Stefan Vukić

Kratke informacije

Ime i prezimeStefan Vukić
Datum rođenja7. avgust 1991.
Mesto rođenjaNovi Sad
DržavaSrbija
PrebivališteNovi Sad
ZanimanjeGlumac

Biografija

Stefan Vukić je srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac prepoznatljiv po ulogama u filmovima i serijama „Dara iz Jasenovca“, „Grozna deca“, „Kljun“ i drugima. Rođen je 7. avgusta 1991. godine u Beogradu. Školovao se u Novom Sadu, a živi i radi u rodnom gradu.

Stefan je prvu filmsku ulogu dobio 2013. godine i to u trileru „Gde je Nađa?“. Usledili su filmovi i serije „Branio sam Mladu Bosnu“, „Ubice mog oca“, „Šifra Despot“, „Paviljoni“, „Zaspanka za vojnike“, „Moja generacija Z“, „Preživeti Beograd“, „Dara iz Jasenovca“ i drugi.

Ipak, regionalnu prepoznatljivost je stekao ulogom Miloša Miće Tota u seriji „Kljun“. Upravo je zahvaljujući ovom ostvarenju dobio priznanje „Zvijezda u usponu“ na Filmskom festivalu u Sarajevu 2022. godine.

Detinjstvo i obrazovanje

Stefan Vukić je rođen 1991. godine u Beogradu. U rodnom gradu je završio osnovnu školu i Treću gimnaziju, a potom je upisao glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesorke Jasne Đuričić.

U jednom intervjuu je kazao da je kao dečak trenirao skijanje. Bio je član juniorske reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu, te učestvovao na Olimpijskim igrama za mlade. Uzor mu je bio skijaš Bodi Miler (Samuel Bode Miller).

Stefan govori engleski i francuski jezik.

Karijera

Stefan Vukić se prvi put na filmskom platnu pojavio 2013. godine u ulozi Vladimira u trileru „Gde je Nađa?“. Već tada je dobio priliku da se na setu druži sa iskusnim kolegama, poput Svetozara Cvetkovića, Anice Dobre, Anite Mančić i drugih.

Reditelj Srđan Koljević mu je poverio ulogu narednika u filmu „Branio sam Mladu Bosnu“ koji je premijerno prikazan 2014. godine. Naredne godine Radio Televizija Srbije (RTS) je emitovala istoimenu seriju od četiri epizode.

Sa Markom Grabežom, Strahinjom Blažićem i drugima je 2015. godine snimio kratku dramu „Izgleda da smo sami“, scenaristkinje i rediteljke Katarine Koljević. Igrao je i naslovnu ulogu u kratkom filmu „Dan kad sam upoznao Jovana“ koji je svetlo dana ugledao iste godine.

Godina 2018. je bila vrlo uspešna za mladog glumca. Pojavio se u ulozi Mikija u tri epizode kriminalističke serije „Ubice mog oca“. Snimio je kratki film „Exit: Summer of Love“, te jednu epizodu serije „Šifra Despot“.

Iste godine je imao priliku da set deli sa iskusnim kolegama Mirom Banjac, Martom Bjelicom, Anicom Dobrom i drugima u drami „Paviljoni“.

Utelovio je lik Živorada u šest epizoda srpsko-hrvatske telenovele „Pogrešan čovjek“, te igrao Radojka u ratnoj drami Predraga Antonijevića „Zaspanka za vojnike“.

Sa kolegama Pavlom Mensurom i Ivanom Zečević je 2019. godine snimio kratki film „Nenad Pavlović: Šmeker“, po scenariju i u režiji Strahinje Savića.

Glumio je Stefana u tinejdžerskoj televizijskoj seriji „Moja generacija Z“ koju je Radio Televizija Srbije (RTS) emitovala od marta do maja 2019. godine.

Reditelj Boris Obrenov mu je dodelio jednu od uloga u svojoj kratkoj kriminalističkoj drami „Klupe“.

Iste godine se u bioskopima u Hrvatskoj pojavio film „General“ koji govori o životnom putu hrvatskog oficira Ante Gotovine, svojevremeno optuženog za ratne zločine. Stefan je igrao vojnika JNA, a odluka da se pojavi u ovom filmu je naišla na oštre reakcije u Srbiji.

Pojedine kolege nisu krile da misle da mladi glumac nije trebalo da se pojavi u tom filmu, s obzirom na njegovu tematiku. Vukić je zbog ove uloge čak dobijao i pretnje na društvenim mrežama[1].

Usledila je saradnja sa rediteljima Đorđem Stanimirovićem i Dejanom Zečevićem na humorističnoj seriji „Preživeti Beograd“.

Mladi glumac je utelovio lik Džonija, dok su glavne uloge igrale Nina Nešković, Tamara Šustić i druge. Seriju je od oktobra 2019. do juna 2020. godine emitovala Televizija „Pink“.

Pojavio se i u jednoj epizodi serije „General“ nastaloj po istoimenom filmu. Seriju Hrvatska Radio Televizija (HRT) prikazuje od decembra 2019. godine.

Stefan je igrao ustaškog vojnika u ratnoj drami „Dara iz Jasenovca“ koju je režirao Predrag Antonijević, a koja se u bioskopima pojavila 2021. godine. Iste godine je igrao i u kriminalističkom trileru „Grozna deca“ u režiji i po scenariju Uroša Lukića.

Pojavio se u dve epizode televizijske serije „Jedini izlaz“ u kome je glavnu ulogu tumačila Anđelka Prpić.

Veliku prepoznatljivost mu je donela uloga Miloša Miće Tota u seriji „Kljun“ koja je stekla ogromnu popularnost širom regiona. Zahvaljujući ovoj seriji Stefan je na Filmskom festivalu u Sarajevu 2022. godine dobio priznanje „Zvijezda u usponu“.

Nakon toga se pojavio u dve epizode serije „Vreme zla“ koju je RTS emitovala tokom 2022. godine.

Novosadski reditelji Žanko Tomić i Gvozden Đurić su mu poverili jednu od glavnih uloga u svojoj drami „Liberta – rađanje grada“. Film je premijerno prikazan polovinom 2022. godine na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Tokom 2023. godine Stefan bi trebalo da se pojavi u ulozi mladog kriminalca u seriji „Južni vetar“, te u ulozi Tibora u jednoj od epizoda treće sezone britansko-američke dramske serije „Miss Scarlet & the Duke“.

Mladi glumac, pored televizijske i filmske karijere, gradi i uspešnu karijeru u pozorištu. Prvu predstavu u životu je odigrao na sceni Omladinskog pozorišta „DADOV“. Neko vreme je bio stalni član glumačke postave, ali je igrao predstave i u drugim beogradskim pozorištima. Glumio je i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Narodnom pozorištu u Somboru.

Privatni život

Stefan Vukić je rođen 1991. godine. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a potom je upisao i završio glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Veću prepoznatljivost su mu donele serije i filmovi, a zbog nekih uloga je naišao i na vrlo oštre kritike kolega i publike.

Premda je dugi niz godina prisutan na domaćoj javnoj sceni, o privatnom životu mladog Beograđanina se vrlo malo zna. Odaziva se pozivima na intervjue u elektronskim i štampanim medijima isključivo kako bi promovisao projekte na kojima radi.

Filmografija

Filmovi i serije

2013. Gde je Nađa?

2014. Branio sam Mladu Bosnu

2015. Branio sam Mladu Bosnu (serija)

2015. Izgleda da smo sami

2015. Kako sam upoznao Jovana

2018. Ubice mog oca

  1. Šifra Despot

2018. Paviljoni

2018. Zaspanka za vojnike

2018. Exit: Summer of Love

2018. – 2019. Pogrešan čovjek

2019. Nenad Pavlović – Šmeker

2019. Moja generacija Z

2019. Klupe

2019. – 2020. Preživeti Beograd

2019. General

2020. General (serija)

2020. – 2023. Miss Scarlet & the Duke

2020. – 2023. Južni vetar

2021. Dara iz Jasenovca

2021. Grozna deca

2021. Jedini izlaz

2021. Kljun

2021. Vreme zla

2022. Liberta — rađanje grada

Predstave: „MiSterija“ „Ko je ubio Dženis Džoplin“ i druge.

Nagrade i priznanja

2022.priznanje „Zvijezda u usponu“ na Sarajevo Film Festivalu

Reference:

[1] https://net.hr/hot/zvijezde/mladog-srpskog-glumca-razapeli-jer-glumi-u-generalu-nacionalisti-se-svojski-trude-zagorcati-mu-zivot-zbog-uloge-0eb7d596-b1c5-11eb-b6f0-0242ac140025

Stefan Vukić na društvenim mrežama

FacebookStefan @ IMDB
InstagramStefan @ IMDB
TwitterStefan @ IMDB
IMDBStefan @ IMDB