Elmedin Dino Konaković

Kratke informacije

Ime i prezimeElmedin Dino Konaković
Datum rođenja3. septembar 1974.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteSarajevo
ZanimanjePolitičar
StrankaNarod i pravda

Biografija

Elmedin Dino Konaković je bosanskohercegovački političar. Predsednik je stranke Narod i pravda, a od januara 2023. godine obavlja funkciju ministra vanjskih poslova u Savetu ministara Bosne i Hercegovine. Rođen je 3. septembra 1974. godine u Sarajevu. Živi i radi u rodnom gradu.

Pre nego što je počeo da se bavi politikom, Konaković je bio profesionalni košarkaš. Nakon što je završio igračku karijeru jedno vreme je bio direktor Košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, a nakon toga je tri godine obavljao funkciju direktora Košarkaškog kluba Bosna.

U politiku je ušao 2004. godine kao član Stranke demokratske akcije (SDA). Obavljao je razne funkcije u stranci, a 2010. godine je prvi put izborio mandat poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Od 2015. do 2018. godine Konaković je obavljao funkciju premijera Kantona Sarajevo.

Napustio je SDA i u martu 2018. godine osnovao stranku Narod i pravda. Iste godine je nakon izbora imenovan za predsedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Sa ove pozicije je smenjen 2020. godine, a početkom 2023. godine je imenovan za šefa diplomatije Bosne i Hercegovine.

Detinjstvo, obrazovanje i košarkaška karijera

Elmedin Konaković je rođen 1974. godine u Sarajevu. Pohađao je Osnovnu školu „Goce Delčev“, a potom je upisao i završio Elektrotehnička škola „Jaroslav Černi“ u Sarajevu.

U detinjstvu je počeo da se bavi sportom. Aktivno je trenirao košarku. Međutim, nakon što je počeo rat u Bosni i Hercegovini, kao maloletna osoba je postao pripadnik Vojske Republike Bosne i Hercegovine. Bio je član 10. brdske i 15. motorizovane brigade.

Košarci se vratio krajem devedesetih godina. Osam godina je bio član Košarkaškog kluba Bosna, a potom je karijeru nastavio u Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji.

Profesionalnu karijeru je završio 2001. godine.

Konaković je 2004. godine upisao Fakultet sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, smer Menadžment u sportu. Diplomirao je 2008. godine. Jedanaest godina kasnije je na istom fakultetu završio magistarske studije.

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, Elmedin Konaković govori engleski, italijanski i rumunski jezik.

Karijera

Elmedin Konaković je 2002. godine izabran za direktora Košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Od 2003. do 2007. godine je bio direktor KK Bosna. U periodu od 2013. do 2016. godine obavljao je funkciju predsednika Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH.

Funkcije u SDA

Elmedin Konaković je 2004. godine postao član Stranke Demokratske akcije. Od 2006. do 2018. godine je bio član Izvršnog odbora Opštinskog odbora Centar.

Konaković je od 2010. do 2018. godine bio član Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA u Sarajevu.

U periodu od 2014. do 2018. godine je obavljao funkciju potpredsednika Kantonalne organizacije Sarajevo.

Odlazak iz SDA i formiranje Naroda i pravde

Konaković je na sednici Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA održanoj 29. januara 2018. godine izjavio da podnosi ostavku na sve funkcije koje je do tada obavljao u stranci. Napustivši SDA najavio je formiranje nove stranke.

U martu 2018. godine održana je osnivačka skupština stranke Narod i pravda na kojoj je Konaković izabran za predsednika ove političke organizacije. Reč je o stranci desnog centra, čija je ideologija „liberalni konzervatizam, proeropejstvo i atlantizam“.

Politička karijera

Elmedin Konaković je do 2004. do 2018. godine bio član Stranke demokratske akcije, a u martu 2018. godine je osnovao stranku Narod i pravda. Od 2018. godine je predsednik ove političke organizacije.

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, Konaković je od 2004. do 2006. godine bio član Komiteta za sport pri Veću Evrope.

Od 2004. do 2008. godine je bio poslanik u skupštini sarajevske opštine Centar.

Za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo izabran je 2010. godine. Na ovoj funkciji ostao je do 2014. godine.

U međuvremenu je bio predsednik košarkaškog saveza Kantona Sarajevo, a u periodu od 2013. do 216. godine obavljao je funkciju predsednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH.

Posle Opštih izbora koji su u Bosni i Hercegovini održani 2014. godine, Konaković je postao predsednik Vlade Kantona Sarajevo.

Smenjen je sa ove funkcije 2018. godine nakon što je napustio SDA. U martu iste godine je osnovao Narod i pravdu, a izabran je za predsednika ove stranke.

Posle izbora 2018. godine dobio je mandat poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo, a od 2019. do 2022. godine bio je i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Nakon Opštih izbora koji su u BiH održani 2022. godine, koalicija koju je njegova stranka napravila sa Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP BiH) i Našom strankom, te nekoliko manjih partija dobila je priliku da sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) i Strankom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) formira vlast.

U podeli državnih funkcija Konakoviću je pripalo ministarstvo vanjskih poslova BiH. Ovo imenovanje je podelilo bosanskohercegovačku javnost na one koji su taj potez okarakterisali rečima „pravi čovek na pravom mestu“ i druge koji se nikako ne mogu složiti sa time.

Usledila je prva zvanična poseta evropskim institucijama u Briselu, a nakon toga se sastao sa predsednicima i premijerima Hrvatske i Srbije.

Imovina

Prema podacima iz Imovinskog kartona koji su dužni da podnesu svi javni funkcioneri u BiH, Elmedin Konaković poseduje jednu trećinu kuće od 271 m2 u Sarajevu.

Ostala nepokretna imovina koju je naveo u imovinskom kartonu je u potpunom ili delimičnom vlasništvu njegove supruge Dalije.

Konaković je naveo da u dve banke ima ušteđevinu od 60 hiljada konvertibilnih maraka, te da poseduje vozilo marke Škoda čija je vrednost procenjena na oko 45 hiljada maraka.

Vlasnik je Samostalne trgovačke radnje „AEG“, te suvlasnik kompanije „Sport centar d.o.o[1].“

Privatni život

Elmedin Dino Konaković je rođen 1974. godine u Sarajevu. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu. Profesionalno se bavio košarkom do 2001. godine. Bio je član Košarkaškog kluba Bosna, a neko vreme je igrao u Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji.

Po završetku igračke karijere, obavljao je funkcije u Košarkaškoj reprezentaciji BiH i KK Bosna. U politiku se aktivno uključio 2004. godine.

Bio je u braku sa manekenkom Aidom Osmanović. Nakon toga se venčao sa manekenkom Martinom Saidom Keškić. Razveli su se 2014. godine.

Nedugo nakon toga oženio je Daliju Hasanbegović, novinarku i prezenterku na Televiziji „Aldžazira Balkans“ („Aljazeera Balkans“). Par je 28. decembra dobio devojčicu kojoj su dali ime Kiana Aja.

Dalija je 19. jula 2023. godine rodila ćerku Kairu Nur[2].

Elmedin Konaković je po nacionalnosti Bošnjak, a po veroispovesti musliman.

Refrence

Elmedin Dino Konaković na društvenim mrežama

FacebookElmedin @ Facebook
InstagramElmedin @ Instagram
TwitterElmedin @ Twitter