Aleksandra Kovač

Kratke informacije

Ime i prezimeAleksandra Kovač
Datum rođenja30. decembar 1972.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica, kompozitor, producent
Visina-

Biografija

Aleksandra Kovač je srpski tekstopisac, kompozitor, producent, aranžer i pevačica, koja je popularnost stekla 90-ih godina kao jedna od članica ženske grupe K2. Najstarija je ćerka kompozitora Kornelija Kovača i starija sestra pevačice Kristine Kovač. Rođena je 30. decembra 1972. godine u Beogradu. Živela je u Španiji i Velikoj Britaniji, a od 1995. godine živi i radi u glavnom gradu Srbije.

Već sa 13 godina počela je da piše pesme, a muzikom profesionalno bavi od 15. godine. Prvi bend koji su osnovale sestre Kovač zvao se Next Of Kin. Godine 1990. objavile su album „Way To The Top“ na kome se našlo devet pesama na engleskom jeziku.

Sa sestrom Kristinom je 1991. godine pevala prateće vokale Bebi Dol na izboru za najbolju pesmu Evrope. Nastupale su sa mnogim poznatim pevačima poput Bajage i instruktora, Pilota i drugih, a nakon potpisa ugovora s britanskom kompanijom „Mismanagement“ stupile su na svetsku muzičku scenu.

Nakon povratka u Srbiju promenile su ime benda u K2, a prvi album za srpsko tržište izdale su 1995. godine pod imenom „`Ajmo u život“. Nakon drugog albuma preselile su u Španiju gde su snimale za Diskografsku kuću „EMI“. Grupa je prestala da postoji 1998. godine, a Aleksandra je započela samostalnu karijeru.

Sa Romanom Goršekom, bivšim članom rok benda „Plejboj“ je osnovala Producijsku kuću „RA Production“. Pisala je pesme za hrvatske i bosanskohercegovačke pevače poput Ivane Kindl, Nine Badrić, Severine i drugih. Aleksandra i Goršek su 2001. godine izdali maksi singl „You & Me“ koji predstavlja mešavinu soula i fanka.

Prvi solo album pod nazivom „Med i mleko“ objavila je 2006. godine, a iste godine je osvojila regionalnu muzičku nagradu „EMA“ koju dodeluje televizijska kuća „MTV“. Godine 2009. je sa Goršekom osnovala školu pevanja i dečji hor „Beogradski glas“.

U međuvremenu je pisala muziku za pozorište, reklame i televizijske serije i emisije. Za muziku iz predstave „Bura“ su na Festivalu „Joakim Vujić“ osvojili su glavnu nagradu. Aleksandra je član udruženja kompozitora u Hrvatskoj i Švedskoj.

Bila je ambasador Saveta Evrope u kampanji „1 u 5“ koja je se bavi borbom protiv nasilja nad decom.

Detinjstvo i obrazovanje

Aleksandra Kovač je rođena 1972. godine u Beogradu. Njen otac je Kornelije Kovač, jedan od najpoznatijih kompozitora sa ovih prostora, a majka Spomenka Kovač je bila tekstopisac čije su pesme pevali mnogi izvođači, uključujući i Aleksandru. Ima dve godine mlađu sestru Kristinu i šesnaest godina mlađu Anju.

U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju školu, te upisala Muzičku akademiju na Univerzitetu u Beogradu. Godine 1996. stekla je zvanje profesora muzičke kulture. U periodu od 2013. do 2014. godine je na Univerzitetu u Edinburgu pohađala studije kompozicije za film, pozorište i televiziju, te stekla zvanje magistra.

Početkom aprila 1977. godine otac ju je upisao u Dečji hor „Kolibri“ koji je vodila Milica Pešić, dirigent i jedan od najboljih muzičkih pedagoga u bivšoj Jugoslaviji. Kako je njena majka jednom prilikom zapisala, Aleksandra je na početku bila pomalo nesigurna, ali se posle opustila i sprijateljila sa dečacima i devojčicama s kojima je vežbala i nastupala.

Još od detinjstva Aleksandra svira klavir, a kako je u jednom intervjuu priznala, a ljubav prema dobroj muzici nasledila je od majke. Vrlo rano su sestre Kovač počele da nastupaju, a kada je Aleksandri bilo 17 godina potpisale su ugovor sa britanskom Produkcijskom kućom „Mismanagement“, te započele saradnju sa poznatim muzičarima.

Karijera

Sestre Kovač su vrlo rano zakoračile u svet muzike. Već 1989. godine potpisale su ugovor sa muzičkim menadžerom Dejvom Margersonom (Dave Margereson), vlasnikom Izdavačke kuće „Mismanagement“ iz Londona.

Započele su saradnju s velikim imenima svetske muzičke scene poput Dereka Brambla (Derek Bramble), Roda Argenta (Rod Argent), Pitera Van Huka (Peter Van Hook) i drugih. Tokom 1993. godine nastupale su kao predgrupa Erola Brauna (Errol Brown), frontmena grupe Hot Chocolate na njegovoj britanskoj turneji.

Godine 1990. su kao grupa Next of Kin izdale svoj prvi album pod naslovom „Way To The Top“. U bivšoj Jugoslaviji album je izdala Diskografska kuća „Komuna“, a na njemu su se našle pesme „She Didn`t Love Hime“, „24 Days“, „Take Me Back To Sunshine“, „Once Upon A Time“ i druge. Tekst za pesmu „Years Pass“ napisala je Aleksandra, a muziku Kristina. Na albumu je bila i obrada pesme „Strah od vozova“ Momčila Bajagića Bajage.

Po povratku u Srbiju započele su rad na novom albumu. Ovog puta kao grupa K2. Album pod nazivom „Ajmo u život“ izašao je 1995. godine. Na njemu se našlo 11 pesama, a veliku popularnost doživele su naslovna pesma, „Džang manija“, „Milo moje“ i druge.

Većinu pesama su napisale same, a na pesmi „Super žena“ sarađivale su sa Kerin Vajt (Karyn Layvonne White). Soul balada „Milo moje“ je pesma Duška Radovića koju je Kornelije Kovač preradio za potrebe grupe K2.

Album je prodat u više od 100 000 primeraka, a Kristina i Aleksandra su postale muzička atrakcija čije pesme su se pevale širom Srbije. Na srpsku muzičku scenu donele su jedan sasvim novi zvuk.

Već sledeće godine izdale su dva albuma, jedan za srpsko i jedan za špansko tržište. „Komuna“ je 1996. godine objavila album pod nazivom „Malo soula“ sa deset novih pesama. Izdvojile su se naslovna pesma, te numere „Biću tvoja devojka“, „Da l` je tebi“ čiji tekst je napisala njihova majka Spomenka.

Na pesmi „Rano je“ sarađivale su sa Aleksandrom Radulovićem Futom, Marinom Tucaković i Kornelijom Kovačem. Album za špansko tržište objavila je Izdavačka kuća „EMI Spain“ iz Madrida.

Grupa je 1998. godine prestala da postoji, a Aleksandra je započela samostalnu karijeru i to ne samo kao pevačica i tekstopisac, nego i kao aranžer i muzički producent. Sa Romanom Goršekom, kompozitorom i basistom benda Plejboj je u septembru 2000. godine osnovala Produkcijsku kuću „RA production“.

Pažnju su usmerili na komponovanje, muzičku produkciju, marketing, te potragu za novim mladim talentima i njihovom vokalnom usavršavanju.

Sledeće godine objavili su EP „You & Me“ na kome se osim naslovne pesme, našla i numera „For Better Or Worse“, te dve remiks verzije. Akustičnu gitaru svirao je Rastko Aksentijević, a bubnjeve Srđan Dunkić. Bas je svirao Goršek, a prateće vokale otpevala je Kristina Kovač.

Dvojac je započeo saradnju s mnogim pevačima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pisali su pesme i aranžirali muziku za Ninu Badrić, Borisa Novkovića, Gorana Karana, Severinu, Žaka Houdeka (Jacques Houdek), Vesnu Pisarović, Ivanu Kindl, Sandija Cenova i druge.

Prvi samostalni CD Aleksandra je izdala 2006. godine pod nazivom „Med i mleko“. Na njemu se našlo devet pesama, a numere „Ti“, „Da te volim“, „Ovde ti je dom“ i druge, vrlo brzo su ovladale radijskim eterom u Srbiji i regionu. Na ovom albumu sarađivala je skoro cela porodica Kovač. Četiri pesme koje su doživele veliki uspeh napisala je Spomenka Kovač. Kristina i Kornelije su svirali klavir na pojedinim pesmama.

Album je bio jedan od najprodavanijih te godine, a Aleksandra je osvojila MTV nagradu za najboljeg regionalnog umetnika. Na dodeli koja je održana u Kopenhagenu zahvalila se porodici, prijateljima i saradnicima, te poručila „Ovo je za Beograd, za Srbiju“. Time je postala prvi muzičar iz Srbije koji se može pohvaliti ovom prestižnom nagradom.

Na poziv Ambasade Velike Britanije u Srbiji Aleksandra je pokrenula radionicu o muzičkom biznisu u Srbiji, te pripremila istraživački rad na tu temu koji je objavljen u knjizi „Srbija: Moj slučaj – nova evropska generacija“ (Serbia: My case – A new European generation“).

Želeći da svoje znanje i iskustvo prenesu na nove generacije mladih ljudi kojima je muzika strast, Aleksandra i Roman su 2009. godine osnovali školu pevanja pod nazivom „Beogradski glas“. Oni već dugi niz godina pomažu mladim talentima da usavrše znanje i veštine kako bi lakše ostvarili svoje snove i izgradili uspešne karijere u muzici.

Iste, 2009. godine Aleksandra je izdala drugi samostalni album pod imenom „U mojoj sobi“. Na njemu je bilo 11 novih pesama koje je uglavnom sama komponovala. Tekstove za numere „Nedostaješ mi“ i „Halo“ napisala je njena pokojna majka Spomenka.

Na tom albumu našle su se i pesme „To je to“, „Hoka hej“, „U jednoj sekundi“, „U mojoj sobi“ i druge. Njime je opravdala poverenje verne publike, a kako je sama kazala, nije joj cilj da ima veliki broj slušalaca nego joj satisfakciju predstavlja činjenica da njena muzika dirne makar i samo jednu osobu.

U periodu od 2013. do 2016. godine objavila je nekoliko singlova. Pesmu „Jedna žena“ napisala je u saradnji sa Goršekom. Nežnu baladu „U šaci me imaš“ izdala je 2015. godine, a sledeće godine obradovala je publiku pesmama „Vrtiš me u krug“ i „Idemo dalje“. Singlove je objavila Diskografska kuća „Croatia Records“ iz Zagreba.

Sa hrvatskom pevačicom Žanamari je 2016. godine predstavila duetsku pesmu „U ratu i ljubavi“. Spot na „Ju Tjubu“ („You Tube“) ima više od pola miliona pregleda.

„Croatia Records“ je 2. maja iste godine objavila Aleksandrin album „Cotton 100%“ sa devet pesama na engleskom jeziku. Numere „Bedroom“, „Bliss Time“, „High on Life“, „I Can Do What I Can“, I`ve Got You“ je napisala u saradnji s Romanom Goršekom. Na pesmama „You Do“ i „Let’s Concentrate“ pridružila im se Aleksandrina najmlađa sestra Anja Kovač, a numere „Happy“ i „All The Time“ ranije su napisale Aleksandra i Kristina.

Aleksandra i Roman su pisali muziku za film „Zaspanka za vojnike“, te muziku za obe sezone popularne kriminalističke serije „Državni službenik“.

Usledio je singl „Mlečni put“, a potom je objavila pesmu „Poljubi me“ čiji je tekst napisala njena majka Spomenka Kovač.

U februaru 2020. godine Aleksandra je publici predstavila pesmu „Bajka“ za koju je snimila i vrlo interesantan spot. Produkcijska kuća „RA Production“ je u martu iste godine objavila njen singl „Odavde do večnosti“.

Četvrti studijski album pod nazivom „Mlečni put“ Aleksandra je objavila 2020. godine. „RA Production“ je na svom zvaničnom „Ju Tjub“ kanalu objavila njene pesme „Ko si ti da govoriš o ljubavi“, „Večita ljubav“, „Poljubi me“, „Kuća slomljenog srca“, „Ti i ja“ i druge.

U saradnji sa suprugom Aleksandra je komponovala muziku za film „Dara iz Jasenovca“ koji je premijerno prikazan 25. novembra 2020. godine na Kosovu i Metohiji. Kompozicije „Red River Sava“, „Yellow Star“ i „Serbian Soul“ izveo je orkestar iz Budimpešte.

Ostali projekti

Uporedo sa snimanjem albuma Aleksandra je komponovala muziku za predstave, filmove, televizijske emisije i serije, te brojne reklame.

Zajedno sa Goršekom je napisala muziku za predstavu „Bura“ u režiji Juga Radivojevića. Na Festivalu profesionalnih pozorišta „Joakim Vujić“ 2005. godine su dobili nagradu za najbolju originalnu muziku.  Radili su muziku za brojne predstave, poput „Doručak kod Tifanija“ u režiji Ane Radivojević Zdravković iz 2011. godine, „Kapetan Džon Piplfoks“, „Miris kiše na Balkanu“, „Goli kralj“, „Aždaja i carev sin“ i druge.

Na Festivalu filmske muzike „Soundtrack“ u nemačkom gradu Keln je 2013. godine nominovana za prvu nagradu u kategoriji „najveći evropski talenti“.

Napisala je muziku za kratki animirani film „Separated lives“ („Odvojeni životi“, op. prev) meksičke rediteljke Majre Ernandes Rios (Mayra Hernández Ríos) koji je 2014. godine nominovan za BAFTA nagradu u Škotskoj, u kategoriji „novi talenti“.

Aleksandra je komponovala muziku za predstavu „Jackie and Marilyn“ koja je premijerno izvedena u aprilu 2014. godine u Teatru „Lion“ u Njujorku.

Napisali su muziku za reklame poznatih brendova poput „Telekoma“, „VIP-a“, „Mobile-a“, „Gorenja“, „Baninija“. Dva puta su sarađivali sa kompanijom „Coca-Cola“ u prazničnim kampanjama 2013. i 2016. godine.

Aleksandra i Roman su komponovali muziku za dokumentarni film Tee Lukač iz 2015. godine pod naslovom „Najvažniji dečko na svetu“ koji je emitovan na Radio televiziji Srbije (RTS), te muziku za televizijsku seriju „Lisice“ koju je tokom 2002. i 2003. godine prikazivala ista televizija.

Sa Tončijem Huljićem, Masimom Savićem i Željkom Joksimovićem bila je u žiriju regionalnog muzičkog takmičenja „Iks faktor“ („X Factor Adria“).

Posle izlaska singla „Vrtiš me u krug“ predstavila je vlastitu kolekciju odeće, koja je, kako kaže namenjena ženama koje se osećaju dobro u svojoj koži i ne teže da budu neko drugi. Ističe da su njene kreacije pune ljubavi, snage i strasti, jakih boja i vrlo ženstvene, te da dobro pristaju ženanama sa oblinama.

Privatni život

Aleksandra Kovač je rođena 1972. godine u Beogradu, kao najstarija ćerka kompozitora Kornelija Kovača i njegove supruge Spomenke. Detinjstvo je sa dve godine mlađom sestrom Kristinom provela u Beogradu, a već 1987. godine sestre su započele muzičku karijeru.

Njihov bend se, uprkos velikoj popularnosti ugasio 1998. godine, jer je Aleksandra poželela da nastavi da gradi karijeru, a Kristina se posvetila suprugu, ćerki i porodici.

U jednom od retkih intervjua priznala je da je smrt majke Spomenke bio jedan od najtežih trenutaka u životu. Naime, supruga Kornelija Kovača je 2005. godine izgubila bitku s rakom. Iza nje su ostale ćerke Aleksandra, Kristina i Anja, kao i brojne pesme koje je napisala za svoje ćerke, ali i druge poznate izvođače iz Srbije i regiona.

Aleksandra je dugi niz godina u vezi sa Romanom Goršekom, s kojim uspešno vodi Produkcijsku kuću „RA Production“ i školu pevanja „Beogradski glas“. Zajedno su pisali pesme za sebe i za druge, te komponovali muziku za predstave, filmove, serije i reklame.

Porodica Kovač se u žiži javnosti našla 2014. godine kada je Kristina na svom „Fejsbuk“ („Facebook“) profilu objavila status u kome se javno odriče svoje sestre. Kao razlog za to navela je činjenicu da Aleksandra nije stala u njenu odbranu kada ju je Roman napao, te dodala da njena ćerka Tara skoro da i ne poznaje svoju tetku.

Aleksandra se saopštenjem obratila medijima koji su svakodnevno spekulisali o svađi u porodici Kovač. Ona je tom prilikom istakla da je sve navedeno neistina, te da se Kristina odrekla nje i muzike još 1998. godine kada je grupa K2 prestala sa radom. Uputila je izvinjenje svom partneru Romanu i njegovoj porodici zbog lažnih informacija koje su iznesene u javnost.

Kornelije Kovač je izbegavao da daje izjave na tu temu, a jednom prilikom je kratko izjavio da Kristini ne može da oprosti što je „prljav veš“ njihove porodice iznosila u javnost.

Aleksandra Kovač važi za jednu od najhumanijih osoba na srpskoj javnoj sceni. Rado se odaziva dobrotvornim priredbama, a bila je ambasador Saveta Evrope u kampanji „1 u 5“ koja je imala za cilj da ukaže na problem seksualnog zlostavljanja dece i pomogne svim mladima koji se suočavaju sa tim problemom.

Diskografija

Albumi

– sa grupom Next of Kin

1990. Way To The Top

– sa grupom K2

1995. Ajmo u život

1996. Malo soula

– sa Romanom Goršekom

2001. You and Me

– samostalni albumi

2006. Med i mleko

2009. U mojoj sobi

2016. Cotton 100%

2020. Mlečni put

Singlovi

2013. Jedna žena

2015. U šaci me imaš

2016. Vrtiš me u krug

2016. Idemo dalje

2016. U ratu i ljubavi (duet sa Žanamari)

2016. Ljubav (duet sa Markom Toljom)

Aleksandra Kovač na društvenim mrežama

FacebookAleksandra @ Facebook
InstagramAleksandra @ Instagram