Lionel Messi

Kratke informacije

Ime i prezimeLionel Messi
Datum rođenja24. jun 1987.
Mesto rođenjaRosario
DržavaArgentina
PrebivalištePariz
ZanimanjeFudbaler
Visina170 cm
Težina67 kg

Biografija

Lionel Mesi (Lionel Andrés Messi Cuccittini) je argentinski fudbaler koji trenutno (decembar 2022. godine) igra za francuski fudbalski klub Paris Sen Žermen (PSŽ). Rođen je 24. juna 1987. godine u argentinskom gradu Rosario. Od 30. juna 2017. godine je u braku s Antonelom Rokuco (Antonella Roccuzzo) sa kojom ima trojicu sinova, Tijaga (Thiago Messi), Matea (Mateo Messi) i Ćira (Ciro Messi).

Mesi je počeo da igra fudbal sa pet godina u klubu koji je vodio njegov otac. Godine 2000. postao je član španske Barselone čiji je član ostao do 2021. godine.

Od 2005. godine godine nastupa za sa reprezentacijom Argentine. U decembru 2022. godine su osvojili titulu svetskog prvaka.

Fudbalski stručnjaci, ali i publika širom sveta smatraju ga najboljim fudbalerom svih vremena, a često ga porede i sa slavnim Dijegom Maradonom (Diego Armando Maradona).

Sa Barselonom je do 2021. godine osvojio 35 trofeja, uključujući 10 titula španske La Lige, četiri trofeja Lige Šampiona, te sedam titula Kupa kralja.

Osvojio je sedam Zlatnih lopti i šest Zlatnih kopački.

Mesi je veoma precizan strelac i odličan organizator igre. Rekorder je u broju postignutih golova u La Ligi, El Klasiku kao i mnogim drugim takmičenjima. Igrajući za Barselonu i argentinsku reprezentaciju postigao je na stotine golova.

Detinjstvo

Lionel Mesi je rođen 1987. godine u Rosariju u prodici Horhea Mesija (Jorge Messi) i Celije (Celia Cuccittini Messi). Njegov otac je radio u fabrici, a majka je honorarno obavljala posao čistačice.

Lionel ima dva starija brata, Rodriga (Rodrigo Messi) i Matijasa (Matías Messi), te mlađu sestru Marisol (Maria Sol Messi).

Porodica Mesi vodi poreklo iz italijanskog grada Ankona, odakle je njihov predak Anđelo Mesi (Angelo Messi) 1883. godine emigrirao u Argentinu.

Horhe Mesi je trenirao lokalni klub Grandoli, gde je Lionel već sa pet godina počeo da igra fudbal. Sa osam godina prešao je u klub Njuvels Old Bojs (Newell’s Old Boys) u Rosariju, ali tri godine kasnije ustanovljen mu je manjak hormona rasta.

Iako je argentinski prvoligaš iz Buenos Ajresa River Plejt pokazao veliko zanimanje za mladog Mesija, klub nije imao dovoljno novca da plati njegovo lečenje koje je koštalo oko 900 dolara mesečno.

Međutim, sportski direktor Barselone čuo je za njega, te je Lionelovim roditeljima ponudio da ovaj klub snosi troškove tretmana koji su mu potrebni.

Horhe je pristao i porodica se preselila u Kataloniju. Dogovoren je probni rok i Mesi je počeo da igra za omladinsku klupsku ekipu.

Klupska karijera

Sa samo 16 i po godina Mesi je prvi put zaigrao u prvom timu Barselone. Bio je to prijateljski duel sa Portom odigran 16. novembra 2003. godine.

Ligaški debi ostvario je u meču s Espanjolom 16. oktobra sledeće godine. Sa 17 i po godina postao je treći najmlađi igrač ikada koji je zaigrao za ovaj klub i najmlađi klupski igrač koji je igrao u La Ligi.

Mesi je 1. maja 2005. godine postigao svoj prvi seniorski gol u utakmici protiv Albasetea i tako postao najmlađi Barselonin igrač koji je dao gol u La Ligi.

Krajem septembra 2005. godine Mesi je dobio špansko državljanstvo što je značilo da je mogao da zaigra u prvom timu Barselone. 27. septembra 2005. godine debitovao je u Ligi prvaka i to u utakmici protiv italijanskog Udinezea.

Na 17 nastupa u domaćoj ligi dao je šest golova, a tokom šest nastupa u Ligi prvaka postigao je jedan gol. Skor bi bio još bolji da se u martu 2006. godine nije povredio, te je morao da odsustvuje sa terena neko vreme.

Barselona je te sezone osvojila domaću ligu i Ligu šampiona.

Sledeće sezone je postigao 14 golova u 26 utakmica, ali ga je slomljeno stopalo ponovo „isteralo“ sa terena na tri meseca.

U martu je postigao svoj prvi het trik, te tako postao najmlađi igrač u El Klasiku kome je to pošlo za rukom. Postigao je 14 golova u ligi, od kojih je čak 11 dao u poslednjih 13 mečeva.

Da ga sa punim pravom zovu „novim Maradonom“ Mesi je potvrdio replikujući „malog zelenog“ čak dva puta. U aprilu 2007. godine je u meču protiv Getafea postigao veoma sličan gol onom koji je Maradona dao na Svetskom prvenstvu 1986. godine protiv Engleske.

Štaviše, španski mediji otišli su korak dalje dodelivši mu nadimak „Mesidona“. Maradona je u četvrtfinalu Svetskog prvenstva rukom „pomogao“ da lopta završi u golu engleskog golmana, a Mesi je isto uradio kamerunskom golmanu Karlosu Kameniju (Carlos Kameni). Iako su igrači Espanjola oštro protestovali, gol je priznat.

Sezona 2007/2008 bila je još uspešnija za mladog Argentinca, pa je nominovan za nagradu FIFPro u kategoriji napadača. Sa 77 odsto glasova izabran je za najboljeg igrača sveta u anketi koju je uradio španski časopis „Marca“.

U martu iste godine pretrpeo je ozbiljnu povredu, četvrtu u poslednje tri sezone, te je šest nedelja izbivao sa terena.

Kada je 2008. godine Ronaldinjo (Ronaldo de Assis Morreira „Ronaldinho“ Gaucho) otišao iz katalonskog kluba, Mesi je nasledio njegov broj 10.

Kao zamena Tijeriju Anriju (Thierry Henry) postigao je dva gola u poslednjih sedam minuta i preokrenuo rezultat u korist svog kluba protiv ukrajinskog Šahtjora.

Godinu je priveo kraju kao drugi u izboru za FIFA-inog igrača godine osvojivši 678 bodova.

Svoj 30. gol sezone postigao je u 28. kolu španske La Lige u pobedi protiv Malage. Osim toga dao je devet golova u Ligi prvaka te oborio lični rekord u ovom takmičenju.

Svojim golovima doprineo je velikom porazu Real Madrina, ulasku Barselone u finale Lige šampiona, te osvajanju dvostrukog naslova pobedom u La Ligi.

Iste godine je sa Barselonom osvojio Ligu prvaka, te postao najbolji strelac prestižnog evropskog takmičenja.

Mesi je 2009. godine prvi put osvojio i nagradu UEFA-e za najboljeg napadača i igrača u Ligi šampiona. Te godine Barselona je osvojila Kup kralja, La Ligu i Ligu šampiona, te postala prvi španski klub kome je to pošlo za rukom.

Iste godine je potpisao novi ugovor sa katalonskim klubom do 2016. godine i s otkupnom klauzulom od 250 miliona evra, čime je postao najplaćeniji igrač u španskoj ligi.

I naredne godine nastavio je da niže uspehe. 6. aprila 2010. godine godine je po prvi put postigao četiri gola u jednoj utakmici i to na meču s Arsenalom u četvrtfinalu Lige šampiona.

Sezonu je završio kao najbolji golgeter sa 34 gola čime je izjednačio Ronaldov klupski rekord po broju datih golova u jednoj ligaškoj sezoni.

Iste godine osvojio je Zlatnu kopačku kao najbolji strelac evropskih liga.

Iako je u septembru 2010. pretrpeo povredu, pregledi su pokazali da ipak neće morati da pauzira pola godine. O procesu oporavka i njegovom učinku na terenu dovoljno govori podatak da se sezonu 2010/2011 završio sa 53 gola i 24 asistencije.

Naredna sezona je za mladog Argentinca bila još uspešnija, te je ponovo osvojio Zlatnu loptu i nagradu za fudbalera godine.

I u 2012. godini nastavio je da niže prekrasne golove i ruši mnoge davno postavljene rekorde. Sa 190 postignutih golova oborio je rekord Cesara Rodrigeza (César Rodríguez), te postao Barselonin najbolji strelac u istoriji La Lige.

Oborio je i 40 godina star rekord Gerda Milera (Gerd Müller) sa najviše postignutih golova u kalendarskoj godini.

Pred sam kraj godine postigao je svoj 91. gol u klupskom i reprezentativnom takmičenju. Ovim uspehom upisao se u Ginisovu knjigu rekorda.

Četvrti put je osvojio FIFA-inu Zlatnu loptu, te postao prvi fudbaler u istoriji kome je to pošlo za rukom.

7. februara 2013. godine potpisao je novi ugovor sa Barselonom u trajanju od pet godina. Time je njegova fiksna zarada porasla na 13 miliona evra.

Već sledećeg meseca je na meču protiv Valjekana na teren istrčao noseći kapitensku traku. Međutim, nakon skoro četiri sezone bez ozbiljnih povreda, 2. aprila 2013. godine je tokom duela sa Pari Sen Žermenom pretrpeo nekoliko naprsnuća, te su njegovi nastupi sa Barselonom bili sve ređi.

Barselona je uspela da se „progura“ u polufinale, ali je meč sa Bajernom kada je poražena sa 7:0 pokazao svu slabost katalonskog kluba kada ne igra Mesi.

Španski mediji su ovu situaciju nazvali „Messidependencia“, kao sinonim za veoma lošu igru Barselone, te svojevrsnu psihološku zavisnost od glavne zvezde kluba.

Tokom cele godine Mesi se borio sa povredama. Ipak, to ga nije sprečilo da postigne 60 golova u svim takmičenjima te sezone i 46 golova u La Ligi, te treći put zaredom osvoji Zlatnu kopačku.

Ovog puta Zlatna lopta mu je izmakla za dlaku i pripala njegovom rivalu Kristijanu Ronaldu (Cristiano Ronaldo).

Sledeće sezone Mesi je ponovo oborio tri dugo čuvana rekorda – postigavši het trik u meču protiv Sevilje postao je najbolji strelac španske La Lige, srušivši 59 godina star rekord Telma Zare (Telmo Zarra).

Tri dana kasnije postigao je novi het trik u utakmici s APOEL-om, prestigavši tako Raula i postavši najbolji strelac u istoriji Lige prvaka.

Treći het trik postigao je 7. decembra 2014. godine u duelu s Epanjolom. Time je oborio rekored Cesara Rodrigeza i postao najbolji strelac u istoriji barselonskog derbija.

U borbi za Zlatnu loptu osvojio je drugo mesto, a slavio je ponovo Kristijano Ronaldo.

Počekom 2015. godine u mediji[dima su se pojavila nagađanja da Mesi napušta Barselonu. Međutim, zajedno sa mladim Brazilcem Nejmarom (Neymar da Silva Santos Júnior) i Urugvajcem Suarezom (Luis Alberto Suárez Díaz) Mesi je pokazao svu svoju veštinu na terenu.

Zlatni trio je postigao je 122 gola u svim takmičenjima, od kojih je 58 dao Mesi. Te godine ga je UEFA po drugi put proglasila najboljim igračem.

U septembru 2015. godine je postao najmlađi fudbaler sa upisanih 100 nastupa u UEFA—inoj Ligi šampiona.

Međutim, 26. septembra je u duelu sa Las Palmasom pretrpeo povredu levog koljena, te je morao da napusti teren. Vratio se 21. novembra te učestvovao u veličanstvenoj pobedi od 4:0 protiv večitog rivala Real Madrida u El Klasiku.

U decembru 2015. godine je upisao 500. nastup u Barseloni, a proslavio ga je pobedom od 4:0 protiv Real Betisa.

U januaru 2016. Mesi je osvojio petu Zlatnu loptu u karijeri. Pobednički trio Mesi-Nejmar-Suarez te su sezone dali ukupno 131 gol, te oborili svoj prethodni rekord. Mesi je postigao 41 gol i upisao 23 asistencije.

Zlatna lopta 2016. godine je po treći put pripala Kristijanu Ronaldu, dok je Lionel Mesi zauzeo drugo mesto u konkurenciji za ovu prestižnu nagradu.

Godinu je završio sa 51 golom, što je učvrstilo njegov status najboljeg strelca u Evropi. Sezonu 2016/2017 okončao je sa 54 pogotka i 16 asistencija, te četvrti put u karijeri osvojio Zlatnu kopačku.

Mesi je sezonu 2017/2018 započeo pogođenim penalom u pobedi Barselone nad Real Madridom u španskom Superkupu.

U oktobru 2017. godine zabeležio je svoj 122. nastup evropskim takmičenjima, te postigao 97. gol u UEFA-inoj Ligi šampiona. Postao je tek drugi igrač, posle Kristijana Ronalda, koji je zabeležio ovakve rezultate.

Ipak, Mesi je zabeležio i 21 nastup manje od svog portugalskog kolege. Drugi put zaredom mu je izmakla FIFA-ina nagrada za igrača godine, koja je ponovo pripala Ronaldu.

25. novembra 2017. godine, samo dan nakon što je osvojio četvrtu Zlatnu kopačku, Mesi je potpisao novi ugovor sa Barselonom.

Njime se obavezao da će u klubu da ostane do 2021. godine, a dodatak ugovoru je i „izlazna klauzula“ prema kojoj argentinska zvezda može da promeni klub ukoliko neko ponudi 700 miliona evra.

Početkom 2018. godine izjednačio je rekord Gerda Milera, postigavši svoj 365. gol u ligi, te 144. asistenciju. U pobedi Barselone nad Levanteom 7. januara Mesi je zabeležio svoj 400. nastup u La Ligi. Samo nedelju dana kasnije oborio je sopstveni rekord postigavši 366. gol u domaćoj ligi.

Mesi je 4. marta postigao svoj 600. gol u karijeri i to iz slobodnog udarca tokom susreta s Atletiko Madridom na domaćem terenu.

Deset dana kasnije je postigao 99. i 100. pogodak u Ligi prvaka, a Barselona je savladala Čelsi rezultatom 3:0. Pored toga, na ovom susretu je postigao i najbrži gol u svojoj dotadašnjoj karijeri. U momentu kada je lopta zatresla mrežu semafor je pokazivao 2:08.

Ponovo je sezonu okončao kao najbolji strelac La Lige. Postigao je 34 pogotka, te osvojio svoju petu Zlatnu kopačku. Nešto kasnije su u finalu Kupa kralja pobedili Sevilju, te osvojili četvrti uzastopni naslov.

Barselona se 29. aprila 2018. godine u finalu La Lige sastala sa Deportivom, a Mesi je pobedi i naslovu prvaka pomogao sa tri od četiri gola u mreži protivnika. Time su ujedno nastavili niz od 43 utakmice bez poraza.

Odlaskom Andresa Inijeste u maju 2018. godine Mesi je preuzeo kapitensku traku. Kao kapiten je već 12. avgusta osvojio svoju prvu titulu Superkupa Španije.

Bio je zaslužan i za 6000. gol Barselone u La Ligi kada je 19. avgusta savladao golmana Alavesa.

Argentinac je 18. septembra 2018. godine postao igrač sa najviše postignutih het trikova u Ligi šampiona. Svoj 8. het trik je upisao na susretu sa PSV-om.

Povreda koju je doživeo 20. oktobra nije ga sprečila već 8. decembra iz slobodnog udarca savlada golmana Espanjola. Time je postao prvi igrač u istoriji koji je postigao dvocifren boj golova u La Ligi tokom 13 uzastopnih sezona.

Tokom svog 435. nastupa u La Ligi 13. januara 2019. godine Mesi je postigao 400. gol u domaćem prvenstvu.

Narednog meseca je upisao 50. gol sa linije penala, te postao tek treći igrač u istoriji La Lige koji je dao ovaj broj golova iz jedanaesteraca. Istog meseca krenule su spekulacije o njegovom navodnom povlačenju.

Mesi je 23. februara 2019. godine postigao 50. het trik u karijeri. Osim toga, asistirao je Suarezu za pogodak, pa je Barselona ostvarila pobedu od 4:2 nad Seviljom. Bio je to njegov 650. pogodak u karijeri na klupskom i reprezentativnom nivou.

Pomogao je Barseloni da 16. aprila pobedi Mančester Junajted i da se plasira u polufinale Lige šampiona.

Tokom 450. nastupa u La Ligi pomogao je Barseloni da savlada Levante i osvoji naslov prvaka. Bio je to njegova prva titula otkako je preuzeo kapitensku traku.

Mesi je dva puta savladao golmana Liverpula u prvom susretu polufinala Lige prvaka. Njegov drugi gol iz slobodnog udarca bio je 600. u seniorskoj karijeri. Ipak, Barselona je kasnije u gostima pretrpela poraz od 4:0, pa je Liverpul prošao u finale.

Argentinac je 19. maja 2019. godine šesti put proglašen najboljim strelcem lige. Sa 36 golova na 34 nastupa i šest naslova prvaka Španije izjednačio je rekord Zare (Zarra) na listi najboljih strelaca La Lige.

Osim toga, osvojio je i Zlatnu kopačku, treću uzastopnu nagradu od sezone 2016/17. Njegov gol u finalu Kupa kralja nije mogao da im donese novu titulu.

Gol koji je postigao na susretu sa Real Betisom 19. avgusta 2019. godine nominovan je za FIFA-inu nagradu „Puškaš“. Osvojio je FIFA-inu nagradu za najboljeg igrača 2019. godine na ceremoniji koja je održana 23. septembra.

Zbog povrede je morao da propusti neke mečeve, a 17. septembra je iz slobodnog udarca zatresao mrežu Sevilje. Barselona je slavila rezultatom 4:0, a mesi svoj 420. gol u La Ligi. Time je srušio rekord Kristijana Ronalda od 419 pogodaka.

Sledećeg meseca je postao prvi igrač u istoriji Lige šampiona koji je postizao golove tokom 15 uzastopnih sezona. Osim toga, izjednačio je rekord Raula i Kristijana Ronalda u broju postignutih golova na ovom takmičenju.

Barselona se 29. oktobra sastala sa Valjadolidom, a Mesi je upisao svoj 34. het trik u La Ligi i tako izjednačio rekord koji je ranije Ronaldo postavio.

Tokom 700. nastupa u dresu Barselone upisao je jedan gol i jednu asistenciju, a slavili su pobedu od 3:1 nad Borusijom iz Dortumda u Ligi prvaka. Šestom Zlatnom loptom nagrađen je 2. decembra, a šest dana kasnije je upisao 35. het trik u La Ligi.

Mesi je u junu postao prvi igrač u istoriji La Lige koji je postigao više od 20 golova tokom 12 uzastopnih sezona. Svoj 700. gol u seniorskoj karijeri, na klupskom i reprezentativnom nivou postigao je 30. juna.

Narednog meseca je izjednačio rekord Ćavijev (Xavi) rekord u broju asistencija. Osim toga, postao je i prvi igrač nakon Anrija (Thierry Henry) koji je zabeležio najmanje 20 golova i 20 asistencija u jednoj sezoni u jednoj od pet najboljih evropskih liga.

Sezonu je završio kao najbolji strelac i najbolji asistent La Lige, ali je Barselona naslov prvaka predala Realu.

Premda je bio zaslužan što se Barselona našla u četvrtfinalu Lige šampiona, poraženi su ukupnim rezultatom od 8:2 od Bajerna.

Spekulacije o odlasku iz Barselone

Klub je 25. avgusta 2020. godine objavio da im je Mesi dostavio dokument u kome izražava želju za odlaskom iz kluba. Rukovodstvo je narednog dana objavilo da Argentinac može da ode samo ukoliko klub koji odluči da ga kupi plati otkupnu klauzulu u iznosu od 700 miliona evra.

Nastao je problem oko roka do kog igrač može da zatraži odlazak iz kluba, a rukovodstvo La Lige je objavilo da je otkupna klauzula za Mesija na dan 30. avgust i dalje aktivna. Mesi je tvrdio da je više puta obavestio klub o želji da ode, ali je izjavio da će ostati dok traje ugovor.

Poslednja sezona u Kataloniji

Sezonu 2020/21 Mesi je započeo pogotkom iz penala na susretu sa Valjadolidom. Barselona je slavila rezultat 4:0. 20. oktobra je iz penala postigao pogodak na susretu sa Ferencvarošom u Ligi šampiona. Postao je prvi igrač u istoriji koji je postigao gol u šesnaest uzastopnih sezona ovog takmičenja.

Mesi je 23. decembra postigao svoj 644. gol u dresu Barselone, nadmašivši rekord koji je Pele postavio sa klubom Santos.

Ponovo je ušao u istoriju 15. marta kada je postigao dva gola na susretu sa Hueskom. Tim golom je postao prvi igrač koji je dao najmanje 20 golova tokom 13 uzastopnih sezona u pet najboljih evropskih liga.

Mesi je 768. nastup u dresu Barselone upisao 21. marta. Time je nadmašio rekord koji je Ćavi postavio.

U finalu Kupa kralja 17. aprila postigao je dva gola, a Barselona je slavila protiv Atletik Bilbaoa. Drugim golom je srušio rekord Gerda Milera od više od 30 golova u 12 uzastopnih klupskih sezona.

Postao je najzagrađeniji igrač u jednom klubu kada je 35. trofejom skrušio rekord Rajana Gigsa (Ryan Giggs).

Poslednji gol u dresu Barselone Mesi je postigao 16. maja na susretu sa Seltom Vigo. Osmi put je proglašen najboljim strelcem La Lige.

Ugovor mu je istekao 1. jula, pa je tako postao slobodan igrač. Narednog meseca je rukovodstvo Barselone objavilo da Leo neće ostati u klubu. Razlog za to su bile „finansijske i strukturne prepreke“.

Prelazak u PSŽ

Lionel Mesi je 10. avgusta 2021. godine i zvanično postao igrač francuskog PSŽ-a. Potpisao je ugovor do juna 2023. godine koji je podrazumevao produženje od godinu dana. Odabrao je da na dresu nosi broj 30.

Debitovao je 29. avgusta kao zamena u drugom poluvremenu susreta sa Remom. Među prvih 11 je na teren prvi put istrčao 15. septembra pred gostovanje kod Klub Bridža. Prvi gol u dresu francuskog kluba Mesi je postigao 28. septembra savladavši golmana Mančester Sitija.

Argentinac je 21. novembra postigao soj prvi gol u domaćoj ligi, a kasnije istog mesec je zabeležio i tri asistencije u pobedi njegovog kluba nad Sent Etjenom. Sedmu Zlatnu loptu je dobio 29. novembra 2021. godine.

Nakon što su 13. maja eliminisani u Ligi prvaka od Real Madrida Mesi i Nejmar su izviždani od strane navijača PSŽ-a. Trener je izjavio da nije pošteno da ga se kritikuje s obzirom da je tek došao u klub i da treba da se prilagodi na novu sredinu i nove saigrače.

Pomogao je PSŽ-u da osvoji svoj 10. naslov prvaka Francuske, tako što je sa velike udaljenosti zatresao mrežu Lensa. Prvu sezonu u novom klubu je okončao sa 11 golova i 14 asistencija u svim takmičenjima.

Zbog relativno loše startne sezone u novom klubu Leo prvi put od 2005. godine nije bio nominovan za Zlatnu loptu. Ipak, nova sezona je dobro krenula, pa je u septembru proglašen igračem meseca domaćeg prvenstva.

PSŽ se 5. oktobra 2022. godine u Ligi prvaka sastao sa Benfikom. Mesi je postigao jedini gol za svoj tim, a susret je završen rezultatom 1:1, ali je Argentinac ušao u istoriju kao jedini igrač koji je „tresao mreže“ 40 različitih protivnika u ovom takmičenju.

Sa 23 gola postignutih van linije od 16 metara postavio je novi rekord Lige šampiona u ovoj kategoriji. Upisao je jedan gol i jednu asistenciju na meču sa Trojesom i omogućio PSŽ-u ostanak na prvom mestu tablice domaće lige.

Reprezentativna karijera

Uporedo s uspesima u španskom klubu, Mesi je nizao uspehe i u reprezentaciji Argentine. Za reprezentaciju je prvi put zaigrao 2004. godine na prijateljskoj utakmici protiv Paragvaja.

Već sledeće godine je sa svojom ekipom osvojio Svetsko prvenstvo za igrače mlađe od 20 godina koje se igralo u Holandiji. Na tom takmičenju je osvojio Zlatnu loptu – nagradu za najboljeg igrača turnira i Zlatnu kopačku – nagradu za najboljeg strelca.

Svoju prvu seniorsku utakmicu Mesi je odigrao 17. avgusta 2005. godine. Ipak, u ovom meču se nije proslavio jer je isključen u 65. minuti nakon sudijske odluke da je namerno laktom udario protivničkog igrača koji ga je vukao za dres.

3. septembra je ponovo istrčao na teren u plavo-belom dresu. Argentina je poražena od Paragvaja rezultatom 1:0.

Zbog povrede koja ga je mučila na kraju sezone 2005/2006 bilo je neizvesno da li će Mesi da zaigra za reprezentaciju na Svetskom prvenstvu.

Ipak, pozvan je u reprezentaciju, ali je prvi meč koji je Argentina igrala s Obalom Slonovače gledao s klupe. U drugom meču sa Srbijom ušao je u 64. minuti, te dobrom asistencijom omogućio Hernanu Krespu (Hernan Crespo) da postigne gol.

Tokom duela sa Holandijom borio se od prvog minuta, dok je u osmini finala protiv Meksika ušao kao zamena u 84. minuti i postigao gol koji je poništen zbog ofsajda. Argentina je prošla dalje u produžetku.

Mesi je propustio četvrtfinalni duel sa Nemačkom, a njegova reprezentacija je izgubila sa 4:2 nakon jedanaesteraca.

Debi na Kupu Amerike Mesi je doživeo 29. juna 2007. godine tokom meča s Amerikom. Argentina je pobedila Sjedinjene Američke Države rezultatom 4:1. Mesi je namestio nekoliko dobrih prilika svojim saigračima.

Na drugom meču protiv Kolumbije izborio je jednaesterac, zahvaljujući kome je Krespo izjednačio rezultat na 1:1. Omogućio je i Rikelmeu (Juan Roman Riquelme) da postigne gol iz slobodnog udarca, te povisi prednost na 3:1.

U polufinalnom duelu sa Meksikom postigao je gol preko Osvalda Sančesa (Oswalda Sancheza), a Argentina je slavila rezultatom 3:0. Ipak, u finalu je Brazil bio bolji, a Argentinci su morali da se zadovolje drugim mestom.

Mesi je na Olimpijskim igrama 2008. godine nastupao za Argentinu i to zahvaljujući tadašnjem treneru Barselone Pepu Gvardioli (Josep Guardiola).

Naime, klub je zabranio argentinskom napadaču da učestvuje na Igrama, ali je Gvardiola uspeo da ubedi upravu da je ta odluka pogrešna.

Prvi gol na ovom velikom takmičenju postigao je na meču s Obalom Slonovače. Argentina je slavila sa 2:1.

U drugoj utakmici protiv Holandije dao je jedan gol, te asistirao Anhelu Di Mariji (Angel Di Maria) prilikom drugog gola.

Argentina se u polufinalu sastala s Brazilom, te izborila veliku pobedu od 3:0. U finalu sa Nigerijom Mesi je ponovo asistirao Di Mariji, a Argentina je odnela zlatnu medalju sa Olimpijade.

Selektor argentinske reprezentacije Dijego Maradona pozvao je Mesija da nastupa za svoju zemlju na Svetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

Mesi je prva tri meča igrao svih 90 minuta, te „podelio“ nekoliko odličnih asistencija svojim saigračima. U trećem kolu Argentina je pobedila Grčku sa 2:0, a on je proglašen igračem utakmice.

Tokom meča osmine finala protiv Meksika slavili su rezultatom 3:1. Mesi je asistirao Karlosu Tavezu (Carlos Tavez) pri „sumnjivom“ golu, za koga se jasno videlo da je pogođen iz ofsajda.

Argentina je takmičenje okončala porazom od Nemačke od 4:0 u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.

U polufinalu Kupa Amerika 2014. godine Argentina je savladala Venecuelu rezultatom 4:1. Mesi je u 60. minuti postigao gol. Time je izjednačio broj golova sa Gabrijelom Batistutom (Gabriel Batistuta) na listi najboljih argentinskih golgetera.

Čile je u finalu bio bolji, pa „gaučosi“ nisu odbranili naslov prvaka Južne Amerike. To svakako nije bio Mesijev dan. O pobedniku se odlučivalo nakon jedanaesteraca. Prvi je pucao Mesi, ali je lopta završila na tribinama.

Nakon ovog debakla Mesi je izjavio da se oprašta od reprezentacije. Svoj postupak obrazložio je izjavom da je učinio sve što je mogao, te da ga mnogo boli što nije postao prvak.

Argentinska javnost, pa čak i predsednik države molili su ga da ne napušta reprezentaciju. Mesi je 12. avgusta 2016. godine poništio odluku o penzionisanju. Pridružio se nacionalnom timu tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine.

Na povratničkom meču 1. septembra postigao je jedini gol i omogućio svom timu pobedu nad Urugvajom.

Zahvaljujući njegovom het triku na utakmici s Ekvadorom Argentina se kvalifikovala na Svetsko prvenstvo. Ipak, 28. marta 2017. godine je suspendovan četiri meča zbog vređanja pomoćnog suca tokom meča sa Čileom.

FIFA je 5. maja ukinula zabranu i kaznu nakon što se na to požalio Argentinski fudbalski savez.

Svetsko prvenstvo 2018. godine

S obzirom na to da su jedva prošli kvalifikacije i plasirali se na Mundijal, argentinska javnost je imala velika očekivanja. Spekulisalo se i o tome da je ovo Mesijevo poslednje svetsko prvenstvo.

Prvi protivnik im je bio Island, a Leo je promašio jedanaesterac za potencijalnu pobedu. Nakon toga su poraženi od Hrvatske.

Sledeći protivnik je bila Nigerija koju su savladali rezultatom 2:1. Mesi je postao tek treći Argentinac koji je postigao golove na tri različita Svetska prvenstva. Postao je i prvi igrač koji je kao tinejdžer, u svojim dvadesetima i svojim tridesetim godinama postizao golove na najvećoj fudbalskoj smotri.

Posle debakla u Rusiji propustio je nekoliko prijateljskih utakmica, ali se 22. marta 2019. godine vratio pred meč sa Venecuelom. Argentina je poražena rezultatom 3:1.

U osmini finala su se sastali sa Francuskom, a Leo je asistirao za dva od tri gola svoje reprezentacije. Francuska je pobedila rezultatom 3:4, a Argentina je eliminisana sa Mundijala.

Posle debakla u Rusiji propustio je nekoliko prijateljskih utakmica, ali se 22. marta 2019. godine vratio pred meč sa Venecuelom. Argentina je poražena rezultatom 3:1.

Kup Amerike 2019, kritike i kazne

Leo i „Gaučosi“ su se 2019. godine plasirali u polufinale Kupa Amerike, gde su poraženi od Brazila. Tvrdio je da je takmičenje bilo namešteno.

Uspeli su da osvoje treće mesto savladavši Čile rezultatom 2:1. Mesi je pomogao asistencijom, ali je isključen u 37. minutu susreta zbog svađe sa protivničkim golmanom.

Nije želeo da primi medalju, a iako se izvinio zbog komentara, kažnjen je sa 1500 dolara i zabranom iganja jedne utakmice.

U avgustu mu je izrečena zabrana od tri meseca neigranja međunarodnih utakmica i kazna od 50 hiljada dolara zbog komentarisanja odluka sudije.

Nakon toga je postigao pobednički pogodak u Superklasiku protiv Brazila. Usledile su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2022. godine. Argentina se 8. oktobra 2020. godine sastala s Ekvadorom. Leo je pogodio penal, pa su tako pobedom započeli kvalifikacije.

Kup Amerike 2021

Argentina se na startu Kupa Amerike 2021. godine sastala sa Čileom. Mesi je iz slobodnog udarca „zatresao mrežu“ protivnika, a rezultat je bio 1:1. Odigravši 147. utakmicu u dresu Argentine izjednačio je rekord Havijera Maskerana po broju nastupa za reprezentaciju.

Posle Čilea, „pao“ je i Paragvaj, a potom i Bolivija. Na ovom drugom susretu je oborio rekord u broju nastupa u dresu Argentine. U četvrtfinalu je pomogao ekipi da pobede Ekvador, a 150. nastup i petu asistenciju na turniru je upisao 6. jula 2021. godine.

Argentina je 10. jula u finalu savladala Brazil rezultatom 1:0, a Leo je osvojio svoj prvi veći međunarodni naslov u dresu Argentine. Tituli je doprineo sa četiri gola i pet asistencija, pa je proglašen igračem turnira.

Premda je imao isti broj golova kao i Kolumbijac Luis Dijaz (Luis Díaz), zabeležio je i više asistencija pa je dobio Zlatnu kopačku.

Svetsko prvenstvo 2022

Argentina je izborila učešće na Svetskom prvenstvu koje je 2022. godine održano u Kataru. Prvi protivnik im je bila Saudijska Arabija od koje su poraženi rezultatom 2:1. Nakon toga su pobedili Meksiko sa 2:0. Na prva dva susreta Leo je upisao gol iz jedanaesterca i asistenciju.

Meč s Australijom završen je rezultatom 2:1 u korist Argentine, a Mesi je upisao 1000. nastup u karijeri i postao južnoamerički igrač sa najviše nastupa u istoriji.

Asistirao je za prvi gol i postigao pogodak sa linije penala na četvrtfinalnom susretu sa Nizozemskom. Regularni deo meča je završen rezultatom 2:2, a posle nadoknade slavila je Argentina rezultatom 4:3. Mesi je postigao i prvi jedanaesterac.

U polufinalu ih je dočekala Hrvatska. Mesi je postigao prvi gol sa linije penala, a potom je asistirao za treći pogodak. Rezultat 3:0 im je omogućio plasman u finale.

Sa 11. golom Mesi je prestigao Batistutu i postao najbolji strelac Argentine svih vremena na svetskim prvenstvima. Nakon što su se plasirali u finale Leo je izjavio da će to biti njegov poslednji nastup na svetskim prvenstvima.

Finale je održano 18. decembra 2022. godine, a Mesi je postigao gol sa linije penala. Argentina je povela 2:0, ali je Kilijan Mbape (Kylian Mbappé) u dva minuta izbrisao tu prednost.

Mesi je u produžetku postigao pogodak i vratio „Gaučose“ u vođstvo“, ali je Mbape izjednačio. Regularni deo utakmice i produžeci završili su rezultatom 3:3, pa se o pobedniku odlučivalo boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Mesi je dao prvi od četiri gola, a Argentina je osvojila titulu prvaka sveta. Dobio je Zlatnu loptu za najboljeg igrača turnira. Završio je drugi u trci za Zlatnu kopačku.

Oborio je rekorde Lotara Mateusa i Pelea po broju nastupa i golova na svetskim prvenstvima. Posle meča je kazao da se neće povući iz reprezentacije.

Osvojeni trofeji i nagrade

Mesi je jedan od najtrofejnijih i najbolje plaćenih igrača današnjice. Sa Barselom je osvojio sve što se moglo osvojiti, a sa reprezentacijom je 2022. godine konačno osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Sa Barselonom

  • 2004–05, 2005–06, 2008–09, 2009–10, 2010–11, 2012–13, 2014–15, 2015–16, 2017–18, 2018–19 La Liga
  • 2008–09, 2011–12, 2014–15, 2015–16, 2016–17, 2017–18, 2020–21 Kup Kralja
  • 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2016, 2018 Superkup Španije
  • 2005–06, 2008–09, 2010–11, 2014–15 UEFA-ina Liga prvaka
  • 2009, 2011, 2015 UEFA-in Super Kup
  • FIFA Club World Cup: 2009, 2011, 2015 FIFA-in klupski svetski Kup

Sa Pari Sen Žermenom

  • 2021-22 Prvenstvo Francuske
  • 2022. Trofej šampiona

Sa reprezentacijom Argentine

  • 2005. FIFA U-20 Svetski kup
  • 2008. Zlatna medalja na Olimpijskim igrama
  • 2022. Zlatna medalja na Svetskom prvenstvu

Individualne nagrade

  • 2005. Najbolji strelac FIFA U-20 Svetskog prvenstva
  • 2005. Najbolji igrač FIFA U 20-Svetskog prvenstva
  • 2007. U-21 evropski fudbaler godine
  • 2007. Najbolji igrač Kopa Amerike
  • 2005, 2007. Igrač godine u Argentini
  • 2006/2007; 2007/2008. FIFpro Specijalna nagrada za mladog igrača godine
  • 2005/2006; 2006/2007; 2007/2008. FIFpro nagrada za Svetskog mladog igrača godine
  •  2005/2006; 2006/2007; 2007/2008. Nagrada Svetski Sokera za mladog igrača godine
  • 2006/2007; 2008/2009. Nagrada Don Balon (Najbolji strani igrač)
  • 2006/2007; 2008/2009. Trofej EFE (Najbolji Ibero-Američki igrač)
  • 2006/2007; 2007/2008. FIFpro Svet KSI
  • 2007/2008; 2008/2009. UEFA tim godine
  • 2008. FIFA tim godine: 2008.
  • 2008/2009; 2009/2010. Najbolji strelac UEFA lige šampiona
  • 2008/2009; 2009/2010. Trofej Alfredo Di Stefano
  • 2008/2009. UEFA klupski napadač godine
  • 2008/2009. UEFA klupski fudbaler godine
  • 2009. Svetska fudbalska nagrada za fudbalera godine
  • 2009. Najbolji igrač Svetskog klupskog prvenstva
  • 2009. FIFA-u igrač godine
  • 2010. Trofej Pičiči
  • 2010. Evropska Zlatna Kopačka
  • 2010. FIFA Zlatna lopta
  • 2011. FIFA Zlatna lopta
  • 2012. FIFA Zlatna lopta
  • 2015. FIFA Zlatna lopta
  • 2019. FIFA Zlatna lopta
  • 2021. FIFA Zlatna lopta

Lionel Messi na društvenim mrežama

FacebookMesi @ Facebook
InstagramMesi @ Instagram
YoutubeMesi @ YouTube