Vesna Zmijanac

Kratke informacije

Ime i prezimeVesna Zmijanac
Datum rođenja4. Januar 1957.
Mesto rođenjaNikšić
DržavaCrna Gora
ZanimanjePevačica
ŽanrFolk, turbo-folk, pop

Biografija

Vesna Zmijanac je poznata srpska folk pevačica i učesnica rijaliti programa „VIP Survivor“ i „Farma 7“. Važila je za seks bombu i jednu od najintrigantnijih ličnosti u bivšoj Jugoslaviji. Karijeru je gradila i gradi na kvalitetnim pesmama i fenomenalnim glasovnim mogućnostima, ali često se nalazila u žiži javnosti zbog burnog ljubavnog života. Rođena je 4. januara 1957. godine u Nikšiću. Iza sebe ima dva braka i ćerku Nikoliju koja se, kao otac Vladimir, preziva Jovanović.

Vesnin pokojni otac Dušan je poreklom iz hrvatskog grada Siska, a majka Kovina iz Kraljeva. Pošto su bili mladi, razveli su se kada je pevačica imala godinu dana pa ju je odgajila baka po majci, Natalija. Rasla je u dolini Ibra i Lepenice. U selu Ribnica je završila osnovnu školu i kurs za daktilografkinju. Bila je veoma popularna u društvu jer su joj roditelji slali dosta novca. Bila joj je potrebna publika, pažnja i ljubav koju nije dobila od roditelja.

Savlada je osnove sviranja na harmonici pa je bila član školskog orkestra. Počela je i da peva pa je prvi honorar zaradila sa nepunih 15 godina u kafani Bivolje kod Kruševca. Majka ju je odvela u Beč i upisala je u Srednju tehničku školu koju nije završila. Radila je na pokretnoj traci u Simensovoj fabrici, ali ubrzo se vratila u Jugoslaviju i nastavila muzičku karijeru tamo gde ju je prekinula.

Tako je upoznala pevača Šabana Šaulića. Od njega je mnogo naučila i počela je da nastupa u kafanama na Ibarskoj magistrali. Šaban joj je predložio da snimi singl što je i učinila 1979. godine sa ansamblom Branimira Đokića. Otpevala je dve pesme: „Hvala ti za sve“ i „Ti nisi čovek koji zna da voli“. Sa ansamblom Ace Stepića je uradila singlove: „Ostavljena žena“ i „Pođi sa mnom, il’ ostani s njom“.

1981. godine su u izdanju iste kuće izašli singlovi: „Vetar duva oko kuće“ i „Ko nam se u ljubav meša“. Dobila je ulogu u filmu „Sok od šljiva“ u kome je otpevala pesmu Marine Tucaković „Uveli su rumeni obrazi“. Zapazio ju je reditelj Branko Baletić i tako je ušla u izdavačku kuću PGP RTB.

1982. godine je nastupila na Hit paradi sa numerom „Ljubi me, ljubi, lepoto moja“. Objavila je svoj prvi album na kome se, osim pomenute pesme, nalazi još devet: „Sve smo bliži času pomirenja“, „Suviše sam mlada da bih patila“, „Čuvaću te u svom srcu“, „Ostavljena žena“, „Prolećne večeri“, „Vetar duva oko kuće“, „Nema za nas više srećnog jutra“, „Kaži mi, kaži“, „Ne mogu te preboleti“.

1983. godine je ponovo učestvovala na Hit paradi sa pesmom „Ti mali“. Pojavila se u legendarnom filmu „Kamiondžije 2“ u kom je izvela numeru „Poznati me nikad neće“. Sa orkestrom Miroljuba Kemiša je uradila drugi album koji, osim pomenutih, sadrži još osam pesama: „Ne daj da uvenem“, „Šta si učinio sa mojim srcem“, „Uvenuće šljiva ranka“, „Zoveš me u mrak“, „Verujem u bolje dane“, „Sve moje neka bude tvoje“, „Odlazim od tebe“, „Stari sat“.

1984. godine se na MESAM-u predstavila numerom „Šta bi ti bez mene“. Ponovo je sa Kemišem za PGP RTB objavila album na kome se nalaze pesme: „Šta će meni šminka“, „Koga volim, ja ga volim“, „Ajde, idi, traži drugu“, „A što nisi kao pre“, „Malo, malo, pomalo“, „Ti možeš sve da mi radiš“, „Sina sam ti odgajila“, „Ja to nisam htela“, „Mika harmonikaš“. Imala je epizodnu ulogu u televizijskoj seriji „Kamiondžije opet voze“.

1985. godine je na Hit paradi izvela „Ori Mile, al’ duboko“. Snimila je album na kome se našla „Nevera moja“, jedan od njenih najvećih hitova u karijeri. Kemiš ju je komponovao i proglašena je za najbolju pesmu meseca jula. Osim pomenutih, otpevala je jos devet numera: „Zar bi me lako drugome dao“, „Sve vas seka vara“, „Prazne su mi bele ruke“, „Dva me sunca greju“, „Ja sam ona koju tražiš“, „Što te nema, bekrijo“, „Danas mi je rođendan“, „Ej, moj Milane“, „Šta bi ti bez mene“.

1986. godine je sa orkestrom Dragana Stojkovića Bosanca uradila album na kome se izdvojilo nekoliko hitova koji su je doveli na sam vrh jugoslovenske estrade. Naziv albuma je „Dođi što pre“, a osim ove pesme, snimila je: „Nek’ me nema“, „Šta je ljubav“, „Tri noći ne spavam“, „Kraj nogu ti mrem“, „Otvoriću ti srce“, „Crne oči“, „Zaboravi me“. „Dođi što pre“ je proglašena za prvi Saborov godišnji hit i za najslušaniju pesmu u januaru. Album je prodat u 750.000 primeraka, a Vesna je postala pevačica godine i zauzela je prva mesta na mnogim top listama. Na MESAM-u je osvojila Grand prix za pesmu „Kraj nogu ti mrem“. Vesna je proglašena za najkompletniju ličnost u svetu muzike. Slikala se za „Zum reporter“ što je izazvalo burne reakcije.

1987. godine je za PGP RTB objavila album sa velikim brojem hitova: „Kunem ti se životom“, „Mene nećeš ispiti k’o vino“, „Idi, široko ti polje“, „Hoću da me voliš“, „Ako ga vidiš srećnog“, „Pitaj mene kako mi je“, „Grom te ubio“, „Sebe sam ranila“, „Jedan si ti“, „Još jednom da te vidim“, „Nose me vetrovi ludi“. Prodat je u 500.000 primeraka, a Vesna je dobila i svoj šou na televiziji. Promenila je imidž i izgledom je podsećala na Tinu Tarner. Nosila je kožne komplete, čizme, patentirala je kožni minić, slikala se golišava i postala pravi seks simbol. Dobila je Oskara popularnosti i pobedila je na Poselu sa pesmom „Idi, široko ti polje“. Održala je stodnevnu turneju u okviru koje je imala tri koncerta u Hali Pionir.

1988. godine je nastupila na festivalu Vogošća u Sarajevu sa numerom „Što ćutiš, nevero“. Snimila je album na kome se posebno izdvojio duet „Kada zamirišu jorgovani“ sa Dinom Merlinom. Publika je dobro reagovala i na ostale pesme, a one su: „Eh, da je istina“, „Leto ’88“, „Kraj“, „Oluja“, „Hajde da zaspimo“, „Kazni me, kazni“, „Kraljica tuge“, „Ne ide to“, „U mom srcu“, „Ne troši noć“. Ponovo je snimila svoj šou „Istina“ i bila je na vrhuncu karijere.

vesna-album

1989. godine je imala svoj televizijski šou pod nazivom „Istina“. PGP RTS je objavio kompilacije sa najvećim hitovima koje je Vesna do tada otpevala. Obarala je rekorde posećenosti na koncertima, u Hali Pionir je prodato 14.000 ulaznica, a u Zetri u Sarajevu 10.000 ulaznica. Na MESEAM-u je dobila Oskara popularnosti za pevačicu godine i nagradu za pevačicu sa najpoznatijom pločom.

1990. godine je napustila izdavačku kuću PGP RTS i uradila je prvi album za Komunu. Na njemu su se našle numere: „Sto života“, „Svatovi“, „Znam te odlično“, „Ovo u grudima“, „Sama“, „Ne kuni ga, majko“, Vreme je da živim“, „Dođi da se družimo“, „Zakletva“.

1992. godine je ponovo promenila izdavačku kuću i prešla je u Kamrad. Izašao je novi album sa pesmama: „Korak po korak“, „Ako me umiriš sad“, „Davala, ne davala“, „Tebi je lako“,“Oprostiću ti“, „I kao uvek kad zatreba“, „Ko je srećan, a ko tužan“, „Zaljuljaj me k’o sam“, „Noćas bih htela da te ljubim“.

1994. godine je, za razliku od prethodnog, snimila album na kome su skoro sve pesme postale veliki hitovi. Saradnja sa Zlaja Bendom i PGP RTS-om je rezultirala numerama: „Idem preko zemlje Srbije“, „Znaš šta mi je žao“, „Sebi sam bila i rat i brat“, Ti gde si sad“, „Drugovi moji“, „Samo ja nikoga“, „Crni kaput“, „Oprosti, majko“ i dueti: „Ja imam nekog, a ti si sam“ (sa Slavkom Banjcem) i „Idemo na more“ (sa Rambom Amadeusom, a spot je sniman na Svetom Stefanu). Pojavila se u tv drami „Novogodišnja priča“ sa Svetlanom Bojković i Markom Nikolićem. Ovaj album ju je vratio na scenu i nastavila je sa turnejama.

1995. godine je započela saradnju sa Diskosom i nastao je podjednako uspešan album na kome se nalaze pesme: „Čujem da svetom putuješ“, „Nemoj da me ljubiš“, „Pada prašina“, „Ni majka, ni žena“, „Usne k’o vanila“, „Kad bih znala kako si“, „Malo, po malo“, „Da su laži izašle iz raja“, „Da li ti je večeras po volji“, „Moj krevet“, „Minsko polje“, „Kako će tuga prestati“.

1997. godine je za ZAM produkciju objavila album sa numerama: „Posle svega, dobro sam“, „Da budemo noćas zajedno“, „Pukni, zemljo“, „Prokleta žena“, „Stojim na suncu“, „Odlazim iz ovog grada“, „Na tebe mi liče svi“, „Prosta priča“, „Ciganka“, „U tebe da se zaljubim“, „Hej, ljubavi, javi se“. Hit „Da budemo noćas zajedno“ je napisao Momčilo Bajagić Bajaga.

1999. godine je, za vreme NATO agresije, pevala na trgovima i mostovima u znak podrške narodu koji se svakodnevno suočavao sa bombardovanjem.

2000. godine je izašla Vesnina autobiografija koja nosi naziv njenog velikog hita „Kad zamirišu jorgovani“.

2003. godine, nakon duge pauze, snima album za Grand produkciju koji nije postigao uspeh koji se od Vesne očekivao. Na njemu su se našle pesme: „Ti u meraku, ja u bedaku“, „Dok je mene, biće njega“, „Šta ostane kad padnu haljine“, „Nema više mog čoveka“, „Tanko svileno“, „Zapevaj i poludi“, „Hiljadu truba“, „Kusur“, „Vrati se, vrati“ (duet sa Sinišom Vučom).

2008. godine je učestvovala na festivalu Ilidža u Sarajevu sa pesmom „Sarajevske cure“.

2011. godine se vratila u PGP RTS i izašao je album „Sokole“, koji, osim naslovne, sadrži numere: „Zrno soli“, „Karavani“, „Pevajte mi pesme“, „Mana“, „Anđele“, „Ako me umiriš sad“, „Sve za ljubav“.

2015. godine je na Pinkovom muzičkom festivalu izvela pesmu „Ponovi za mnom“ koja je na you tube-u poslušana više od milion i po puta. Iako dugo nije izadala novi album, Vesnini stari hitovi su veoma popularni i neretko beleže višemilionske preglede na pomenutom kanalu.

U karijeri je, pored dueta „Kad zamirišu jorgovani“, snimila i : „Muškarci“ sa Lepom Brenom i Mirom Škorić, „Dabogda da te dočekam“ sa Igorem, „Miris dunja“ sa Šakom Polumentom i „Klupko“ sa Dinom Merlinom. Održala je preko 600 koncerata i prodala je više od 6 miliona ploča što je čini jednom od najboljih pevačica na našim prostorima.

Drugu polovinu devedesitih godina prošlog veka je provela na imanju na Bukulji gde se osamila i imala priliku da preispita mnoge stvari koje je u životu radila. Počela je da meditira i da se hrani po načelima makrobiotike što je prijalo njenom duhu i telu na koga su godine brzog tempa života i napornog rada ostavili tragove.

Iako su novine pisale da ima problema sa alkoholom, Vesna kaže da nije zavisna od ovog poroka. U svojoj autobiografiji je priznala da je na početku karijere probala kokain, ali nije nastavila da ga koristi. Takođe je izjavila da je jednom na Bukulji, na groblju, popila devet čokanjčića rakije nakon čega je zaspala. Kaže da može da se opija dva dana za redom, ali već trećeg je grize savest i ne može lepo da radi svoj posao. Ne kaje se ni zbog čega što je uradila pod dejstvom alkohola, ali smatra da je silan novac koji je potrošila u kafani, mogla pametnije da investira.

Vesnina životna želja i san je da se zamonaši, ali tek pošto njena ćerka izađe na pravi put. Volela bi da se povuče u molitveno tihovanje i da pronađe unutrašnji mir. Nije se slagala sa ćerkinim izborom da se bavi muzikom, ali dogovorile su se da prvo mora da završi američki koledž u Atini pa tek onda da postane pevačica. Kada su se pojavile slike iz Grčke na kojima je naga, Vesna je Nikoliju podržava rečima: „I ja bih se slikala tako u tvojim godinama.“

Vesnin ljubavni život

Kada je snimila prvi album, pevačica je upoznala harmonikaša Miroljuba Aranđelovića Kemiša za koga se i udala. Bili su zajedno tri godine, a mediji su spekulisali da su se razveli zbog Zorice Brunclik. Pevačice su bile bliske prijateljice, ali su zbog Kemiša prestale da komuniciraju. Zorica nije propuštala priliku da Vesnu spomene u lošem kontekstu. Pomirile su se u novembru 2014. godine na Zoričinom koncertu u prepunoj Areni gde su otpevale „Idem preko zemlje Srbije“. Nastavile su zajedno da nastupaju pa su u Zetri pevale: „Nevera moja“ i „Kad zamirišu jorgovani“.

U emisiji „Nedeljno popodne“ kod Lee Kiš, pevačica je priznala da je flertovala sa Halidom Muslimovićem i da je želela da se uda za njega. On je tada objavio album sa pesmom „Učini bar jedan pogrešan korak“ za koju je Vesna verovala da je njoj posvećena. Zauzvrat, ona je njemu posvetila pesmu „Nevera moja“, a ne Kemišu kao što su svi pretpostavljali.

1986. godine Vesna se udala za bivšeg šefa marketinga PGP RTB-a, Vladimira Jovanovića. Pre ćerke Nikolije, pevačica je dva puta izgubila dete. Prvi put se to dogodilo u pauzi koncerta u Mladenovcu, a drugi put posle nepunih godinu dana. Oba puta je izgubila sina u sličnim okolnostima. I dan danas se seća tih pobačaja i pita se čime ih je zaslužila i da li je mogla da ih spreči. Nikoliju je rodila 19. oktobra 1989. godine i ona je, nažalost, doživela istu sudbinu. Sa 25 godina je izgubila dete, ali ostala je jaka i vratila se poslu. Vesna i Vlada su bili veoma različiti pa su se vrlo brzo razveli. Ostali su u najboljim mogućim odnosima i pevačica za njega ima samo reči hvale.

Neki mediji su pričali o Vesninoj vezi sa pokojnim političarem Ivanom Stambolićem. Nikada nije krila da je volela i da još uvek voli moćne muškarce pa je kratku, ali burnu vezu imala sa jednim od lidera Socijalističke partije Srbije, Miloradom Vučelićem, koji je u to vreme bio direktor RTS-a. Zahvaljujući njegovom položaju, Vesnin spot je premijerno prikazan u Dnevniku. Posle raskida se povukla iz javnosti i, kako sama kaže, stigla do dna života.

Priznala je da je bila u vezi sa Radetom Ćaldovićem Ćentom, vitezom koji je bio simbol Zemuna i koji je ubijen 1997. godine. Za njena i ostale partnere je rekla: „Voleli su me i ja sam njih volela. Poštovali su me, i ja sam njih. Često su bili galantni prema meni. Jednom sam dobila pun gepek „šanirane“ garderobe na poklon. Bila sam im drugar i u piću i u kocki. Znala sam da uz njih i sa njima spiskam za jedno veče celu moju zaradu. Sad mi je ostalo samo sećanje. Svi su mrtvi.“

Kurir je objavio vest da je Vesna bila zaljubljena u Nenada Kapora, oca pevača Saše Kapora. Pevačici je u tom periodu ukraden automobil za koji su lopovi tražili otkup. Ona je posumnjala da njen partner stoji iza svega i raskinula je vezu. Niko od aktera ove priče nije potvrdio njenu tačnost.

Iako je izjavila da je muškarci više ne interesuju, sredinom 2010. godine je započela vezu sa 14 godina mlađim građevinskim preduzetnikom Željkom Rstićem. Njegova bivša žena Marina im je pravila probleme i izmišljala je svakakve priče sa ciljem da ih rastavi i da se pojavi u novinama. Par je planirao da se venča, ali Vesna je saznala da joj Željko nije veran.

Nakon četiri godine veze, pevačica ga je zatekla u liftu sa 16 godina mlađom voditeljkom Granda, Tamarom Stojimirov. Upoznali su se u kafani gde je Vesna nastupala. Rekla je da njen bivši izabranik ne ume da kaže ne i da ju je svojim ponašanjem polako terao od sebe. Priznala je da je bila slepa i da ju je verovatno mnogo puta prevario, ali to je uspešno krio. Nakon raskida, Vesna je operisala štitnu žlezdu, a ovaj događaj je samo kap koji je prelio čašu.

Željko je, u međuvremenu, Tamaru optužio da je prostitutka, ali ubrzo su se pomirili. Počeli su da žive u stanu koji se nalazi u istoj zgradi gde je i Vesnin stan pa su u početku izbegavali da se sretnu. Ipak, pevačica i bivši partner su ponovo počeli da pričaju i ostali su u korektnim odnosima.

Posle raskida, Vesna se pojavila na proslavi magazina „Stori“ sa 16 godina mlađim operskim pevačem Nikolom Mijailovićem. Upoznali su se nekoliko godina pre pevačicine veze sa Željkom, ali ona je tvrdila da je njihovo druženje na duhovnom nivou. Sa Nikolom voli da razmenjuje poglede na život, a ne smeta joj ni kada ćute.

Učešće u „VIP Survivor“-u

U septembru 2010. godine je postala učesnica rijaliti šou programa „VIP Survivor“. Trebala je da uđe na „Farmu“, ali se predomislila i sa ćerkom Nikolijom zaputila na Filipine. Pošto može dugo da izdrži bez hrane, ovaj izazov nije htela da propusti. Nikolija nije uspela da se adaptira na uslove života na ostrvu i zapala je u depresiju zbog koje je napustila šou. Vesnu je to rastužilo, ali shvatila je da je tako najbolje.

U šali je pozirala u beloj majici u kojoj su joj se ocrtavale grudi želeći da se podseti perioda kada je bila najpopularnija. Izjavila je da su joj ostali takmičari predložili da se obnaži za neki muški časopis, ali da to ipak neće uraditi. Smatra da su seksepil i harizma nešto sa čim se čovek rađa i da nemaju veze sa godinama, kilažom i trendovima. Vesna nema komplekse i to je još jedna osobina koju njena publika poštuje i zbog koje joj je karijera i dalje uspešna.

Nakon „Survivora“, pevačica je sa ćerkom otišla u Švajcarsku da radi i da se odmori.

Sukob sa Zoricom Marković

Vesna je tri godine nastupala u Zoričinoj kafani „Lepeza“, ali prijateljstvo su prekinule zbog novogodišnjeg honorara. Vesna je tražila 10.000 evra što je Zorici bilo previše.

Zorica je izjavila da je sa Vesnom živela od 1974. – 1980. godine i da su bile nerazdvojne. Tvrdila je da je Vesna svako veče dovodila drugog muškarca i da je pokušala da zavede i njenog dečka. Rekla je da joj je Vesna zavidela jer karijeru nije gradila preko kreveta i uspela je da sačuva porodicu. Ponovo su se srele na „Farmi“ i ponašale su se kao da se ništa nije dogodilo.

Prijateljstvo sa Lepom Brenom

Pošto su Vesna Zmijanac i Lepa Brena važile za najbolje pevačice u bivšoj Jugoslaviji, u medijima se često spekulisalo da se ne podnose. Međutim, njih dve tvrde da se poštuju i da su prijateljice preko 20 godina. Vesna je izjavila da Brenine nove pesme nisu kvalitetne u čemu su mnogi videli povod za svađu. Brena je objavila fotografiju i šaljivu poruku na društvenim mrežama: „Šta je bilo, miševi?“ koja aludira na Vesnin koncert u Bugarskoj sa kog nema fotografije uprkos napretku tehnologije.

Pevačicinu popularnost potvrđuje i projekat „Miss Yuniverse“ srpskog umetnika Borisa Kralja koji će na izložbi „Photo 16“ u Cirihu predstaviti slike ikona folk kulture bivše Jugoslavije. Pored Vesne koja mu je favorit, odabrao je još dve pevačice: Lepu Brenu i Draganu Mirković.

Prijateljstvo sa Dinom Merlinom

Vesnino i Dinovo prijateljstvo je počelo legendarnim duetom „Kad zamirišu jorgovani“, a još uvek traje. Dino za nju kaže da je interesantna osoba i da su veoma slični. 2011. godine Vesna je bila gošća na njegovom koncertu u prepunoj Areni, a on ju je najavio rečima: „Prijatelji se prepoznaju kada se sa vama voze i u starom autobusu. Ja sam se sa ovom ženom vozio i u starom autobusu. To nije ništa promenilo sada kad smo na relaciji šampanjca i kavijara, ali kada je trebalo za hljeba i gara, ona je bila moj prijatelj.“ Pošto je nekoliko dana bio u Srbiji, Vesna ga je ugostila na svom imanju na Bukulji.

Vesna je već duže vreme ljubitelj makrobiotičke hrane, ali sama priznaje da jede više nego što bi trebala. U Varni ima prijateljicu koja joj određuje ishranu i u čijem hotelu se podvrgava detoksikaciji organizma koja obuhvata gladovanje da bi se sprečilo nagomilavanje toksina i stvaranje tumora.

2011. godine su je bivši partner Željko i ćerka Nikolija podržali da zategne lice i da uradi liposukciju. Nakon toga je izgledala nekoliko godina mlađe i odlično se osećala.

Ulazak na „Farmu 7“

U februaru 2016. godine je postala učesnica ovog rijalitija. Spekuliše seda joj je ponuđen honorar od 50.000 evra pošto je najveća zvezda na imanju. Otkazala je nastupe u zemlji i inostranstvu i odložila je operaciju štitne žlezde. Često menja raspoloženje i ne oseća se baš najbolje, ali smatra da će joj svež vazduh i rad u bašti prijati. Nije joj cilj da pobedi, niti da se svađa sa drugim farmerima. Rekla je da se ljubavi neće opirati, ukoliko se dogodi. Na početku je izabrana da bude sluga i da spava u štali što ju je iznenadilo, ali se nije bunila.

Vesna Zmijanac na društvenim mrežama

FacebookVesna @ Facebook
TwitterVesna @ Twitter
YoutubeVesna @ YouTube