Lovre Kalinić

Kratke informacije

Ime i prezimeLovre Kalinić
Datum rođenja3. april 1990.
Mesto rođenjaSplit
DržavaHrvatska
PrebivališteGent
ZanimanjeFudbaler
PozicijaGolman
Visina201 cm
Težina-

Biografija

Lovre Kalinić je hrvatski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji golmana u belgijskom Fudbalskom klubu Gent i reprezentaciji Hrvatske. Rođen je 3. aprila 1990. godine u Splitu.

Karijeru je započeo u splitskom Hajduku, a nastavio u belgijskom Gentu gde je postao velika zvezda. Na golu seniorske reprezentacije Hrvatske prvi put se pojavio u novembru 2014. godine. Od tada je redovno na poziciji rezervnog golmana u hrvatskom timu.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake Lovre Kalinić je napravio 1998. godine u Solinu, a dve godine kasnije prešao je u juniorski tim Fudbalskog kluba Hajduk iz Splita. Pre nego što je zaigrao u seniorskom timu branio je u Fudbalskom klubu Junak iz Sinja, Novalji i Karlovcu.

Seniorski debi doživeo je 23. aprila 2011. godine kada je klub vodio trener Ante Miše. Tada je imao 21 godinu i 20 dana, a pomogao je Hajduku da savlada Slaven Belupo rezultatom 2:1. Dolaskom Igora Tudora na čelo kluba Kalinić je postao prvi golman Hajduka u sezoni 2013/2014.

Tokom sledeće sezone oborio je rekord u broju nastupa bez primljenog gola u Prvoj hrvatskoj fudbalskoj ligi (HNL). Branio je ukupno osam mečeva, a za 775 minuta nije primio gol. Prethodni rekord je postavio Zoran Slavica sa 711 minuta bez primljenog pogotka u Prvoj HNL.

Zbog učešća na Evropskom prvenstvu 2016. godine propustio je tri meča naredne sezone, pa ga je Marijan Pušnik poslao na produženi odmor. 28. jula 2016. godine se vratio na gol Hajduka, a njegov klub je savladao ukrajinsku Aleksandriju rezultatom 3:0, u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu Evropa. U septembru 2016. godine potpisao je novi petogodišnji ugovor sa splitskim klubom.

Od 2009. do 2016. godine zabeležio je 134 nastupa na golu Hajduka, te ukupno 17 godina bio član juniorskog i seniorskog tima „Bilih“ sa „Poljuda“. 27. decembra 2016. godine uprava splitskog kluba je objavila da je Lovre odigrao svoj poslednji meč na golu Hajduka, te da su pregovori s belgijskim Gentom završeni.

Gent

Potpisavši ugovor vredan 3,1 milion evra, postao je treći najskuplji golman Prve hrvatske fudbalske lige i najskuplji igrač u istoriji Genta. Već na pola prve sezone u Belgiji proglašen je najboljim golmanom domaće lige. 7. februara 2018. godine izabran je za najboljeg golmana u prošloj godini.

Reprezentativna karijera

Lovre Kalinić je od 2005. godine bio član mlađih selekcija Hrvatske. Sa timovima U-15, U-16, U-17 i U-21 zabeležio je ukupno 20 nastupa. 31. oktobra 2013. godine selektor seniorske reprezentacije Hrvatske Niko Kovač je objavio spisak igrača za meč s Islandom među kojima je bio i mladi Splićanin.

Prvi put je branio gol Hrvatske 12. novembra 2014. godine tokom prijateljskog meča s Argentinom. Podmlađeni tim „Vatrenih“ poražen je rezultatom 1:2, a Kalinić nije uspeo da odbrani Augerov (Sergio Leonel „Kun“ Agüero) gol rukom i penal Lionela Mesija (Lionel Messi) koji je sam skrivio. Ipak, uspeo je da sačuva gol Hrvatske od silnih pokušaja argentinskih napadača, te postao jedan od boljih pojedinaca u timu.

Selektor Ante Čačić je u maju 2016. godine objavio spisak igrača koje vodi na Evropsko prvenstvo u Francuskoj, a na tom spisku se, kao rezerva Danijelu Subašiću našao i Lovre Kalinić. Hrvatska je izborila plasman u osminu finala gde ju je dočekala reprezentacija Portugalije. Pred kraj drugog produžetka Rikardo Kvarežma (Bernardo Ricardo Andrade Quaresma) je zatresao mrežu „Vatrenih“ i osigurao Portugalcima plasman u dalji krug takmičenja.

Uprkos ovom porazu, Hrvatsku su mnogi sportski komentatori nazvali „hitom Evropskog prvenstva 2016. godine“ jer je ostavila najbolji utisak na startu turnira. Kalinić tokom Prvenstva nije ulazio u igru.

U maju 2018. godine selektor Zlatko Dalić objavio je spisak igrača koji će predstavljati Hrvatsku na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Na spisku se odmah iza Danijela Subašića, kao prvog golmana reprezentacije, našao i Lovre Kalinić.

Titule

Klupske titule

  • 2012/2013. Kup Hrvatske s Hajdukom

Pojedinačne titule

  • 2015. proglašen za najboljeg golmana Prve HNL
  • 2016. proglašen za najboljeg golmana Prve HNL
  • 2016/2017. proglašen za najboljeg golmana u Belgiji

Privatni život

Lovre Kalinić je rođen 1990. godine u Splitu. Otac mu se zove Joško, a majka Nina. Ima šest godina starijeg brata Antu. Oženjen je Jelenom Kalinić koja je po struci magistar forenzike. Par je u septembru 2017. godine dobio ćerku.

Tokom uspona i padova u karijeri najveću podršku mu je pružala porodica, a zahvalio im se posvetivši nagradu za najboljeg golmana u Belgiji pokojnom dedi i tastu. Kalinić je poznat kao vrlo skroman čovek. Detalje iz privatnog života vrlo retko deli s novinarima, a ono što je u jednom intervjuu iskreno priznao jeste da mu život u Belgiji veoma odgovara. Osim igrača iz kluba druži se sa drugim hrvatskim fudbalerima koji igraju za belgijske timove.

Lovre Kalinić na društvenim mrežama

InstagramLovre @ Instagram