Jasna Gospić

Kratke informacije

Ime i prezimeJasna Gospić
Datum rođenja5. avgust 1961.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivalištePrag
ZanimanjePevačica
ŽanrPop

Biografija

Jasna Gospić je bosanskohercegovačka pevačica zabavne muzike koja je karijeru započela u bendu Plima, a nastavila u grupi Ambasadori s kojom je 1977. godine otpevala pesmu „Dođi u pet do pet“, a koja je za vrlo kratko vreme postala veliki hit. Rođena je 5. avgusta 1961. godine u Sarajevu. Sa suprugom Dejanom Sparavalom, ćerkom Dejanom i sinom Bojanom živi u Pragu.

Muzikom se počela baviti sa 15 godina kada je pevala u grupi Plima koju je osnovao njen brat Zoran Gospić. Primetili su je članovi grupe Ambasadori koju su nakon odlaska Ismete Dervoz bili u potrazi za novom pevačicom. Pošto su se Jasnini roditelji složili, počeli su da nastupaju zajedno.

Šira javnost ju je upoznala 1977. godine kada je sa Ambasadorima nastupila na Festivalu „Vaš šlager sezone“ u Sarajevu. Tu je prvi put otpevala pesmu „Dođi u pet do pet“ koja je oduševila i kritiku i publiku. Tokom 1977. i 1978. godine snimili su šest singlova i EP-ova. Nastupili su na festivalima „Vaš šlager sezone“, „Split `78“, „Zagreb `78“ i „Opatija `79“.

Nakon toga Jasna je započela samostalnu karijeru. Sa pesmom „Strepnja“ nastupila je na Festivalu „Vaš šlager sezone“ 1980. godine, dok je na istom festivalu tri godine posle otpevala numeru „Suze mi ništa ne znače“. Veliki uspeh donela joj je pesma „Zar je voljeti grijeh“ koju je prvi put otpevala na Splitskom festivalu 1985. godine.

U periodu od 1985. do 1991. godine snimila je singlove „Strepnja/Junaci novih dana“ i „Spremaj se za put/Ostavi me noćas“ i dva albuma „Šećer i so“ i „Jasna Gospić“. Godine 1993. je odselila u Prag, gde se nije bavila muzikom, nego modom.

Na muzičku scenu vratila se 2004. godine albumom „Kud puklo da puklo“ sa 11 novih pesama, među kojima je i duet „Ljubav je to“ koji je otpevala sa Kemalom Montenom. Tri godine kasnije u prodaji se našao njen CD pod naslovom „Romantika“. Među pesmama je ponovo bio jedan duet. Ovog puta sa Mustafom Šantićem Jasna je otpevala pesmu „Najtvrđa su vrata moja.

Peti samostalni album Jasna Gospić objavila je 2011. godine pod naslovom „Sarajevo meni putuje“. Naslovnu pesmu otpevala je sa Željkom Samardžićem, a na tom CD-u sarađivala je s Adijem i Edom Mulahalilovićem. Usledio je album „Lišće sa Balkana“ koji je objavila 2014. godine.

Četrdesetu godišnjicu rada Jasna Gospić je obeležila velikim koncertom u sarajevskom Domu mladih. Gosti su joj bili Goran Karan, Duško Kuliš, Halid Bešlić, Mustafa Šantić, Sergej Ćetković i druge. Duete sa kolegama objavila je na CD-u „Muzici s ljubavlju“ koji je izašao iste, 2017. godine.

Karijera

Jasna Gospić je rođena 1961. godine u Sarajevu. U rodnom gradu je završila osnovu školu i gimnaziju. Još kao srednjoškolka počela je da peva u grupi Plima koju je vodio njen brat Zoran Gospić. Njen talenat primetili su članovi poznate grupe Ambasadori u kojoj su ranije pevali Zdravko Čolić i Ismeta Dervoz. Već sa šesnaest godina postala je pevačica Ambasadora.

Iste, 1977. godine nastupila je na Festivalu „Vaš šlager sezone“ na kome je izvela pesmu „Dođi u pet do pet“ koju je dobro prihvatila i kritika i publika. Pesma se našla na singl ploči, zajedno sa numerom „Jer želim sada sve da znam“ koju je 1977. godine objavila Diskografska kuća „Diskoton“. Usledili su singlovi „Odrpanče“ i „Voljela bih“, a potom „Zaboravimo sve“ i „Kad te jednom nađem“.

Tokom naredne godine nastupili su na „Vašem šlageru sezone“, Splitskom festivalu i Festivalu u Zagrebu. Jasna i Ambasadori su se publici predstavili pesmama „Imam jedan strašan plan“, „Tri bijela kruga“ i „Otkriću ti jednu važnu stvar“.

Te godine „Diskoton“ je izdao njihova tri singla. Pored festivalskih pesama, na njima su bile i numere „Ne budi me noću kad sanjam“, „Tri bijela kruga“, „Mala luka“ i „Snivaj, snivaj“. Njihova popularnost nije jenjavala, a mlada pevačica postala je velika zvezda. U jednom intervjuu je ispričala kako se rasplakala pevajući za Josipa Broza Tita, predsednika bivše Jugoslavije. Tito joj to nije zamerio, nego ju je pozvao na druženje, zajedno sa kolegicama Ismetom Dervoz, Nedom Ukraden i drugima.

Sledeće godine Jasna je odlučila da karijeru nastavi samostalno, a poziciju pevača u Ambasadorima je preuzeo Hajrudin Hari Varešanović, danas poznat kao frontmen benda Hari Mata Hari. Na Festivalu „Vaš šlager sezone“ je 1980. godine nastupila sa pesmom „Strepnja“. Reč je o pesmi srpske književnice Desanke Maksimović za koju su muziku komponovali i aranžirali Darko Arkus i Julio Marić.

Ova i pesma „Junaci novih dana“ našle su se na Jasninom prvom samostalnom singlu koji je 1980. godine objavila Diskografska kuća „Diskoton“. Dve godine kasnije PGP RTB je izdao njenu drugu singl ploču sa pesmama „Spremaj se za put“ i „Ostavi me noćas“ koje je napisao Kornelije Kovač.

Usledili su zapaženi nastupi na brojnim festivalima širom Jugoslavije. Na „Vašem šlageru sezone“ je 1983. godine otpevala pesmu „Suze sad mi ništa ne znače“. Tokom 1985. godine u Splitu je izvela numeru „Zar je voljeti grijeh“, a u Zagrebu „Trebam te“. Godinu dana kasnije ponovo je pevala u Splitu gde je publika prvi put mogla da čuje numeru „Život je kocka“. Na festivalu u Zagrebu je 1986. godine otpevala pesmu „Ne idi, dušo“, a na „Mesamu“ numeru „Vjeruj pjesmi“.

Tokom 1987. godine nastupila je na „Vašem šlageru sezone“, „Karneval festu“, te muzičkim festivalima u Splitu i Zagrebu. Otpevala je pesme „Vodi me“, „Još malo romantike“, „Laku noć, moje jedino“ i „Pokloni mi jastuk“.

Prvi solo album Jasna Gospić je objavila 1988. godine pod naslovom „Šećer i so“. Pored naslovne, sa ove ploče su se izdvojile i pesme „Suzama“, „Zbog riječi nekih“, „Hajde skupi snage“, „Kapija“, „Snjegovi“, „Zaljubi se“ i druge.

Saša Lošić, frontmen grupe Plavi orkestar napisao je pesmu „On me ljubi kao ti“ sa kojom je Jasna nastupila na festivalu 1991. godine. Iste godine objavila je drugu ploču, sa numerama „Ma neka pleše“, „Od mene tebi“, „Ti si lopov srca moga“, „Jastuk od suza“, „Sarajevo“, „Isto je vino“ i drugima. Na tom albumu tekstove, muziku i aranžmane pisali su Saša Lošić, Hari Varešanović, Fahrudin Pecikoza, Adil Mulahalilović, Marina Tucaković, Aleksandar Radulović Futa, Aleksandar Milić Mili i  Edin Dervišhalidović (Dino Merlin).

Dve godine kasnije je sa majkom odselila u Prag, gde se nije bavila muzikom nego modom. Na scenu se vratila 2004. godine albumom „Kud puklo da puklo“ koji je objavila Diskografska kuća „City records“. Na njemu su bile pesme „Heroj mog djetinjstva“, „Živa sam ja“, „Život je lijep“, „Volim da volim“ i druge. Posebno se izdvojila balada „A još mi ne daš mira“, te duetska pesma „Ljubav je ljubav“ koju je otpevala sa Kemalom Montenom.

Jasnin povratak na regionalnu muzičku scenu oduševio je njene Sarajlije, kao i sve obožavaoce širom bivše Jugoslavije. Sledeće godine je sa pesmom „Čarolija“ nastupila na Bh. izboru za pesmu „Evrovizije“. Numeru su napisali braća Edo i Adi Mulahalilović. Ipak, pobedu na tom takmičenju odnela je grupa Feminem koja je sa pesmom „Call me“ u Kijevu osvojila 14. mesto.

Četvrti studijski album Jasne Gospić pod naslovom „Romantika“ u prodaji se našao 2008. godine. Na njemu su bile pesme „Zažmiri“, „Evo tebe da me razočaraš“, „More me opilo“, „Opasno je to“ i druge. Jasna je svoju publiku „počastila“ i duetom sa Mustafom Šantićem „Najtvrđa su vrata moja“. Pojedine pesme otpevala je uz pratnju Ansambla Bassett, Tamburaškog orkestra Vedrana Čička i Gudačkog orkestra Svetog Đorđa.

Tri godine kasnije objavila je CD „Sarajevo meni putuje“. Naslovnu pesmu otpevala je sa kolegom Željkom Samardžićem, a na tom albumu bile su i pesme „Dođi u pet do pet“ i „Zar je voljeti grijeh“ koje su obeležile jedan deo njene uspešne karijere. Osim toga, Jasna je obradila i tradicionalnu numeru „Što te nema“, a na CD-u je bila i pesma „Ljubav je ruža“ koju je napisao Kemal Monteno.

Saradnici na novom Jasninom albumu bili su Mirko Šenkovski, Marina Tucaković, Aleksandar Perišić Romario, Amil Lojo, Armin Šaković, Željko Subotić, Slobodan Vujović i Slobodan Đurasović. Objavila ga je 2014. godine pod naslovom „Lišće Balkana“. Pored naslovne pesme za koju je snimila i spot, na tom CD-u su bile numere „Nije ljubav noć u kolima“, „Živim ti ja“, „Vino k`o vino“, „Jedina“, „Zaledi grijeh na usnama“, „Šta mene s tobom spaja“ i druge.

Tri godine kasnije obeležila je 40 godina uspešne karijere albumom „Muzici s ljubavlju“ na kome su bili dueti sa Goranom Karanom, Sergejom Ćetkovićem, Halidom Bešlićem, Duškom Kulišom, Franom Lasićem, Željkom Samardžićem, Mustafom Šantićem, Mladenom Vojičićem Tifom i Franom Lasićem. U čast pokojnih kolega Kemala Montena i Davorina Popovića na tom CD-u su bile i duetske pesme „Grlim te prvi put“ i „Brzi u 10“.

Istim povodom je 6. aprila u Domu mladih u Sarajevu održala veliki solistički koncert, na kome su joj gosti bile kolege s kojima je snimila duete. Pesme koje je ranije otpevala s Montenom i Popovićem puštene su putem video bima.

Sa bivšim članovima kultne grupe Ambasadori Zdravkom Čolićem, Ismetom Dervoz i Harijem Varešanovićem u martu 2018. godine Jasna je snimila pesmu „Trebević“ za koju je urađen i spot. Tekst je napisao Zlatan Fazlić Fazla, a aranžman Nikša Bratoš. Pesma je posvećena novootvorenoj Trebevićkoj žičari koja predstavlja simbol grada Sarajeva.

Privatni život

Jasna Gospić je rođena 1961. godine u Sarajevu. U svet muzike ušla je već sa 15 godina, a godinu dana kasnije postala je pevačica popularne grupe Ambasadori s kojom je snimila veliki hit „Dođi u pet do pet“. Od 1980. godine gradila je samostalnu karijeru, koju su prekinula ratna dešavanja na području cele Jugoslavije. Iz Sarajeva je 1993. godine sa majkom otišla u Prag, gde je u to vreme njen brat Zoran Gospić studirao.

Tu je upoznala i svog današnjeg supruga Dejana Sparavala, Sarajliju koji od 80-ih godina živi i radi u glavnom gradu Češke. Godine 1996. dobili su ćerku Dejanu, a tri godine kasnije sina Bojana. Narednih deset godina bavila se modom, a na muzičku scenu se vratila 2004. godine.

Jedna je od pevačica koja je svoju karijeru gradila isključivo talentom i velikim trudom i radom, bez skandala i afera koje mnogi koriste u marketinške svrhe. Svoj privatni život „ljubomorno čuva“ od očiju javnosti.

Jednom prilikom je kazala da, iako su u Pragu izgradili solidan život, njeno srce pripada Sarajevu – gradu u kome je rođena i odrasla i koji i danas smatra „svojim nebom“. Kažu da joj nedostaju ljudi koji govore njenim jezikom, pa čak i miris reke Miljacke, koji je mnogima nepodnošljiv. Zato koristi svaku priliku da dođe u Sarajevo.

Jasna je počasni član sarajevskog Udruženja „Žene ženama“. Priznaje da joj obaveze i život u Pragu ne dozvoljavaju da se više posveti radu Udruženja, ali neretko ističe da se položaj žena u BiH može videti tek kada se izađe iz Sarajeva. Pevačica je i aktivan borac za zaštitu prava životinja.

Diskografija

Albumi

 • 1988. Šećer i so
 • 1991. Jasna Gospić
 • 2004. Kud puklo da puklo
 • 2008. Romantika
 • 2011. Sarajevo meni putuje
 • 2014. Lišće sa Balkana
 • 2017. Muzici s ljubavlju

Singlovi i EP-ovi

Sa grupom Ambasadori

 • 1977. Dođi u pet do pet / Jer želim sada sve da znam
 • 1977. Odrpanče
 • 1977. Zaboravimo sve
 • 1978. Otkriću ti jednu važnju stvar / Ne budi me noću kad sanjam
 • 1978. Tri bijela kruga / Mala luka
 • 1978. Imam jedan strašan plan

Samostalni singlovi

 • 1980. Strepnja/Junaci novih dana
 • 1982. Spremaj se za put/Ostavi me noćas

Jasna Gospić na društvenim mrežama

InstagramJasna @ Instagram