Ivan Strinić

Kratke informacije

Ime i prezimeIvan Strinić
Datum rođenja17. juli 1987.
Mesto rođenjaSplit
DržavaHrvatska
PrebivališteMilano
ZanimanjeFudbaler
PozicijaOdbrana
Visina186 cm
Težina-

Biografija

Ivan Strinić je hrvatski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji levog beka u italijanskom Fudbalskom klubu Milan i reprezentaciji Hrvatske. Rođen je 17. jula 1987. godine u Splitu.

Fudbalsku karijeru je započeo u splitskom Hajduku, a nastavio u ukrajinskom Dnjepru gde je proveo tri godine. Kao slobodan igrač prešao je u italijanski Napoli, sezonu kasnije u Sampdoriju, a u leto 2018. godine potpisao trogodišnji ugovor s Milanom.

U seniorskoj reprezentaciji Hrvatske je do sada (jun 2018. godine) zabeležio 39 nastupa, bez postignutog pogotka.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake Ivan Strinić je napravio u mlađim selekcijama Fudbalskog kluba Hajduk iz Splita. Godine 2006. preselio je u Francusku zaigravši u timu Le Mansa, a vrativši se u Hrvatsku postao je prvotimac Hrvatskog Dragovoljca. Iz Zagreba se ponovo vraća u rodni Split u redove Hajduka.

Hajduk

Iako je dogovor sa zagrebačkim Dinamom bio skoro postignut, Strinić je ipak odlučio da se vrati tamo odakle je ponikao. Prvi meč u dresu Hajduka zaigrao je na početku sezone 2008/2009 protiv Fudbalskog kluba Zadar. Hajduk je na „Poljudu“ slavio rezultatom 1:0. Tokom prve sezone zabeležio je 17 nastupa u domaćoj ligi igrajući na poziciji levog beka.

U sledećoj sezoni postao je redovan član početne jedanaestorke, pa je dobio i poziv da se pridruži reprezentaciji Hrvatske. Te sezone postigao je tri gola, uključujući i onaj u „večitom derbiju“ protiv Dinama u kome je Hajduk slavio pobedu od 2:1.

Tokom sezone 2010/2011 odigrao je sve mečeve u Ligi Evropa, uključujući i one protiv Anderlehta, AEK-a i ruskog Zenita. To mu je donelo startnu poziciju u hrvatskom nacionalnom timu s kojim je odigrao osam od devet mečeva kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine. Do januara 2011. godine upisao je 77 nastupa za splitski tim u svim takmičenjima i postigao pet golova.

Dnjepar

27. januara 2011. godine potpisao je ugovor s ukrajinskim klubom Dnjepar iz Dnjepropetrovska vredan četiri miliona evra. Već tokom prve utakmice u dresu Dnjepra postigao je i svoj prvi gol, „zatresavši mrežu“ Fudbalskog kluba Tavrija iz Simferopola. Meč je završen rezultatom 2:2. Te sezone je zabeležio još pet nastupa.

Tokom druge sezone u ukrajinskom klubu upisao je 27 nastupa u svim takmičenjima, te igrao sve mečeve sa reprezentacijom tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine. Naredna sezona bila je još bolja za hrvatskog reprezentativca. Dobijao je sve više prilika da pokaže šta ume, te je sezonu priveo kraju sa 35 nastupa u svim takmičenjima. Osim toga, dobio je stalnu poziciju u početnoj jedanaestorki hrvatske reprezentacije.

U decembru 2014. godine objavio je da neće obnoviti ugovor s ukrajinskim klubom koji ističe krajem godine. U dresu Dnjepra je za četiri godine zabeležio 112 nastupa.

Napoli

1.januara 2015. godine je nakon obavljenih lekarskih pregleda potpisao ugovor s italijanskim prvoligašem Napolijem, te istog dana odradio prvi trening sa novim saigračima. Prve dve utakmice je proveo na klupi, jer ga je mučila povreda koju je zadobio ranije. Sledećih pet igrao je od prvog minuta, a njegov tim je zabeležio isto toliko pobeda. Napoli je prvo eliminisao Udineze, a nakon toga Inter, te se plasirao u polufinale Kupa Italije u kome je poražen od ekipe Lacija.

Prvi meč šesnaestine finala Lige Evropa u kom je njegov tim ubedljivo savladao Trabzonspor nije igrao, jer je već nastupao u dresu Dnjepra na ovom evropskom takmičenju. U ekipi „Azura“ je tokom dve sezone zabeležio 26 nastupa, bez postignutog gola.

Sampdorija

Krajem avgusta 2017. godine potpisao je jednogodišnji ugovor sa Sampdorijom vredan dva miliona evra. Uz njega, iz Napolija u Sampdoriju prešao je i Duvan Zapata (Duván Esteban Zapata Banguero), kolumbijski napadač, a italijanski mediji su objavili da je za njih dvojicu klub iz Đenove morao da izdvoji čak 22 miliona evra. Prelazak u Sampdoriju za hrvatskog reprezentativca bio je pun pogodak. Odigrao je 17 mečeva bez postignutog gola, ali je pred kraj sezone pet utakmica pratio sa klupe. Mediji u Italiji su u ovome pronašli dublje razloge od loše forme.

Naime, novinar Đanluka Di Marsio (Gianluca Di Marzio) je početkom februara 2018. godine objavio da su svi pregovori između Strinića i italijanskog giganta Milana završeni, te da levi bek na leto 2018. preuzima dres „Rosonera“. Ugovor sa Sampdorijom mu je istekao 30. juna, a nakon toga Strinić je postao slobodan igrač čija je vrednost na tržištu procenjena na četiri i po miliona evra.

Milan

Prelaskom u Milan Strinić je postao sedmi Hrvat koji je zaigrao u dresu „Rosonera“. Nikola Kalinić je od polovine avgusta 2017. godine tamo, a pre njih u italijanskom klubu igrali su Zvonimir Boban, Dario Smoje, Dražen Brnčić, Dario Šimić i Mario Pašalić.

Reprezentativna karijera

Ivan Strinić u dresu Hrvatske nastupa od 2002. godine kada je postao član U-15 tima. Prošao je sve mlađe selekcije „Vatrenih“ te zabeležio ukupno 32 nastupa i jedan postignut pogodak, pre nego što ga je tadašnji selektor hrvatske seniorske reprezentacije Slaven Bilić pozvao da se pridruži timu pred prijateljski meč s Austrijom. 19. maja 2010. godine prvi put je na teren istrčao u „velikom dresu“ Hrvatske i od tada je redovan član startne jedanaestorke Hrvatske.

Na poziciji levog beka odigrao je sve tri utakmice grupne faze na Evropskom prvenstvu koje je 2012. godine održano u Poljskoj. Asistirao je Mariju Mandžukiću koji je „zatresao mrežu“ Italije, te izjednačio rezultat na 1:1. Iako je tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu igrao skoro sve mečeve, zbog istegnuća tetive morao je da propusti učešće na velikoj fudbalskoj smotri.

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Titule

Klupske titule

  • 2009/2010. Kup Hrvatske s Hajdukom

Privatni život

Ivan Strinić je rođen 1987. godine u Splitu. Njegovi roditelji Petar i Zlata žive u Kučinama kod Splita. Petar je u mladosti takođe igrao fudbal, ali priznaje da nije bio dobar kao Ivan. Pre nego što je otišao u penziju radio je u marketingu „Dalmacijavina“. Penzionerske dana provodi slikajući, a kaže da mu je to dugogodišnji hobi i strast.

Ivan je veoma vezan za svoju porodicu. Iako živi i radi u inostranstvu, redovno se javlja roditeljima i baki Zlati koja je verovatno njegov najveći fan.

Za razliku od brojnih njegovih kolega, Strinić ne puni novinske stupce aferama i skandalima. Naprotiv, svi koji ga poznaju kažu da je porodičan čovek, te da sve svoje slobodno vreme provodi sa suprugom Ivanom, ćerkom Martom i sinom Petrom.