Ana Štajdohar

Kratke informacije

Ime i prezimeAna Štajdohar
Datum rođenja24. novembar 1979.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjePevačica
ŽanrPop
Visina-
Težina-

Biografija

Ana Štajdohar je srpska pop pevačica. Rođena je 24. novembra 1979. godine u Beograd. Udata je za saksofonistu Nikolu Demonju sa kojim ima dvoje dece. Živi i radi u Beogradu.

Ana je vrlo rano pokazala interesovanje za muziku. Već sa četiri godine je pevala na koncertu Danijela Popovića, a pohađala je muzičku školu i pevala u horovima „Kolibri“ i „JNA“.

Nekoliko godina je bila članica grupe Tap 011, a od 2008. godine gradi samostalnu karijeru.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Ana Štajdohar je rođena 1979. godine u Beogradu. Njeni roditelji, Cveta i Tomislav, su iznajmili stan tada manje poznatoj pevačici Lepoj Breni koja ju je čuvala kada nije imao ko.

Sa četiri godine je imala prvi nastup na konceru Danijela Popovića. Izvela je numeru „Džuli“ sa kojom je on 1983. godine predstavljao Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije.

Roditelji su je upisali u jednu od najboljih muzičkih škola u Beogradu, „Mokranjac“, odsek klavir. Počela je da peva u dečjim horovima „Kolibri“ i „JNA“. Ana je imala veliku odgovornost jer je bila solista na koncertima širom bivše Jugoslavije, uključujući i najveće godišnje koncerte u Sava Centru koje su prenosile sve televizijske i radio stanice.

Završila je Petu beogradsku gimnaziju i diplomirala je na Filološkom fakultetu, smer italijanski jezik i književnost.

Nakon muzičke škole, pevala je prateće vokale Vladi Georgievu, Nataši Bekvalac, Saši Kovačeviću, itd. Takođe je uradila veliko broj televizijskih reklama.

Karijera

Ana Štajdohar je 2000. godine počela da nastupa sa poznatom grupom Tap 011. Ona i Nataša Guberinić su zamenile bivše članice Ivanu Peters i Gocu Tržan.

Naredne godine su snimili album „Čudesna ploča“ na kome su se izdvojile numere „Reka“, „Kapetan lađe“ i „Plava“. Imali su koncerte u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Švajcarskoj, Austriji i drugim zemljama.

Grupa Tap 011 je 2002. godine objavila svoj poslednji album pod nazivom „Peti element“. Najveći hitovi su postale pesme „Ultra mega giga riba“ i „Jegulja“.

Ana je kratko živela u inostranstvu, a nakon toga je pevala prateće vokale Zdravku Čoliću, Bojanu Maroviću, Flamingosima i drugima.

Solo karijeru je započela 2008. godine. Upoznala je saksofonistu Nikolu Demonju i počela je da sarađuje sa IQ bendom. Nastupali su uživo u televizijskim emisijama „Evropsko lice“ i „Karaoke obračun“.

Iste godine je s Aleksom Jelićem učestvovala na „Beoviziji“ i izveli su numeru „Beli jablan“. Osvojili su drugo mesto i nagradu za najbolji scenski nastup. Ana je na „Radijskom festivalu“ predstavila pesmu „Žute sandale“ koja nije ostvarila zapaženiji uspeh.

Singl „Nisam tu“ je snimila 2010. godine i sa svojim bendom je postala sastavni deo emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem“.

Ana iz nedelje u nedelju oduševljava publiku u studiju i pored malih ekrana odličnim interpretacijama svetski poznatih hitova. Tako su mnogi imali priliku da čuju kako zvuče pesme Lejdi Gage (Lady Gaga), Dženifer Lopez (Jennifer Lopez), Madone (Madonna), ali i domaćih izvođača u njenoj interpretaciji.

Tokom 2011. godine objavila je singl „U mraku“ i duet sa Stefanom Cvijovićem Cvijom pod nazivom „Extra“.

Ana je 2013. godine promovisala singlove „Just to be with you“ i „Neko kao ti“ koji je, 5.5 miliona pregleda na internet platformi „Ju Tjub“ (YouTube), trenutno (septembar 2021. godine) Anina najslušanija pesma.

Polovinom 2015. godine je objavila numeru „Lilihip“, za koju je snimila i interesantan spot.

Naredne godine je izbacila singl „Samo ti“ i pozajmila glas animiranom liku Maki koja je glavna junakinja animirane komedije „Trolovi“.

Produkcijska kuća „Medžik Rekords“ („Magic Records“) je krajem aprila 2018. godine objavila Anin singl „Toplo/hladno“. Reč je o pesmi čiji tekst je pisala Danica Krstajić, a koju su komponovali Boris Krstajić i Ana.

U septembru naredne godine publici je predstavila svoj singl „Amore Mio“. Pesma je dobila i zanimljiv spot, a sudeći po reakcijama njenih obožavalaca na društvenim mrežama, Ana ni ovog puta nije razočarala one koji uživaju u onome što radi.

Privatni život

Ana Štajdohar je 2007. godine započela vezu sa kolegom Nikolom Demonjom. Godinu dana kasnije su se verili.

10. aprila 2012. godine su imali građansko venčanje kome su prisustvovali samo kumovi, a 20. maja su napravili svadbenu žurku na Acinom ranču kod Pančeva. Sergej Trifunović je glumio matičara.

Dve godine kasnije su dobili ćerku Niu. Pevačica je pre toga imala pobačaj pa su strahovi bili prisutni tokom svih devet meseci trudnoće. Pošto je Nia prevremeno rođena, Ana je bila u lošem psihičkom i fizičkom stanju. Mučili su je problemi sa kičmom koje je uspešno rešila na treninzima koji su namenjeni majkama i bebama.

20. oktobra 2016. godine bračni par je dobio sina kome su dali ime Lav.

U jednom intervjuu je priznala da je njen brak sa Nikolom preživeo neke teške izazove, ali da ih je to ojačalo. Tada je kazala da su „krenuli od nule“ i zajedno gradili svoje karijere, ali i privatni život, da bi sada mogli da uživaju u tome[1].

Jedan su od retkih parova sa javne sceni koji novinske stupce ne puni skandalima i aferama, nego isključivo muzikom kojom se bave.

Diskografija

Albumi sa grupom Tap 011

 • 2001. Čudesna ploča
 • 2002. 5. Element

Singlovi sa grupom IQ

 • 2007. Ljubav za sve (Beovizija 2007)

Samostalni singlovi i EP-ovi

 • 2008. Beli jablan (ft. Aleksa Jelić)
 • 2008. Quiero
 • 2008. Žute sandale
 • 2010. Nisam tu
 • 2011. Extra
 • 2011. U mraku (ft. Cvija)
 • 2013. Neko kao ti
 • 2013. Just To Be With You
 • 2015. Lilihip
 • 2016. Samo ti
 • 2018. Toplo/hladno
 • 2019. Amore mio

Reference

[1] https://www.story.rs/celebrity-news/vesti/121270/novo-zivotno-poglavlje-ane-stajdohar-deluje-mi-tako-nestvarno

Ana Štajdohar na društvenim mrežama

FacebookAna @ Facebook
InstagramAna @ Instagram
TwitterAna @ Twitter
YoutubeAna @ YouTube