorniku, a doktorirao u Doboju. Oženjen je i ima dvoje dece. Po nacionalnosti je Srbin, a po veroispovesti pravoslavac.

Koautor je nekoliko stručnih knjiga, te nekoliko radova koji su objavljeni na međunarodnim skupovima iz oblasti saobraćaja.

Bibliografija

  • „Transport opasnih materija“, V. Peulić, M. Šekara, R. Višković, Ž. Matoc, N. Halilović (Grafid d.o.o., Banjaluka, 2009. g.)
  • „Menadžment drumskog transporta“, V. Peulić, R. Višković (Grafid d.o.o., Banjaluka, 2012. g.)
  • „Poznavanje robe“, R. Višković, V. Peulić (Grafid d.o.o. Banjaluka, 2013. g.)

Izvori: